Tepelné čerpadlo fotovoltaika

Dobrý den. Je tady někdo, kdo má doma tepelné čerpadlo s fotovoltaikou? Jaké máte měsíčně náklady? Přemýšlím nad tím. Mám nízkoenergetický dům, podlahovku, elektrokotel. 5 členna rodina. Děkuji za odpověď.🙂
Odpovědět
1
2
@tomto85 Topíte když svítí slunce?
Odpovědět
@wpavel no asi jenom v březnu. Když chcete říct že fotovoltaika v zimě nefunguje...
Odpovědět
Profilova fotka
@tomto85 Také o této kombinaci uvažuji zatím jsme ve fázi hrubé stavby a rozvodu elektro. Kamarád u mě byl a říkal že je to nesmysl, ta fotovoltaika jede pouze za slunce na plný výkon, když není tak jede na cca 10% , pro čerpadlo je potřeba energie hlavně v zimě což těch dnů co svítí slunce moc není, sám jsem z toho rozladěný, každopádně přípravu pruchodek na střechu si udělám. Kdyby jsme se později rozhodli to spáchat na dotaci. Jedinou vyhodu fotovoltaiky vidím v tom ohřívat v létě vodu ve stacionárním ohřívači kde bude přidaná patrona 2.5 kW. A popřípadě bazén s tím vyhřívat.
Odpovědět
@jarin1 Kamarád má pravdu
Odpovědět
Profilova fotka
@jarin1 další možnou výhodou je chladit v létě dům přes podlahovku skrze TČ.
Odpovědět
Profilova fotka
@kossakowski1980 Ano to je ale pravda, my tu možnost u tohoto čerpadla máme takže v tu chvíli se ta fotovoltaika vyplácí.
Odpovědět
Profilova fotka
@jarin1 tak FVE v zime samozrejme nikdy nenahradi kompletne spotrebu, ale jista procenta to vykryje a mne staci ten pocit ze se to vyrobi na strese a hned spotrebuje, pravda ze ja nemam tepelko, ale jen bojler a ve 1/4 domu par primotopu
Odpovědět
Třeba ČEZ nabízí tzv. virtuální baterii. Tedy, elektřinu, kterou nespotřebuješ, uložit do virtuálních baterií a z těch to potom brát. Samozřejmě, má to své výhody a nevýhody. Hlavní výhody vidím v tom, že se tam přes léto uchová dostatek energie na zimní provoz TČ. Nevýhoda je samozřejmě v tom, že energie je sice zdarma, ale platí se ze distribuci. Hold, člověk musí vzít papír, kalkulačku a spočítat si to. Samozřejmě, výhod a nevýhod je víc, napsal jsem jen ty, co jsou pro mě rozhodující. Vždy se to dá ještě kombinovat s baterií doma.
Odpovědět
@davex vy fungujete na Tč, fotovoltaiku? Děkuji
Odpovědět
@kossakowski1980 na to jsem ani nemyslel. Děkuji za odpověď 🙂
Odpovědět
Ještě mě jde o to, že potřebují část toho systému platit z půjčky, což bude splátka kolem 3500.- Potřeboval bych vědět, tý lidí co mají, kolík platí cca měsíčně za elektřinu.
Odpovědět
@tomto85 Porovnáváte neporovnatelné.
Odpovědět
Článek se načítá
@davex https://www.youtube.com/watch?v=qyxe8... https://www.youtube.com/watch?v=BfHAA...
Odpovědět
@wpavel Já to ještě nepočítal, o fotovoltaice uvažuji spíš dlouhodobě, někdy možná za 3-5 let. Ale je rozdíl topit elektrokotlem a TČ s COP cca 4.
Odpovědět
@tomto85 Ne, zatím ne. Zatím ještě není elektřina tak drahá, takže spíš uvažuju do budoucna.
Odpovědět
@davex Pochybuji že jak bude cena elektřiny stoupat že pořízení FVE bude za rozumnou cenu, cena půjde také nahoru. Asi bych nečekal, nedočkáte se.
Odpovědět
@wpavel Jako firma FVE děláme, tak uvidíme. Aktuálně šetřím na auto 😄
Odpovědět
My máme FVE ,ale bez TČ jelikož plynový kotel je pár let starý. Raději přebytky prodáme a ty nám zaplatí topení přes zimu .
Odpovědět
@mitoma Kolik dostanete za 1 kWh?
Odpovědět
@wpavel 3,5Kč za 1kWh . Včera třeba fve udělala 60kWh a naše spotřeba byla asi 15kWh .
Odpovědět
@mitoma U koho máte smlouvu o výkupu?
Odpovědět
@wpavel název zjistím, my naštěstí stihli získat ještě druhý EAN což je teď všude problém.
