Tepelné čepradlo a za 3 měsíce spotřeba 9500kw

Dobrý den, máme tepelné čepradlo buderus s vestavěným elektrokotlem. Všude máme podlahové topení - obytná plocha 150M2 ve dvou patrech, tepelné ztráty máme vypočítané na 3,8. Topíme od 10.12. a k dnešnímu dni vykazuje spotřebu tepelné čerpadlo 9500kw, s tím, že 2000kw je TČ a zbytek je elektrokotel. Což je šílené. Je to tím, že jsme tam první zimu a musí si to sednout, nebo je doopravdy někde chyba?
Odpovědět
Kolik.kw má.cerpadlo?
Odpovědět
Nejsem si uplně jistá, ale myslím, že 8Kw
Odpovědět
To je cca 110 dní, takže na den je to 86kWh což je na hodinu 3,6kWh. Jelikož TZ jsou vypočítané na nejnižší teploty (cca -15°C) tak buď je chyba ve výpočtu vašich tepelných ztrát a dům nemáte tak úsporný (nepředpokládám), nebo je někde nějaká konstrukční chyba (např. totálně nedostatečná izolace v podlaze, či chybné provedení) nebo máte vadný elektroměr.
Odpovědět
Profilova fotka
To je divné, takovou spotřebu máme za celý rok, a to máme elektrické podlahové vytápění. Máme dům 76m2 x 2 patra. TZ nám spočítali na 6,5 (podle mého chybně, ale...).
Odpovědět
Profilova fotka
muze byt vada i v TC ze zbytecne spina bivalence - bud spatny senzor venkovni teploty, chyba v SW ridici jednotky nebo jen nedostatek chladiva - pak nestiha topit TC a honi to elektrokotlem...
Odpovědět
no máme postaveno z heluz family 2v1 44cm, co znamená totálně nedostatečná izolace v podlaze?máme 10cm podlahový polystyren součinitelem tepelné vodivosti 0,037), pak nopové desky s 3 cm podlahovým polystyrenem, zalité anhydridem. Snad jsem to popsala správně. Spíš si myslím, že ta firma, co nám to dělala, si myslím, že nám to špatně nastavila - moc tomu nerozumí dle mě. Protože nám to přenastavovaly min 10x, pokaždý, že to už bude vše ok, a buď to jen topilo, nebo ohřívalo vodu, nebo ohřálo vodu a po jedné sprše další hodinu tekla už jen studená a to máme bojler 750 l rozdělený na 3 části - kvůli přípravě na soláry. Vadný elektroměr - to nepředpokládám - stav kw na TČ a stav na našem elektroměru od ćez se to shoduje
Odpovědět
určitě chyba - já mám spotřebu celého domu za 1Q/2018 cca 2300 kW. TČ má 8 kW, TZ domu 7,2 kW Bivalence běžela pouze v nejsilnějších mrazech (na nižší výkon 3 KW), v součtu několik desítek hodin.,
Odpovědět
@lucifer8 Cihla 44 cm a 13 cm polystyrenu v podlaze a TZ 3,8? To mi připadá jako dost optimistický výpočet. My máme stěny 30 cm ytong + 20 cm EPS, v podlaze 20 cm a TZ 5.
Odpovědět
@jumpmans Jistě může, ale ty kWh se někde musely propálit, i kdyby to tč šlo čistě jako elektrokotel, tak ani tak nemohou mít tak velkou spotřebu. @lucifer8 No to znamená třeba jenom 10cm polystyrenu, na podlahové topení je to dost málo a topíte do země, jak máte přesně tu skladbu podlahy? kde máte hady podlahového topení, předpokládám že zalité v horní vrstvě anhydritu? K čemu jsou ty nopové desky, nejsou to spíš takové ty systémové polystyrenové šablony, do kterých se vkládá had?
Odpovědět
@rimmer podlahovka je zalita v horni vrstvě, no je tam naskladany polystyren 10cm na tom polozeny ty nopove desky - ted sem koukala a maji 5cm podlahove polystyrenu a na tom je plastova konstrukce (šablona na podlahovku - kde se dava ten had) @viados mame zateplene cihly, a vypočet máme přímo od projektanta v projektu.
