Rekuperace. Větráte oknem?

Profilova fotka
Zdravím všechny, kteří se rozhodli si pořídit rekuperační jednotku. Zajímá mě váš názor na přivětrávání oknem v létě i při zapnuté rekuperaci. Nemůžeme se s manžou shodnout, zda je to správné. On nechce za žádnou cenu okno otevřít. Já jsem astmatik a v noci se budím pocitem, že doma není vzduch :-p . Okno bych ráda otevřela, ale kvůli tomu, že máme rekuperaci jsme do oken ani nedávali sítě, takže neotvírám jednak kvůli komárům, kteří jsou teď přemnožení, jednak kvůli zapnuté rekuperaci a jednak, že si to manža nepřeje. A jak to děláte v létě vy? (v zimě byla rekuperace super :-D , to je bezdebat)
Odpovědět
Profilova fotka
@laluszka My budeme rekuperaci pouštět na konci tohoto měsíce. Ale můj názor je jasný už teď - v létě vypínáme a větráme okny. Nevidím jediný důvod, proč by rekuperace měla běžet, když je krásně. Léto bez otevřených oken si nedovedu představit.
Odpovědět
Profilova fotka
Ježíši děkuji! a teď ještě najít způsob, jak přesvědčit manžela :-D
Odpovědět
ahoj, som rada za tuto temu ;-) ;-) ;-) nam sa dom este len stavia, ale bude s rekuperacnou jednotkou, tak si rada precitam vase prispevky:-)
Odpovědět
Profilova fotka
evercila a jak to budete v létě dělat vy? Počítáte s letním větráním oknem nebo jak mi napsali z firmy, věnující se rekuperacím takto: V létě se musí z rekuperace vyndat rekuperátor – výměník a vložit letní by pass, je to taková provětrávací krabice,velká jako ten výměník a nepředává teplo,jen větrá a na filtrech se zachycuje prach..
Odpovědět
Profilova fotka
@laluszka A od koho tu rekuperaci máte? My máme Atreu a mám za to, že ten letní režim je tam bez úprav. Budete mít zemní výměník, nebo ne?
Odpovědět
Profilova fotka
hugo, já vůbec nevím, od koho ji máme, ale zemní výměník nemáme a nemáme ani ten letní by-pas a máme tam nějakou jednotku, do které není možno ten letní by-pass dodat. Manžel operuje tvrzením, že musíme mít rekuperaci spuštěnou i přes léto, protože máme silně zaizolovaný dům (20cm polystyren) a v oknech trojskla a kdyby přes léto rekuperace nejela, tak by se mohla objevit plíseň, čemuž tak dobře nerozumím) Ještě s tím nejsme pořádně sžití, takže experimentujeme. Teď mu z firmy doporučili "rozhodit" režim, a přivádět do domu více vzduchu, než se odvádí, že by to mělo mít vliv na pohodu v domě, tak jsem zvědavá, co to udělá. Kdyby to bylo na mě, koupím sítě, vypnu přes léto rekuperyci a větrám oknem.
Odpovědět
Profilova fotka
@laluszka Otevřená okna jsou taky větrání. Když otevřete okna a vypnete rekuperaci, kde by se vzali plísně? Obzvlášť v létě. Rekuperace je super právě na ta přechodová období a zimu, že člověk nemusí otevírat okna a vypouštět jimi teplo a přitom má doma čerstvý vzduch. V létě si ho klidně může pustit okny :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Svatá pravda Hugo. Ještě marně hledám nějaký odkaz nebo názor na souvislost němocnosti dětí v domech s rekuperací. Všude se píše, že rekuperace je vhodná pro děti s oslabeným systémem (máme takovou jednu doma) ale už nikde se nepíše o tom, co to s takovým dítětem udělá při přechodu do budov, kde rekuperace není - školka, víkend u babičky a pod. Možná že hledám nesmysl, protože žádná taková souvislost neexistuje, ale už nevím, z čeho je to moje děcko furt nemocný.
Odpovědět
laluszka, no popravde este moc neviem:-) ale myslim, ze to bude fachcit asi i v lete, a ak sa mi bude chciet , tak vyvetram...:-) mame tiez atrea...
