Solární system na ohřev vody a topení. Máte zkušenost?

mate nekdo zkušenosti?
Odpovědět
Profilova fotka
Na ohřev vody se skoro vždy vyplatí - nevyplatí se jen tam kde je malá spotřeba teplé vody. O topení neuvažujte, lze jen přitápět a i to je sporné. Vyplatí se ještě tam kde je výkon v létě využíván na ohřev bazénu. Asi nejúspornější ohřev vody je pomocí termodynamického solárního systému který dokáže využít jak sluneční záření při slunných dnech, tak i teplo z okolního prostředí. Je schopen ohřívat i v dešti, mlze, větru i v noci. Navíc je často levnější než kvalitní klasický solární systém. U solárních systémů pozor na firmy které do nabídky dávají jen část a zbytek doúčtovávají dodatečně, cena vyroste i o desítky procent. Často jsou slibovány i nereálné výkony.
Odpovědět
Je potřeba si dopředu dobře spočítat: - kolik tě to bude stát navíc a - kolik je reálná úspora oproti konvenčním způsobům - následné náklady systému v průběhu let a z toho všeho vypočítat případnou návratnost investice. Uvedu příklad, který mne odradil o soláru byť jen uvažovat při stavbě mého domu. Kamarád před cca 4 lety stavěl a nechal se "zblbnout" solární módou, proto si nechal dát tuším 2 kolektrory na ohřívání teplé vody. Celkově ho to stálo cca 100tis. navíc oproti tomu, kdyby to měl udělané konvenčním jednoduchým způsobem (vytápí jinak myslím na plyn). Ročně ušetří na ohřívání teplé vody cca 3500Kč, což samo o sobě je návratnost na hranici 30let, dále ale platí kazdý rok povinné revize 1-2tis a v průběhu používání jsou běžné servisní zásahy. Další nevýhoda je relativně vyšší složitost celého systému a tím vyšší pravděpodobnost komplikací. I když jsem zkoušel počítat s nárůstem cen za ohřev vody, stejně mi, při výše uvedených nákladech, vyšla návratnost za: NIKDY
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně jak píše jizvo. V projektu jsme to měli také tak uvažované, společně napojené na výměník a krb s teplovodní vložkou. Když jsme spočítali počáteční investice, vyšla nám návratnost na něco přes 30 let. Takže pro jistotu si komín uděláme, připravíme na to rozvody, ale zatím budem topit jen plynem. Soláry jsme uplně zavrhli, možná jednou bude krb, ale ani to není jisté.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme soláry na ohřev TUV a naopak mi přijdou výhodné oproti ohřívání vody elektřinou. Samozřejmě hodně tomu napomohla dotace Zelená úsporám. Návratnost mi vyšla někde na úrovni 10-12 let (s dotací) a předpokládám, že s rostoucími cenami energií bude klesat (příští rok elektřina +7%). V létě (teď bydlíme 2. léto) nám opravdu výrazně spotřeba elektřiny, je to znát. Stačí jeden hezký den a nahřátá voda v bojleru, protože na mytí se samozřejmě míchá se studenou, vydrží 2-3 dny. Jo, jen tak btw, ty revizní prohlídky a servis jsou samozřejmě nezbytné i u plynového zařízení. O napojení solárů na topení jsem neuvažoval, protože v zimě, kdy je potřeba nejvíc topit, je slunných dnů naopak málo. Tam mi přijde lepší kombinace s krbem nebo kamny s výměníkem. Zatím máme bez výměníku, ale do budoucna možná o úpravě zauvažujeme. Opět záleží na cenách energií.
Odpovědět
Profilova fotka
@hugo58 No, tak s dotací chápu, že je to výhodné. Ale jsem realista a myslím, že teď už žádné dotace nebudou, takže si to platit vše ze svého opravdu vyjde dost draze. A ono jde také o to, kolik vody spotřebuješ. Myslím, že v běžné rodině to není tolik. Být majitelem kempu či hotelu, pak se nerozmýšlím, ale pro 3-4 členy rodiny ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
A to si myslí hodně lidí, nemají o spotřebě teplé vody představu. Norma říká tuším 86 litrů/os den. V reálu to je ale nadsazené a normální mi připadá počítat s padesáti litry přestože v nedávno v diskuzích uvádeli lidé okolo 65 litrů. Pokud se někdo ale pro takovouto investici rozhodne, doporučoval bych vodu ohřátou soláry používat pokud možno i do pračky, myčky apod. Spotřebu tepla si můžete vypočítat pomocí kalkulačky http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a... . Ponecháte zaškrtnutý ohřev vody, vpravo nahoře nastavíte 365 dnů v roce a do políčka V2p dáte spotřebu v m3. 200 litrů je tedy 0,2. Na 200l je tedy roční spotřeba 5,7 MWh. Náklady se dozvíte přechodem na další tabulku, doporučuji zaškrtnout náklady na další spotřebu a pokud ohříváte vodu elektřinou - akumulací, zjistíte v předposledním sloupci náklady 11683 Kč. Tolik se v moderních domech ani neprotopí! Pokud uvažujeme a je skutečně reálná úspora solárním systémem okolo 50-60% tak ta návratnost bude okolo 20 roků bez započítání nárůstu ceny elektřiny, takže dříve. Samozřejmě termodynamický ohřev s reálnou úsporou 70-80% je na tom podstatně lépe. Ale je jasné, že na spotřebě vody záleží, pokud jsou v domácnosti dva a ještě starší lidé, tak nemá investice cenu.
Odpovědět
Profilova fotka
@hugo58 Píšete zdražení 7% ale k tomu další 4% DPH Možná najdete novější graf než tento z webu, ale i tohle je výmluvné. Růst ceny jde stále nahoru a odhaduji, že za 10 - 12 roků bude cena opět dvojnásobná proti dnešku.
Odpovědět
Profilova fotka
@jaromirbednar Dobrá tabulka, díky za ni!
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě k tomu zdražování - zvýšení ceny o 11 procent z 11600 je 1160 Kč, po snížení spotřeby na 20% bude zvýšení ceny asi 235 Kč. Pokud bych si měl vybrat, tak ta druhá cifra je mnohem příjemnější a ne tolik citelná, obzvláště pro rodinu a dětmi. I proto bych investici do něčeho úsporného doporučoval a nečekal co dodavatelé energií udělají. Až zjistí, že lidé na ně kašlou a mají jinou možnost, bude možná růst cen pomalejší, jinak asi těžko.
Odpovědět
Profilova fotka
@jaromirbednar Chyba - počítám zdražení optimističtěji, jen 10%
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
účinnost kontra cena, návratnost min. 10 let. koliduje s životností zařízení. konkurence s integrovaným teleným čerpadlem. elektroprojekty.8u.cz a linked in ivan stránský
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Článek se načítá
@terez_z To, že jste spokojeni je sice fajn, ale poděl se s námi o konkrétní údaje - kolik celý systém stál a kolik měsíčně ušetříte oproti minulosti. Jen na základě reálných čísel si můžeme udělat představu o výhodnosti.
Odpovědět
@aneri53 Má tu na fóru dva příspěvky...
Odpovědět
Bez dotace jsme od toho ustoupili.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Kvalitní solární systém topí i za deště, dokonce pod sněhem. Viz " Inteligentní dům Inteligentně". V době sibiřské zimy dával 37 kWh tepla denně zadarmo. To máte 800 litrů horké vody. Čína netopí proti tomu, často ani v létě.
Odpovědět
@scout12 Malý dům, třeba bungalov, by šel solárem i vytopit. 800 litrů horké vody v domě denně nepotřebujete.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?