Tepelná ztráta domu 8kw - jaké topení?

Ahoj, nekonečné téma-topeni😫 už jsem na toto téma psala, ale prostě pořád to je boj..budeme mít barák užitná plocha 8x12 přízemí plus obytné podkroví, tepelná ztráta"prý" 8kw,budou tam krbova kamna a podlahovka...řešíme tepelné čerpadlo nebo elektrokotel..Samozřejmě každý by dal něco jiného- projektant tč, stavař elektrokotel a rodiče furt melou o plynu😯😕už mě to nebaví, asi si hodím kostkou, já chtěla tč, teď tam zas hapruje ten elektrokotel...co myslíte? Samozřejmě pro a proti tč vím, ale vyplatilo by se na našem domě spíš než elektrokotel? Manžel chce dát nejdřív elektrokotel a pak se uvidí..nemáte někdo podobné rozměry a tz a porovnání tč a elektrokotle plus investice a roční náklady pro porovnání?
Odpovědět
@ivaa32 pro výpočet rozdílu se mrkněte sem: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... Pokud budete topit elektrokotlem, tak Vás to postupně měsíc po měsíci sežere. Rozdíl mezi topením elektrokotlem vs plyn nebo tč bude měsíčně při vaší ztrátě minimálně 2000kč, což je za rok 24tis.. Být Váma tak se rozhoduju mezi plynem a tč. Otázka jsou pořizovací náklady (jak máte daleko přípojku plynu, kolik by vyšlo ji vystrojit do baráku atd..) Jinak na 8kW ztrátu Vám bohatě stačí řadové tč od lg, samsungu, toshibi nebo panasonicu, které se nechá pořídit i s vystrojením kotelny, revizemi a nádobou tuv okolo 140tis Kč zárukou 7 let, s COP o něco malinko menší než "topková" Tč jako nibe či ivt - které jsou téměř 2x dražší.. jak na pořízení, tak na náhradní díly a servis. Oproti elektrokotli tak bude návratnost někde kolem 5 let? U plynu je to rovněž levnější (ne však jako s tč) s tou výhodou, že topíte i v případě výpadku elektřiny a vstupní investice bude nižší (jinak se nevyplatí)
Odpovědět
Bud snizit tz pomoci pridani izolace a nebo tc, elektrokotel by byla sebevražda pri takovych ztratach
Odpovědět
@doog co to je za kravinu ze topite pri výpadku proudu? Vzdyt displej je elektricky, termostat je elektricky pokud neni prenosny, cerpadlo v kotli je elektrický+dalsich x věcí
Odpovědět
Píšete , že budete mít krbovky . Zde záleží jak vás to bude bavit a jakou máte dispozici . To dost muže zacloumat se spotřebou . Mužete vzít v potaz i pořízení klimatizace , která je vlastně čerpadlo vzduch - vzduch . V ložnici stejně většina lidí chce chladněji. U krbovek , třeba když protopíte za rok 3m3 dřeva , tak to je 5000kw a pak je vše uplně jinde.
Odpovědět
@ivaa32 ahoj. od začátku.....napiš cenu za připojení plynu do domu a dále skladbu konstrukcí, ať se ví, jestli ty TZ souhlasí. Pokud by souhlasily a plyn byl prakticky doveden až do domu, tak asi ten plyn. Zase s TČ je možno mít "nízký" tarif na elektřinu i na ostatní spotřebu. Ale pokud jste spořivá rodina a neplýtváte energiemi, tak myšlenka manžela, že el. kotel a pak se uvidí není špatná, páč na výměnu neekologického zdroje (el. kotel) jsou dnes dotace a něco by jste z ceny TČ srazili.
Odpovědět
@doog přípojka plynu je na hranici pozemku, tam není problém, ale prostě plyn nesnášíme, jen rodiče nám ho pořád vnucují, jelikož jsou přeci "nejchytřejší"že :-D první na co se nás sousedi ptali, jestli budeme mít tč a venkovní jednotka bude směrem k nim, bude hlučná?? :-S
Odpovědět
@melin6 upřímně, nevím s čím on počítal, že vypočítal cca 8kw, nad tím si musíme sednout..dělá nám projekt kamarád a je až moc v kliiiiduuuu, ale my ne
Odpovědět
@ivaa32 a jaky budou steny a tlouska zatepleni, velikost domu?
Odpovědět
@r4d3k74 připojení plynu netuším, ale barák bude od hranice pozemku 6m,kde je přípojka, jinak to bude ytong 300 a 160 zateplení,strop ytong, jinak nevím jakou ještě skladbu myslíš. Já chci ten nízký tarif, protože máme dítě a televize,světla,vaření..přes den celkem dost,je pořád nemocná.
