Má smysl rozvést teplý vzduch od krbové vložky do místností?

Ahoj. Chtěl bych se poradit, zda má smysl rozvést teplý vzduch od krbové vložky do dalších prostor v domě. Jedná se o projektovaný bungalov, užitná plocha cca 130m2, ztráty < 5kW. Vytápění bude elektro kotlem do teplovodní podlahovky. Krbová vložka bude pro občasné zatopení. Určitě ne na denní topení. Bude s co nejnižším výkonem. Situace krbu a místností je v příloze. Potenciální rozvod zvažuji jen na WC, koupelnu a chodbu (rozvod naznačen červeně). Přemýšlím nad tím, zda má rozvod smysl. Zda se na to občasné zatopení vyplatí systém rozvodu instalovat? Dokáže se vůbec nějaký podstatný výkon přenést? Krbová vložka je umístěna blízko chodbě a tím i dalším místnostem. Teplo by se tak mohlo přenášet i bez dodatečných rozvodů? Projektant by udělal výduch jen do chodby. Mohl bych poprosit o názory? Pokud někdo něco podobného má, řešil, tím lépe. Děkuji. Honza
Odpovědět
nevim jestli to necemu pomuze ale napisu nas pripad.. kr. vlozku budeme mit jako primarni topeni, pujde i na ohrev vody a zaroven do podl. topeni. nejdriv jsme chteli udelat pruduchy i do ostatnich mistnosti aby nebylo v obyvaku zbytecne pretopeno a ve zbytku domu chladno.. nakonec jsme ale od toho odstoupili kvuli prave diram ve zdi. je tam zvyseny prenos hluku a prachu a pravda je ze stejne dvere na chodbu budeme mit skoro porad otevrene takze to teplo tam stejne pujde..a na wc nebo do koupelny bych asi tu diru z obyvaku fakt nechtela..
Odpovědět
@beranozuzana Na ten přenos hluku jsem ani nepomyslel. Bál jsem se hlavně prašnosti. Teď budu uvažovat i ten hluk. Díky za radu.
Odpovědět
@pesek23 Asi bych také nic nedělal . Ono když jdete spát , tak chcete mít v ložnici chladno . A dnešní domy jsou tak dobře zateplené , že nepotřebujete nějaké velké vykony na vytápění ložnic.
Odpovědět
Máme taky krbovou vložku uprostřed domu, vložka ohřívá vodu do okruhu (radiátory a podlahovka), taktéž výduch pouze na chodbu (ne do obýváku, jak se dělává). Ale jde o patrový dům. Všude máme otevřené dveře a pokud nejsou extrémní mrazy, jako byly třeba letos v lednu, krásně vyhřeje celý dům (my máme krb jako primární zdroj tepla a spíš jen když není čas, topíme plynem), navíc nahoře na chodbě máme díky krbu parádní sušárnu :-) Jak už bylo psáno výše, vzhledem k přenosu zvuku a prašnosti bych do rozvodu nešla.
Odpovědět
@jendad ..chladněji v ložnici / pokojích - toto jsem také uvažoval jako argument proti rozvodům. @herminka ...tím, že bude krbová vložka také skoro uprostřed domu a u chodby, tak se snažím vnitřně přesvědčit, že se část tepla přenese i do ostatních místností. Ono se to asi těžko dopředu spočítá, ale věřím tomu :-) . Zatím si stále v hlavě plánuji vytápět podlahovkou. Párkrát do roka, hlavně pro náladu, přitopit v krbovkách. V okolí jsou mi rozvody doporučovány, náklady že jsou minimální, tak proč je neudělat. Já si ale zase říkám, na co mít v domě roury s prachem a různou havětí, a to si pak párkrát za rok rozfoukat po domě (ano, je to hodně zjednodušený pohled). Nechci se v rozhodnutí unáhlit, proto sbírám poznatky. I kdyby rozvody v projektu nebyly, tak se to dá dodělat později při stavbě. Ale na stavbě je takových drobností, že jsem rád za každou vyřešenou :-).
Odpovědět
Profilova fotka
jenom bych dodal, ze jde i o jeden z nejméně zdravých způsobu vytápění. S tím je spojena zmiňována prašnost, která je dána cirkulací vzduchu uvnitř domu i v samotné vzduchotechnice, která se moc nedá vyčistit. Alternativou mohou byt Kachlova kamna s hypokaustem.
Odpovědět
Měli jsme to na baráku a už nikdy ;-) prach a saze (nezdá se to ale je to opravdu tak) z toho krbu jde do celého domu. Hluk taky když někdo mluvil v obýváku tak to šlo v pokoji slyšet ;-)
Odpovědět
Rozvody vzduchotechniky máme po celém domě a je to super, v pokojích je o něco málo teplo, než v obýváku, prach ani hlučnost nepozoruji.
Odpovědět
@petraxname Jakou máte prosím dispozici? Přízemní / patro? Do jakých vzdáleností vzduch rozvádíte (asi větrákem?)?
Odpovědět
Profilova fotka
Budeme mir rizene vetrani, takze teplo pujde temito rozvody. Primo od krbu to nechceme h duvodu hluku
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?