TČ x elektrokotel x plynový kotel x krb s výměníkem

Ahojte střecháčci, zase si přicházím pro rady a ocením, pokud se se mnou podělíte o své zkušenosti. Poslední týden řešíme stále s manželem, čím budeme vytápět a ohřívat TUV. V projektu máme oboustranně plnitelnou krbovou vložku s výměníkem a nádrží v kombinaci s plynovým kotlem. Chtěli jsme topit dřevem a ohřívat vodu plynovým kotlem, když budeme doma, a když doma nebudeme delší dobu /např. dovolená), tak nechat vytápění domu na kotli. Jenže člověk míní a život mění. Už je to skoro rok, co jsme si tohle vymysleli, a mezitím jsme objevili spoustu jiných možností jako je tepelné čerpadlo a elektrokotel. Pro informaci dům má cca 160 m2 obytné plochy, je to přízemní dům o velikosti 9,5*11 s obytným podkrovím. Dům je vystavěn z cihel Heluz Plus 400mm, zateplovat chceme 12cm polystyrenem, cca 10 m od domu máme přípojku s plynem, okna trojskla, v celém domě chceme podlahové topení, tepelnou ztrátu máme dle projektu 6,49 kW. Pozemek je čtvercový o velikosti 888 m2, plánujeme jednou stavbu garáže a pergoly. Dům se nachází v okrese Žďár nad Sázavou, takže cca topná sezona okolo 270 dní. Nyní jsme tři, ale plánujeme ještě jedno dítě. Tepelné čerpadlo se nám líbí země-vzduch s plošnými kolektory, ale nejsem si jistá, jestli bychom je ještě někam narvali k nám na zahradu :/ A podle několika diskuzí, co jsem prošmejdila na netu, by pro nás s takovou tepelnou ztrátou neměla investice takovou návratnost. Elektrokotel si spousta lidí chválí a naopak. Čím topíte Vy? Neřešil jste někdo něco podobného? Ráda bych si vše sama spočítala, ale jsem absolutní laik v tomto oboru. Děkuji za Vaše rady.
Odpovědět
@atexone resili jsme to dlouho, skoncili jsme u kondenzacniho plynoveho a krbu s rozvody teplovzduchu... TC se dle nasich propoctu nevyplatilo a elektrokotel take ne....
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud by byl problem jen s kolektorem, nam projektant poradil jeste jednu alternativu. Tim jsou geotermalni kose. Misto kolektoru se vyvrta dira (3x3m) a do ni vsadi takovyto kos: http://www.gerotop.cz/cs/sluzby/tepel... Podle ztraty/vykonu TC je pak potreba urcit pocet kosu.
Odpovědět
Osobně bych šel do tč ale místo kolektoru buď zmíněný koš nebo vrt. Jsou i možnosti jak pořídit tč (10kw) pod 50tis + zemní práce. Jinak dobře zvažte sílu izolace. Jestli teď máte 44 heluz a přidáte 12cm eps, tak Vám bude vycházet rosný bod ve zdivu a v mrazech je dost možné že to bude vlhnout. U takto silné cihly je potřeba sílu dodatečného zateplení pořádně propočítat a zvážit jestli vlhkost, která se srazí ve stěně během mrazů stihne během teplejších dnů odvětrat interierem pryč.
Odpovědět
Profilova fotka
tak když si sečtete komín, vložku či lepší krbová kamna s výměníkem, akumulační nádrž, váš počet hodin práce se dřevem, přípojka plynu, plynový kotel, rozvody - tak to vyjde skoro stejně draho jako tepelné čerpadlo rozhodnout se musíte sami
Odpovědět
@atexone Já toto řeším už několik měsíců. Přesto se vtomplácám, ale jestli vám to pomůže, tak rady jiných a chytřejších. TČ země/vodah-plošné se nejspíš nevejdete, my máme větší pozemek a srovnatelný dům a vešli bychom se taktak, navíc byste už nemohli ani zasadit strom. Vytápění jen elektřínou se vyplatí až při TZ menších než cca 4kW. Plyn do novostavby je finančně skoro srovnatelný sTČ vzduch/voda. Kotel s výměníkem jsme neřešili, tak nevím. No, toť mé poznatky po mnoha hodinách strávených "u topení"...tak snad tam nemám nšjakou blbost. A rada? Více EPS- to stojí pár kaček a někoho, kdo vám spočítá náklady na pořízení jednotlivých variant a úspory.
