Systém 21 od Jablotronu

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat zda tu má někdo zkušenosti se Systémem 21 od Jablotronu? Jaké jsou Vaše zkušenosti? Pořizovací cena +-? Výhody/nevýhody? Bylo nám to doporučeno panem projektantem, nám se systém líbí a chtěli bychom najít někoho kdo s ním má zkušenosti. Před dotacemi by to mělo prý vyjít +- 500 tis., po dotacích 315 tis. Předem moc děkuji za odpovědi 🙂
Odpovědět
Jaké technologie za těch půl mega dostanete? Co Vás na tom zaujalo?
Odpovědět
@martin_s Rekuperace (mělo by mít i funkci chlazení) s tepelným čerpadlem, hybridní elektrický bojler, dohřev elektrickým podlahovým vytápěním
Odpovědět
@luucap je to kombinace hodně drahé aktivní rekuperace s entalpickým výměníkem. Jedná se o klapací výměník, kde se periodicky mění směr proudění vzduchu. Řada lidí tento princip odmítá, protože se vrací bordel zpět do interiéru. Dále teplovodní podlahové topení s elektrokotlem (opět asi nejdražší elektrokotel). Ohřev TUV pomocí bojleru s tepelným čerpadlem. Nejprve by jste si měli ujasnit, zda opravdu chcete tento typ entalpického výměníku (s vracením vlhkosti). Podívejte se na diskuze na téma aktivních rekuperací a entalpických výměníků. Proti tomu si postavte jiné varianty jako třeba multispitová klimatizace s pasivní rekuperací a elektrickým nebo teplovodním topením. Případně klasická kombinace s teplovodním topením s TČ a pasivní rekuperací. Srovnejte si cenové nabídky. V dotazované sestavě je taky otázkou, co vše je za těch 500t, takže musíte srovnávat sestavy se stejným rozsahem.
Odpovědět
Dobrý den. Já ještě upřesním luucap (jelikož zřejmě máme stejného projektanta 🙂)- jedná se pouze o část systému Jablotronu, tedy konkrétně o aktivní rekuperaci Futura + modul Coolbreeze (cca 300k i s rozvody), k tomu hybridní bojler s tepelným čerpadlem (cca 50k), který je u Jablotronu z veřejně dostupných zdrojů identický jako Dražice HP Aqua 250 a podlahové odporové kabely cca za 150k. Tedy za uvedenou částku komplet vytápění, ohřev TUV i vzduchotechnika. Kombinace se mi také líbí, na papíře to všechno vypadá super (na TZ max. do 5-6 kW) a z dostupných výpočtů také, projde to přes PENB i dotace, ale má to spoustu ale. Nejzásadnější je právě to, že k tomuto řešení neexistují žádné reference a nedokážu nikde ověřit tvrzení podporovatelů i kritiků (respektive třeba existují, ale nemůžu je nikde dohledat, což o něčem vypovídá 🙂. Největší investicí je právě aktivní rekuperace od Jablotronu, kde s ohledem na životnost technologie bude návratnost někde v nesmyslu. Bez této technologie ale elektro kabely v podlaze pouze v kombinaci s bojlerem s tepelným čerpadlem neprojdou přes PENB a ani nebude nárok na dotaci. Ještě řeším právě nahrazení Jablotronu třeba Nilanem, ale rozhodně to cenově lépe nevyjde. Pokud má někdo zkušenosti či reference, také budu rád, ale jelikož technologie Jablotronu je tak 2 roky stará, obávám se, že v domě to ještě nikdo ani nemá.
Odpovědět
Profilova fotka
@dotch Co se týká aktivní rekuperace, tak ano je vždy komfortnější než pasivní, ale většina lidí ani nepozná rozdíl, když jsou v domě, ve kterém je v létě zabezpečena kontrola vlhkosti a v zimě už vůbec ne, protože ani nepoznají, že na ně něco fouká. Pozor ale na tepelné ztráty, Aktivní rekuperace má velmi omezený výkon daný především nízkou kapacitou přenosu tepla vzduchem (pokud nechcete točit vzduch uvnitř domu). Například u mě při TZ 3,7kW "vytopí" dům tak do venkovních +5°.