Odpovědět
@lucifer8 Přiznám se, že netuším co to je za nopové desky a k čemu jsou dobré v té skladbě, můžete napsat o co se přesně jedná? klasické nopové desky jsou pásy z umělé hmoty, kde nopy vytváří větranou vrstvu o nopových deskách s nějakou izolací jsem ještě neslyšel.
Odpovědět
@rimmer - toto jsem k tomu našla: Kombinovaná tepelná a kročejová izolace z EPS 50mm s vrstvou odolné hlubokotažené PS fólie tvarované do tvaru nopů. Vhodná pro pokládku systémových vytápěcích trubek o průměrech 16, 17, 18 mm, s lemem pro snadné napojení další desky. Systémová deska na podlahové vytápění umožňuje rychlou a jednoduchou instalaci s minimálním prořezem.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lucifer8 Je to tady toto? http://www.fv-therm.cz/produkty/fv-th...
Odpovědět
@jakuda ano - jen mame eps 50
Odpovědět
@lucifer8 Jo tohle, no potom v podlaze nevidím moc problém, sice 15cm není žádná hitparáda, ale tak velká spotřeba nebude tou podlahou, tam musí být problém někde jinde, kde ale to nedovedu takhle od boku říct.
Odpovědět
Jak silné máte TČ? Vaše výsledky ukazují na nedostatečný výkon TČ. proto se zapíná elektrokotel a dost žere. mělí jsme to tak minulou zimu když jsme neměli ještě zatepleno a vlhký dům....Fasádu již máte hotovou ?
Odpovědět
Jakou značku a typ TČ máte?
Odpovědět
@spaly mame buderus a 8kw, presna typ mam doma. Vecer poslu.fasada neni jen ta vrchni barevna vrstva
Odpovědět
Tu spotřebu odečítáte na čerpadle? A sedí to se spotřebou na elektroměru? Jinak my máme za osm let spotřebu TČ v domě s vyšší TZ (4,6) cca 15 000kW a to pouze TČ - eletrokotel ještě nesepl - takže ta Vaše spotřeba je opravdu dost. Výpočet spotřeby našeho TČ je pouze orientační pomocí motohodin čerpadla, jeho hodinové spotřeby a nebere do úvahy spotřebu oběhových čerpadel.
Odpovědět
Profilova fotka
@cincula co takhle pozorne cist? Lucifer psal “ Vadný elektroměr - to nepředpokládám - stav kw na TČ a stav na našem elektroměru od ćez se to shoduje”
Odpovědět
tak se omlouvám |-|
Odpovědět
TZ určitě nemáte 3,8 kW. Nezateplená cihla. TZ budou tak kolem 7 kW. Ale i tak je spotřeba TČ moc velká. Určitě je v něm někde chyba. Buď nastavení nebo něco jiného. Odhaduji špatně nastavená bivalence.
Odpovědět
Co na to servis? Z nějakého důvodu Vám asi nefungovalo (nefunguje) TČ a protože v těchto případech máte zřejmě nastaveno to, že se zapne elektrokotel, tak proto taková spotřeba...
Odpovědět
Profilova fotka
@mrazekrad to je i na elektrokotel hodně...
Odpovědět
Profilova fotka
@lucifer8 Z vašich dat vychází průměr 0,73 kW tepelné čerpadlo (x1 až x3?) + elektrokotel 2,7 kW. K tomu hodit průměrnou venkovní teplotu a máme představu o průměrném topném výkonu. Zkusme tedy nevěřit dojmologii, ale faktům. Vypnout na 12 hodin topení a změřit pokles teploty v domě. Výsledek pak porovnat s matematickým popisem domu na stránce http://kondenzace.kvalitne.cz/podlaho... a tak zjistit příčinu. Tedy zda ztráty odpovídají vypočteným či je někde hrubá stavební chyba. Za tohoto počasí bych spíš zvolil naopak dvouhodinový ohřev podlah na plný výkon po denní pauze a porovnal výpočet z nárůstem povrchových teplot podlah. Tím naopak zjistím dosažený COP. Pro záznam lze použít i odložený smartphone s aplikací 3C Battery. S vypnutými WiFi, Bluetooth a GPS vydrží i týden nepřetržitého záznamu a přesnost je díky malé spotřebě výborná. Viz ukázky v návodu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?