Odpovědět
Dnes jsou i levná vzduch voda. Třeba http://www.ekonomicke-topeni.cz/tepel... Nebo jen přitápět hlavní obytnou místnost klimatizací a zbytek dotápět přímotopy. http://aukro.cz/sritr-tepelne-cerpadl... A dokonce prodávají bojlery s tepelným čerpadlem . http://www.gas.cz/category/bojlery-s-...
Odpovědět
@atexone Já bych to vzal z jiného konce. Podívat se na věc z té "politické" stránky. Každý objekt má náklady na realizaci a po realizaci na jeho provoz (obvykle největší položkou jsou energie). Ony provozní náklady domu jsou nejen náklady na vytápění (podle tepelně technických charakteristik objektu, samozřejmě) a přípravu TUV, nýbrž energie je potřeba i na provoz spousty jiných záležitostí, a vedle vytápění a TUV ta položka není rozhodně zanedbatelná. Všechno obvykle souvisí se vším. Popřemýšlel bych třeba taky, na čem budu vařit a péci (veliký žrout energie, ele/plyn). Odkud jsem, jaké zdroje energie mám k dispozici a za jaké ceny, určitě se to neobejde bez elektriky, jakou sazbu mi bude možné přiznat - to bývá alfa omega rozhodování o energiích. Možností je mnoho a každý domek je jiný. U sebe jsem také přemýšlel nad ledasčím. Spočítal jsem různé možnosti, nakonec jsem se rozhodl pro TČ země-voda (pro Váš domek by bylo jistě také vhodné, budete-li mít všude podlahové topení, bylo by malé, a tedy ne zas moc drahé na pořízení), plyn jsem do domku nedával vůbec, ačkoliv na pozemku je. Tedy mám vše na elektriku, stálá měsíční platba pouze jednomu za jedno, skoro celý den v nízkém tarifu. Jinak mám jako náhradní zdroj tepla stará stáložárná kamna na uhlí (mohu ale mít i jiná, dají se snadno vyměnit, už jsem tu měl několikerá, i na dřevo), samozřejmě že je nemám v obýváku, vůbec krby a kamna v obýváku bych nikomu nedoporučoval (nač si dělat z obýváku kotelnu), ale to co člověk, to názor. Kamna mám v suterénu a udělal jsem k nim teplovzdušný rozvod do 1NP se zpátečkou. Obsluha stačí ráno, v poledne a večer, kolem kamen je čisto, uhlí je uhlí. Kamna mám spíš proto, že je to můj koníček, ono to topení kamny u mě vyjde cenově srovnatelně jako to TČ. Ta kamna ovšem samozřejmě neumí ohřívat TUV (leda v hrnci). Obecně pokud byste měli plyn, tak na topení, TUV i vaření, pečení, zase budete mít dražší kWh elektrické - prodraží se ostatní spotřeba domu. Elektrika je univerzální energie, v každém domku bude potřeba, záleží na distribuční sazbě, jakou byste měli (podle druhu používání ele), ale i tak je při přeměně na teplo nejdražší (i u vaření), v tomto směru vychází nejlevněji dnes snad již zapomenuté topení akumulační, přímotopné topení je snad provozně nejdražší, co existuje. Pokud pevná paliva, pak bych volil raději kotel (na dřevo nebo na uhlí, velice komfortní, nenáročné a ne zas tak provozně drahé je topení koksem), krbová vložka mi nepřipadá jako zrovna úsporný a praktický zdroj tepla - opět budete mít dražší elektriku. O tom by se dalo diskutovat hodiny, ne-li dny.
Odpovědět
@requied cihly jsou 40, nevím, jestli to na tom něco mění. Poradíte mi, jak to spočítat? Jedeme podle projektu, co se týče zateplení obvodového zdiva. @mitote já si pořád nejsem jistá. @hbboy přípojka plynu je na kraji pozemku, natažení do baráku je za pár kaček, když máte pomalu v rodině plynaře. @ivusek Mohu se zeptat, jak to vychází cenově? Už několik firem nám řeklo, že kolektor se na naší zahradu nevleze. O těch koších jsem ještě neslyšela, respektive žádná firma nám ho nenabídla. @ondra_cha Abych Vám řekla pravdu, tak se v tom plácám každý večer. A čím víc to řeším, tím víc mi přijde, že tomu nerozumím. Všechno souvisí se vším. Každopádně děkuji za Váš obsáhlý příspěvek :) Pokusím se jít na to odjinud. @jendad Asi jsem oslovila špatné firmy, ale zatím většina nabídek neklesla pod 220 tis. Kč :/ @bamak Tak se budeme asi plácat spolu :D :D Já už z toho mám ouplně hlavu v pejru. P.S.: Prosím, doporučte mi, klidně do zprávy, nějaké firmy, co se zabývají TČ, oslovila jsem několik firem a žádná nabídka nejde pod 220 tis. Kč.
