Tepelné čerpadlo vs. krb a podlahové vytápění do bungalovu

Plánujeme si nechat postavit na klíč bungalov o zastavěné ploše 137 m2. Vybrali jsme si typový dům, kde se v projektu počítá s podlahovým vytápěním přes elektrokotel a krbem do obýváku (bez průduch, tedy nevytopí všechny pokoje jako podlahovka). Jaké máte zkušenosti s tímto vytápěním? Neprotopíme majlant? PENB by měl být B/C a majitel firmy nám říkal, že TČ se u tohoto domu nevyplatí (prý bychom se měli vejít se zálohami na el. max. do 3 000 Kč/měs.)? Jaký máte názor? Jen pro upřesnění, zateplení domu bude 140 mm fasádní polystyren a stavět se bude z porobetonu.
Odpovědět
@saruskas Tak bude opravdu záležet na tepelných ztrátách domu a taky na uživatelích domu. Ztráty budou vypočteny pro určitou teplotu (třeba 20 st. C), ale vy máte třeba rádi teplo a budete topit na 24. To samé se spotřebou teplé vody. Není uvedeno zateplení podlahy a stropu, ale pokud bude úměrné té stěně a vzhledem k tomu, že to není velký dům, dovolím si takhle odhadnout TZ kolem 5 kW a to je asi už trochu v zoně návratnosti tepelného čerpadla. Ten krb chcete? Budete v něm topit? Jak často? Kolik vás je na tu TUV? Já mít takový dům a pokud bych nechtěl krb (u elektrokotle ho dávají proto aby prošel PENB) a nebyl jenom sám nebo ve dvou lidech na TUV, tak bych si nějaké cenově rozumné TC pořídil.
Odpovědět
@r4d3k74 Díky za názor. A o kolik může být takové čerpadlo dražší než řešení, které navrhla firma? V domě budeme bydlet 3 lidi a udržovat teplotu okolo těch 20 °C. Zateplení podlahy a stropu teď bohužel nevím.
Odpovědět
@saruskas Pokud byste krb ozeleli ( pocitej +- 100 tisic -vlozka, obestavba, komin. Nebo levnejsi varinta krbova kamna). Tak bych zvolila TC ( 150-200 tisic.....samozrejme s velkym rozptylem). Obecne vytapeni eletrokotlem volit do tepelne ztraty +-4kW. Coz vy nejspis budete mit o dost vice. Nebo pokud krb chcete, priplatte si za silnejsi izolaci a snizte TZ a nechte elektrokotel ;-) -toto by bylo asi o malinko levnejsi reseni, ale zase vyssi platby za elektrinu.
Odpovědět
@saruskas viz @bamak záleží zda krb nebo kamínka vůbec chcete a také jak často by se v něm topilo.
Odpovědět
@r4d3k74 Krb chceme a topilo by se v něm nejspíš tehdy, kdy nebudou velké mrazy. Takže spíše jaro a začátek podzimu.
Odpovědět
@saruskas zjistete tepelne ztraty, bez toho je kazda "rada" jen spekulace ;-) . Na TZB info je kalkulacka kde zadate nektere parametry domu a vypocte vam to predpokladane naklady na jednotlive druhy topeni. Pokud chcete krb (ale nepocitejte s tim, ze vam nejak extra vytopi vzdalenejsi mistnosti) pak snizte TZ co nejvice-idealne pod 4kW.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?