Odpovědět
Profilova fotka
Takže jsem byla přehlasovaná těmito argumenty:  V létě je zapotřebí větrat jednou ze tří metod To však není zdaleka jednoduché: energeticky úsporné objekty nemají žádné netěsnosti, během trvalého větrání je v našich klimatických podmínkách i v létě při špatném počasí často příliš chladno, a nárazové větrání s sebou nese také v létě tytéž praktické problémy, jako v zimě.  U zvláště spořivých a ekologicky uvědomělých obyvatel nastává nebezpečí, že je zařízení příliš často a po dlouhou dobu vypnuto, což může vést k nehygienickým podmínkám a škodám na budově.  Výhoda energetických úspor může být relativizována, neboť se jedná o "letní" elektrický proud, kterého je (a jak známo, ještě desítky let bude) dostatečné množství.  Je-li možno větrací zařízení vypínat, musí být i přesto krátkodobě odváděn znečištěný vzduch. Zařízení by bylo nutno dimenzovat větší.  Během klidového stavu by musely být vzduchovody opatřeny těsnými uzávěry (klapkami), aby se zabránilo zpětnému proudění, nebo dokonce přepouštění vzduchu z vedlejších bytových jednotek. Na základě těchto argumentací se dá říci, že přerušovaný provoz má více nevýhod než výhod. Celoroční jednostupňový provoz je v mnoha případech nejrozumnější řešení, zvláště pak v následujících případech:  centrální jednotky v činžovních domech  zařízení u bytů s bytovými jádry  zařízení s rekuperací tepla  v novostavbách v prvních 2 letech, kdy ještě musí být odváděna stavební vlhkost.
Odpovědět
Profilova fotka
@laluszka Bod jedna nechápu :-) Léto je prostě léto, je hezky, otevřu si okno, je ošklivo, zavřu si okno :-) Ale manžel to má zmáklý, takže se s ním na dálku nebudu přít. Já si ten pocit otevřených oken prostě nenechám vzít :-)
Odpovědět
2hugo58: Jo, v létě jsou otevřená okna fajn. Ale jen s hmyzími sítěmi. Nemít hmyzí sítě, které máme a které bych rád i v novém domečku (v každém pokoji alespoň jednu), a mít rekuperaci, kterou snad v novém domečku mít budeme, tak striktně zakážu všem otevírat okna i v létě. Neboť co jsou nějaké ty plísně a vydýchaný vzduch proti nocím stráveným lovem komárů a dnům plným bzučení masařek a další havěti! P.S. A navíc pokud tomu dobře rozumím, tak při použití rekuperace v parném létě by měl být přes den přiváděný vzduch ochlazován chladnějším vzduchem odváděným, takže by i obyčejná rekuperace měla fungovat tak trochu jako chlazení (avšak za cenu nárůstu relativní vlhkosti takto ochlazeného přiváděného vzduchu). Snad jsem přitom i někde četl, že právě proto by se mělo v nízkoenergetických domech s rekuperací v létě intenzivně větrat okny pouze chladným vzduchem v noci a přes den pak nechat větrat jen rekuperaci.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Ahoj laluszka, vim, ze to sem uplne nepatri, do tohote tematu jsem zabrousila jen nahodou, my rekuperaci v nasem domku neplanujeme, takze nemuzu radis praktickou zkusenosti. Jen jsem se chtela vyjadrit k tomu, ze u nas to funguje tak, ze kdyz se jednomu z nas neco nelibi nebo mu to je neprijemne, tak se to proste nedela (takze v pripade, ze bychom meli rekuperaci a ja bych rekla, ze se v noci budim s pocitem neodstatku vzduchu a manzelovi by otevrene okno nijak nevadilo, snazili bychom se najit takove technicke reseni, aby nam to bylo obema prijemne a rekuperace se pres leto neposkodila). A vzhledem k tomu, ze tvuj manzel ma ocividne dobre technicke znalosti tohoto problemu, tak bych se s nim zkusila domluvit, jestli by nebyl schopen vymyslet nejake reseni, ktere by vyhovovalo obema. Se svyma znalostma je asi schopen dat dohromady i financni stranku pripadnych reseni. A prijde mi, ze ve vasem pripade je reseni, ktere vyhovuje obema, takove, ze se pres leto bude vetrat klasicky a rekuperace bude technicky zabezpecena, aby se pres tu dobu neposkodila. Omlouvam se tak trochu za prispevek mimo-tema, jen mi to nedalo se k tomu nevyjadrit.
