Rekuperace - vaše zkušenosti

Ahojte, rozhodl jsem se pro rekuperaci. Mám pár otázek, obchodníci toho totiž nakecají tak bych chtěl názor od lidí co už rekuperaci užívají. 1,Hluk v místnosti při středním výkonu ? nejde vůbec slyšet ? 2,Jak často se mění filtry ? 3,Když soused topí a zadýmí ovzduší, dokáže filtr prašnost a aroma :-) odstranit ? 4,Jde slyšet přes potrubí hlas ? 5,Cítíte průvan nebo foukání s potrubí ? 6,Je pravda že dostanu dotaci až 100 tis. pokud budu mít úsporu tepla o 20 % nižší ? 7,Jaký typ jednotky máte? předem díky za vaše odpovědi :-D
Odpovědět
ad 1) vždy je to o rozvodech - doporučuji hladké kulaté potrubí (ne ploché) bez záhybů a co největší průměr, který si můžeš vzhledem k prostoru, kde rozvody budou, dovolit (co největší != metr v průměru;)), jinak samozřejmě v míře úměrné provozu to slyšet bude vždy ad 2) záleží na prostředí kolem - měním jednou za půl roku s tím, že po čtvrt roce je vždy jen projedu vysavačem a vyčistím ad 3) problém - neuděláš s tím nic (můžeš experimenovat tkaninami, extra uhlíkovými filtry od třetích firem, ale výrobci toto většinou neřeší a doporučí ti zapnout bypass nebo to vypnout po dobu, co je venku smrad, což je v zimě pořád, že) ad 4) nelze, ale zase přeslechy jsou věcí instalace - zanesl bych jako sichrpožadavek do smlouvy ad 5) ne, necítím, tedy pokud se nejedná třeba o "průvan" pode dveřmi, když zapneš vyšší výkon na rychlejší větrání - ale nic zásadního ad 6) k dotacím se nebudu moc vyjadřovat, protože jsem ze zásady proti nim ad 7) obyčejný EHR 280 za 30 tis. Kč + rozvody, tj. soustředil bych se na jednoduché zařízení s dobrým poměrem cena/přínos, nic multimegasuperfunkčního s tunou marketingových zbytečností - pak ani příspěvek z daní cizích lidí nepotřebuješ
Odpovědět
@marcel85 Ahoj, 1) máš na mysli hluk jednotky nebo proudícího vzduchu? Pokud jde o jednotku, záleží na umístění. Já ji mám v TM (od obýváku přes jedny dveře, od ostatních pokojů přes dvoje dveře) a na 1. a 2. stupeň ji neslyším, na 3. stupeň jen mírně, na 4. stupeň, který jsem použil ale jen při zkoušení nové jednotky, je slyšet více (přirovnal bych k hlučnosti pračky umístěné taktéž v TM). Pokud jde o hlučnost rozvodů a proudícího vzduchu, neslyším absolutně nic. Jak psal kolega výše, je to o správném návrhu a realizaci rozvodů. 2) každého čtvrt roku - náklad cca 25Kč na jednu výměnu obou filtrů 3) nemám v okolí nikoho takového, ale obecně asi platí, že standardní filtr (já používám G4) prach zachytí, zápach nikoliv 4) opět věcí správně navrženého rozvodu (děti mají pokoje na trase vedení až za ložnicí na stejné páteřní větvi a zatím si na nic nestěžovali :-D ) 5) mírný průvan pode dveřmi při zvýšeném výkonu ano, z výustků nikoliv - opět věcí správného návrhu a umístění (nedávat nad postele, nad sedačku apod.). Pokud se postavím přímo pod něj, je to samozřejmě cítit 6) nějaké dotace existují, ale podrobnosti neznám 7) aktivní Nilan VPL15K - prováděcí projekt 10 tis. + jednotka 100 tis. (vč. dopravy a montáže) + 34 tis. rozvody (realizace svépomocí).
