Tepelné čerpadlo voda-vzduch v roce 2013, vyplatí se?

Ahoj, v současné době se musíme rozhodnout jakým způsobem budeme vytápět. Pročítala jsem tady diskuze(ale jsou zde diskuze hodně starého data, od té doby se ceny čerpadla výrazně zlevnili ..) Máme nabídku na tepel. čerpadlo Nibe split na 140 bez DPH, myslíte si že při takové ceně se tepelné čerpadlo vyplatí ??(nedělali bysme přípojku na plyn), záložní řešení by byl krb.
Odpovědět
Nikdo neví, neporadí??
Odpovědět
@kakinka89 to záleží na velikosti domu, na tepelných ztrátách, zda budete topit radiátory nebo podlahovým topením atd... je třeba si spočítat náklady při různých způsobech vytápění...jak pořizovací náklady, tak roční náklady na vytápění a ohřev vody... pokud vám někdo dělá projekt vytápění, měl by vám to spočítat, který způsob se vám nejvíc vyplatí.. pokud ho nyní dávat nebudete, zvážit přípravu na možné připojení v budoucnu.. pokud máte nízké tepené ztráty, menší dům, nízkoenergetický, dobře zateplený, tak se vám za tu cenu nejspíš nevyplatí...
Odpovědět
Profilova fotka
no to je dobra cena nam dělali cenovou nabídku 250 tis. =-) proto jsme to vzdali a teď za měsíc budeme řešit topení tak vahame tep. čerpadlo nebo solarka+akunadř ...podle znamých TČ se určitě vyplatí ale ta cena pořad je vysoka. A jeden u nas v praci si nechal namontovat TČ levně za 80 tis pry nord line, nejdřiv se mu porouchalo, prijeli za týden, opravili a celou zimu jelo (podle jeho slov) v pohodě. :-p taky mě to tema zajímá, napište někdo svoje zkušenosti :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
Nám zase firma čerpadlo vymlouvala. Je toprý jako předplacené topení: vysoká pořizovací cena se rovná ušetřeným penězům za daný měsíc, pak revize a v momentě, kdy se to začne vracet je čas na výměnu ... tak jsme bez. :-|
Odpovědět
@renatajjj Taky to tak sonduju, sice se nekde uvadej 30 lete vydrze kompresoru, ale kdo ma treba doma lednicku s vydrzi 10 let? Vzdyt to za ta leta bude tak zastarala koncepce. To uz domaci vozovej park bude x krat obmenen a doma pobezi staricke tepelne cerpadlo. Ja jsem v tomhle hodne zdrzenlivej, vypustil jsem to z hlavy, kdyz je to predplacene na 8 az 10 let 8-(
Odpovědět
@oksanka07 Můžu se zeptat, jestli neříkal známý kolik platí měsíčně za elektřinu? Taky uvažujeme o levné čerpadle nordline. Pořizovací cena asi 70 tis. Ale nevím kolik tím čerpadlem ušetřím. Jestli 10-15 tis. ročně??? My teda máme malý bungalov 100 m2 a tepelné ztráty 3 kW. Někde jsem zase četla, že pokud má dům tepelnou ztrátu do 3 kW, tak se tepelné čerpadlo vůbec nevyplatí.
Odpovědět
@renatajjj @octavka achjo, někdy, když pročítám ty diskuse, tak je mi smutno.příspěvky totiž často vychází z "jedna paní povídala" a neopírají se o fakta. Tato fakta nejsou univerzální, ale vychází z konkrétního návrhu vašeho domu. Je třeba to řešit jako komplexní soubor dat, jejichž vyhodnocení vede k určení ekonomického způsobu vytápění. V podstatě všichni můžete mít pravdu, ale pouze ve svém konkrétním případě. Obecně je třeba si položit následující otázky: 1) z jakého materiálu stavím (jeho tepelněizolační vlastnosti) 2) chci zateplovat? 3) jaké možnosti vytápění mám? (mám v dosahu plyn?) Uvedu dva případy, kde výsledek je rozdílný: 1) stavím z materiálu, který má dobré tepelněizolační vlastnosti, osazuji trojskla, chci dům zateplit, mám plyn v dosahu. Pak ekonomicky rozumné řešení je kvalitní plynový kotel. Pokud nemám plyn v dosahu, stojí za zvážení vytápění el. energií, v tomto případě může být stále výhodnější než TČ. 2) stavím z materiálu, který má slušné tepelněizolační vlastnosti, je dobrým v poměru kvalita/cena, dům nechci zateplit, plyn v dosahu není. Pak jednoznačně TČ. Každý jiný zdroj vytápění by byl výrazně dražší. Z toho plyne, že návrh zdroje vytápění vychází z osobních požadavků, jaký dům chci mít. @martiny82 obecně si troufám říct, že při ztrátě domu 3kW se skutečně TČ nevyplatí.
Odpovědět
@flakac Naprostá pravda. Nám by se TČ v žádném případě nevyplatilo.
Odpovědět
Fakta mam, ale nebudu je zde uvadet, tady to neni odborne jako je TZB, spoustu lidi tu ani nevlastni zadnou novostavbu a maji plno studentskych reci, ktere se maximalne opiraji o teoirii ze skolnich lavic. Jak stale rikam, prohlidni si milionarske vilky a potom registr dluzniku, at vis do ceho des 8-)
Odpovědět
Bože, děkujeme Ti za lidi, jako je @octavka, kteří všechno ví a všechno znají, všude byli nejméně dvakrát... Mimochodem, na TZB jsem byl několikrát a mnohdy se tam o odbornosti nejedná, spíše tam častěji člověk narazí na zednické urážky a vulgarity nejhrubšího zrna. Proto tam nechodím příliš často, protože pročítat 5 stran sprosťáren než narazím na jeden kvalitní příspěvek, to mne nebaví.