Odpovědět
Profilova fotka
@laluszka ahoj, právě jsem pročetla diskuzi, my teda rekuperaci ještě nepoužíváme, ale už se instaluje a já upřimně řečeno si přes léto taky neumím představit, že by se okno neotevřelo - jen pro ten pocit, že slyším jak se říká "ptáčky zpívat". Tak jak to u vás nakonec dopadlo? My teda máme v plánu mít rekupku i s letním režimem, ale stejně nepojede pořád. To si raděj pořídím Raid do zásuvky a otevřu okno. Jinak jste s rekuperací spokojeni? Kde máte výustky - v podlaze nebo ve stropě?
Odpovědět
Profilova fotka
zdravím všechny a všem díky za názory :-) cori - my máme v patře výustky ve stropě a v přízemí je máme ve stěně pod stropem. Jinak k letnímu provozu - ono to není jen tak jednoduché, rekuperaci vypínat a zase zapínat, jak se komu zachce. Jednak opravdu podle doporučení by měla první 2 roky v novostavbě jet nonstop - z důvodu odvodu stavební vlhkosti. Jednak kvůli opatření, která jsou s každým dlouhodobějším odpojením rekuperace spojená - ty výustky je nutno zajistit proti zpětnému tahu nebo i proti pavoukům :-) Já to zatím řeším tak, že si během zapnuté rekuperace podle potřeby přivětrávám oknem zatím stále bez sítí a myslím, že kromě narušení podtlaků v domě to rekuperaci neublíží. Teda na to by mě osobně i zajímal názor odborníka. V noci se okno neodvažuju otvírat, bydlíme blízko zátopové oblasti a v okolí jsou silně přemnožení komáři. Ty problémy, co jsme měli s nástupem teplých dnů nakonec vyřešil manžel seřízením "na letní provoz". Ale i tohle seřízení mu trvalo víc než hodinu, protože seřizoval každou místnost zvlášť a potřeboval k tomu pomocníka, který by mu hlásil, kde to jak fouká. Sory, že to píšu tak strašně lajcky, ale já tomu moc nerozumím a navíc jsem blond :-D :-D Možná, že novější typy rekuperací mají ovládání jednodušší. My máme STIEBEL ELTRON. A jinak přes počíteční "mouchy" jsme s rekuperací hodně spokojeni. Přes zimu jsme ani jednou nepocítili, co to je mít "zamlžená okna" a to nemluvím o jisté úspoře za teplo :-) A co Hugo? Už vám rekuperace jede?
Odpovědět
Profilova fotka
@laluszka Ještě ne, start by měl být 29. 6. My tam letní provoz máme jako jeden z "programů", tak jsem zvědav...
Odpovědět
Profilova fotka
dotaz všem: kde mate pruduchy? nasavani - privod pro přízemí: ve strope? pro patro: ve strope? ci v v podlaze? (v tomto pripadě by vedly trubky pro obe patra v jedne podlaze) kde mate nasavani: strechou? ci zdi? od koho mate rekuperaci? jaký typ? všem kdo odpoví děkuji!
Odpovědět
Profilova fotka
@hhranolka Odtah pro obě patra pod stropem, výdechy v podlaze. Nasávání zvenku zdí, odvod střechou. Rekuperace Atrea Duplex RC 1400/370.
Odpovědět
my budeme mat Atrea Duplex RK2 a prieduchy v podlahe. Vetranie v lete zatial neriesim...hned z obyvacky mam presklennu stenu na terasu, tak vyjdem a nadycham sa vzduchu :-) Dakujem za odpovede a som zvedava , ako to bude fungovat :-)
Odpovědět
Hhranolka, co já vím, tak zcela lajcky napíšu, že máme vše vedené stropama a tudíž průduchy máme pod stropem. Jinak MM také neplánuje letní přivětrávání okny, takže to jsem teda zvědavá, jak to bude fungovat. My budeme také testovat tohle léto, kdy se začneme s tímto vynálezem sžívat. :-D tak pak napíšu jak se nám soužití podařilo. A máme Atreu DUPLEX 380 ECV - pouze na větrání.
