Tepelné čerpadlo + TUV + podlahovka

Profilova fotka
Dobrý den, sbíráme nabídky od různých firem na TČ + ohřev teplé vody a podlahové teplovodní vytápění.... Máme nabídky od cca 200 do 400tis....co brát jako hlavní argument kromě ceny...navíc jeden řekne bojler na vodu zvlášť, druhý zase ohřev čerpadlem.... Moc děkuji za Vaše typy a rady, a také doporučení, co třeba máte doma a jste spokojeni. Budeme mít novostavbu, nízkoenergetický, zdivo Heluz Family 44 bez zateplení, přízemní 15x9,5m....
Odpovědět
Bojler určitě zvlášt, to vám řeknu hned. Cenové nabídky nedokážu posoudit, ale určitě bych to nedělal firmou, já to teda bych si udělal sám nebo s vypomáháním otce, ale tak pro vás bude jednodužší nějaký instalaltér/topenář co se tím živí, řeknete co chcete, on vám řekne na to osobní pohled, nakoupíte jednotku a další a on vám to zapojí a uvede do provozu, na jedno TČ a zapojení trubek opravdu není firma potřeba
Odpovědět
@vladimir_sacha radíte nesmysly. Ohřev TUV pomocí TČ má třetinovou spotřebu proti ohřevu v jednoduchém elektrickém bojleru. TČ samozřejmě musí zapojit firma. Vy si umíte zapojit chladící systémy a nezajímá Vás záruka?
Odpovědět
Za mne je nejlepším řešením ,,all in one" systém. Máte vše v jednom, nezabírá Vám to místo v technické. U nás, v případě nouze, je dohřev TUV značně rychlejší, než klasickým bojlerem (porovnávám s rodinou, když tam třeba někdy přespáváme a vytáhneme všechnu teplou vodu). To, že Vám někdo navrhuje zvlášť bojler, může mít svá opodstatnění (ptejte se na důvod proč), ale z vlastní zkušenosti vím, že je to taky tím, že někteří výrobci to prostě nevyrábí dohromady a musíte si to pak nějak kombinovat, Kromě ceny je podle mne parametrem i následující body: - SCOP (Když už to stojí ty peníze, ať to má smysl). - Hlučnost venkovní jednotky (pokud uvažujete vzduch-voda). - Podpora, servis a záruky ze strany výrobce a montážní firmy. - Design venkovní a vnitřní jednotky. K podlahovce se asi nemá cenu vyjadřovat, tam budou odchylky minimální, jen chtějte vidět nějaké projekt nebo alespoň plán realizace a zkontrolujte jestli jsou dodrženy délky okruhů a jestli to není zmršeno. Hlavně se prosím neřiďte radami jako je první reakce na Váš dotaz. Takhle to nefunguje, tohle není elektrokotel za 35k... Vyberte kvalitní výrobek a dobře hodnocenou a reagující montážní firmu. Ušetřit pár tisíc na montáži, když to místo certifikované firmy dáte nějakému Frantovi z dědiny... Není to jenom o zapojení, což ten Franta zvládne, ale udělá revize? Ví Franta, jaké opatření je nutné provést v rozvaděči, když má čerpadlo frekvenční měnič? Zvládne servisní úkony, pokud se Vám třeba zanese výparník? Bude schopen včasně reagovat, až se něco pokazí nebo bude zrovna někde na fušce a bude na Vás mít čas až za pár dní (bez záruky, že problém vyřeší)?
Odpovědět
Profilova fotka
@matysce Za mě budeme mít TČ LG Therma V monoblok 9kW spolu s teplovodním podlahovým vytápěním, ohřev teplé vody bude pomoci bojleru s výměníkem napojené na TČ jako záloha bude přidaná el. Patrona pokud nebudu chtít aby jelo TČ přes léto ale upřímně menší spotřebu bude mít to TČ než ta patrona. Určitě bude výhodnější bojler s výměníkem kde cena za ohřev bude lacinější než kdyby jste měl zapojený el. Bojler. TČ si vezme 1kW a vydá vice.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimir_sacha Tak to jste úplně mimo pane! Jak můžete říci že si TČ může zapojit sám a není potřeba firma? Ano bez záruky a když tomu rozumíte ale to pan asi nechce dát 250 tisíc za něco na co nebude mít záruku. A s tím bojlerem to se fakt souhlasit nedá. Proč v dnešní době si dávat klasiky bojler který má příkon 2,2 kW když mužů využít potenciál Tepelného Čerpadla. A ohřívat vodu za třetinu příkonu.
Odpovědět
@zubr487 Píšu ..nějaký instalatér/topenář".... To znamená, že Frantu z dědiny opravdu nemyslím, ale nějakého člověka, který to už dělá pár let a ví, má na to papíry a další věci k tomu potřebné. Protože s firmami ať dělaly co dělaly, tak vím, že to vše stojí za prd a muselo se to pak stejně opravovat.
Odpovědět
@jarin1 Protože jakmile TČ přestane jet, tak nemá člověk ani vodu na sprchování, to je jeden z důležitých faktů a má teplou vodu k dispozici vždy, nemusí nabíhat TČ, protože obecně pro jakýkoliv spotřebič a vlastně jakýkoliv stroj je nejhorší start a vypnutí a nějaká 80 bojler člověka nezrujnuje, ten příkon bojleru není tak závratný, aby to bylo výrazně poznat.