Odpovědět
@atexone my jsme teda tak levne TC jako je tu zminovano nesehnali, plyn jsme meli pripojku na hranici, dotazeni do domu 12tis, kotel a samostatne nadrz 40tis a to mame lepsi Baxi.
Odpovědět
Profilova fotka
@atexone Jeden kos by mel stat kolem 12.000, je potreba spoctitat pro Vas dum kolik jich budete potrebovat. Pri ztrate pod 4KW by to mely byt 3 kose. Ohledne tepelneho cerpadla, my se nakonec rozhodli pro cerpadlo od ACONDu (http://www.acond.cz). Maji ted nove cerpadlo pro pasivni domy a shaneji referencni instalace, takze maji velmi zajimave slevy. S cerpadlem (bez kosu a kotelny) se dostaneme do ceny 80.000-100.000, konkretni cenu jeste resime. Navic diky tomu, ze to jsou referencni instalace, tak nabizeji moznost zaplatit cerpadlo az po jedne sezone, kdy ho vyzkousite a budete s nim spokojeni (jinak ho muzeme bezplatne vratit). Pokud by Vas zajimaly parametry, tak ty jsou: Nominální výkon 3,7 kW. Kompresor Copeland Scroll (dlouhá životnost). Záruka 5 / 10 let (na celé tepelné čerpadlo / kompresor) bez podmínek placených prohlídek. Úsporná oběhová čerpadla. U Vas bude potreba silnejsi cerpadlo, ale ty delaji taky, zkuste si to u nich nechat nacenit a uvidite. Mozna Vas to nakonec vyjde levneji nez jine zdroje. Co se tyka kosu, tak tam zatim nemuzu dat vice info, pro nas je to taky novinka a instalovat to budeme tak za 3-4 mesice, pak poreferuji ;-)
Odpovědět
@atexone teď jsem koukal na ten výpočet a u 40 plus vychází jako minimální možné zateplení (s ohledem na kondenzovanou vlhkost) na 8cm... takže 12cm to splní. Nicméně dal bych 15 a tam už je to jistota. Navíc cena bude prakticky stejná. @ivusek dát za koš za 12tis? proč? Pro výkon 1,5-2kW je tam cca 200m dn32 hadice (1m stojí 25kč)... takže pro 4kw tam bude něco kolem 600m hadice a cena celkem tedy vychází na 15000,-... nevidim jediný důvod za to dávat víc. a ještě k Vámi vybranému čerpadlu... jaký má výkon při -10° a při 0°?
Odpovědět
Profilova fotka
@requied Protoze kose se daji do 3x3m a nezabere to zbytek zahrady. 600m rozvinout po zahrade znamena mnohem vetsi plocha. Nebo se pletu? Ohledne vykonu pri -10 a 0 bohuzel konkretni cisla nevim, protoze toto uz porovnaval projektant. Dostali jsme tyto udaje a technicky list a pak uz sme vse resili osobne a nebo pres projektanta. Jeste par info k cerpadlu: Výkon G0W35 3,7 kW (EN 14511). COP G0W35 4,4 (EN 14511). Kompresor Copeland Scroll ZH. Deskové výměníky Swep. Oběhová čerpadla Grundfos, alternativně Wilo. Napájení 400V. Vestavěná bivalence 1-6 kW (dle nastavení). Rozměr 595 x 595 x 995 mm. a pak jeste tento technicky list: http://i.imgur.com/cbXme1N.png Ale muzu se na to schvalne zeptat jen co s nima budu zase mluvit.
Odpovědět
Článek se načítá
@ivusek je jedno jestli 600m hadice namotáte do spirály (koše) nebo jí rozprostřete po zahradě (kolektor)... výsledek bude prakticky stejný. Takže to čerpadlo má 3,7kw při 0°C a vyrobí jen 35° teplou vodu. Počítám že pod nulou to už prakticky topí jen díky bivalenci. Na druhou stranu pod nulu by se země/voda moc často dostávat nemělo. a jakou že máte TZ domu?
