Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, máte zkušenost?

Jaké máte zkušenosti s tepelným čerpadlem vzduch-vzduch, vyplatí se?
Odpovědět
@candyta Musíte vedieť, do akého domu ide. Jeho stratu a potrebu tepla. Potom si vyčísliť cenu v jednotlivých energiách za topení. TČ odoberajúce teplo z vonkajšieho vzduchu má nižší topný faktor než ostatné, možno 2-2,5, pretože zrovna vtedy, keď potrebujete najviac topit, má najmenší topný faktor. To znamená, že vtedy aj tak topíte viac platenou elektrinou než získaným teplom zo vzduchu. Vzduch má byť topným médiom? Chcete topit teplovzdušne? Bacha na to! Radšej to dávajte do vody = do zásoby.
Odpovědět
My máme a naprostá spokojenost. Jinak souhlas s @blacksr, vše předem propočítáno :-) .
Odpovědět
@candyta O čerpadle vzduch-vzduch jsem nikdy neslyšela. Nemá to být vzduch - voda?
Odpovědět
jojo :-) nasává vzduch a pak ho vyfukuje. Alespoň, tak jsem to pochopila já, když jsem odpovídala na dotaz.
Odpovědět
@blacksr Dekuji za odpoved.Vypada to,ze tomu rozumite.Tak nejak nas do cerpadla tlaci projektant,ale mne se to moc nezda.Vzduch by byl topnym mediem.Mame relativne pasivni dum a cerpadlo by bylo nejjednodussim resenim.Jina varianta topeni je krb s rozvody a jako doplnek plynovy kotel,coz se mne osobne zda jako vhodnejsi reseni.Vazim si kazdeho nazoru a zkusenosti,je to zalezitost na cely zivot:-)
Odpovědět
@jirulina A mohla byste mi rict,jak je to s hlucnosti,jestli je slyset ci nikoliv?A co navratnost porizovaci ceny?Dekuji :-)
Odpovědět
@candyta Aha. Pasívny dom. Teoreticky je možné v takýchto domoch topit vzduchom. Teoreticky. Sú tu zádrhely: vzduch má malú tepelnú kapacitu, čo v praxi znamená, že že treba honiť po dome veľké objemy = stovky kubíkov vzduchu. To so sebou prináša hluk a pocit prúdenia, akoby vietor. Samozrejme, pasívny dom je na tom najlepšie a čím väčšia tep. strata domu (NED až úsporné až klasické), tak tým je tento spôsob topení nevyhovujúcejší. Lebo potom treba preháňať až tisíce kubíkov vzduchu za hodinu a to už je riadny frmol. Ja môžem za seba povedať, že hoci máme tiež pasívny dom, nezniesla by som väčšie prúdenie vzduchu. A už vôbec nie v noci, keď mrzne (= treba najviac topit) a keď chcem spať bez hluku a prievanu. Záleží to od citlivosti očí, uší, pokožky. Myslím, že pred niekoľkými rokmi som čítala na českom Livingu negatívne skúsenosti s týmto spôsobom - dôvod: príliš veľká tep. strata domu. My sme topení a vetranie oddelili. Topenie zabezpečuje symbolická podlahovka so zdrojom, ktorým je el. bojler. Topení je ako vedľajší produkt ohrevu TUV. Dom má stratu 1,75 kW. Topenie nás vyšlo 1200 €. Vetranie aj so zemným registrom stálo 2000 €. Čiže dokopy oba systémy svojpomocne 3200 €. Za to iní nemajú ani krb. Predpokladám, že projektant Vám navrhuje kompaktnú vetraciu jednotku = aktívnu rekuperáciu. Nekombinujte krb a plyn, je to ekonomická samovražda. Do pasívneho domu topení len symbolické. Úplne najlacnejšie vychádzajú el. konvektory = přímotopy za 50 €. Aby ste mohli rozriešiť tento problém, musíte poznať čísla tepelnej straty a potreby tepla na topení. Z tohoto + z ceny energie a výšok investícií treba potom vychádzať. V našom prípade bolo riešenie s plynom návratné o 12 rokov. Takže máme plne elektrifikovaný dom, bez komína, krbu a pod. Ak je topenie drevom Vaša "láska", tak si dajte len krbové kamna za 500-1000 € a k tomu zopár přímotopov. Na TUV potom el bojler, ktorý môžete časom doplniť solárom (buď kvapalinovým alebo fotovoltickým). Rekuperáciu len pasívnu, jednoduchú. Viac mám v blogu.