Odpovědět
@dotch Dobrý den. A prave kvůli tomu máme dilema 😬 Proto ještě budeme nejspíše zvažovat TČ Nibe vzduch-voda s podlahovkou 🤔 My fakt nevíme co zvolit, protože vždy se najdou tábory, které jsou pro a proti a teď ať si člověk vybere 😄
Odpovědět
@luucap My máme také stále dilema 🙂. TČ vzduch/voda s teplovodní podlahovkou + pasivní rekuperace je druhé námi zvažované řešení (proti elektrickým kabelům s Jablotronem), byť projektant nás od toho odrazuje, že přeplatíme. Což je fakt (asi o 50-100k) kvůli tomu, že oddělujeme zdroj od rozvodů, ale je to ověřené, s mnoha referencemi, dá se v nejhorších vedrech dochlazovat do podlahy (byť chlad z podlahy není komfortní, ale tak jako nouzovka) a hlavně - můžete v budoucnu nahradit zdroj čímkoliv jiným (od peletkového kotle po plyn, pokud ho třeba k Vám někdy dotáhnou). A vůbec bych se nedržel u TČ značky Nibe, je mnoho výrobců tepelných čerpadel kteří budou podobně kvalitní a nemají jenom třeba tak masivní reklamu a příplatek za nápis "Made in Sweden". Byť zkušenosti samozřejmě nemám s žádným výrobcem, ale nabídek již mám spousty a technologie mají podobné, záruky taky a Nibe je prostě nejdražší. Také záleží, jestli někdo nedá ještě nějakou slevičku a pak se podle mě s touhle kombinací dokážete dostat na stejnou cenu jako s Jablotronem a náklady na provoz budou u TČ zřejmě o trochu nižší. My jsme tedy stále 50 na 50 - buď nám dokáže Jablotron nebo kdokoliv jiný dodat nějaké reference, ukázku řešení apod. nebo půjdeme do TČ.
Odpovědět
@dotch Přesně jste to popsal/a tak jak bychom to s přítelem řekli my. Samozřejmě víme, že není jen Nibe zvažujeme i značku IVT. Do topení hodláme investovat klidně i více peněz pokud to bude kvalitní a Nibe si dost lidi chválí a typ 2120 je relativně tiché. Jde nám i o ten hluk. Kez by bylo na ten Systém 21 více referenci, usnadnilo by nám to všem rozhodnutí 😕 😄
Odpovědět
@dotch osobně mi cena půl mega připadá šílená. Rozvody a pasivní rekuperace se cena pohybuje od cca 50tKč (svépomocí) do asi 150tKč. Levnější čerpadla typu LG, Panasonic apod. komplet s instalací 150 až 200tKč. Teplovodní podlahové topení od cca 150Kč/m2 (svépomocí) až asi 900Kč/m2. Tak si to sečtěte, nebo lépe nechte si udělat cenové nabídky. Jsem si prakticky jistý, že se dostanete na nižší cenu než System 21
Odpovědět
@zubr487 No, určitě nepojedeme svépomocí, do ceny Jablotronu jsou započítány i komplet rozvody vzduchotechniky. Já mám nabídky samozřejmě i na TČ a komplet TČ spíše k 200k, to co píše tady luucap, tak 250k včetně ohřevu TUV. Pak správně počítáte podlahovku teplovodní mám od 750 - 1000 Kč m2, v našem případě při 150m2 podlahové plochy bratru za 150k. tedy TČ komplet za 400k, k tomu ta pasivní rekuperace mám u kvalitnějších nabídky za 150k včetně rozvodů. Takže celkem 500k+ i za tepelné čerpadlo komplet. Pokud se dělá svépomoci něco, tak ok, ale to určitě nebude můj případ 🙂.
