Tepelné čerpadlo nebo elektrokotel?

Zdravím, stavíme domek s podlahovou plochou 101m². Zdivo Heluz 44 bez dodatečné izolace. Ve stropě bude 20 cm vaty a okna trojsklo. TZ máme vypočítány na 5 kW. Chceme jít určitě do teplovodního vytápění jen nevíme jestli kotel nebo čerpadlo. V projektu máme čerpadlo ale nevím nevím. Na hranici pozemku máme plyn. přípojku ale ten do baráku tahat nechceme. Chtěl bych znát názor někoho nezaujatého. Díky
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@zeecz zateplete vice strop 20 cm je docela malo pak vam urcite klesnou TZ a muzete jit do elektrokotle
Odpovědět
Strop bude zateplen vatou 27 cm.
Odpovědět
@zeecz ja budu davat 160 podlaha, 260 steny a 400 Strop a u plochy 137 zastaveny a TZ 3,4 takze zateplete poradne to tolik nestoji a dejte el kotel
Odpovědět
Do podlahy půjde 150 s tím už asi nic neudělám ale do stropu narvu více.
Odpovědět
@zeecz jak bylo napsáno výše, lépe zateplit, myslím, že norma na strop je 24 a 20 je dnes opravdu málo. Ještě dotaz, kdy jste žádal o stavební povolení?
Odpovědět
Stavím na ohlášku a tu už mám. Strop bude zateplen vatou 27 cm. Takto jsem se opravil hned po první odpovědi.
Odpovědět
@zeecz 5kw je malo. budete mit nizke naklady na elektrinu. Kdyz koupite cerpadlo a za 20let se posere tak zaplatite gardu. Podle me se to nikdy nemuze ve vasi situaci vratit. my to budeme mit podobne a majitel firmy, ktera nam bude stavet, nam cerpadlo durazne nedoporucil.
Odpovědět
Profilova fotka
@zeecz Máte komín a krb nebo krbová kamna? Bez toho Vám čistě elektrokotel asi nevýjde na primární energie. Nevím, jestli to bude někdo kontrolovat, když už máte stavební povolení a kolaudace byla v podstatě zrušena, ale já bych bral v úvahu i to. @jose10r Jak to máte vy? Máte nějaký doplňkový zdroj vytápění? O kolik by bylo tepelné čerpadlo dražší, kdybyste od něj odečetl cenu kterou jste za tento doplňkový zdroj dal? Neříkám, že nemáte pravdu a že se čerpadlo vyplatí, jenom jsem si všiml, že toto spousta lidí nebere v potaz a přitom například cena komínu, krbové vložky a obestavby není vůbec zanedbatelná.
Odpovědět
Od začátku chceme krb. Troška romantiky musí být.Komín nás bude stát 26 tis a na krb jsem koukal jen tak letmo (cca 15 - 20 tis) . Když půjdeme do čerpadla tak do NIBE vzduch/voda za 186 tis s DPH. Je to velká investice a moc se nám do toho nechce. Trošku se bojíme že nám elektrokotel sežere peněženky i s kapsou. Ptal jsem se na zateplení cihel od Heluzu Family 44 a je to prý zbytečné. Údajně by se nám to nikdy nevrátilo.
Odpovědět
@zeecz S tou vatou se omlouvám nevšiml jsem si... na ten krb bacha, máte 5kw ztrátu, ta je počítaná při -15C a na celý dům. Na obývák to budou 2-3kw, při 0C venku tak 1kw a když Vám dá vložka 7kw tak budete mít saunu, krb budete neustále přivírat a bude dehtovat(černé sklo). Takže vybrat co s nejmenším regulovatelným výkonem. Ten ale nebude za 15tis. Jinak pokud budete mít i krb tak TČ ne - to se nevrátí.. Já mám 3kw ztrátu a protopím elektřinou 6tis/rok.
Odpovědět
@jaroslav1987 Topíte kabelama nebo elektrokotlem do vodní podlahovky? Krb zapálíme jen občas. Každopádně děkuji za info s krbem protože tohle mě nenapadlo. Musím se pak kouknout co za něj dám.
