Tepelné čerpadlo vzduch-voda a jeho hlučnost

Profilova fotka
Máme v projektu naplánované tepelné čerpadlo vzduch-voda od firmy Viessmann Vitocal 200-S, zajímalo by mě, zda s ním máte zkušenosti a jak se vám zdá hlučné? Mělo by být na střeše domu. Trochu se bojím, když budeme sedět pak na zahradě, aby to nějak moc nehučelo...
Odpovědět
@jariiinka sousedům hučí a to dost. Naše rekuperace hučí také jak kráva.
Odpovědět
Huci to hodne a ze strechy se to ponese mnohem dal. Radeji nekam za garaz co nejdal od svych oken a sousedu.
Odpovědět
Profilova fotka
Dekuju, to me moc nepotesilo :(
Odpovědět
U mě navíc chtěl stavební úřad hlukovou studii v případě, že bude v projektu uvedeno tepelné čerpadlo vzduch-voda. Tak na to taky pozor a do projektu to třeba neuvádět. Ušetří to nějakou korunu za studii.
Odpovědět
Profilova fotka
@hanis000 u nás to zmiňovali taky, ale tim že jsme byli daleko od hranice pozemku, to po nás nechtěli - naopak do projektu bych to zanesla, pak je problém s vyjádřením životním prostředím - komín /kotel -apod. .. a po mě to dokonce chtěli i na eonu -že tč opravdu budeme mít ... :-|
Odpovědět
Já místo tepelného čerpadla uvedl jako tepelný zdroj klasický elektrokotel s tím, že čerpadlo se osadí až po kolaudaci. Tím odpadl problém komína. A stejně jako záložní zdroj se plánovala klasická kachlová kamna, takže komín by tak jako tak byl. Bude to klasicky záležet na úřednících :-)
Odpovědět
@jariiinka Raději se podívejte na parametry konkrétního tč. Spousta přispěvatelů popisuje hlučnost sousedových tč,ale je strašně velký rozdíl v kvalitě tč. Slyšel jsem tč v hodnotě 300 tisíc a přirovnal bych to k hluku ledničky. V podstatě neslyšitelné od 2m. Víc bylo. Slyšet sousedovo levné tč vzdálené tak 15m. Viessman bude poměrně drahé tč a vsadil bych se ,že slyšet moc nebude. Jestli máte tepelné ztráty objektu pod 6kw šel bych raději do elektrokotle.
Odpovědět
Profilova fotka
@jardadts no z toho co jsem vycetla, tak prave ten Viessmann co nam navrhli, je docela hlucny (62dB). Ted jsme jeste dali poptavku u Nibe a tam jsem nasla i mene hlucne, pokud teda tem udajum spravne rozumim :) Ono teda dost blbe je i to, ze budem na kopci a pod nami dum, ktery to TC bude mit taky a taky na strese, takze v urovni naseho domu vpodstate, ze to bude teda hucet od sousedu a tam neovlivnime jake se tam da. Pan stavitel chce co nejlevnejsi...
Odpovědět
Je treba se podivat do nejakych projekcnich podkladu. Byvaji tam tabulky pro uroven akustickeho hluku kde je popsana hlucnost ve vzdalenosto od tc treba 1m,5m a 10m. Tc o kterem jsem mluvil ma hlucnost ve vzdalenosti 1m 47db a v 5m 36db. Ze zkusenosti vam reknu ze hlucnost pod 40db je v podstate neslysytelna.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
@jariiinka máme přesně tento typ čerpadla a jsme spokojeni. Také na střeše a hluk je srovnatelný s digestoří na nejnižší stupeň. se srovnáváním hladin hluku / skustického tlaku pozor!!! Je to slovíčkaření, jedná se i o to, podle které normy je veličina měřena i o samotnou veličinu. Naše praktická zkušenost je, že čerpadlo v provozu v podstatě není slyšet. Perfektní!!! Báli jsme se také a zbytečně!
Odpovědět
Prokud už to tak nemáte, tak nechte projekt předělat tak, aby byl Váš barák ve stylu tzv. Archimedova domu. Nemusí být pasivní - to je ekonomicky i pocitově spíše blbost - ale pokud máte šanci to nechat postavit za rozumné peníze, pak coby uživatel opravdu veliké dvoupatrové nízkoenergetické novodřevostavby bych u čehokoliv od bungalowu výše stavěl raději z něčeho, co má tepelnou akumulaci. No a pak se Vám bude tepelné čerpadlo v tuzemských klimatických podmínkách rentovat jen tehdy, pokud jej budete používat po většinu celý roku - tzn. pokud jej v reverzním chodu budete v létě využívat k chlazení interiérů a zároveň k ohřevu TUV/vody v bazénu. A na jaře a na podzim se pak může hodit aktivní rekuperace - ale jen s výše zmíněným dohromady.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?