Odpovědět
@luucap Zítra mám setkání se zástupcem Jablotronu a dám Vám vědět. Mimochodem IVT je taky myslím "Made in Sweden", ale jestli Vás investice do topení netrápí, tak bych se klidně těchto značek držel, záruky mají dlouhé a reference velmi dobré. Já jsem doufal, že s Jalotronem ušetříme, a teď si to příliš nemyslím. Ale nechci být zaujatý, do poslední chvíle jsou pro mě obě varianty vyrovnané.
Odpovědět
Nemůžete jen tak srovnávat vodní podlahovku s čerpadlem oproti elektrickým kabelům. To je úplně jiná liga - hlavně provozní náklady a variabilita do budoucna. Tudíž by měly být elektrické kabely podstatně levnější, aby se to dalo nějak srovnávat.
Odpovědět
Článek se načítá
@dotch takže celkem jsou obě verze +- stejné. Jenže verze s TČ bude mít menší provozní náklady. Jablotron je složenina aktivní rekuperace, entalpický výměník, TUV luftbojlerem a elektrická podlahovka. Zase tak velké rozdíly mezi různými typy aktivních rekuperací není, tak si přečtěte diskuze na tato témata.
Odpovědět
@dotch Dejte určitě vědět, co jste vyzjistil 😎
Odpovědět
Zkusím hodit do placu jiný pohled, ať si z toho vezme kdo chce co chce, pokud chce 🙂 : Myšlenka dávat si do domu sofistikované trendy moderní topné/chladící systémy je líbivá, ale ze své práce vidím u firmy, která má mnoho desítek prodejen, odstrašující případy. Prvních 10, max 15 let je vše relativně OK. Nyní ale, při stáří staveb a technologií 20-25 let kdy vše začíná odcházet, tak tam, kde se tehdy při výstavbě používaly různé high-tech technologie (na tu dobu), jsou dnes peklem. Firmy, co to tehdy instalovaly (a měly na to nějaké know-how) povětšinou neexistují a pokud ano, neexistují díly. Takže se to celé předělává za nemalý peníz, případně mění celé za něco Za mě tedy platí heslo, v jednoduchosti je krása ..... dal jsem si do novostavby vodní podlahovku a (jednodušší) on/off vzduchové TČ, tj. s výrazně menším množstvím kurvítek do budoucna Investíční náklady na vzduchové TČ 8 kW s teplovodní podlahovkou (položena na 135m2), komplet dodavatelsky = 270.000 Kč. Vč. velkého zásobníku na vodu, ovládání přes internet zdarma, záruka na něco 5 let, na něco 10 let, Příplatek za "Švédy" s o fous lepší účinností, která ušetří několik stokorun ročně, ale stojí investičně i o 100.000 Kč víc, je (za mě) nesmysl. Chlazení u masivní stavbu s předokenními žaluziemi netřeba, Dal jsem si jen malou ("nepovinnou") klimu za 25.000 do ložnice, bo rádi spíme tak ve 20C. Provozní náklady na el. (v domě s TZ cca 7 kW, kde je vše na el.) cca 20.000 Kč. Další úspory provozních nákladů by byly za cenu neúměrně navýšených investičních nákladů (v překladu návratnost v nekonečnu) Beru, že sofistikovanější systémy může mít vyšší míru uživatelského komfortu - za mě to nestojí za ty obavy, co se v budoucnu rozbije, zda mi to vůbec někdo opraví a za kolik.
Odpovědět
@mp77 To je taky důvod, proč moc nemám rád aktivní klimatizaci. Je to hodně drahé a komplikované zařízení. Proti pasivní rekuperaci je to dost vysoké cenové navýšení jak za samotný stroj, tak i za rozvody. Přitom topný nebo chladící výkon je poměrně malý a nestačí pokrýt potřeby domu.
