Tepelné čerpadlo za roh

Ahoj, může tepelné čerpadlo vzduch voda umístit před technickou místnost - na obrázku č. 1, ale to by bylo vedle vchodu do domu. Preferoval bych ho z boku domu - vč. 2. Řešili jste to tak někdo. Jde mi o vedení trubek TČ - pod podlahou, venkem? A pak o křížení trubek čerpadla a vody, popř. deštové kanalizace. Děkuji za rady.
Odpovědět
Řeším něco obdobného - v projektu jsme měli TČ v zadní části za domem - viz váš obr. č. 1, jenže mezi TČ a bočním oplocením, které do určité výšky bude tvořit opěrná zídka, na které bude oplocení, by bylo málo prostoru ( TČ musí mít určité odstupové vzdálenosti od oplocení ), proto jsme řešili náhradní variantu umístění TČ - dá se říci na stejné místo jako váš obr. č. 2, majitel firmy která bude dodávat TČ navrhl, že vedení k TČ povede podlahou a vyjede se boční zdí, kde bude čerpadlo umístěno. Ptal jsem se ho zda by nebylo vhodnější táhnout vedení z TM ven a jet venkem k boční zdi domu. Bylo by to možné, musela by být použito speciální vedení - údajně 1 m vedení cena přes 2000,-kč, plus výkop do určité hloubky a pod.. Pro montážní firmu je jednodušší jet podlahou. Skladbu podlahy v 1. NP máme 21 cm, což jim postačí. Kvůli uvedenému vedení budeme navíc muset provrtat střední dělící zeď domu - 2 x 250 Ytong + 5 cm zateplení do druhé TM druhého domu a skrz druhou TM přes WC teprve ven, délka vedení cca 8 - 9 m... Jak si poradí s křížením trubek, to si bude řešit montážní firma, takhle to navrhl majitel firmy. TČ montují již delší dobu, takže o tom ví své. Původně jsem chtěl jet venkem, ale bylo mi to rozmluveno.
Odpovědět
@franti_p Ono trochu záleží co to je za čerpadlo monoblok nebo split.
Odpovědět
Budeme mít monoblok Nibe f2120, u splitu je to vedení asi trošku problematičtější a možná to ani nejde, nevím, ale myslím ale, že těch splitových se už tolik nemontuje.
Odpovědět
@franti_p Takže tam bude nemrznoucí směs?
Odpovědět
T @wpavel já nevím co je v této soustavě za náplň, to je klasická náplň jaká je v daném systému TČ typu monoblok, vedení k TČ půjde izolovanou podlahou uvnitř domu a vývod bude klasický, kdy trubka ( hadice ) co je venku je tepelně izolovaná. Pokud by montážní firma realizovala vedení venkovní - tedy z TM do výkopu a výkopem k TČ muselo by být použito speciální vedení, náplň by i v tom případě byla pořád stále stejná. Pouze ta venkovní trubka je dražší.
Odpovědět
@franti_p U splitu jdou do domu 2 slabé trubky kde je chladivo které projde v domě výměníkem kde předá teplo topné vodě. Průměr trubek je asi 7 a 16mm. Délka potrubí 10 m není problém. Trubky potřeba kvalitně izolovat jinak budete topit do země a ne do domu. U monobloku jsou dvě možnosti. Vždy je vedená voda z domu do TČ. 1) aby byl systém chráněný proti zamrznutí při dlouhodobém výpadku proudu je první okruh naplněný nemrznoucí směsí a v domě je zakončený výměníkem který teprve předává teplo topné vodě, je to jedno docela silné čerpadlo navíc a výměník, bude to také určité snížení výkonu TČ 2) celá soustava je naplněná nemrznoucí směsí co se asi docela prodraží. průtok vody mezi domem a TČ se může pohybovat 1000 až 1500l/h. a trubky jsou podstatně silnější klidně až 1". TČ se ještě liší podle toho jak je ovládaný kompresor u ON/OFF většinou výrobce doporučuje vyrovnávací nádrž a nebo invertor kde je možnost měnit výkon kompresoru o 10%. Nesmí se ani zapomínat že z TČ odtéká při odmazováni docela dost vody která by měla být někam odvedena aby pod čerpadlem znovu nenamrzala. Jsou to základní informace k dohledáni na netu.
Odpovědět
@wpavel Oprava o desítky% nebo v rozsahu 30-100%.
Odpovědět
Vyměnil bych technickou místnost za koupelnu.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@ivetkaprochazkova ???????????
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?