Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch. Zkušenosti?

Profilova fotka
Zdravím, uvažujeme o tepelném čerpadlu vzduch vzduch pro vytápění dřevostavby(sendvičový systém), taktéž pro využití jako klimatizace v létě. Máte s tím někdo zkušenosti? Stačí to na vytápění, nebo je lepší přidat i přímotopy, podlahovku (tu nejspíš plánujeme v koupelnách) na elektrokotel? Budeme mít i krbová kamna na přitápění v zimě a hlavní obytný prostor bude okolo 60ti metrů čtvr., ostatní místnosti by měly mít mezi 12-18 metry, každá by měla mít svou jednotku. Děkuji!
Odpovědět
Jakou máte tepelnou ztrátu domu? 100m3 vzduchu dokáže přenést cca 1kw výkonu. Tak si spočítejte jaký průvan budete muset udělat aby to dům vytopilo... Navíc hluk v místnostech. Jestli dům není pasiv, tak vytápění vzduchem je nesmysl. Mnohem lépe a možná i levněji vás přijde tc vzduch/voda a podlahové topení. Jestli pak chcete dům i chladit bude to složitější...
Odpovědět
Profilova fotka
@requied díky za odpověď, takové detaily zatím nevím, jsme teprve na začátku a zajímal mě názor někoho, kdo o tom něco ví nebo má zkušenost, každopádně já osobně se kloním na stranu přímotopů, bez nich do toho nejdu :-) Co se týče hlučnosti, tak jsme byli na návštěvě v domě, kde TČ je a hlučné nám nepřipadalo. Voda-vzduch nechceme, máme možnost i plynu, tak právě zvažujeme různé možnosti... díky
Odpovědět
@kocicak123 tak to Vás ke zdárnému výběru topení čeká ještě dlouhá a složitá cesta :) - místo přímotopů zvažte elektrickou podlahovku - nechcete TČ vzduch-voda, ale za to chcete mnohem horší vzduch-vzduch? proč? - TČ země-voda stojí už jen o pár korun víc a má vyšší a konstantní COP po celý rok. Jako první si ale ujasněte jakou tepelnou ztrátu bude mít Váš dům, bez toho není možné vybrat vhodné topení.
Odpovědět
Profilova fotka
@requied díky! Máte zkušenost s TČ vzduch voda? Můžete popřípadě nějaké doporučit?
Odpovědět
@kocicak123 Souhlasím s @requied Musíte dát základní informace, jako velikost domu, zateplení ano/ne, materiál obvodových stěn, okna atd...to vše je zohledněno v tepelné ztrátě domu.
Odpovědět
@kocicak123 tak je více možností jak dosáhnout stejných výsledků... buď zvolíte drahé (190tis za 6kW), ale značkové TČ u kterého dostanete třeba 5let záruku (ACOND, NIBE, atd...) nebo můžete jít cestou neznačkového čerpadla 7kW 40tis + cca 10tis montáž, ale záruku dostanete jen 2 roky a za ušetřených 150tis si můžete koupit zásobu 15ks náhradních kompresorů (7kW kompresor stojí 10tis), které můžete klidně dalších 30let měnit. Je to jediná součástka která stojí hodně peněz a jsou na ní kladené velké nároky. To ale neznamená že kompresor ve značkovém čerpadle vydrží víc než ten v neznačkovém, většina firem používá kompresory od pár výrobců a pak jen ke kompresoru postaví hezkou krabici s názvem. Aby se dalo poradit konkrétně, musíte zadat přesné parametry domu. Jestli bude topení s akumulační nádrží nebo bez, jestli radiátory nebo podlahovka, lokalita stavby, a mnoho dalšího. Není to jen o tom napsat kup si to a to čerpadlo.
Odpovědět
@kocicak123 neberte @required až tak vážně, on tu často a rád přehání, aby to vyznělo senzačně ... viz předchozí příspěvek, dle něhož platíte 150 tis v podstatě jen za značku a prodlouženou záruku. Pokud budete standardně poptávávat komplexní řešení (tj. včetně přípravy a slušně velkého zásobníku na TUV, regulace, instalace) tak se u low-endových řešení (ale žádných domácích skládaček) začínáte na 100 tis (s DPH). Dále říct, že za různé peníze dostanete víceméně stejný produkt je také přinejmenším odvážné (hlučnost, kvalita materiálu a z té vyplývající životnost bedny, kvalita regulace, dálkové sledování mnohdy v ceně, účinnost tj. COP atd)
Odpovědět
@mp77 ano to je pravda, příslušenství jsem opomenul :) Takže i kdyby + 50tis tak holt si těch náhradních kompresorů nekoupí 15 ale jen 8 a montáž může mít na klíč tak jako tak. Jen ji provede normální topenář a ne technik prodejce. Jinak regulace s přístupem z mobilu už je běžně v ceně i u těch nejlevnějších čerpadel. A co se týče účinnosti, tak u čerpadel vzduch-voda jsou rozdíly mezi výrobci tak minimální že je klidně možné je zanedbat. Ale jak kdo chce, někdo je třeba ochoten dát za tč země-voda 15kW 500tis, to už bych radši topil tím plynem...
Odpovědět
@kocicak123 a jinak je hrozně důležitý faktor návratnosti, ... třeba u mě to vycházelo tak (při TZ domu lehce přes 7 kW), že kompletní řešení s TČ mohlo být maximálně o 80.000 Kč dražší než kompletní řešení na plyn, aby to mělo rozumnou návratnost. I proto jsem vyřadil úplně prémiová TČ (NIBE, IVT), které vycházeli hodně přes 200tis, největší střelci byli z českých MasterTherm, kde to bylo přes 300 :-( JInak bych šel do plynu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?