Odpovědět
Profilova fotka
@mitoma Mám taky pár otázek. Jaký výkon fve máte a na kolik vyšla instalace? Byla dotace? a máte statické baterie nebo virtuální, dle toho co píšeš tak tipuji že virtuální. Jak dlouho už máš fve tak aby jsi mohla říct že se to vyplácí a vyrábí to dostatek kW. Mě to zajímá protože bych to do budoucna chtěl také, teď zatím připravuji prostupy na kabeláž.
Odpovědět
@jarin1 výkon 9,9kWp , instalace loni cca 560tis , dotace 245tis . Virtuální baterie se nám nevyplatí takže máme baterie doma . FVE od podzimu do teď pokryla 70% naší spotřeby.
Odpovědět
Profilova fotka
@mitoma Proč se nevyplatí virtuální baterie? jakože je lepší ukládat kw do vlastních baterií, ty pak spotřebovat a přebytky tedy výhodně prodat tak že to pokryje časem náklady na nákup baterie i s její životností zhruba 10 let, než mít virtuální baterie kde my odpadá nákup baterií a i se tedy zohlednuje celková instalace jelikož systém pro stacionární baterie bude jiný než u virtuálních, tipoval bych že bude u virtuálních levnější. Pak tedy záleží jaká je cena za prodané kw při využití virtuálního systému, pokud je to stejné tak se my více vyplatí tento systém...nebo tomu tak není a je to méně. Jako místo na baterie bychom teoreticky měli..proto se ptám na tento poměr..
Odpovědět
@jarin1 u virtuální baterie vám distributor pustí jenom tolik kolik spotřebujete, takže to co je navíc mu zůstane . Navic za virtuální baterie se platí -distribuce. My netopíme elektřinou tudíž v zimě nepotřebujeme tolik kWh . Životnost baterií je už vyšší než byla dřív. Samozřejmě záleží na správném používání. Systém FVE je hrozně individuální, základ je vědět spotřebu svého domu a náklady. Potom si nechat vše sestavit na míru.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@mitoma Mohu info, která firma vam FVE realizovala a zda jste spokojení? 😊Díky
Odpovědět
@jarin1 virtualni baterie je super, ale ma par hodne zasadnich nevyhod. Napr. u eonu, aby ti priznali tarif pro virtualni baterku, si musis koupit fve od nich. Nikomu jinemu ji nepriznaji. A tim padem ti pak kalkulace vychazi uplne jinak, ptz to maji cenove prestrelene. Plus tam platis cast za distribuci. Ale jako hlavni nevyhodu vidim v tom, ze to neni trvale-ty si na neco navrhnes elektrarnu a oni se za 2 roky rozhodnou, ze pro nejsou virtualni baterky vyhodne a zrusi je a ty budes v... Taky bych se podivala na ceniky, protoze nejenom ze platis za distribuci, ale taky napr. pausal za ulozene MWh a tim padem kdyz to presvihnes a spadnes do vetsiho pausalu s mensim odberem, tak se to pro tebe stava nevyhodne.
Odpovědět
@mitoma ted me jenom napada-nepsalas nahodou vedle, ze mas instalaci od podzimu 2021? Byt tebou bych se podivala do papiru jakou dotaci mate priznanou, ptz v te dobe se to preklapelo. Pokud to mate podle starych podminek, tak mas problem, ptz ty musis u sebe doma spotrebovat 70% energie a jenom max 30% prodat. Jinak ti muzou vzit dotaci + tam byly jeste nejake pokuty za pretoky od distributora (to uz si moc nepamatuju jake). Takze na to pozor. V roce 2022 uz tohle neplati a jede se podle novych pravidel.
Odpovědět
@jarin1 u fve musis navic pocitat s tim, ze se ti cca 30-40% energie vyrobene behem roku "ztrati". Sezere ji menic (zalezi na typu-nektery ma spotrebu vyssi, nektery minimalni). A dalsi cast spotrebuji baterie - tam totiz neplati ze z nich dostanes vsechno, co jsi do nich vlozil. Navic se ti muze stat, ze v zime, pokud je par dni zatazeno, nebo ti zasnezi panely, nejenom ze ze solaru nic nedostanes, ale taky je treba budes muset dotovat ze site. Ptz musis baterky udrzovat v optimalnim nabiti-pokud je parkrat prebijes nebo uplne vymlatis, tak jim strasne zkracujes zivotnost. Pro priklad dam moji tetu: nechala si sama nainstalovat fve za podobne penize jak mitoma. Ted ji po roce dosla faktura a strasne se divila, ze se ji to nevychazi o cca 35%. A to je prave tam spotreba menice a baterek.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?