Stropní teplovodní vytápění. Jaké jsou výhody a nevýhody?

Dobrý den všem, má prosím někdo z vás zkušenosti s teplovodním vytápěním ve stropě? Jaké zpětně vidíte výhody/nevýhody? Co a jak byste řešili dnes stejně/jinak? Jak Vás to vyšlo cenově? Začínáme řešit projekt a tato varianta mě láká. Hlavním důvodem je jednoduché využití i pro chlazení v letních měsících a teoreticky podobný komfort jako u podlahovky. Prosím jen o příspěvky lidí s reálnou zkušeností s tímto (teoretiků je všude v diskuzích spousta :-)). Předem díky moc za všechny reakce. Lukáš.
Odpovědět
Obnovuji diskuzi, mám stejný dotaz jako zakladatel. Nějaké zkušenosti?
Odpovědět
Profilova fotka
@llama Po dlouhém zvažování jsme vybrali stropní teplovodní vytápění System IDEAL ÖKO 30, s rozvody 16mm vedenými v dřevovláknitých deskách s hliníkovou lamelou. Systém je navržen tak, aby jim bylo možné i chladit. Pro představu, tady je montážní video s montáží na stěnu. https://youtu.be/murKj-HRHnw Zkušenosti z provozu nebo montáže zatím bohužel nemám. Montovat to budeme tak do měsíce.
Odpovědět
@jakuda díky! Máš srovnání, jak to zhruba vychází cenově v porovnání s podlahovým teplovodním topením?
Odpovědět
@jakuda ještě dotaz: jak koukám na to video, tak tam dávají poměrně silnou hadici. Měla jsem za to, že do stropního topení se musí používat tenké kapiláry - proto mě od toho zrazovali, že se to snadno ucpe. Máš k tomu nějaké info?
Odpovědět
@llama Info mám, praktické zkušenosti zatím ne.
Odpovědět
@travas jasně, nicméně i teoretické info se hodí, sem s ním! :-) Jaké má tedy tenhle systém mít výhody a nevýhody oproti stropnímu topení z kapilár? Asi je to hlavně těžší, že? A jak to vychází cenově? Teda jasně že každý barák vyjde úplně jinak, ale mám na mysli nějaký velmi hrubý odhad, o kolik je to dražší než klasická podlahovka. O třetinu, o půlku? Díky! edit: pardon, nevšimla jsem si, že si píšu se dvěma různými lidmi. Vykojená matka prostě :-D Omlouvám se, budu číst pozorněji.
Odpovědět
Profilova fotka
@llama na 120m2 to vychází kolem 90tis bez DPH. Takže dražší to bude, ale zase pak rovnou bude hotový strop, který by taky něco stál. Kapilární rohože jsou taky možnost. Nechával jsem si je napočítat a ty by mi na stropě nestačily. Musel bych dávat I do stěn a to mi přijde nepraktické. Navíc je to o dost dražší řešení.
Odpovědět
@llama Obecne by vytapeni melo byt instalovane u podlahy kvuli fyzikalnimu proudeni...teply vzduch vzdy stoupa...takze nez se vytopi cely prostor, trva to mnohem dele a dale dochazi k neprijemnemu prehrivani hlavy a nohy mate stale studene. Pokud je podlahove vytapeni, obecne se topi na nizsi teplotu, pocitove kdyz je teplo od nohou tak je celkove teplo. V neposledni rade stropnim vytapenim spatne odstinite chlad od oken....teply vzduch nemuze stoupat, protoze uz je u stropu. Vyhoda chlazeni je, ale lze chladit jen o par stupnu, takze ve vetsim teplu je skoro neucinne....do systemu nemuzete pustit prilis studenou vodu, protoze pak dochazi ke kondenzaci. Proto zakladni potrubi u bezneho chlazeni je izolovane kvuli kondenzaci a pak dochazi k predani chladu z vody do vzduchu. Tim do systemu muzete pustit mnohem chladnejsi vodu a uchladite prostor o mnohem vic stupnu.
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 Tady píšou něco jiného a náš projektant, který má stropní vytápění ve svém domě již několik let si to nemůže vynachválit. Máte osobní zkušenost z provozu? http://www.stavebnictvi3000.cz/clanky...
