Tepelne cepradlo iba na TUV - KALIKO

Dobry den, skurat riesime vykurovanie a pripravu TUV v novostavbe kde je iba elektrika s nasledovnou predpokladanou spotrebou tepla: Ročná spotreba tepla VYKUROVANIE Qroč ÚK= 6,15 MWh/rok 22,1 GJ/rok TPV Qroč TPV= 4,67 MWh/rok 16,8 GJ/rok Co sa tyka kurenia to som uz poriesil (budem kurit prevazne klimatizaciou + v pripade dlhsich mrazov podlahovka na elektrokotol), TC na vykurovanie sa mi preto zatial neoplati. Co sa tyka TUV tam som hladal riesenie a nasiel som nasledujuce TC: http://www.kurenie-plyn-solar.sk/tepe... Mate s tym niekto pls skusenosti ? Cenovo to vychadza tak, ze pocas doby zaruky (5 rokov) by sa to malo na "usporach energie" zaplatit. Dakujem
Odpovědět
@andrej01 a jak jsi došel na to, že se ti investice za 5 let vrátí, když to stojí 50 000,- + náklady na zapojení? Plus k tomu musíš ještě připočíst samotnou energii na ohřátí vody... I kdyby si ji ohříval úplně zadarmo, tak se ti to nemůže vrátit.
Odpovědět
Raději bych použil dělený systém ( https://www.elkap.shop/delene-ohrivac... ) než klasický luftboiler, který bere teplo z místnosti. I když uznávám, v létě se to může hodit.
Odpovědět
@kekita Ked to nahrubo spocitam, tak navratnost je do 4 rokov: Rocna spotreba na TUV 4700kWh = 611 EURs Spotreba TUV s uvedenym cerpadlom cca 204 EURs (Pocitam iba COP 3 ) Teda rocna uspora cca 400 EURs Cena za zapojenie bude porovnatelna, tu nepocitam a uvedene TC je o 1500 EURs drahsie ako elektro zasobnik. Takze navratnost 1500/400 = teda menej ako 4 roky ak som sa niekde nepomylil :)
Odpovědět
@andrej01 Cena neděleného luftbojleru ještě naroste o cenu vzduchotechniky. Taky bych radši doporučil ten dělený systém. Na druhou stranu pokud uděláte šikovné rozvody. můžete to použít i pro chlazení nebo větrání domu.
Odpovědět
@andrej01 myslím, že máš zásadní chybu už na začátku - bojler určitě nespotřebuje 4,7 MWh... to má známý za elektřinu za celý rok a celou domácnost (voda, vaření + běžný provoz). My ohříváme vodu plynem a po každoměsíčním odečtu to vychází ohřívání vody na cca 600,- Kč měsíčně. A to máme větší spotřebu vody a oběhové čerpadlo, které sežere spoustu energie. Takže v našem případě stojí TUV 7200,- Kč ročně a to už jsi v jiné návratnosti.
Odpovědět
@andrej01 A ještě k tomu tvému způsobu vytápění. Zkoušel jsi někdy být v místnosti, kde se topí klimou? My ji třeba máme v ložnici a na chodbě- standardně s ní netopíme, ale několikrát za zimu se mě podaří zapomenout na otevřené okno při větrání a tak tím párkrát rychle "dotopím" před spaním a mě osobně je to hodně nepříjemné. Chce to osobně na vlastní kůži vyzkoušet.
Odpovědět
@andrej01 Taky nepovažuji topení klimatizací za komfortní topení. Zatím píšete o sestavě luftbojler, klima, elektrokotel. Pokud se bude jednat o multislitovou klimu, jste na ceně bez montáže kolem 100000Kč. Tím se velice blížíte normálním levnějším TČ (Nordline, Mango, LG, Panasonic apod)
Odpovědět
@kekita Klimatizacie vyuzivam na kurenie aj v dome kde byvame teraz a pokial su klimatizacne jednotky spravne umiestnene (nefukaju priamo na Vas) tak je to OK, takze toho sa nebojim, vyuzivam to uz cca 10 rokov. Co sa tyka spotreby TUV, tych 4,7MW som vytiahol z energetickej spravy k projektu, kolko realne spotrebujem fakt odhadnut neviem.
Odpovědět
@zubr487 Poproavde klimatizacie mam navrhnute na 10kW chladenie / 12kW kurenie a cenovka je teda este vyssia (cca 7500 EURs). Klimi chcem aj na chladenie, chladit podlahu cez TC by bolo sice cenovo cca to iste, ale chlad od podlahy mi pride nekonfrotny.
Odpovědět
@andrej01 To je v českých skoro 200tKč jen za klimatizaci ? K tomu teplovodní podlahovku s el kotlem a luftbojler. Tak to opravdu nechápu. Souhlasím s tím, že klimatizace podlahou není ideální, ale chladíte cca 14 dnů/rok. Proti tomu vodu ohříváte celý rok a topíte půl roku. Komplet TČ s ohřevem TUV včetně instalace vyjde na nějakých 150t (levnější TČ) až asi 250tKč (značkové TČ). Spotřeba TUV je pro normativní spotřebu 50l/den/osobu asi 1.3 MWh/rok
Odpovědět
@zubr487 Tak klimu chcem koli komfortu (mam rad v lete vychladeny dom :) ), takze ked uz tam bude budem s nou aj vykurovat kym to teploty vonku dovolia a nasledne podlahovka elektrokotol. Cize jedinu dilemu mam, ci ist do toho TC na TUV, alebo to nechat na elektrokotol... Ono cely dom bude oficialne A1 len koli tomu, ze vykurovanie je cez elektrokotol, inak by bol A0 (ak tomu spravne rozumiem): Vypočítaná potreba energie - Na vykurovanie: 22,36 kWh/(m2.a) ˂ 42 kWh/(m2.a) trieda „A“ - Na prípravu teplej vody: 13,14 kWh/(m2.a) > 12 kWh/(m2.a) trieda „B“ P.S.: Celkova podlahova plocha 240m2
Odpovědět
@andrej01 uvažoval jste o stropní vytápění? Tím se dá i chladit..
Odpovědět
Článek se načítá
@jaroslav1987 Uvazoval az do momentu, ked som zistoval kolko by to stalo (budem mat SDK stropy, takze jedine trubky v SDK a ceny su horibilne)
Odpovědět
@andrej01 Známý chladí podlahou. Je pravda, že se nechá používat jen poměrně malý plošný výkon chlazení. Není to na to, že přijdete domů do vyhřátého domu a za hodinku tam máte příjemný chládek. Pokud ale zapnete chlazení v předstihu a udržujete ho v chodu, udrží pohodovou teplotu. Proti Vaši variantě máte celý rok levnější náklady na ohřev TUV, topení a přitom prakticky bezhlučně a bez průvanu. V případě stropního topení-chlazení existuje varianta, kde jsou použity spec CD profily s drážkou pro zamáčknutí trubek. Zbytek je prakticky shodný jako klasické SDK stropy.
Odpovědět
@andrej01 někdo to tu dělal a říkal 800 za m2 i s prací a máte vše v jednom..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?