Stavíte někdo rodinný dům bez rekuperace?

Řešíme stavbu RD, ráda bych rekuperaci, ale nejspíše nám na ni nezbudou finance. Dočetla jsem se, že pro získání energetického štítku třídy B je rekuperace nezbytností. Staví se dnes ještě bez rekuperace?
Odpovědět
@nikieda Tak to nevím kde jsi to četla, ale my máme B a rekuperaci nemáme a ani nám nechybí
Odpovědět
Fakt, tak to je super :-) Když jsem na net zadala otázku, jak postavit ND, všechny články se zmiňovaly o rekuperaci. Mohu se zeptat, jaký máte stavební materiál a šířku zateplení?
Odpovědět
Profilova fotka
@nikieda má to v blogu, dřevostavba, zateplení 10cm, myslím, že málo lidí staví s rekuperací právě kvuli financím....
Odpovědět
@nikieda Co já vím, rekuperace je nezbytná v domě pasivním. "B" lze dosáhnout i bez ní, ale s řádným zateplením (a to nejen stěn, ale i podlahy a stropu), kvalitními okny s trojskly, vhodnolu orientací ke svět. stranám (kvůli tep. ziskům). My ji také nemáme (manžel byl zásadně proti), stavěli jsme z Veloxu.
Odpovědět
@nikieda my bychom meli mit A, ale tim, ze bude krb to pry spada do B. A o rekuperaci jsme ani neuvazovali. Ani ne kvuli financim...
Odpovědět
Děkuji za odpovědi a informace. My dostali energetickou třídu C! A to máme zateplení 20 cm, je tedy fakt, že dům ve svahu, takže ze ztraceného bednění, ale orientace jižní svah. Tak teď fakt nevím, kde je u nás "zakopaný pes"..
Odpovědět
@nikieda a jaky dum stavite? Zdeny nebo drevostavbu? My mame na drevostavbu zdi 28 cm.
Odpovědět
@linee máme ztracené bednění a Heluz Therm Aku 20..
Odpovědět
Profilova fotka
@nikieda my máme zděný dům s řízením větráním + rekuperací, zateplení, trojskla. Je tady na to někde zvláštní téma. Příště bychom si tento systém už nedali. Za ty peníze to dle mě nestojí. Vyhovují mi více otevřená okna. Smysl to má vzimě, ale i tak jsem stejně raději nárazově větrala. Vzduch přímo zvenku voní... a člověk má při otevřených oknech i sluchový kontakt s okolím. Na druhou stranu jsou lidé, ktteří si to nemohou vynachválit. Možná je na to každý jinak citlivý.
Odpovědět
Energetický štítek a jeho hodnota se odvíjí od spoustu faktorů a opravdu rekuperace v něm roli nehraje. Stavíme s 15 cm izolaci a se 4 cm izolační předstěnou a jen tím, že máme elektrické vytápění, tak jsme automaticky v C. Více než písmeno na energetickém štítku jsou pro mě důležitější náklady na vytápění.
Odpovědět
@dripple Přesně tak. Hodnota spočítaná a skutečná spotřeba tepla se mohou značně lišit. Také výpočty pro energ. štítek se často trochu "upravují", a dále myslím, že je i několik způsobů, jak se počítá.
Odpovědět
S energetickým štítkem se dá hodně čarovat :-)
Odpovědět
Článek se načítá
A pro vás je tak důležité jestli je to B nebo C? Je důležitější, jaká je celková spotřeba v kWh/m2rok na vytápění. Bohužel metodika hodnocení budov dle 148/2007 Sb. je ještě nedotáhnutá a znevýhodňuje malé domy, čím menší dům, tím horší vychází písmeno. O moc důležitější je ukazatel energetického štítku (ne průkazu ENB - to jsou dva rozlišné pojmy a ne všichni auditoři dokládají k průkazu i štítek). Štítek vypovídá o obálce budovy - o tvaru budovy, o tom jak jsou zateplené konstrukce. Průkaz energetické náročnosti do toho zahrnuje vytápění, spotřebu vody, osvětlení...takže pokud jde o malý domek, který bude obývat 4-5 osob, je tam velká spotřeba vody, tak průkaz na dům, byť je dobře zateplený, často spadne do C. Naopak pokud se jedná o velký dům pro málo osob, špatně zateplený a bude tam tepelné čerpadlo, hnedle vyjde průkaz A (stačí ale aby místo čerpadla dal investor plynové topení a hned je to C). Takže je to opravdu pro laickou veřejnost takové chaotické a velmi nesrozumitelné. Mně se zdá mnohem přehlednější hodnocení podle energetického štítku, který vypovídá pouze o té obálce a není zkreslen způsobem vytápění, ohřevu vody atd. Pokud energetický štítek (ne průkaz energetické náročnosti) vychází B a lepší, jedná se už o velmi kvalitně zateplený dům. Pokud na rekuperaci trváte a momentálně na ni nemáte peníze, udělejte si pouze rozvody, jednotka půjde v budoucnu dopojit. Rozvody na běžný RD se budou pohybovat někde kolem 30 tis od firmy, svépomocí levněji. My rekuperaci máme, používáme ji ovšem jen v zimě - zatím spokojenost, ale kdyby na ni nebyly peníze, řeším to osobně rozvodem + dodělání jednotky až na ni bude. Jinak energetická úspora v případě rekuperace spočívá v tom, že v zimě neotvíráte okna, tím pádem neochlazujete studeným vzduchem, který byste pak museli vytápět, ale větráte předehřátým vzduchem z jednotky.
Odpovědět
@enmuhan2 díky za příspěvek. I nám bylo řečeno, že ač máme C, spotřeba bude jako u ND, tak uvidíme. Energetický štítek obálky domu vyšel opravdu na B. Mně přijde rekuperace fajn v malých místnostech, např. pracovna-pokoj pro hosty, ráno se probudíš a nemáš "knedlík v krku". Problém u nás vězí spíše v tom, že bychom museli v projektu změnit podhledy, abychom ji měli kudy vést a pak nejspíše nafouknout techniku, aby se nám do ní vešly všechny trubky. Ale je fakt, že jsme ještě nezačali stavět, i když už máme stavební povolení, tudíž možnost změny ještě máme..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?