Odpovědět
Profilova fotka
@requied Uplne si nedokazu predstavit, jak motame 600m rucne do kosu ;-). Ale poresim s projektantem, jestli by se s tim nedalo jeste neco nejak vymyslet. Kazdopadne dik za tip. Ohledne TZ domu, jsou to 3.4kW Ad parametry, tim ze je to zeme-voda, tak by to melo tahat vzdy z plusovych hodnot ne? Ale tady uz presne opravdu nevim. Toto uz jsem nechal na propoctech projektanta a cloveka z Acondu, resili to v nejakem SW co ukazoval jednotlive vykony pri teplotach atd. Ohledne teplot, mam pocit, ze tam resili teplotu vody 43C a ze to umi i vic, ale klesa pak COP, takze tech 43 bylo optimalnich. ale tady uz dost strilim ;-) Berem to tak, ze TC nainstalujeme, budeme merit jeho spotrebu+vykon a pokud by po roce nemelo slibovane parametry nebo jsme byli nespokojeni, tak ho vratime. Podle jednani verime, ze si za cerpadlem stoji. Nemame co ztratit.
Odpovědět
@ivusek -jak motáte trubku do koše? úplně jednoduše... v klubu je 100m, takže ho necháte smotané a jen postupně budete jednotlivé závity zvedat a navazovat na nějakou plastovou trubku (třeba izolepou)... prostě si vyrobíte ten koš. Nahoře se to pak propojí aby všechny koše byly v jednom uzavřeném okruhu. - ztráta 3,4kw je včetně větrání? pokud ano, je to velmi hezké číslo. - země/voda postupně vychlazuje okolní půdu, takže je klidně možné že okolí koše bude na konci sezony pod nulou. Přes léto zase načerpá energii a v nové sezóně se to bude celé opakovat. Tady je důležité nepodcenit návrh zemních košů a radši udělat o trochu větší než tvrdí výrobci. - tč umí samozřejmě i vyšší teplotu, ale pak klesá účinnost. 0°/35°má COP 4,4 ale 0°/45° má už COP 3,6
Odpovědět
Profilova fotka
@requied Ad kos, nebude pak ta drzici trubka vadit, protoze hadice nebude v primem kontaktu se zeminou? Kazdopadne poresim s projektantem, teoreticky by to mohlo jit pred domem. Pozjistim ;-) Ad ztrata, diky ;-). podle projektu je tepelna ztrata 3363W vcetne vetrani, ktere je 824W. Ohledne zemnich kosu, planujeme, ze dame pro jistotu 4 presne z duvodu co pisete.
Odpovědět
Profilova fotka
tak když máte tak nízké tepelné ztráty tak kupte elektrokotel - pořízení je skoro za nulu a náklady budou také nízké
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy Diky, ale nechceme ;-). TC ma z naseho pohledu hned nekolik vyhod - levnejsi provoz domu - investice do budoucna - ziskani NZU, ktera nam zaplati krom TC i dalsi veci - 22h nizky tarif a levnou elektrinu - do budoucna pocitame s fotovoltaikou a kompletni nezavislosti na EONu
Odpovědět
@ivusek Jak by ta nezávislost ne EONu měla vypadat? Na to jen fotovoltaika stačit nebude....můžeš být víc konkrétní, jak by to řešení mělo celé vypadat? Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Fotovoltaika + baterie od Elona Muska ;-). Zatim jsou jeste drahe, ale neustale se zvetsuji jejich kapacity a snizuji ceny, takze doba kdy se to vyplati se uz blizi. Navic je ted nova dotace i na tyto systemy, takze se to casem snad vyplati. Vice treba http://technet.idnes.cz/tesla-baterie...
Odpovědět
@ivusek kouknete na originál koš. Také používají nějaké drzaky na které je hadice přidělená. Jak by 3 nebo 4 slabé trubky mohli ovlivnit kontakt hadice se zemí? @hbboy problem je, že samotný el kotel SU nedovolí a musel by se dělat třeba krb.
Odpovědět
@ivusek ....hmm, trochu se profesionálně věnuji elektromobilitě, a i když Elon něco říká, tak ve skutečnosti se přelomový objev v bateriich nečeká následujících deseti letech... Nehledě na to, že uskladnění baterii není taky úplně snadné a potřebujete na to speciální prostory, klimatizované....myslím, že takový systém nebude ještě dlouho rentabilní....
Odpovědět
@atilius on ale nemluví o nějaké revoluci, ale o tom že li-pol baterie rapidně zlevňují a jejich kvalita stoupá.