Odpovědět
@jakuda kotel asi 30? nevim. krbove kamna a komin 60. cerpadlo je mnohem drazsi a v pripade, ze odejde se nedoplatite. ceny presne nevim, nejsem odbornik.
Odpovědět
Článek se načítá
@zeecz ja mám infra fólie ve stropě, nemyslím, že je to nějaký top systém, ale v mém specifickém případě to bylo nejlepší řešení.. já jsem měl krbova kamna v jednom bytě - pretopeno a nepořádek, do druhého bytu krbova vložka, docela dost dobrá - problém s pretopenim menší, ale přesto v nule venku, mám privreno co se dá..a binec taky.. do domu krb nebude, dokonce i manželka už mi dala za pravdu, když mi bude chybet tak koupím nějaký plynový a ušetříme 100tis( ono to tak je - zaklad pod komín, komín, prostup střechou, prisavani vzduchu, krbova vlozka, krbova obestavba, sklo před krb a jste rád že se do 100tis vlezete).
Odpovědět
@jaroslav1987 Infra fólie neznám. Napsal jsem krb ale myslel krbová kamna. To snad romantiku nezničí ne :-) :-)
Odpovědět
@zeecz Není to níc mimořádného funguje to tak, že záření ohřívá předměty na které dopadá (zem, sedačka atd.) od nich se pak ohřívá vzduch.. U krbových kamen budete mít problém s výkonem ještě větší, ale pozitivní zpráva: viděl jsem jedny pro pasivní domy s výkonem 1,5kw z akumulačního materiálu a teď ta špatná: stály 200tis. Třeba dělají nějaká podobná za rozumný peníz..
Odpovědět
@jaroslav1987 Něco málo jsem našel. http://www.dufakamna.cz/krbova-kamna-...
Odpovědět
@zeecz To vypadá dobře, ale musíte se smířit s tím, že prosklená plocha bude relativně malá..
Odpovědět
@jaroslav1987 Myslím že to s manželkou nějak zvládneme. :-) Lepší malé sklo než žádné sklo. :-) :-) :-) Každopádně velikost skla na nic společného s elektrokotlem a čerpadlem.
Odpovědět
@zeecz to je pravda, to jsme sklouzli trochu někam jinam, ale jak již jsem psal- elektrokotel, návratnost Tč ve Vašem případě neúměrně dlouhá..
Odpovědět
Rozhodně doporučuji elektrokotel, a to kvůli ceně a provozním nákladům. RD 140 m2 zastavěné plochy s podkrovím, dole podlahovka, nahoře radiátory. Zateplení 15 cm, Ytong 30 cm, strop 30 cm vata, podlaha 15 cm polystyren. Komplet celý barák topení, vaření, svícení, ohřev vody roční náklady 26.000 Kč. Občas zatopime v krbu, takže cca dřevo 1000 Kč. Kotel vyšel na 20.000 Kč Thermona. U TC nikdo nezná přesně životnost a provozní náklady, které v čase vzniknou, to je velká proměnná neznámá.
Odpovědět
@zeecz Těch 5 je hraničních a bude dost záležet na způsobu užívání domu. Někomu stačí 20 st. C někdo potřebuje (třeba moje manželka) 23 a hned jsou náklady jiné. To samé platí, pokud je v domě kachna :) . Pokud člověk poctivě vyplní tabulku na TZB-info - porovnání nákladů na vytápění, tak zde lze zadat i vstupní investice a hned je vidět, kolik to stojí včetně vstupu. Ale když bude teplovodka, není problém zkusit elkotel a kdyby vás to mělo sežrat tak vyměnit buď za TČ na dotaci a pokud už (doufejme) v té době dotace nebudou, tak za TČ levnější než nyní v době dotací.
Odpovědět
@hafik37 to je pěkné!
Odpovědět
@hafik37 To je vcelku slušné. Dostal bych se asi níže. Dnes mi psala paní že mají čerpadlo a platí zálohy 1300 Kč. Dokonce jim bylo vyúčtování sníženo na 870 ale nechali si 1300. A teď babo raď.