Odpovědět
@candyta čerpadlo máme v domě v technické místosti. Když zavřeme do TM dveře, tak ho vůbec neslyšíme. Je slyšet ale venku, když stojíme u toho nasávání a výfuku, takžeje určitě nemít vedle terasy ;-) . My ji máme na druhou stranou za domem a tam už slyšet není. Když jsme TČ vybírali objeli jsme hodně různých čerpadel a tohle mělo nějakou extra tichou jednotku (nevím jestli to píšu dobře, musela bych do papírů). Taky bylo pro nás jediným řešením, na položení trubek do země máme malý pozemek a vrt by nás vyšel na hodně peněz.
Odpovědět
@candyta zapoměla jsem návratnost - kolem 12 let.
Odpovědět
@jirulina Děkuji za info. Nevím, jestli to budete chtít sdělit, ale mohla byste i přibližnou cenu a velikost Vašeho domu. V případě zájmu si to samozřejmě necháme vypočítat na náš dům konkrétně, ale uvádějí nám cenu cca 300.000 Kč. Nevím, co je v tom ale započítáno. Pravděpodobně komplet instalace od firmy. A samozřejmě musíme počítat ještě plus náklady na podlahové vytápění či radiátory. Tak kdybyste mohla uvést, co máte Vy a na kolik přibližně Vás to celkově vyšlo. Děkuji, hezký den :-)
Odpovědět
@candyta Máte v IP :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Chtěla bych oživit toto téma..ALE na vzduch -voda ...doba pokročila a jistě hodně z Vás již bydlí v domech s TČ .. Mohli by jste se s námi podělit o zkušenosti, hlučnost, výkonost či případně poruchovost? Budeme mít 100% TČ jen si nedokážeme vybrat kterou firmu... :-N
Odpovědět
Článek se načítá
prosím také o nějaké příspěvky, také to řešíme a nevíme, nevíme...... :-(
Odpovědět
@maximecka na co se chcete zeptat ohledně TČ
Odpovědět
Dobrý den, máme novostavbu, bungalow, obytná plocha 160, okna 2 skla, zateplení bude 14 polystyrenem, teplovodní podlahovka. Původní myšlenka byla, topit elektřinou a mít krbovou vložku s výměníkem a takhle si přitápět. Jenže nám to hodně lidí vymlouvá, že to je složitý systém. Proto se začínáme zajímat o tepelné čerpadlo. S manželem jsme totální laici, takže tu pročítám stránky a stejně o moc chytřejší nejsem :-( Jaký je prosím Vás rozdíl mezi TČ vzduch vzduch a vzduch voda ? A ta hlučnost, kterou uživatelé popisují je u obou ? A pokud se v tom vyznáte, jaké TČ by jste nám doporučil ? Děkuji moc za odpověď :-)
Odpovědět
@maximecka máme vzduch voda tzn. teplo z venkovního vzduchu se přenáší do vody otopných těles hodně laicky vysvětleno, venku je velký ventiláter nebo dva (záleží na výkonu TČ) krerý honí teplo přes výparník. Tento ventilátor vydává zvuk o maličko větší než lednička. Co se týče investice - je třeba zvážit tepelné ztráty objektu, při malých tepelných ztrátách se TČ nevyplatí jako investice versus provozní náklady, při tepelných ztrátách objektu do 5kW se fakt vevypaltí, jaké ztráty budete mít abych mohl lépe odpovědět? My máme ztrátu 8kW a TČ máme 12kW. Dnes bych zateplil dům co nejvíce a měl ztrátu třeba 4kW a topil elektrikou :-)
Odpovědět
tepelnou ztrátu ještě nevím v projektu bylo původní zateplení tuším 10tkou a my budeme dávat nakonec 14, tak nevím, zda to nějak tu ztrátu ovlivní. Nevíte náhodou, kdo nám nyní tu ztrátu spočítá ? ;-)
Odpovědět
TČ vzduch vzduch je zjednodušeně obyčejná klimatizace, která umí i přitopit. Pořád je to kompresor, médium v trubkách a spousta elektřiny s "nějakým" koeficientem přeměny elektrické energie na tepelnou. Stejně tak funguje a TČ vzduch voda. Pouze s rozdílem, že ohřívá místo vzduchu v místnosti vodu v trubkách (nebo radiátorech či případně obojí). pokud máte daleko plyn, nechcete přitápět peletkami, dřevem nebo třeba slámou, je to docela komfortní. O hospodárnosti se dá mluvit pouze v případě, když se nepokazí kompresor a nezruší současné tarify d56d či podobné. Možná to zní trochu skepticky, ale jde pouze o matematiku a optimistický/pesimistický výhled. co bude za 20-30 let. To Vám ale nikdo neřekne. @maximecka tepelnou ztrátu máte spočítanou ve Vašem energetickém štítku, který musíte předkládat při stavebním povolení/ohlášení. Případné další navýšení izolace může ovlivnit pouze tepelný výkon TČ. Tedy Vám bude např. stačit 8kW čerpadlo místo 10kW. Dopočítání nechte na člověku, který udělal energetický štítek budoucí stavby.