Odpovědět
Ano, provereno na nekolika stavbach....prvni veta ktera se uci ve stavebni fyzice: Pokud vam neni teplo od nohou, je to spatne. A to prednasi clovek, ktery je normotvurce/autor mnoha skript/vyzkumu/realnych metod mereni. Logicky kdyz je nekdo promrzly, jde si ohrat nohy - ne hlavu. Ty panely salaji od shora. I kdybychom vzali topeni jako sporne, tak u chlazeni je to dokazane...stropni chlazeni je k nicemu. Pokud je venku 35stupnu tak uchladite pri dobre vuli na 30.....Cely system ma malou efektivitu, provereno na stavbach...coz ale neznamena ze nejsou lidi kterym system vyhovuje....ale bavime se o lidech, kteri nejsou citlivy na vnitrni teplotu, ale tech moc neni.
Odpovědět
@jakuda viz prispevek vys
Odpovědět
@martii1 Odstavec plný omylů. Dle této teorie by slunce neohřálo zemi a předměty na zemi. Nastudovat sálání a rozložení teplot při tomto způsobu vytápění. Toto je nejúčinnější, (větší účinná plocha, zvýšení teplot povrchů předmětů a tím lze docílit tepelné pohody při nižší teplotě prostředí - úspora, rychlá reakce na regulaci, nedochází k víření prachu protože vzduch necirkuluje atd.)
Odpovědět
Článek se načítá
@martii1 to, co píšeš, podle mých informací platí ve starých, špatně izolovaných domech, kde okny táhne, zdmi a podlahou jde chlad a topení musí tedy jet na vysokou teplotu. Tam je sálání na hlavu nepříjemné, to ano. V moderních (pasivních) domech žádný chlad od oken nejde a stropní topení jede na teplotě stropu nějakých 26-28 stupňů, což je míň než teplota těla, takže žádné nepříjemné žhavé sálání. A stejně tak není v moderních domech v parném létě potřeba chladit z 35 stupňů na 30, ale dejme tomu z 26 na 21. Nicméně to je všechno teorie, kterou mám načtenou, proto mě zajímají zkušenosti lidí, kteří to doma opravdu mají. @jakuda můžu poprosit o kontakt na tvého projektanta? Že bych z něj vytahala nějaké poznatky z praxe :-)
Odpovědět
taky v to nemám důvěru, stejně musím do podlahy dávat izolaci, tak část bude systémová deska a pak už jen trubka a zalít. Ale tady jsou dva různé stropní systémy. Ten SDK může být i cenově zajímavý, ale nijak jsem to nezjišťoval. http://www.stavservis-dennert.cz/prod... http://www.stavservis-dennert.cz/prod...
Odpovědět
@martii1 S teplem souhlasím, že aby to teplo mohlo jít dolů musí nějak proudit, což se děje u podlahového. Tady to bude tak, že musí nejdřív ohřát tu masu vzduchu od shora dolů. Ale u chlazení si teda nejsem jistý, že to je nevýhoda. Studený vzduch padá dolů na podlahu a tím pádem chladí celý prostor, nejen spodek.
Odpovědět
@atilius teplo se šíří dvěma způsoby: prouděním a sáláním. U stropního vytápění převládá sálání. Podobně jako když svítí slunce. Takže žádná masa vzduchu se ohřívat nemusí, sálání ze stropu ohřeje podlahu a nábytek a teprve od nich se ohřeje vzduch.
Odpovědět
@llama No, dobře, takže se ten vzduch musí ohřát. Jen se nejprve naakumuluje teplo do věcí okolo.
Odpovědět
@atilius jasně že když máš ohřáté stěny, strop a podlahu, tak se od nich následně ohřeje i vzduch. Ale neohřívá se odshora, jak píšeš, to je nesmysl.
Odpovědět
I kdybych v teorii nemela pravdu, tak praxe je jasny dukaz. Nebudu nikoho presvedcovat, ja sama bych si to nikdy nedala. A bavime se o modernich velmi dobre zateplenych domech s okny v trojsklu a maximalnim U.
Odpovědět
@martii1 můžu tedy poprosit o kontakt na někoho, kdo to skutečně reálně má, abych se s ním o tom mohla pobavit a případně si to jít okouknout naživo?
