Tepelné čerpadlo vs. elektrický kotel

Dobrý den, chystáme projekt jedno podlažního bungalovu o zastavěné ploše 170 m2 bydlet zde budou 3 lidé , jako vytápění chceme použít podlahový systém , v garáži jeden radiator a v koupelně topný žebřík + podlahovku , plánujeme zdít kerathermem 30 broušenou a na to 15 cm polys. V blízkosti pozemku nemáme plyn a proto uvažujeme bud o elektrickém kotulu nebo o tepelném čerpadle + plánujeme krbovou vložku na sem tam přitopení si ,poradíte mi co by bylo podle Vašich zkušeností pro nás nejvodnější popřípadě i jaký typ čerpadla ? v přípádě čerpadla využít ho i na ohřev vody nebo použít elektrický boiler. Díky za rady Martinek
Odpovědět
Tepelné čerpadlo se bez dotace od státu moc nevyplatí. Pokud na žádnou dotaci nedosáhnete, tak bych šel spíš do el. kotle.
Odpovědět
@tomasmartinek Ake su tepelne straty objektu? Podla toho by som sa zariadil.
Odpovědět
No primárně se zeptám: ten keratherm 30 a 15 polystyren je volba na základě nějaké kalkulace, výběrového řízení a zvažování pro a proti, nebo je to jen taková střelba od pasu, protože je to takový pěkný čebrený a soused říkal, že 15 polyš musí stačit až zbla? Pak by mě zajímaly ostatní konstrukce a jejich izolace, resp. vypočítané tepelné ztráty, úplně stačí obálkovou metodou, nějaká orientace domů a prosklení vůči světovým stranám by byla taky fajn, ale to už je třešnička na dortu. Až tohle všechno budu vědět, tak mohu odborně poradit (resp. alespoň snažit se zargumentovat svoje řešení). Nicméně, pokud se návrh domu odehrál běžným způsobem někde se sousedy co kdysi stavěli za komárů šumperák a tak jsou experty a několika místních takyzedníků, tak mohu jen poradit: Dejte si tam co vám přijde nejsympatičtější (takže který prodejce umí nejlépe svoje řemeslo) a pak se po večerech modlete motlitbičkou: "pane bože dej ať neprotopíme majlant jako prase a dožijeme se ekonomicky dalšího kvartálu, ať nás nezahubí splátky za hypotéku a přej pevné zdraví veškeré domácí technice.."
Odpovědět
Profilova fotka
pokud máte omezený rozpočet dejte jen čerpadlo bez krbové vložky ( za slušnější vložku dáte 200tis.kč bez komínu ..) navíc v novém domě s podlahovkou se to moc nevyplatí - nevrátí a je to opravdu jen pro pocit tepla od kamen a koukání do ohně...
Odpovědět
a ani ty uvedené TZ to úplně nevyřeší, protože bude dost záležet na tom, jak se bude používat ten vysněný krb. Pokud na vánoce a silvestra a nebo se jím bude topit pravidelně a je dobře v domě umístěn. Pokud má být jen pro tu "romantiku", tak si už z prvního příspěvku dovolím odhadnout, že pokud ostatní izolace budou odpovídat skladbě stěny, tak vzhledem k velikosti domu, budou TZ nad hranicí, kdy lze ještě úsporně provozovat elektrokotel. Ale zase, jste pouze 3, takže lze předpokládat, že spotřeba TUV nebude nijak závratná a tedy ta návratnost investice do dražšího a úspornějšího systému nebude taková.
Odpovědět
Profilova fotka
@tomasmartinek Ahoj tím krbem jste si jistí? Už jste jste někdy v krbu topili? Jestli ano tak mé otázky neber vážně,ale krb musíš vyřešit opravdu dobře jak umístění, přikládání, regulace atd atd. Jinak my se rozhodli pro el. kotel do podlahovky ohřev TUV bojlerem. bungalov 167m2 zděno cihla 25 + 20cm EPS TZ 3,7 Tak snad to bude fungovat dle mých představ, postřehy můžu dát až po několika letech užívání... Jinak u rodičů na vesnici jsem za mlada topil v kotli na tuhá a měl jsem pak i v bytě obyčejné krbovky ,a za mne už tuhé paliva nechci...
Odpovědět
@suchos přátelsky se chovající stavební úřad nebo je nějaký doplňkový zdroj tepla? Myslím kvůli PENB.
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 navíc pouze rekuperace pasivní a PENB dle zprávy a projektanta vše OK.
Odpovědět
@suchos Tak to je dobrý, o starost méně. Já nechtěl komín a pouze na elektřinu by prý PENB neprošel, tak mám projektováno TČ, ale vzhledem k TZ ho fakt nechci.
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 O TČ jsem uvažoval a nezavrhl jsem jej,mám nachystáno v tech místnosti prostor i prostupy ven. Vzhledem k nákladům a úspoře jsem pro El. kotel, ale až čas ukáže.Klidně v technické vybourám díru a vytáhnu nerez komín a budu topit v něm pokud nebude zbytí.Nehnal jsem se bezhlavě za označením pasivní dům stačí mi to takhle. V životě jsou důležitější věci než to že protopím možná o 5tis.kč více v elektrice za rok
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 Ono přece nemusíš mít tepelné čerpadlo, které pokryje veškerou spotřebu. Stačí pořídit nějaké malé, levné ... dejme tomu do stotisíc se vším a co nepokryje čerpadlo pokrýt elektřinou. Ve výsledku to nemusí být o moc dražší, než elektrokotel, bojler a klimatizace samostatně.
Odpovědět
@jakuda a nějaké konkrétní TČ do stovky s instalací?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Například něco odtud: http://www.eltex-km.cz/cs/ceny Já pravděpodobně půjdu do tohoto země-voda, základní cena je 104.500 Kč bez DPH, ale firma je mi to schopna dodat za 98tis i s výkopem, takže prostor pro slevy tam asi taky je. http://www.ochsnercz.cz/produkty/59/5... Nebo pak úplně levná čerpadla jako jsou uvedeny tady: http://levnetopeni.info/tepelna-cerpadla S tím opravdu nemám zkušenosti, ale pokud je hlavním cílem vytápění elektřinou, možnost to asi taky je.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?