Odpovědět
@melin6 no já si sice nejsem úplně jistý, ale myslím si, že displejem se netopí? Jinak samozřejmě je to možná trochu zavádějící, že se topí i při výpadku elektřiny, ale pokud bych dával plyn a měl dispoziční možnost, rozhodně bych udělal nenucený oběh a tím by to bylo pořešeno s čerpadlem. @ivaa32 zkuste jak píše výše @r4d3k74 zdat více info o materiálu z čeho dům bude, čím a kolikátkou bude zateplen, vytápěné ploše a ideálně i lokalitu pro určení výpočtové teploty a zkusíme to přepočítat. Otázka je, zda je ta TZ 8kW myšlena i s přípravou TUV a větráním? Protože jinak se mi zdá i dost velká..
Odpovědět
@melin6 už jsem psala :-)
Odpovědět
@ivaa32 Jak píšeš výše, jestli plyn nechcete, tak ho nedávejte. Není vše o penězích a já bych ho do domu taky nechtěl :). Dal bych na manžela. Zkusil bych to s el. kotlem, protože jestli ostatní konstrukce (podlaha a strop - zateplení) budou podobné jako jsou stěny, tak si nemyslím, že by TZ byly 8 kW. Budou nižší. Navíc, kdyby jste viděli, že vás ta elektřina žere, tak zatopíte častěji v tom krbu. A pak, jak jsem psal výše, vyměníte neeko zdroj tepla (elkotel) za eko zdroj (tč) s dotací (pokud ještě budou) a pokud nebudou, bude to TĆ stejně levnější než dnes.
Odpovědět
Článek se načítá
@ivaa32 pridal bych na zateplení aspon 200,do podlahy bych dal aspon 140 a do strechy 300 min., jinak podlahovka dobra volba a uvidite jaky budou pak TZ, nebude to takovy cenovy rozdil oproti tomu vasemu zatepleni a pak bych se rozhodoval podle nakladu porizovacich a provoznich, bud bych volil elektrokotel a uvidite podle provozu a nebo plyn, existuji i tc ktery maji vykon 6kw ale cena by byla porad vysoka
Odpovědět
@doog něco jsem už napsala, ostatní ví projektant, ale na to se ho musím zeptat osobně já, teď s ním jednal akorát manžel..ale lokalita asi normal, žádný extrém na počasí atd.
Odpovědět
@doog nenuceny obeh s podlahovkou? A plynovy kotel by opravdu bez el nejel
Odpovědět
@r4d3k74 zrovna ten plyn fakt nechcem, ale uslyšíme to ještě stokrát od staříků :-D chci kvalitní zateplení, ale jestli ho tam projektant napsal nebo co vůbec napsal nevím, budu ho zas muset dost prudit..už s námi asi nebude moc kamarádit :-D ale má smůlu,jsem průďa, chci vše vědět, ne jen že to je v pohodě...mě zas prijde zbytečné, aby jsme dali elektro a pak tč, i kdyz na dotace-snad,radši bych volila jedno nebo druhé.
Odpovědět
@ivaa32 ohlidal bych si ty izolace, jak jsem psal tak bych pridal, pak at prepocita tz a podle toho se rozhodněte 😉 kdyz nechcete plyn tak ho nedelejte🙂 kdyz zvolite tc tak elektrokotel uz ma v sobe
Odpovědět
@ivaa32 joo, ty tlaky z oklí jsou super:) My máme TZ vypočítaný na 3,5 kW a táta se švárou nám pořád říkají ať si dáme TČ, že jejich kamarád to má a super a topí levně a stálo to jen 200.000,_kč. A nepřesvědčím je ničím. Jsem blázen, který si dává elektrokotel a přitom je elektřina tak drahá. :)
Odpovědět
Při TZ 8kW bych také volil mezi plynem a TČ, ale pokud máte z plynu "blbý pocit", tak ho prostě vyřaďte . Při volbě mezi elektrokotlem a TČ jděte při téhle tepelné ztrátě určitě do TČ. Dobře Vám to spočte kalkulačka, která je uvedená od někoho v úvodu. Nahrubo tam bude velmi slušná návratnost 5-6 let (pokud zvolíte nepředražené TČ)
Odpovědět
Profilova fotka
@ivaa32 zalezi jak hodne budete ochotni topit krbem a kolik spotreby tim pokryjete, pokud to budete mit jen na okrasu a prilezitostne chvile tak urcite nejdete do elektrokotle, protoze to vas pri ztrate 8kW "sezere", pokud pocitate s topenim v krbu prakticky porad tak vam na zbytek elektrokotel staci, ale to zalezi na moznosti uskladneni dreva a jak dlouho to bude cloveka bavit :-) ona totiz kombinace krbu a podlahovky ma celkem problem v regulovatelnosti, protoze do podlahovky potrebujete dostat vodu max. do 40 stupnu, kdezto krbovky zase potrebuji hlavne horet takze tam by to pak chtelo zapojit akumulacni nadrz
Odpovědět
Zalezi taky jestli mate namysleny krb s vymenikem anebo bez. Pri krbu s vymenikem mate vpodstate doma kotelnu, potrebujete akumulacku a dost prostoru navic a neni to uz zrovna levna vec. Takze za me pri techto TZ pokud nechcete plyn, tak tepelne cerpadlo vzduch/voda (da se koupit invertor komplet za 150k) a k tomu pro atmosferu nebo velke mrazy teplovzdusny krb.
