Tepelné čerpadlo a klasické radiátory

Předem se omlouvám, že během pár dní zadávam x-tý dotaz, ALE s manželem trochu tápeme v topení.... Budeme mít tepelné čerpadlo voda -vzduch a vytápět dům podlahovým topením, ale říkali jsme si, že třeba v ložnici a dětských pokojích chceme i klasické topení + budeme mít ještě jednu místnost bez podlahovky/pracovnu, ale bylo nám řečeno, že tepelné čerpadlo neutáhne klasické topení... Že bude potřeba ještě plynový kotel.... Nemáte někdo zkušenosti? Děkuji
Odpovědět
U podlahovky se počítá s nízkou teplotou topné vody, takže pokud chcete mít ještě radiátory, tak musejí být výkonově spočítané tak, aby i při nízké teplotě topné vody vytopily danou místnost. Lépe řečeno musejí mít větší plochu. Tohle by Vám ale měl spočítat nějaký projektant na topení. Každá místnost má nějaké tepelné ztráty a na ty je potřeba radiátor dimenzovat. Rozhodně není potřeba plynový kotel. Tepelné čerpadlo to při správném vypočítání vše vytopí ;-) Hlavně si nenechávejte od někoho nakecávat podobný bludy . . .
Odpovědět
@drabek06 jee děkuji za uklidnění, nám to právě říkal náš projektant co máme na dům... Asi by nám měli i poradit ve firmě, co nám bude montovat topení a čerpadlo, ne?
Odpovědět
určitě to neznamená mít dodatečný kotel, TČ to určitě utáhne.. Teda pokud nebude poddimenzované. Pobavte se s pár odborníky na topení, myslm, že většina vám kombinaci podlahovky s radiátory nedoporučí. Samozřejmě všechno lze, jen je to pak problematičtější. Hlavní důvody proč ne : 1, výrazně komplikovanější regulace, resp. vyregulování celého systému (radiátory pracují s výrazně teplejší vodou než podlahovka). 2,nižší účinnost (COP) tepelného čerpadla, protože bude topit na tu vyšší teplotu pro radiátory .
Odpovědět
Profilova fotka
máme TČ a původně jsme uvažovali, že bychom do patra dali radiátory (každý nás strašil kvůli střešním oknům je potřebujeme), v přízemí by byla podlahovka. Firma, která nám TČ montovala nám tuto kombinaci nedoporučila - podlahovka nízké teploty, radiátory vysoká teplota - většině lidí se to optimálně vyregulovat prostě nepodaří a co třeba mě překvapilo, tak kombinace vyšla paradoxně dráž než dát všude podlahovku. Ten systém je prostě složitější...vybodli jsme se na to a je všude podlahové topení
Odpovědět
@elodii budeme mít TČ vzduch voda a nízkoteplotní radiátory a bez problémů. Jediný co máme navíc je akumulační 300l nádrž pro doplnění objemu topné vody s el. patronou . Ale kombinace radiátorů a podlahovky nee, jak už bylo vysvětleno výše.
Odpovědět
fakt dejte všude podlahovku jako @catt82 nebo všude nízkoteplotní radiátory jako @specnaz84 a budete mít klid ...
Odpovědět
Když nám šlo o to, že jsme rozhodnutí pro podlahové topení, ale ten radiátor jsme chtěli když je potřeba rychle něco usušit... Sice v koupelnách bude topný žebřík, ale říkali jsme si, že není nad klasické radiátory.... No takže asi půjdeme jen do podlahovky a koupíme sušičku :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@elodii nečetla jsem to tu, ale dle mě je blbost ještě navíc plynový kotel. Ten, kdo vám bude realizovat čerpadlo, spočítá tepelné ztráty, plochy, které se mají vyhřívat na optimální teplotu a jiné serepetičky kolem a dle toho vám navrhne typ dá se říct na míru Vašim potřebám. My máme čerpadlo vzduch voda a zatím máme klasické radiatory, ale počítalo se na jaro se zavedením podlahovky do přízemí a v ložnici a pokojích zůstanou radiátory. Rekonstruujeme, takže to vše bourat nebudeme. A absolutně není problém to mít takhle nakombinovane... jo a čerpadlo máme od července letošního roku a už pritapime... paráda!
Odpovědět
@elodii já řešil stejné dilema, ohledně sušení .. budu mít podlahovku a krom koupelnového žebříku (s el. patronou, pro použití v létě) jsem dal jeden jednoduchý radiátor do technické místnosti. S tím, že tam půjde stejná voda jako do podlahovky, tj bude pouze vlažný.
Odpovědět
dajte vsade podlahovku, kombinovat to je blbost, rovnako ako riesit pridanie plyn kotla. a neviem co je myslene tou pracovnou, ze preco ma byt bez podlahovky, ale dajte ju kazdopadne aj tam. Nemusite sa toho vobec obavat, vykuri vam to krasne cely dom, nieste prvi co si to davaju :)
Odpovědět
@akoinac pracovna bude spojená s knihovnou, saunou a občas bude sloužit jako pokoj pro hosty .... Bude to jediná místnost v patře, taková zasivarna, kde člověk nebude denně - doufám :-D tak jsme chtěli trochu ušetřit na podlahovém topení a jelikož schodiště povede z obývacího pokoje, tak jsme si říkali, že to teplo půjde i odtamtud..... Ale asi teda dáme všude podlahové topení.
Odpovědět
@elodii vsetky obyvatelne miestnosti by mali byt vykurovane alebo aspon temperovane. urcite by som ho tam dal, ved mozte nastavit ten okruh len napr. 18 stupnov. spotreba minimalna a ta vstupna investicia do trubiek... tiez to nieje nieco co by stalo za rec.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@elodii na tom neušetříte nic, spíš by vám to mohlo dělat problémy - byla by to prakticky nevytápěná místnost... My máme v patře taky pár místností, které jsou využívány minimálně, ale podlahové topení tam je (co je teď sklad, může být za 20 let někoho pokoj...) ale prostě je jen temperujeme, aby se nám tam neobjevila plíseň apod.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?