Odpovědět
Napíšu vlastní zkušenost, žádné teorie. Máme novostavbu, stěhovali jsme se v listopadu 2011, takže za sebou máme už 2 zimy. Je to bungalov 230 m2 (vytápíme 190 m2 - garáž se jen v mrazech temperuje). Plyn 1400 Kč, elektřina 1300 Kč - celkem tedy 2700 Kč. Topení a TUV plynem, kotel normální (ne kondenzační), topení konvektory, radiátory, žebříky. Na elektřinu vše ostatní - trouba, mikr. trouba, myčka, pračka, sušička, varná deska, lednice, mrazák, 2 TV, filtrace u bazénu, zabezpečení domu. Sousedé - čili stejná lokalita, stejná orientace domu. Patrový dům, celková plocha na vytápění asi nepatrně větší. Tepelné čerpadlo - záloha na elektřinu 5000 Kč. Soláry na střeše. Topíme podobně - den cca 22 st., noc 20 st. Když uvážím poř. cenu TČ a solárů, tak mám jasno.
Odpovědět
@aneri53 to ovšem nepopírá to, co jsem napsal výše. Záleží na skladbě domu. Je možné, že vy jste použili oproti sousedům kvalitnější a dražší materiál, je možné, že vy jste investovali do zateplení např 150tis. a oni nezateplovali. Ve výsledku je možné, že vaše úsporná opatření, která sousedi nedělali, stála někde okolo 300tis. i více. Tyto náklady sousedi neměli za tu cenu, že pořídili TČ a měsíční zálohy budou vyšší než u vás. O kolik, to zase ovlivňuje spousta faktorů, jako jsou návyky atd. Také je nutné podotknout, že pořizovací cena TČ 200tis. a více je již také zbořený mýtus. Existuje spousta renomovaných značek, které nabízí TČ za mnohem nižší ceny. Bohužel pokud někdo chce IVT nebo NIBE, tam platí za značku. Obecně pokud je člověk přemýšlivý, nemůže udělat chybu v návrhu vytápění, jen se musí vyhnout smrtelným kombinacím "nezateplit a topit el. nebo plynem" a oproti tomu "předimenzované zateplení a použití TČ". O solárech aa jejich výhodnosti také nejsem úplně přesvědčen.
Odpovědět
Článek se načítá
@flakac Ja se nechci s nikym hadat, ani nemam tu cest, jsem remeslnik jako skoro tady kazdy jiny a vsechno kolem vystavby se odehrava podle financnich prijmu kazdeho majitele, jeden ma oves a druhy zito. :-D
Odpovědět
@flakac Já s tebou naprosto souhlasím. Každý si musí sám zvážit, co se mu vyplatí. My jsme o TČ také původně uvažovali, ale došli jsme k názoru, že při jeho pořizovací ceně (před třemi roky to kolem 200 tis. bylo) je návratnost v nedohlednu. To samé soláry. Je fakt, že plyn jsme měli u baráku, kdo by musel budovat přípojku nebo plyn vůbec nemá, tak tam je to jiná. Přesně jak píšeš, chce to přemýšlet a počítat. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@martiny82 Ahoj , ptala jsem se platí pry za cely dum elektřinu 3500 tis vše na elektriku dům je dvoupatrový 180 m ale to je vše dohromady tak že vůbec nevím co si mám o tom myslet to vychazí docela fain podle mě
Odpovědět
@oksanka07 Uz jenom tarif D tepelne cerpadlo jenom za pilirek s jisticem 3x25A dela rocne 5568kc, OZE dela z 1MWh 700kc a obchod za 1MWh skoro 1900 kc, takze jak nekdo muze platit za ce celou elektrinu 3500korun. A vubec nepocitam spotrebovanou elektrinu, tady pisu povine poplatky pri odberu ;-) I kdyby byl vypnuty proud, stale se musi zaplati jistic 5568 kc, to lidi neumeji pocitat ? :-N
Odpovědět
@octavka Ale pokud je to platba za mesic tak je vse v poradku 8-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@aneri53 Je to možné. Některá tepelná čerpadla vzduch voda, mají vyšší spotřebu, než elektrokotel.
Odpovědět
@oksanka07 To je dost, pokud by přidali 70 000,- Kč na investici,. mohli platit 1800,- Kč měsíčně komplet domácnost. :-)
Odpovědět
@login8 To mě jen utvrzuje v tom, že jsme se rozhodli správně. Topení a TUV plynem nás teď po změně dodavatele stojí 1100,- Kč měsíčně, elektřina 970,- Kč. Bez velké počáteční investice, žádné obludné soláry na střeše, žádná investice do komínu a krbu. :-D Takže max. spokojenost. :-)
Odpovědět
No, kolik je to bez velké počáteční investice ? On ten plyn asi zadarmo nebyl, tedy ta plynofikace, a pokud máte tepelné čerpadlo, máte Ekotarif, levnou elektřinu. Tepelné čerpadlo země voda 5,5 kW stojí 89 000,- Kč bez DPH...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?