Odpovědět
@vladimir_sacha Každé kvalitní TČ má záložní elektrokotel. To pro případ, že by TČ nemohlo pracovat. 🙂. A každé kvalitní TČ má okamžitý servis k dispozici.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrincak a jaké značky patří mezi ty kvalitní?
Odpovědět
Profilova fotka
@matysce IVT a Nibe jsou špičky, také Viessmann a Stiebel
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimir_sacha Jak píše níže petrincak TČ má svoji zálohu, a já jsem psal že budeme mít další zálohu patronu která to v případě výpadku TČ ohreje. Takže opravdu není nutné jít zvlášť do bojleru pokud pan bude mít TČ určitě je výhodnější tato kombinace. Bojler s výměníkem doplněny o patronu pro dohřev.Pokud by ho neměl tak ano ať si koupí klasický bojler.
Odpovědět
@jarin1 máte už vybrán konkrétní bojler? Já chci k TČ Drazice, ale moc nevím který k TČ sedí, řešila jsem s firmou na TČ a jeden doporučili, ale přijde mi ze to není ten správný typ. Do Dražic jsem volala už loni a nic mi neporadili bohužel.
Odpovědět
Článek se načítá
@jajinka121 Bojler by měl mít dobrý poměr plochy výměníku a obsahu vody v bojleru. Co největší plochu a co nejmenší obsah vody.
Odpovědět
@vladimir_sacha Tepelné čerpadlo si nikdo nemůže zapojit sám - je potřeba pro kolaudaci doklad o instalaci od autorizované firmy (kvůli náplním) a hlavně, až si budou žádat na eon (čez) pro "lepší" sazbu na elektřinu, tak jim ji pak nedají bez dokladu. Znám hodně případů, kteří to následně řešili a pak to složitě dokládali.
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 děkuji
Odpovědět
@kekita Však ano, ale nemusí to být striktně ,,firma" která montuje tisíce TČ za rok, ale prostě soukromník, co má k sobě druhého a mají založené s.r.o. a má na to oprávnění instalovat.
Odpovědět
@vladimir_sacha Jo Pad a Mat. Plácaj se v tom odborníci natož nějaký místní údržbář.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 Prosímtě asi také dražice , naši mají OKC 250 NTR/HP takže asi to samé. Je to od toho samého člověka který to celé zapojoval. Jinak až tak daleko nejsme, teprve zdíme hrubou. 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@wpavel Upřímně se zase pana Vladimíra musím zastat a uznat že v tomto má částečně pravdu, znám konkrétní příklad co právě tento soukromník co zapojoval našim čerpadlo tak měl zkušenost se zapojením oběhového čerpadla u podlahového topení kde si všiml co dělala mega firma která se dušovala že má spousty let zkušenosti, že mají zapojené oběhové čerpadlo obráceně tak mu říkali ať jim do toho nekecá že to není možné , no to víš že to tak bylo, takže kolikrát stačí méně inženýrů a více takovýchto soukromníků kteří přemýšlí normálně.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimir_sacha Ano to máte pravdu ale musí mít certifikáty.
Odpovědět
@jarin1 To souhlasím že nemusí mít titul ale většina lidí nemá k řemeslu vztah dělají to že to sype a je to na těch instalacích dost často znát, hromada materiálu co tam nemusela být a hlavně ten nejdražší. A mám ještě jeden poznatek, jakmile firma stále opakuje nic není problém tak nakonec je.
Odpovědět
Profilova fotka
@wpavel To je taky pravda, ale najdou se i tací kteří to umí ale je jich malo. Proto co můžu udělám si svépomocí.
Odpovědět
Profilova fotka
@jarin1 a blbě se hledají
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 zkusila jsem oslovit všechny 4 značky....tak uvidíme s čím příjdou 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 Protože je jich málo, v dnešní rychle době se každý honí za kvantitou místo za kvalitou.
Odpovědět
úplně bych nesouhlasil s tím, že vám musí tč zapojit odborná firma s co nejlepší recenzí a zkušeností. Jde totiž taky o to, jaký typ TČ chcete. Pokud máte monoblok, tak neřešíte žádný chladivový okruh, ale jenom vodní. Tímpádem Vám stačí instalatér, který vám připojí přívod a odvod k tč + vystrojí vnitřní vybavení jako je vícecestný ventil, bojler a expanzka (to nicméně je schopen udělat i schopnější chlap sám, pokud s tím mám alespoň nějaké zkušenosti - především kvůli kaskádě, protože napakovat a přitáhnout příruby umí snad každý). Daleko podstatnější je za mě elektrikář, který vám musí nachystat přívody, tč pak zapojit, osadit jističi a samozřejmě blokování pro dohřev bojleru, aby nejel při VT. Co se záruky týče, tak pokud nezasahujete do jednotky TČ, tak se nic nemění a co se týče servisu, tak například u výše zmiňovaného LG je jedno, kdo monoblok instaloval, servis vám přijede do 24 hodin na místo instalace a řeší jen problémy jednotky jako takové, ne případný problém mimo jednotku - to jde vždy za instalatérem(vodařem). Poruchu oznámíte přímo na servisní oddělení LG. Nicméně výše popsané není pro každého a kdo tomu nerozumí a chce mít komplexní záruku na celý systém, tak si to nechá nainstalovat jako komplet od jedné firmy s tím, že si prostě něco připlatí právě za tento záruční servis a nemusíte pak případně řešit, jestli je problém v jednotce nebo v teplovodním okruhu a s kým to řešit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?