Odpovědět
@mp77 Dobrý den. Děkuji za názor a víceméně souhlasím, že cena odpovídá míře komfortu, který si chcete dopřát. Mohu se zeptat na značku/typ TČ? Pokud bych se měl vejít do 270k a rozvody počítám na 150k, tak mám na čerpadlo 120k, a takovou nabídku bohužel se vším všudy nemám, tak maximálně za čerpadlo samotné bez zásobníku vody, bivalentního zdroje atd.
Odpovědět
@luucap Tak jsem absolvoval sezení se zástupcem Jablotronu a moudřejší zatím nejsem, spíš jsem se naklonil od Jablotronu 😞. Reference jsem nedostal, respektive pouze počet anonymních instalací, kterých je několik tisíc napojených do Jablotronu na vzdálené sledování + prý několik další tisíc instalací mimo vzdálené sledování (nechtějí, aby jim ovládal někdo systém na dálku). Takže pár lidí už asi instalováno má. Dostal jsem však kontakt na instalační firmu a s těmi jsem domluven, že mě přímo vezmou k zákazníkovi případně zprostředkují hovor. Takže doufám, že názory z reálného provozu mě třeba nakloní zase zpět. Co se týče ekonomiky, tak hybridní bojler skutečně vyvíjí s Dražicemi, jedná se o identické zařízení, tedy lze nahradit. Zástupce Jablotronu se netajil ani tím, že jejich politika je bez slev a instalační firmy si striktně vybírají, takže jakákoliv úspora proti nabídce nemožná. Zároveň, pokud máte jednotku CoolBreeze, tak povinně máte za 1500 Kč revizi chladícího média, za filtry tak 3-4 tisíce (používají ty nejdražší 😞), tedy nutno přičíst k nákladům. Pár technických zajímavostí. Nejprve co mě nepotěšilo - CoolBreeze potřebuje vnější jednotku velikosti "větráku" u klimatizace. Tomu jsem se chtěl vyhnout a byl jedním (byť ne tak podstatným) argumentem, proč Jablotron ano. Co naopak potěšilo je jednoduchá kompatibilita s bezpečnostní ústřednou od Jabltoronu a komunikátoru za 6500 Kč. Pokud jste počítali se zabezpečovačkou do baráku, tak máte centrální řízení přes jednu ústřednu včetně připojení regulace podlahových elektrokabelů za pár tisíc. Pro mě nepodstatné, jelikož dokud si v budoucnu nepořídím něco od Picassa, tak zabezpečovačku nepotřebuji a tedy nechci 🙂. Za mě tedy se kloním spíše od Jablotronu. Rozumím výhodám, některým technickým vymoženostem, asi to nebude špatné rozhodnutí, pokud se rozhodnete pro toto řešení, ale já rozhodně na cenu hledět chci a vstupní cena je (kvůli napjatému rozpočtu) pro mě výrazně důležitá. Ale vstupní cenou to vyjde stejně nebo o pár tisíc levněji než TČ + jednoduchá rekuperace, nákladově o trochu dráž (zase ne o moc co jsem počítal, tak o 20% ročně) a komfort bude +/- stejný (až na slabší chlazení). U TČ se stále bojím přehřívání interiéru (byť TČ chladí do podlahy), ale to se dá řešit dodatečně levnou klimatizací třeba do největší místnosti někdy v budoucnu. U TČ jsem nechtěl hnusnou vnější jednotku řešení vzduch/voda, ale Jablotron ji má venku stejně, byť menší. TČ bude variabilnější do budoucna, vybere si člověk z větší nabídky a podle mě nejdůležitější - v budoucnu ho bude možné nahradit jiným zdrojem, pokud se výhodnost jiného druhu energie změní (již někdo zde výše psal). Za mě tedy na 70% bereme TČ a stane se z toho 100%, pokud bych se dostal s nějakým řešením nákladově cenově pod Jablotron (tedy cca 450k). Což nebude určitě Nibe nebo IVT 🙂.
