"Sežere" nás vytápění přímotopy a krbovými kamny?

Ahoj, Procetl jsem hodne diskuzi ale nenasel jsem odpoved jakou hledam. Nas pripad: stavime RD z porothermu (pardon za zkomoleny nazev) z 30cm obvodoveho zdiva, naslednejsou pricky 20 az 11,5 cm a k tomu zatepleni obvodovych sten 15 cm a zatepleni podlahy 10cm a podstrechou bude 36 cm myslim. Okna 5-ti komorova. Strecha je z KMBeta. Spodni patro ma cca 50m2 a vrchni take. Je to 5+kk. Dole je obyvaci pokoj s kuchyni 30m2, pracovna 9m2 a mala koupelna a chodbicka. Chceme realizovat primotopy v pokojich a zebriky v koupelnach. Dale dole budou krbova kamna, ve kterych chceme topit vice protoze mame kamna v oblibe z chalup a chat. Nahore tedy hlavne primotopy. Pak bude jeste 125l bojler a sporak s ostatnimi spotrebici. Zajimame jestli je realne toto vytapeni aniz by nas sezralo. Zalohy pocitam se 4 tis na el. Zatim jsme dva. Doma ale bude porad nekdo. Mame radsi chladneji oba. Plyn v obci je ale pri porovnani porizovaci ceny pripojky, kotle a rozvodu vs primotopy a kamna je navratnost nekde jinde. Jinak v pripade nouze pocitame s krbem a vymenikem do budoucna. Dekuji za odpovedi hlavne od lidi, kteri bydli podobne a uz vi na kolik to vyjde.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud váš dům bude mít podlahovou plochu cca 100m2 dole budete topit kamny a akceptujete zálohy na 4tis pak do toho můžete v klidu jít ;-) A ještě vám zbyde, ale radši bych dal elektrokotel a radiátory, ale jinak se v poho vejdete i do třech tis. měsíčně ;-) za všechno na el.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme starý patrový dům 128 m2, nezateplený, stará dřevěná okna - tam topíme elektrickým topením s akumulačním kotlem ve sklepě, přistavěli jsme si 70m2 do dvora - kuchyň, jídelna, obývák + koupelna a špajz. Tam máme parametry stavby jako ty. V přístavbě máme přímotopy, v kuchyni a koupelně podlahové elektrické topení - takové ty dráty. V obýváku krb. Zálohy za elektřinu platím 4800 měsíčně,plyn vůbec nemáme a je to v pohodě, loni nám vraceli. A to upozorňuji, že platím vlastně 2 bytové jednotky - máme 2 kuchyně, 2 myčky, 2 pračky, 2 ledničky, 2 bojlery...Bydlí nás tu 5 lidí.
Odpovědět
topné rohože jste neuvažovali? Kvůli kobercům? JInak elektrokotel je myslím lepší řešení. Ona ta prvotní investice je sice větší, ale počítejte, že elektřina byla, je a i v blízké budoucnosti bude nejdražší na otop. Navíc pokud budete mít teplovodní rozvody, můžete svůj zdroj tepla v budoucnu vyměnit např za plyn, tepelně čerpadlo, peletky apod. Jsem sic ještě mlád na duchu a i těle, ale mí rodičové pamatují, jak jim všem v 80 letech nutili akumulačky, přímotopy a podobné výmysly. A za 10 let je to všechny málem sežralo. Topení se v baráku kde bydlíte dodělává vždy špatně. Navíc nikde není psáno, že tarif na přímotopy a tep. čerpadla tady za např 7 let bude :) Já topím na baráku plynem a za celý rok mi přijde faktura na cca 7 tisíc i s DPH. To je 600,-- měsíčně. Promyslel bych to opravdu důkladně.
Odpovědět
Profilova fotka
Mám starý dům ale zdi jsou velmi silné a podlahy i stropy zateplené. Topím krbovkami s výměníkem a elektrokotlem. Ten ale za tu dobu co tam bydlím nebyl ani jednou puštěn nebyl důvod. Výměník jsem nepořizovala já takže nevím ani jak se pohybují ceny. Přímotopů by jsem se hodně bála měli jsme je a ty částky byli hrozné i když jsme topili jen ve dvou místnostech. Je pravda že dům v tu dobu ještě nebyl zateplený. Každopádně by jsem co nejdříve pořídila kamna s výměníkem je to super.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?