Odpovědět
Aby jste se nemuseli dohadovat výše jsem dával odkaz na dennert. Mají v Příbrami dům, který je možné navštívit a tam je systém nainstalovaný. Tak si tam zajeďte a máte po dohadech. Osobně bych si to taky nedal. Ale každého věc. Co se týká pasivních a moderních domů, tam si to dovedu představit. Stejně tam rekuperačka ten vzduch míchá a tepla pro takový dům je třeba minimum.
Odpovědět
@llama K nejvyšší účinnosti použít systém, který používá trubky "čtvercového" profilu, který předává teplo plochou a ne pouze tečnou.
Odpovědět
@petros4 dík za tip! @travas zajímavá informace, díky!
Odpovědět
@llama bohuzel, tam kde to bylo, je zruseno. Ale jak jsem tu jednou psala....treba tento system bude nekomu vyhovovat...ja rikam jen jeden nazor, at kazdy zvazi podle sebe.
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 já souhlasím s tebou. u nás je prostě důležitý pocit tepla od nohou a u hlavy už ho fakt tolik nepotřebujeme. pro nás je vyhovující podlahovka. je fakt, že když jsme plánovali, tak jsem o nějakém stropním topení ani nevěděla, abych o tom načítala a zvažovala to. @llama můžu čistě ze zvědavosti? proč vy nechcete podlahovku a pátráte po něčem jiném, pro vás vhodnějším?
Odpovědět
Profilova fotka
@travas Tak z tohoto důvodu jsou například v tom systému, který jsem postoval na začátku, použity ty hliníkové profily, které přebírají teplo z trubky a distribuují ho dál.
Odpovědět
@llama stropní vytápění má daleko delší náběhovou křivku teploty v místnosti než podlahové, proto je podlahové více efektivní a na vytápění spotřebujete méně energie - můžete topit nižší teplotou vody = je tedy i úspornější. Rozdíl tam není velký u pasivních a nízkoenergetických domů, ale počítá se každá koruna. Pocitově to má asi každý jinak. Výhodu stropního topení vidím u toho chlazení, které je účinnější než chlazení podlahovkou, kam se pouští voda max 20stupňů aby to zase nebylo nepříjemné na chladné podlaze + kondenzace. Otázka je, jestli není efektivnější v případě potřeby chladit klimou (vzduch-vzduch) - pokud máte pasiv, tak by se vám neměla stavba nijak rychle přehřívat a toto využijete jen v tropech, kdy i přes noc teplota venku neklesá pod 25 stupňů.
Odpovědět
@travas nechci se hadat, ale neohriva nas slunce nahodou infrapaprsky?
Odpovědět
@blahova_andrea podlahovka je ve hře pořád, ale zvažuju i jiné možnosti, z několika důvodů: - chtěla bych masivní dřevěnou podlahu a na ní místy ještě koberce, obojí se s podlahovkou úplně neslučuje. Vím, že to v principu jde, ale jen s určitými podstatnými omezeními - v ložnici bude velká část podlahy zastavěná nábytkem (postel s úložným prostorem + komody a skříně), takže volné podlahy pro topení bude málo. Nicméně je pravda, že v ložnici zase moc topit nepotřebujeme. - další důvod je moje (možná neodůvodněná) paranoia, že když se v podlahovce něco podělá a začne téct, tak to jednak nemusíme poznat hned a pak budeme řešit průser s vodou zateklou do podlahy, a hlavně budeme muset kvůli poruše vybourat a pak předělat celou podlahu. Masivní dřevěnou ;-) Kdežto u stropního topení jde jen o sundání sádroše. Ale možná si to představuju úplně blbě. - no a to chlazení, my jsme hodně chladnomilní, takže když jsou v létě tři týdny v kuse, kdy neklesne teplota ani v noci pod 21, tak trpíme. A na rozdíl od chlazení klimou se při chlazení stropem nevysušuje vzduch. Nic z toho není samozřejmě neprůstřelný argument a třeba nakonec taky skončíme u podlahovky. Prostě zvažuju možnosti ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@llama díky za upřímnost. už při první odrážce je mi jasné, že podlahovka pro vás není ideál. většina lidí co volí podlahovku, tak jí pak právě přizpůsobuje i ty podlahové krytiny, takže chápu, proč hledáte něco jiného, když se masivu a koberců nechcete vzdát :-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?