Odpovědět
@dotch Já chtěl topný systém (TČ vč. zásobník TUV) a podlahovku od jednoho dodavatele a takto jsem to cca před 5 lety poptával. Vybral jsem Acond (8 kW): 190.000 Kč za TČ (vč. 290 ltr zásobníku, 2-stupňové bivalence, on-line ovládání a připojení servisu, záruka na něco 5 let, na něco 10 let) 80.000 Kč za podlahovku Tj, 270.000 za vše včetně montáže, tlakové zkoušky, Acond má už inovovaný model a doba se posunula,nevím na kolik by to aktuálně vyšlo
Odpovědět
@mp77 Aktuálně je TČ od Acondu (varianta N) nad 200 000 Kč se zásobníkem 200 l. Podlahovku mám za 150k, tam je asi ten nejvýraznější rozdíl.
Odpovědět
@dotch Nabídkové ceny na podlahovky jsem měl také běžně 120-140 Kč .... pokud jsem je poptával jako samostatnou dodávku anebo když jsem je poptával u dodavatelů TČ, abych měl onen požadovaný komplet, kteří to ale nedělali/neuměli, tudíž měli své subdodavatele, kteří si také chtěli přijít na marži. Obecně vyšší ceny u podlahovek byly, pokud dodavatel používal systémové desky, což je podle mě na jednu stranu více blbuvzdorné, na druhou docela vyhozené peníze. Nechat si u nich udělat CN (také na komplet) by asi stálo za to - minimálně pro porovnání s jinými variantami. Pamatuji si, že cena TČ od Acondu nebyla nějak extra v porovnání s ostatními TČ střední cenové a kvalitativní úrovně , ale tím, že k tomu nízkomaržově udělali i podlahovku, byl to pro mě TEHDY vítěz.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, je to trochu mimo tema, ale resime nyni, ze soused ma naprojektovanu tuhle jednotku od Jablotronu s tim systemem Cool Breeze - ma to naprojektovano na fasadu s pruduchy smerem na nas dum - vzdalenost je k nasi zdi, kde budou mit deti pokoje, 16 metru (mezitim bude plot a urcite nejaka zelen) - staci to vzhledem k vyprodukovanemu hluku? Pry to ma naprojektovane tak, ze bude kupovat drazsi vykonnejsi jednotku, aby ji poustel na mensi vykon a hlucnost byla nizsi atd, tak se chci zeptat na zkusenosti - predstava, ze nas (nebo deti) v noci budi huceni nejakeho vetraku me desi (mne pri usinani vadi i tikot budiku, proste jakekoliv pravidelne zvuky). Diky moc za jakoukoli zkusenost.
Odpovědět
@rencinka87 Dobrý den. To Vám asi ani uživatelé neřeknou, já jsem teprve ve fázi rozhodování, takže už vůbec ne 🙂. Ale 16 metrů s překážkami mi přijde dostatečně velká vzdálenost. Vaše otázka má dvě roviny. 1) Obecně je "hluk" dost subjektivní, tedy to co někomu připadá v pohodě někdo považuje za nesnesitelné. Pokud říkáte, že Vám vadí i lehké zvuky, určitě správně že řešíte, protože budete v tomto směru citlivější. Za 2) existují hygienické limity (tedy objektivní), do kterých se každý musí vejít a nesmí obtěžovat okolí. Pokud se nevejde, máte právo se obrátit přes stavební úřad na hygienickou stanici a ti můžou až v extrémním případě překračování limitů přikázat sousedovi zdroj hluku odstranit. Co ale pokud se soused do objektivních hodnot vejde, ale Vám to subjektivně bude vadit? Já osobně bych řešil se sousedem ještě intenzivněji, poprosil bych o zvážení projektu, jestli nechce vnější jednotku nasměrovat jiným směrem třeba mimo zástavbu (pokud je možné). Zároveň bych si nechal od něj zaslat hodnoty hluku zvažované vnější jednotky a můžete si zkusit hodnoty hluku "nasimulovat" ve vaší vzdálenosti. Stačí nějaký měřič hluku a zdroj podobné intenzity, jako bude mít vnější jednotka dle referenčních hodnot.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?