Odpovědět
Děkuju moc za odpovědi :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@alkapinka Jak jste se nakonec rozhodli a jak jste spokojeni? Jaké tč máte? Děkuji P.
Odpovědět
Profilova fotka
@petelina mame vzduch voda a jsme maximalne spokojeny. spotrrba zatim minimalni, doma vedro(ale to tim ze si ho nastavuju) zatim zadny problem a to uz jsme meli i -12 :-x
Odpovědět
@alkapinka Můžeš mi sdělit výrobce a orientačně i cenu do IP? klidně cenu jen tč+příslušenství nebo i komplet realizaci s podlahovkou, podle toho, jak to máte děláno. Mně to vychází astronomicky a nevím, jestli do toho jít :-( díky moc.
Odpovědět
@alkapinka dík moc za ochotu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petelina mame IVT a cena stala 218tis mam pocit
Odpovědět
@alkapinka Moje volba je také IVT, leč drahá...máme to naceněno i s podlahovkou a teda komplet cca 345tis. :-( Smlouvu o dílo suší už třetí týden doma a rozmýšlím...No ale chci jít do toho, věřím MU :-) Moc děkuju. Důležité je, že šlape a jste spokojeni. To mne ujistilo. Hlavně mají všecko oproti jiným tak úhledné :-) zkrátka pěkná skříň :-)
Odpovědět
@petelina Dát za topení 345 tisíc do novostavby je teda hodně drsný. To se někde jen tak rozdávají peníze? Já že bych si tam také došel.. osobně teda preferuji raději dobré zateplení, kde tep. ztráty je záhadno stáhnout pod 5kW/h (což je stejně počítáno pro minimální návrhovou teplotu, která je jen několik dní v roce) a podle toho zvolit jednoduché, levné, a co nejméně poruchové řešení. - což je elektřina (přímotopy, elektrická podlahovka, infrapanely..) popř. tohle kombinovat s např. nějakou lepší klimatizací, kterou se dá efektivně a levně dotápět do -15°C, nebo nějakou její dražší arctic sestrou do -25°C. Ale jo když je to tak pěkná skříň, tak proč ne že..
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer Kolik je podle Vás ještě rozumná investice do topení v novostavbě?
Odpovědět
@jakuda: Záleží na velikosti a tepelných ztrátách objektu. Dle mne ( a spousty lidí na tzb) je nejlepší teplo takové, které nemusíte dodat, takže investovat raději do tepelné izolace (na tzb jdou najít propočty optimální tloušťky izolací) a zvolit co nejjednodušší otopný systém, což je dneska elektřina. Nejdražší položkou je třeba pak opravdu jen klimoška, kde ceny jsou od deseti tisíc ( a ty dle diskuzí úplně stačí) do dalších desítek za multispity či top funkce. Sám počítám s částkou max 100 tisíc co jsem ochoten dát. Nezavrhuji tepelná čerpadla, leč odrazuje mě naprosto šílená cena a hlavně díky složitosti systému a murphyho zákonům, kdy se mi na tom něco porouchá přesně 23. prosince to jako projektant mohu doporučit leda do stávajících objektů, které mají ztráty v desítkách kW. Do novostaveb s nízkou tepelnou ztrátou se to v životě nezaplatí, to jsou jednoduché kupecké počty. Dívejme se dál do budoucna, účinnost fotovoltaiky se zvyšuje, cena jde dolů, bateriové systémy se vyvíjí a vypadá to že budou dostupné i běžným smrtelníkům (viz např. HE3DA), budoucnost rozhodně bude patřit elektřině.
Odpovědět
2 roky jsem topil v krbovkách, za tu dobu se topení stalo otravným, hledal jsem vhodnou náhradu a studoval možnosti vytápění na fóru TZB a rozhodl se pro vytápění klímou (TČ vzduch vzduch) ztráty mám cca 8kW investice 30 tisíc, topím tak už rok komfort oproti topení dřevem parádní a cenově mě to vychází stejně jako kdybych topil dřevem a nehnu prstem, žádná příprava dřeva na jaře, žádný popel a prach, žádné čištění komínu=paráda, kdybych měl radiátory nebo podlahovku, tak bych šel do sestavy tepelného čerpadla řídící jednotky a výměníku na levnetopeni.info a měl bych tepelné čerpadlo vzduch voda do 50tisíc mimochodem odtamtud mám i tu klímu.
Odpovědět
Samozřejmě musí být člověk trošku technický typ ;-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?