Tepelné čerpadlo + 2 bojlery

Budeme mít v domě 2 bojlery (Jeden hlavni velky - připojený k vane, sprse a 2 umyvadlum, a jeden menší na druhé straně domu - pripojeny ke kuchyni a umyvadlu na zachode) Je možné oba bojlery napojit na tepelné čerpadlo?
Odpovědět
A k čemu by to propojení mělo sloužit ? Ohřívat už ohřátou vodu ?
Odpovědět
Ohrivat vodu bude tepelne cerpadlo.
Odpovědět
A proč takto složitě - proč neuděláte jeden větší boiler, který bude zásobovat celý dům Budeme stavět dvojdům - vytápění jedním TČ Nibe 16, které bude mít dva nezávislé okruhy ( každý dům bude možné individuálně ovládat nezávisle na sobě ), k tomu bude jeden boiler napojený na TČ, který bude zajišťovat výrobu teplé vody pro oba domy, systém bude mít bivalentní zdroj topení ( malý elektrokotel 7,5 - 9 kw ). Navíc každý dům bude mít komín a náhradní zdroj - krbová kamna - vložku. Boiler bude umístěn v technické místnosti, kde bude umístěna technologie TČ. To vaše řešení se mi zdá moc složité - proč dva boilery ?, nemáte jeden boiler + nějaký průtokový ohřívač pro tu kuchyni a WC ?
Odpovědět
Vzdalenost kuchyne od koupelny je docela velika, proto hledame nejake reseni. MOznost je samozrejme cirkulacni cerpadlo, ale toto řešení se mi moc nelíbí. Další možnost je jsou asi prutokové ohřívače v kuchyni a na zachode, ale to mi zase neprijde ekonomicke. Tak me napadlo, jesti neni mozné na jedno čerpadlo napojit jeden a velky a jeden mly bojler.
Odpovědět
Nevím, myslím že v případě TČ je třeba umístit boiler v technické místnosti, kde jsou technologie TČ, nějaké vzdálenější umístění jestli není technicky problematické ... Zkuste položit dotaz na tuším že - TZB info - tam se hodně probírá problematika TČ.
Odpovědět
@wampec Jednodušší je to cirkulační čerpadlo. Ty bojlery nemusí být u TČ, ale v případě malého a velkého bojleru je problém s regulací. Pokud budou spotřeby srovnatelné, nechá se natápění napojit na jeden okruh a natápění regulovat teplotou třeba ve velkém bojleru. Jenže pokud dojde teplá voda v malém, tak se čerpadlo nesepne. Osobně bych to spíše zapojil tak, že bych dal do kuchyně malý elektrický akumulační bojler a přivést do něj TUV z velkého hlavního bojleru. Fungoval by tedy jen jako doohřev. Navíc v kuchyni je pro mytí nádobí vhodná horká voda, která se TČ ohřívá neefektivně. To je jen tak mimochodem časté zapojení ohřevu TUV pomocí TČ, kdy se používá dvojitý bojler. První natápěný čepadlem a drýdý doohřev elektřinou.
Odpovědět
Aha, on totiž bojler = ohřívač (od slova "boil), vy myslíte jen zásobník. Dle mého by řízení 2 zásobníků musela umět řidící elektronika v TČ - v zásobnících jsou teplotní čidla, dále ventily přepínající okruhy topení vs. ohřev TUV ... tady by to celé bylo složitější. Pokud to nějaké TČ vůbec umět bude, tak si tím krom jiného značně zúžíte prostor pro výběr z vícero dodavatelů. Za mě úplně zbytečně složité (potenciální kurvítko) a drahé. 2 zásobník pro kuchyň a WC bude mít (z celkové vaší spotřeby) zanedbatelný podíl - vyřešte to tam lokálně malým elektro bojlerem nebo průtokáčem. Nezapomeňte, že díky TČ budete mít nížší celkovou sazbu za elektřinu, Bude Vás to stát maximálně desetikoruny měsíčně. A další ... pokud budete z TČ dohřívat vzdálený zásobník, budou tam nemalé tepelné ztráty po cestě a také nezapomeňte, že TČ nenahřívá na moc vysoké teploty.
Odpovědět
@franti_p Aby TČ ohřálo vodu za rozumný čas tak by měl mít bojler na 130l asi1m2 výměník. Kdyby bylo propojovací potrubí ve vytápěné zóně tak ztráta po dobu topení bude nulová. A jestli bude na WC opravdu jen umyvadlo tak bych tam teplou ani nedával. Pro 1 baterii v kuchyni stačí 20 trubka a čerpadlo s obtokem a snímáni teploty u baterie v kuchyni spínat lze tlačítkovým bytovým vypínačem, čerpadlo se vypne samo po dosažení nastavené teploty u baterie. Nevím jak budou odběrná místa daleko ale tipnul bych že čerpadlo poběží tak 30vt. Potrubí se nechá uložit do drážky a třeba zaizolovat 5+cm vrstvou pěny.
Odpovědět
Podle mě na to odlehlé místo v kuchyni se podívat na průtokové baterie, stačí přívod studené vody a přímo v tělu té baterky je spirála, tak to udělat na umyvadle na WC taky. Ten ohřívač má akorát 3kW, takže v pohodě můžete dat oba z jedné fáze a 6kW je krátkodobě, kdyby jely oba zaráz a jistič to nevyhodí a vyjde to ekonomicky líp, než tam dávat bojler a další blbosti kvůli dvěma baterkám
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?