Odpovědět
@requied Máte aspoň trochu představu, co obnáší využívání baterii pro plný provoz v domácnosti? Jakou musejí mít kvalitu? Kolik to stojí? Jak se mají uskladňovat? Jejich kvalita stoupá tak maximálně o jednotky procent, nic zásadního. A viz třeba: "Musk na to odpovídá, že se není čeho bát. "Myslím, že velice dobře chápeme většinu bateriových technologií na světě. Možná někde existuje nějaká malá supertajná laboratoř, ale obecně když se lidé o něco podobného snaží, vždy nejdříve osloví Teslu, protože jsme největším spotřebitelem baterií na světě," říká doslova Musk. A dodává, že dnes se svým týmem sleduje asi 60 projektů po celém světě, které se snaží nové typy baterií vyvíjet a zlepšovat. Některé z nich mají dlouhodobý potenciál a Elon Musk a jeho tým si je interně známkují od 1 do 5 kde 5 znamená "měli bychom s nimi dělat byznys" a 1 je "absolutní nesmysl". Bohužel, zatím neexistují žádné pětky ani čtyřky, ale "několik nadějných trojek" a pár z nich by prý dokonce mohlo vystoupat na čtyřku. V tom okamžiku bude Tesla mít zájem o předběžná jednání." http://www.hybrid.cz/elon-musk-sleduj...
Odpovědět
Na tohle bych asi doporučil trošku odbornější fórum na webu http://forum.mypower.cz/, kde diskutují také lidé, co mají hybridní nebo ostrovní systémy a zkušenosti s nimi (myslím tu diskusi o bateriích jako záložním zdroji).
Odpovědět
@viados Díky za odkaz. Zajímavé. Nicméně sami uživatelé píšou, že to rozhodně není ekonomické rozhodnutí, ale koníček....každopádně, kdo má volné prostředky, ať si koupí Ferrari nebo FVE podle své chuti :)
Odpovědět
@atexone V součaasné době, bych do domu nainstaloval elektrickou podlahovku. Nejlevnější na pořízení a super komfort, regulace, spolehlivost. Pokud se jednou, někdy , možná objeví něco extra, super lepšího za srovnatelnou cenu, bude vám to už jedno. Za ušetřené peníze bych pořídil něco jiného, nebo je investoval jinam.
Odpovědět
Profilova fotka
@pavelcent To je podle naopak pekna hloupost. Radeji teplovodni podlahovku a jste nezavisly na zdroji energie, at uz to bude TC, elektrika, plyn, uhli nebo domaci fuzni reaktor. Rozkopat pak celou podlahu rozhodne neni nic ekonomickeho. @atilius Jak sem psal, rozhodne to neni plan na tento/pristi rok. Zaroven ale uskladneni energie neni otazka desiti let a vice. I kdybychom si vyrobili (a uskladnili) 80% spotrebovane energie domu a 20% brali od eonu znamena to snizeni zavislosti. A to nemluvim o situaci, kdy budu mit baterii na pokryti peaku, takze mi pak staci mnohem slabsi jistice, kterymi budu kontinualne dobijet baterii kdyz nepojede FVE. Vzhledem k planovanemu ( a nyni znovu resenemu) zakonu o platbach dle jisticu je mozna doba ekonomicke navratnosti bliz nez si myslite. @requied Poptal sem se dodavatele TC na otazky, ktere jsme vcera resili a tady mam odpovedi: - Spotřeba (kolik to žere), je dána výstupní teplotou vody. Proto je dobré dělat topení nízkoteplotní a TUV mít raději větší objem o nižší teplotě. To si často lidé neuvědomují. - Výkon (kolik to dává) je skutečně daný stranou zdroje. Málokdy se stává, že by ze zemního výměníku šlo -10°C. To by musel být poddimenzovaný. Obvykle se pohybuje kolem nuly, na konci topné sezóny i lehce pod nulou. Ale TČ topí stále a to vaše by při -10°C mělo výkon ca 2,4 kW. Ale to je extrém pro zemní výměník. - Stejnou řadu kompresorů používají i vzduchová tepelná čerpadla a ta při -10°C také topí. Limit je kolem teploty zdroje -20°C. - Například právě zavržená koncepce platby podle jističe zvýhodňuje zemní tepelná čerpadla. Zatímco kombinace přímotopů + elektrického bojleru potřebuje pro sebe jištění přibližně 9 A, TČ země voda jaké budete mít vy jen 3,5 A. Obojí třífázově.
Odpovědět
@ivusek No jak myslíte :-D . Jen by mě zajímalo kolik do těch systémů a regulace budete muset investovat, o kolik budete mít nižší provozní a servisní náklady za rok, oproti elektrické podlahovce a za jakou dobu se vám ty náklady a investice vrátí/vyplatí.
Odpovědět
Profilova fotka
@pavelcent To Vam reknu docela presne. Prvni rok budeme krom uspory na vytapeni mit naklady nizsi o 550.000, protoze se diky tomu dostaneme na NZU. ;-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?