Odpovědět
@frantisekpetru Jak řešíte filtry za 25 Kč? Já mám F7 (nasávání) a M5 (výdech) a za 25 Kč je nemám :-( :-D 1) jednotku mám v TM a v TM hučí, ale TM je z obytné části za dvěma dveřmi, takže v domě není slyšet ani na max. výkon 2) měním po 3 měsících 3) můj nedokáže, ale našetěstí se to nestává často 4) ne, ale to je asi jediná výhoda plastového potrubí s rozvody "do hvězdy" - už bych si ho nedal a chtěl bych větší dimenzi 5) jenom když k němu dám ruku 6) nevím 7) EHR 300
Odpovědět
@viados vím, že někde na Ali nebo Ebay se dá koupit metráž filtrační tkaniny, tu stačí nastříhat na patřičný rozměr a vložit do rámečku. Ale musí to umožňovat konstrukce filtru, zvlášť rámeček a zvlášť tkanina. U některých filtrů je rámeček s tkaninou pevně spojený, tam to pochopitelně takto jednoduše řešit nejde.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Zajímavé téma, já teprve budu stavět a o rekuperaci hodně přemýšlím (v projektu ji nemám).
Odpovědět
@viados Omlouvám se za chybu z nepozornosti. Na 25Kč vychází jeden filtr, v jednotce jsou dva, tudíž výměna vychází na 50Kč. Koupil jsem v metráži 4m2 za 1000Kč, z toho mám nastříháno 42ks filtrů, tj. na 21 výměn.
Odpovědět
@llama To se dá i u nás
Odpovědět
Z důvodu bodu 3 do rekuperace nejdeme. Malá vesnice, většina má kotle na tuhá paliva, někdy je smrad neskutečný. Soused s oblibou i v létě přes den roztopí, to pak letím sbírat prádlo. Možná ale natáhnem rozvody.
Odpovědět
@sokil a to jako nebudete větrat vůbec? To si neumím představit (vydýchaný vzduch, plísně). A pokud větrat budete, tak rekuperací toho přes filtry do baráku naleze přece jen míň, než oknem.
Odpovědět
@llama samozřejmě, že větrat budeme, oknem. Dneska jsem ráno otevřela okno, byl smrad, za hodinu už ok, takže jsem pár minut nechala okno dokořán. Hotovo. Odpoledne zas. Rekuperace jede nezávisle jestli je venku smrad nebo ne, hold si to budem řídit sami, manuálně, postaru.
Odpovědět
@sokil rekuperace se dá taky řídit, nemusí jet furt.
Odpovědět
Článek se načítá
@llama nepozná zda je venku smrad nebo ne
Odpovědět
@sokil To nepozná. Ale když bude natažen smrad, tak není nic lehčího, než kliknout na ovládacím panelu na bypass a další přísun zastavit. Pokud se navíc jedná o pravidelnou činnost souseda, tak lze celé naprogramovat. Prostě v době mezi 8:00 a 10:00 se nevětrá apod. Mít a nemít je sakra rozdíl.
Odpovědět
@sokil díky za námět, teď googlím, jestli na to není nějaké čidlo :-) Ale zatím jsem nic nenašla (tedy nic v cenové relaci pro normálního smrtelníka - průmyslových systémů je mraky). Faktem je, že jak je ten smrad jednou rekuperací roztahaný po baráku, tak už je to naprd.
Odpovědět
@netmaster bypass nezastaví přívod vzduchu zvenku! Bypass slouží k tomu, že vzduch zvenku jde přímo, neprochází výměníkem. Takže se neohřívá ani neochlazuje od odcházejícího vzduchu, ale jde dovnitř rovnou v téže teplotě, jako je venku. Používá se to v létě v noci, když je uvnitř ještě horko a venku už se ochladí, tak aby se teplo zbytečně nesyslilo uvnitř, ale barák se větráním i chladil.
Odpovědět
Já nad tím přemýšlím už delší dobu, zda jo nebo ne. Bohužel ve všech domech okolo jsou důchodci, jejich činnost je nesystematická, sousedka odnaproti obden vaří brambory na dvoře pro zvěř. Venku mi to až tak nevadí, je to vesnice, rozptylí se to, ale ta představa, že přijdu z práce a doma natahlý smrad, že soused zrovna přiložil něco fajnového není příjemná.
Odpovědět
@sokil jde o to zda sousedi pálí něco co se pálit nemá. Pokud jo tak bych poslal na něho kontrolu. Určitě si pak dá pozor co vkládá do kotle.
Odpovědět
@marcel85 manžel z té vesnice pochází, navíc musela bych udat i tchána a půl vesnice 😂 ono na malé vesnici se žije jinak. Staré psy novým kouskům nenaučíš. Snažila jsem se tchána přeučit, marný boj, do popelnice patří jen popel a co nehoří.