Odpovědět
Profilova fotka
hugo, tak to jsem zvědavá, co napíšeš, až nastartujete :-) Na hlavní efekt si asi stejně počkáš až do zimy. A nemohl by ses, prosím, zeptat "pánů motérů" jaký je jejich názor na otevírání oken při zapnuté rekuperaci? Tohle jsem prostě nikde nenašla a hrozně mě to zajímá. hhranolka my máme všechny odtahy na chodbách (horní/dolní) ve stropech a vydýchaný vzduch z jednotlivých místností se "vycucne" podtlakem pode dveřmi, kde nemáme prahy. A výústky, jimiž proudí čerstvý vzduch dovnitř máme v přízemí na zdi u stropu a v patře je máme ve stropech. Nasávání máme střechou a a vysátí máme ve zdi. Jo a ještě malá poznámka: při zapnuté rekuperaci je dobré mít štěstí na sousedy, kteří netopí kdečím :-) Jinak máte během chvilky smrad v celém domě ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
@laluszka Zkusím se poptat, až to budeme uvádět do provozu, mělo by být zaškolení :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@hugo58 tak teď jsem pochopila, kde je chyba: mě totiž nikdo nezaškolil :-( jinak díky za ochotu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojte, @hhranolka my budeme mít rekupku od fy Regulus, přísun čerstvého vzduchu máme v přízemí ve stropě a v patře v podlaze a táhlo se to v patře podlahou (rozvody se položily na pollyš a na ně se ještě dala kročejová izolace), odsávání máme v koupelnách, WC a nad digestoří v kuchyni. A nasávání máme stěnou, výfuk byl plánovaný střechou, ale trošku to pomotali, tak je taky stěnou. Přesný typ zatím nevím, nějak jsme to měnili, aby tam bylo i letní chlazení :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@laluszka Tak máme zapnutou rekuperaci a jsme po prvním zaškolení a zatím samé pozitivní dojmy. V podstatě jsme slyšeli, co jsme chtěli. Jednotka se dá vypnout hned na ovladači úplně jednoduše. Nebo klidně jističem, nic jí to neudělá. Provoz na topnou a netopnou sezonu nastavujeme na ovladači, nic víc. A dále: - klidně to vypněte, když budete chtít, není problém - klidně větrejte okny, budete-li mít chuť - v létě stačí rovnoměrné větrání na dostatečnou výměnu vzduchu = jednotka sepne jen jednou začas - večer se dá v létě použít přetlakové větrání na rychlé vychlazení domu - a bylo nám při tomto režimu vysloveně doporučeno otevřít dvě okna nahoře na ventilaci, dům se výrazně rychleji vyvětrá Jak říkám, přišlo mi to fajn :-) Zatím jsme to vypnuli, aby se netahal prach z dělání fasády. Ale myslím, že budeme kamarádi :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@hugo58 díky za dokonalé info. Je fajn, že jsi spokojen, a až se začne topit, spokojenost určitě jen poroste :-) Když píšeš, že jste po prvním zaškolení, znamená to, že bude ještě školení další??? Mě tyhle věci úplně minuly, v době stavby jsme bydleli daleko (navíc jsem řešila zdravotní problémy naší malé) a na domeček dojížděl většinou manžel sám. :-( A hlavně jsem v té době o rekuperaci vůbec, ale vůbec nic nevěděla |-|
Odpovědět
Profilova fotka
@laluszka Ano, ještě to probereme jednou. Pán to s námi zběžně proběhl (cca 20 minut), když to zatím nebude v plném provozu. A až nám poveze všechny protokoly o zkouškách apod., tak to projdeme ještě jednou detailněji, říkal, že tak hodinku :-) Ovládání je intuitivní, to je v pohodě. Jde spíš o tom naučit se správně používat jednotlivé programy. Ale říkal, že si to stejně musíme osahat především my sami v běžném provozu. Docela se na to těším :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@hugo58 tak to je super, díky moc za info. :-)
Odpovědět
@hugo58 Prosím tě.. ta vaše rekuperace je i teplovzdušná, znamená to, že už nepotřebuješ v domě jiný zdroj tepla?díky..
Odpovědět
Profilova fotka
@deyana Nějaký zdroj potřebuješ vždycky. V našem případě je to elektrokotel, což je nejjednodušší a nákladově nejlevnější řešení... Zbytek info ve vedlejším tématu :-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?