Tepelné čerpadlo ?

Zdravím, chystáme se na stavbu RD konkrétně typ bungalov a rozhodujeme se, jestli si pořídit tepelné čerpadlo nebo kotel na dřevo, chtěli bychom podlahové topení po celém domě, jaké máte zkušenosti a co by jste doporučili ? Děkuji za rady
Odpovědět
Cenově to vychází prakticky stejně, ale s TČ máte topení bez práce. Kde budete brát dřevo ?
Odpovědět
@zubr487 dřevo by jsme měli od známého, spíš mi jde i o to, kdo má TČ, jak je na tom co se týče poruch, jestli vše šlape v pohodě nebo se musí často něco opravovat a kolik pak jsou takové výdaje.
Odpovědět
Určitě TČ. Kotel na dřevo je pracna záležitost a taky prašná, cize budeš častěji malovat atd atd. Jeste je důležité, že TČ je lepší na ohřev vody v létě. Záleží ale jak máš vyřešený ohřev TUV.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobré ráno, řešil jsem taky podobné dilema a nakonec jsem se rozhodl pro TČ. Při dnešních parametrech které musí novostavby splňovat řešíte vlastně jen přípravu teplé vody. Pokud by jste měl kotel na dřevo, tak by to samozřejmě chtělo nějakou akumulační nádobu, trojcestné ventily apod. Do podlahovky vám stačí nízká teplota vody, stejně jako na koupání. My zvolili TČ Vaillant aroTherm 8kW. Venkovní jednotka plus vnitřní jednotka se zabudovaným 190l zásobníkem. Doporučuji popřemýšlet nad žádosti o dotaci. My stavíme pasiv a máme zažádáno o dotaci celkem 365 tis.
Odpovědět
Díky dotacím, jak při budování, tak při provozu, vychází lépe rozhodně TČ. Vedlejší bonus je, že nemusíte dělat komín, což je významná úspora, odstraníte nepříjemný tepelný most a zdroj problémů při stavbě obecně. A také lacnější elektřina 22 hodin denně. Pokud nejste v lokalitě s častými výpadky EE, výhody TČ jednoznačně převládají.
Odpovědět
Díky moc za rady 🙂 a jak je to s tou žádostí o dotaci ? To musíme splnit nějaké parametry ? A kde se taková žádost řeší ?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Taky bych rozhodně volil tepelné čerpadlo. Je to bez práce a námahy, manželka si chválí hlavně pořádek oproti starým kamnům. Co se týče dotace, tak je určena pro rodinné domy, které slouží k trvalému bydlení (takže ne pro rekreační chalupy). Splňovat musíte další různé podmínky a jak vysokou dotaci dostanete záleží na tom o jaký typ čerpadla se jedná, výkon a jeho využití. Nám žádost o dotaci a veškeré další dokumenty, povolení atd. zařídila dodavatelská firma. Můžete se podívat: https://www.tenaur.cz/dotace/dotace-z...
Odpovědět
@pavelkr další průhledný exot ( tentokrát z Tenauru) - zaregistruje se a hned pěje ódy na konkrétního dodavatele, samozřejmě s odkazem 🙂 -zaplaťte si pane reklamu,
Odpovědět
@pavelkr Prosím vás....žádna dotace jenom pro TČ a novostavby RD není. To jenom pro info.. 😉
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?