Odpovědět
@marcel85 To je iluze. Sousedovi bude někde, co pálí, pokud to tak dělá pořád. Někteří mají i takovou úchylku, že se jim prostě líbí, když něco doutná, někteří ten smrad i fetují. Neuděláš s tím nic. @sokil to popisuje naprosto přesně. A na nějaké "moderní výdobytky" jako rekuperace ti kašlou, protože oni to nepotřebují a také bydlí, ne? @netmaster @llama Zásadní rozdíl mezi smradem skrze okno a skrze rekuperaci je ten, že u okna ten smrad dokážeš eliminovat v minutě, kdy ho tím oknem ucítíš a zamezíš roznášení po domě. Rekuperace ti to ale už v momentě, kdy to cítíš, roznesla, a tudíž už vypnutím rekuperace (což je v případě jednoduchých jednotek špatně, protože mají 24hodinový proces náběhu po vypnutí) nijak ten smrad v domě nezvrátíš. Aby ses ho zbavil, je nutné počkat, až venku bude zase ok a pak naplno vyvětrat okny. Žádný sebelepší filtr ti ten smrad neeliminuje natolik, aby se do domu nedostal.
Odpovědět
Starousedlíci topící špatně spalujícími uhelnými kotly, jsou za trest. Já ač mám přesně takového souseda, tak jsem naštěstí na svém pozemku dostatečně daleko, že to ke mě ve většině případů nefouká. Ale mít dům přímo mezi takovými baráky, kde se topí uhlím, tak rekuperaci asi řešit nebudu. Respektive si připravím rozvody a jednotku osadím, až si sousedi vymění topidla. Časem jim stejně nic jiného nezbyde a horší než to je nyní, to už nebude.
Odpovědět
Mate někdo zkušenost s dotaci v programu B.0 jake jsou přesně podmínky ?
Odpovědět
Profilova fotka
@elia28
Odpovědět
@vladimirsvorba tohle jsem našla, ale nevím kde jako laik mám zjistit že náš dům těmto požadavkům odpovídá
Odpovědět
Profilova fotka
@elia28 V projektové dokumentaci. Případně u průvzdušnosti se dělá Blower door test.
Odpovědět
@elia28 Řešíme to samé B.0 je od září a chceme to zkusit, detaily vám řekne energetický auditor co Vám řešil PENB domu. Měl by vám vypracovat posudek, že splnujete B.0, doložite projekt RD, měla by tam byt i naprojektovana rekuperace a online žádáte. Pak už postupujete podle kroků. jedině z čeho máme obavy je těsnost domu zda se dostanem na hodnotu 1. :O Uvidíme
Odpovědět
@lukoid našla jsem, že existují senzory kvality vzduchu do auta, které v případě znečištění vnějšího vzduchu přepnou klimatizaci na vnitřní cirkulaci. Měří to CO, uhlovodíky, NO2 a případně i NH3. To by mohlo jít nějak zbastlit, aby to ovládalo rekuperaci. Uvidíme, jestli se to podaří nějak vymyslet :-)
Odpovědět
Mohl by mi někdo poslat projekt, ať vím, jak by měl vypadat? Díky moc :)
Odpovědět
@llama Původně jsem si myslel, že bude stačit senzor CO2, který by třeba zavřel klapku na přívodu a odvodu a otevřel klapky na nějaké fomě recirkulace, tj. že by nějakou dobu cirkuloval vzduch v baráku a nevětral. Podle mě lepší než vypínat. Ale dál jsem se tomu zatím nevěnoval, takže pokud se podaří sehnat nějakého kutila, co to experimentálně pořeší a bude to fungovat, tak super, pak s ním sem;)
Odpovědět
@lukoid CO2 to právě vůbec nevyřeší, v exteriéru je koncentrace CO2 velmi stabilní, i v tom největším kouři se zvýší naprosto minimálně. Co jsem zatím koukala, tak tyhle senzory kvality vzduchu měří víc veličin - CO, uhlovodíky, NO2, NH3 a případně další. Jinak souhlas, cirkulace vzduchu v interiéru by byla lepší než vypnutí. Ale nevím o tom, že by nějaká rekuperace (v cenové relaci pro běžné smrtelníky) měla tuhle funkci.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?