Odpovědět
@zeecz nedá mi to se nezapojit, tohle už je totiž horší než žvejky třeba na emiminu :-)) Ta paní má jak velký dům, jaké TZ, kolik m3 vytápí, na jakou teplotu vytápí interier, kolik tam bydlí lidí, jsou ohledně mytí spíš šetřílci nebo kachny ? . Navíc tou eletřinou svítí i vaří, což jsou další faktor.y, které to zkreslují,. Tzn, když Vám někdo napíše, kolik platí, je to stejné jako když vám řekne, kolik mu žere jeho auto ,aniž byste věděli, jestli je to dodávka, limuzína, malé městské auto ... zda jezdí dálky nebo po městě a zda jezdí jen s řidičem nebo často hodně zatížené. Tudíž údaj (téměř) k ničemu Použijte kalkulátor porovnání provozních nákladů jednotlivých energii na TZB-INFO, kde si zadáte parametry, Vašeho, domu (v.č lokality) , Vaší domácnosti ..
Odpovědět
@mp77 90 m² TZ 4,7
Odpovědět
Profilova fotka
@zeecz Možná by to chtělo trochu ctít fyzikální zákony. Projektant se mnohokrát "spletl" (něco odhalil pan Kubíček) a navrhl Vám únik tepla podlahou 1,8 W/m2 a únik tepla obvodovým zdivem 10 W/m2 při -10°C. Zeď je tedy 6x horší, než podlaha. TZ 3,6 kW záměnou obv. zdiva za 30 cm cihla + 15 cm polystyren snížíte ztráty obv. zdivem na polovinu. Tedy celkové 3 kW, z toho 1 kW větrání. Dalším hrubým omylem je myslet si, že 4 kW se vyplatí vytápět elektřinou. Vyjde to na 23 tis Kč ročně. S rozumným TČ(za cca 60 tis. Kč) se i s amortizací vejdete do 13 tis Kč ročně za vytápění a logicky padnou i náklady na ohřev teplé vody. Naštěstí budete mít vodní podlahovku a na TČ můžete přejít kdykoliv. Víc v mém profilu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Zasadni otazka je porizovaci cena. Pokud koupite cerpadlo za 200 tis. musite pocitat s tim, ze o to vic si musite pujcit. Castka, kterou zaplatite na urocich navic je nezanedbatelna. Dale bych nepocitala s tim, ze za dobu navratnosti spocitanou vyrobcem se vam po zaruce na cerpadle nepokazi, takze to jsou dalsi nezanedbatelne vydaje, plus jeste servisni prohlidky. Vsechny tyto castky do navratnosti nikdo nepocita. Dle meho je cerpadlo investice bez navratnosti. Pokud se cam zkazi elektrokotel tak za 15 tis. koupite novy. Naklady na provoz jsou samozrejme mnohem vyssi, ale pokud ho doplnite krbovymi kaminky za 20 tis, porad jste na 30% castky za cerpadlo.
Odpovědět
@ivankafiury Nezapomínejte na komín, ten taky není zadarmo...
Odpovědět
@josef_vavra jaky je to"rozumny tc za 60k?"
Odpovědět
@ivankafiury To si řekneme za pár let, už teď jsou problémy s elektřinou v některých státech a s rozvojem elektromobilů to bude horší a horší. Ale to je otázka budoucnosti a kdo ví, jak to bude. Já budu mít TČ vzduch voda a s elektrokotlem bych ročně navíc protopil cca 22 000 Kč. Navíc 10 let záruka na kompresor, což je nejdůležitější část a určitě budou za 10 let čerpadla s daleko lepší účinností a vzhledem k modernímu trendu a konkurenci taky levnější. Já do toho investoval i s ohlédnutím na ekologii a možná k tomu lidé přistupují stejně. Jinak, dřevo taky mnohdy není zadarmo, krbová kamna za 20 tisíc? Za tu cenu si myslím, není nic moc rozumného co by neprášilo. Navíc to čistit a dělat si z obýváku kotelnu? Mi kamna rozmluvilo asi 5 lidí, co je doma mají. Z toho 2 je ruší úplně. Každá mince má 2 strany. Podle mě, jestli TČ nebo elektrokotel, je ve výsledku téměr jedno. Každý systém má své výhody a nevýhody.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?