Tepelný čerpadlo vs. krb - co byste si vybrali vy?

Dobrý den, prosím o Váš názor. 1. Krb. vložka Hoxter + aku nádrž (s el. patronou) + bojler + podl. topeni 2. Tepelne cerpadlo vzduch voda + nádrž + bojler + krb. vlozka bez vymeniku (mozna jen krb. kamna a mozna vymenik nebo ne, jeste si nejsme jisti) Bungalov, novostavba, TZ nevím. Pro co byste se rozhodli vy sami za sebe a proč?
Odpovědět
@neonkarybka Já bych se rozhodl buď pro elektrokotel nebo tepelné čerpadlo vzduch-voda a to podle toho, jaké TZ by měl dům a kolik bych ohříval TUV. Krb bych nechtěl, ale pokud bych po něm toužil, tak jen pro radost a příležitostné zatopení, tedy bez výměníku.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak TZ bude asi do 4 kw ne - tak elektrokotel
Odpovědět
@neonkarybka No tak tady asi neni nad cim premyslet a rozhodne bych volila cerpadlo uz jen kvuli snadne obsluze. Ohen si nechte jen kdyz na nej mate naladu - jako primarni zdroj tepla bych tuha paliva nevolila ani kdybych mela svuj les. :)
Odpovědět
Za sebe určitě TC. Investice možná na hraně návratnosti, nicméně ten komfort je to, co si od topení v roce 2018 přesně predstavuji. Teďka bydlíme přechodně ve starým RD, kde se topí uhlím a dřevem a už se těšíme, až dostavime. Nehledě na to, že na TC stačí technická 4 m2, na klasickou kotelnu asi těžko, takže to je další vícenáklalad .. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@neonkarybka varianta 2 s krbovymi kamny na naladu. slusny krb s vymenikem, aku nadrzi, cepracimi skupinami a ridici elektronikou te nevyjde o moc levneji nez to TC. pokud bude TZ do tech zde udavanych 4kW, zvazil bych, zda nejit do topeni vzduch-vdzuch (vymenik klimatizace) v rozvodech rekuperace.
Odpovědět
Profilova fotka
A bych se přikláněl k první variantě. Ale záleží na tom jaký chcete komfort, v tom je tepelko určitě lepší. Taky záleží na pořizovací ceně která bude srovnatelná s TČ
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží ještě na zastavěné ploše a také kde se bungalov nachází. Dále jaké bude mít zateplení atd.. My máme v plánu elektrokotel + krb jen teplovzduch, kde přemýšlím, že udělám rozvody v podlaze do druhého patra. Do pokojů. Pokud bych nehleděl na finance a měl bych bungalov někde kolem 200 m2 zastavěné plochy + garáž 50 m2 :D, tak bych si nechal udělat luxusní tepelné čerpadlo + krb na teplovzduch. Je mi jasné, že je hloupost něco takhle kombinovat, ale teplo z krbu Vám nic nenahradí, ale nedá se to zas tak regulovat, jak to tepelné čerpadlo. U krbu je horko na druhé straně domu nevíte, že topíte. Další důležitá připomínka jaký máte přístup k dřevu - a to myslím tak, že si nechám dovést kamion dřeva a sám si to nařežu, naštípu a poskládám a to vše s dvouročním předstihem. Kdybych měl kupovat dřevo někde z OBI, tak se to pěkně prodraží :D. Ještě jsem původně přemýšlel o krbu s přikládáním ze zadu - jakože z nějaké místnosti, kde bych měl dřevo a dělal si bordel tam, ale nakonec se nám taková dispozice nepodařila udělat.
Odpovědět
Dobrý den, stát (jako ten největší zloděj) to má vymyslené dobře, proč asi přestal přiznávat distribuční sazby D45 a D56? Toto je v cenovém rozhodnutí ERÚ dané, vymysleli distribuční sazbu D57 s NT20h (to už chvílu je), proč toto asi? V D57 v NT zvýšili cenu distribuce, tedy to vyjde 1kWh dráž než bylo u sazeb, jež jsem výše zmiňoval. Ale k otázce: V podstatě nevím, pokud byste měli TČ, pak krb nemusíte mít, pokud ELEtopení, pak ano. Jen k tomu elektrickému topení bych se vyjádřil - k topení elektrikou neexistuje jen sazba D57, je i D25 nebo D26, je to topení akumulační, v NT máte cenu nejnižší (ovšem jen 8 hodin denně), jakou můžete mít, tím si můžete nabít akumulační nádrže, prát, mýt nádobí... Je to investičně dražší, ale provozně nejlevnější, pakliže ty nádrže v chalupě máte kam umístit. Ovšem dnes Vám každý doporučí ELkotel, protože to prostě "letí", málokdo si umí pět a pět spočítat. Elektrokotel je také na instalaci nejjednodušší, to je také fakt.
Odpovědět
take bych volil jednoduchou variantu el. kotel + bojler + krb, ne proto ze to "leti" ale proto ze usetrite hodne mista, penez a taky myslim nervu s nadrzi, patronou a instalaterama (ja mam teda zkusenosti hrozne, ale o tom potom)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?