Odpovědět
@michael_doo muzu se zetat jaky tc za 150?
Odpovědět
Profilova fotka
@ivaa32 Pokud mate plyn na hraně tak jedině plynový kotel a podlahové vodní vytapeni. A krbovky maximálně jako okrasa pro dlouhé zimní večery. Cokoliv jiného Vás finanče sežere. A za 10 let až nebude plyn nebo bude drahý tak Ho vyměnite za elektrokotel. Navíc vše ostatní v domě můžete mít na elektriku.
Odpovědět
@melin6 napr. LG, Panasonic, Fujitsu.... Pak o neco drazsi ale s dobrymi referencemi napr Acond. Pokud chce znackovy tak u techto TZ se u IVT bavime cca o 275k komplet....
Odpovědět
Vezměte TČ. My máme ztráty spočtené na sedm. Důvody proč máte vzít TČ jsou následující: 1) Je to naprosto samostatný systém defakto bez obsluhy. (někdo to napíše takže ano - stejně jak plyn) 2) Nebudete zbytečně platit druhou přípojku za plyn protože vše v domácnosti jede na elektriku. 3) Při troše snahy při vyjednávání s dodavatelem elektřiny si zajistíte pěknou cenu za odběr, takže se Vám to vrátí nejen na topení a ohřevu TUV, ale celkově na provozu domu. (Není tarif jako tarif) 4) Krbovky jsou fajn, ale nespoléhejte na ně, jsou spíš na radost a na pěkný večer, taky je máme, ale topit každý večer nebo den se nevyplatí a začalo by Vás to zbytečně otravovat. 5) Plyn bez elektriky nejede stejně, jako TČ, takže tento argument můžete zapomenout. 6) Elektrokotel je nesmysl a ten, kdo Vám to poradil, by měl u Vás na stavbě radši skončit, bůh ví jaké další dobré rady Vám poskytne. 7) Ano - pořizovací náklady na TČ nejsou 20 000, ale je to prostě něco za něco. (Máme Panasonic a vyšlo na 155 000 před dvěma lety včetně zapojení a veškerého materiálu.) 8) Zateplete vatou 20tkou (ano stojí to o trochu víc, ale podle mě se to vyplatí) 9) Jak budete mít zateplený strop/střechu je rozhodující, protože teplo jde nahoru, stejně tak v létě budete mít v domě bud fajn chládek, nebo vedro k nežití. Pokud máte spočtené ztráty, měl by existovat projekt, ve kterém jsou všechny druhy použité izolace uvedeny. Já i u Prahy mám zatepleno 20 vatou a stropy 36 z toho důvodu, že nechci, aby v tom domě bylo v létě vedro a přehříval se. Navíc mě k tomu donutil projekt na dotaci (možná zbytečně, ale to už je teď jedno). Takže tak. Až Vám bude někdo radit, že plyn je lepší, tak si spočtěte kolik Vás vyjde navíc vlastně jen samotné propojení toho plynu do domu a jeho rozvody. Elektřinu tam budete mít tak jako tak:)
Odpovědět
Ohledne izolaci tady nepadla jeste jedna vec, a to ze je dulezite u podlahovky dukladne zateplit i podlahu v prizemi.. ...
Odpovědět
@michael_doo ja psal ze do podlahy aspon 120izolaci
Odpovědět
@melin6 a ja jsem psal dukladne, u novostavby bych si do podlahy v prizemi dal 200 mm eps....
Odpovědět
Ještě jsem tedy zapomněl na jednu věc. Pokud stavíte (pochopil jsem, že ano) tak moc nerozumím tomu, že se chystáte postavit dům s takovými ztrátami... Na stavbu pasivu bych se vykašlal taky, ale postavit dneska dům s vlastností nízkoenergetického se ztrátami 4 - 5 je si myslím standart. Počáteční náklady jsou více méně stejné, protože už snad nikdo normální jinak ani nestaví (myšleno firmy)... Neberte to jako nějakou urážku nebo něco podobného, jen prostě platit měsíčně zálohy 1-2 tisíce a nebo solit 3-5 tisíc mi přijde už fakt rozdíl.
Odpovědět
Profilova fotka
@ivaa32 taky mi přijde divné v dnešní době stavět dům se ztrátou 8Kw, přesně jak píše @yaka . Pokud to bude u tak, tak bych dal jednoznačně TČ, budete mít levný tarif a měsíční náklady budou nízké.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?