Sluneční kolektory, jak fungují po delší době?

Obracím se na Vás co vlastníte sluneční kolektory již nějakou delší doby, jak fungují, zda-li jste již řešili nějaký problém či nedostatek. Chci je mít pro ohřev vody s napojením na krbová kamna s výměníkem a akumulační nadrží pro vytápění podlahovým topením. Bohužel jsem dostala negativní doporučení od jedné firmy co dělá zároveň i tepelná čerpadla, že kolektory nevydrží a po 10 letech budou na odpis, tak mě zajímá Váš názor jestli nejde jen firmě o prodej samozřejmě dražší technologie v podobě čerpadla?
Odpovědět
Jakou mate tepelnou ztratu objektu? Jestli dotycna firma prodava pouze tepelna cerpadla tak je berte s rezervou. Jestli si chcete koupit solary a pocitate s nejakou navratnosti tak an to rovnou zapomente.
Odpovědět
tepelná ztráta bude asi větší do 12, návratnost no o to mi nejde, spíše jak ušetřit za ohřev vody ?
Odpovědět
Cim budete vytapet?krbem? Kolik ty vody spotrebujete?ted vidu ohrivate cim a jak je cca spotreba nebo kolik vas to rocne stoji?
Odpovědět
Podle mě je tohle v našich podmínkách úplně k ničemu. Návratnost investice je delší než životnost samotných kolektorů. Nešla bych do toho, je to zbytečnost.
Odpovědět
dům zatím nestojí, řešíme plány atd. takže nemohu na Vaše otázky dopředu odpovědět :-) nicméně hlavní vytápění plánujeme krbem a solar spíše pro vodu a jaro, podzim kdy počítáme se zavlaže ním
Odpovědět
@kacenkakaca - Vy máte kolektory nainstalovány, že píše poznatek, že jsou k ničemu???
Odpovědět
@martina525 Pracuji v oboru a solary byly na hraně návratnosti i v době kdy byly dotace 55tisíc. V případě,že vám jde hlavně o ohřev užitkové vody tak bych doporučil spíše tepelné čerpadlo na užitkovou vodu.Jde vlastně o zásobník o objemu cca 250-300l ,který má v horní části schované tepelné čerpadlo.Cena cca 50tisíc dle značky,kvality,hlučnosti atd.Výběr je na vás. Při průměrné spotřebě 200l denně jsou roční náklady do 2tisíc,u elektrického bojleru(cca 10tisíc cena) 8tisíc ročně. Soláry vás budou stát od 80tisíc výš ,nějakou elektriku to taky sežere a fungují jen když svítí sluníčko. Ceny jsou orientační ,nechci se s nikým dohadovat,že něco seženete levněji než uvádím.Na trhu je toho hodně a cena většinou odpovídá kvalitě.
Odpovědět
@martina525 Ne, ale mám v tomto oboru pár poznatků. A právě proto bych je nechtěla.
Odpovědět
Jeste k tem vasim 12kW. Vsichni co kolem me v posledni dobe staveli meli ztraty hluboce po 10kW. Tech 10kW mel bratranec u domu s 200m2 podlahovou plochou otevrenym prostorem. Jinak bezne 4-8kW. Potom je otazka co stavite a jestli se taky nedostanete mnohem niz. Hodne lidi pak planuje vytapet hodne krbem a jako zalohu elektrokotel nebo plynovy kotel. Realita je nakonec takova ,ze se krb pouzije parkrat a skonci to na tom druhem zdroji. Takze doporucuji spis dostat ty tepelne ztraty vyrazne pod 10kW. Udelat to jednoduse a vykaslat se na silene strojovny.
Odpovědět
@jardadts @kacenkakaca Pokud máte znalosti z oboru, můžete konkrétně uvést důvody proč nejít do slunečních kolektorů? My je zatím v plánu máme (ohřev užitkové vody + přebytek do akumulaček, novostavba 5-6 kW TZ), v našem širším okolí je více spokojených uživatelů, tak bych ráda měla i vaše argumenty pro porovnání. Alternativou je FVE. Děkuji
Odpovědět
@cirrusa Protože se nevrátí investice, kterou do toho vložíte, životnost je kratší. Další věc je, že ty panely budou fungovat pár hodin denně a to jen menší část roku. Naopak v zimě, kdy je spotřeba teplé vody i elektřiny vyšší, pracovat nebudou. Stejný problém budete mít i s FVE, to si nijak nepomůžete. Dalším problémem je pak kvalita a účinnost konkrétních výrobků, která je malá. Podle mého názoru se tyto technologie hodí do jižní Evropy a Afriky, v našem podnebném pásu jsou naprosto zbytečné.
Odpovědět
@kacenkakaca u FVE se obecně udává vyšší účinnost v zimě než v létě, jelikož s rostoucí teplotou klesá účinnost.
Odpovědět
Článek se načítá
@cirrusa Solary funguji pekne,kdo je ma si je samozrejme nemuze vynachvalit,to je fakt. Je to funkcni technologie,ktera zazila rozmach diky prvni dotacni vlne Zelena usporam. Tehdy to opravdu bylo zajimave. Pri ztrate 5-6kW to dokonce muze mit i vyznam na pritapeni,ale bude hodne zalezet kolik za tu technologii date. Kazdy projektant vam rekne ,ze solar na dotapeni je ekonomicky nesmysl. Nechte si to nacenit a uvidite kam se to vysplha. Vam bych doporucil elektrokotel na vytapeni a jako zalohu a designovy prvek krb. Na tuv je ekonomictejsi rozhodne to teprlne cerpadlo na tuv ,o kterem jsem psal v jinem prispevku. Pisu z mobilu tak omluvte strucnost
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?