Tepelné čerpadlo zem - voda. Máte skúsenosť?

Dobrý deň, Prosím Vás o radu. Kúpili sme 30 ročný rodinný domeček v Tešínsku, kde bylo topení kombinované na tuhé palivá a na plyn.S manželom by sme chceli mať tepelné čerpadlo zem-voda. Oplatí se investovat do čerpadla aj v oblasti kde je chladnejší podnebí?( Beskydy)? Je možné že by toto čerpadlo stačilo na vykurovanie aj na ohrev teplej vody? Aká je návratnosť? Vedela by som si vyrátať sama tepelné straty na dome? Viete poradiť nejakú serióznu firmu v oblasti okresu Frýdek-Místek, Těšínsko? A hlavne aké sú Vaše osobné skúsenosti? Mám obavy investovať velké peniaze, ak by sa to neoplatilo. Poraďte prosím :-) . Míša
Odpovědět
rozhodně nechci být jazýčkem na vahách v rozhodování zda tepelné čerpadlo ano či ne, ale jelikož ho máme sami nainstalované pokusím se na některé otázky odpovědět. Jelikož nejvíce instalací tepelných čerpadel je ve Švédsku tak bych si troufla říct, že chladnější podnebí problémem určitě nebude. Pokud si pořídíte čerpadlo o odpovídajícím výkonu rozhodně nebudete mít problém s topením ani s ohřevem teplé vody. U nás ještě přídavný elektrokotel který je součástí čerpadla kdyby tak nějak nestíhalo ani jednou nesepl a nedostatek tepla či teplé vody u nás určitě není. V tomhle případě je více než důležité počítat a ještě jednou počítat. Kolik protopíte v současnosti a kolik by byla výhledová spotřeba s tepelným čerpadlem? My jsme tohle rozhodování měli zjednodušené existencí dotačního programu Zelená úsporám a ještě jsme jako bonus vydyndali "zadarmo" kompletní materiál na podlahové topení. Čerpadlo máme od firmy IVT a jsme oopravdu spokojeni. Jo a ještě jedna věc, často se objevuje v diskuzích otázka co pak až skončí životnost kompresoru nebo jiné součásti čerpadla. Spousta lidí žije v bludu že bude potřeba pořídít komplet nové za stejnou pořizovací cenu jako poprvé což by bylo ekonomicky téměř neúnosné, ale naštěstí to tak není. Nechali jsme si doložit ceník servisních prací a (v současných cenách) oprava čí výměna všeho co by se v tom mohlo pokazit by vyšla i s prací na cca 60 tisíc. Osobně jsme navštívili majitele instalace tepelného čerpadla z roku 1992 a říkal, že kromě dvou čidel po cca 1300,- kč žádné jiné náklady neměl. Desetiletá záruka na kompresor a pětiletá na vše ostatní nás také trochu uklidnila. U několika sousedů se pěti let nedočkal ani plynový kotel.
Odpovědět
Nevíte prosím poradit orientační cenu tepelného čerpadla zem-voda ?
Odpovědět
@mixaxa my budeme brať tepené čerpadlo od firmy Daikin, maju dobré ceny a straty nám vypočítala firma Trinum
Odpovědět
Profilova fotka
@mixaxa Cenu TČ najdeš jednoduše na netu, navíc v průběhu celého roku mají jednotlivé firmy akce (buď % snížení nebo častěji něco k tomu zadara-akumulační nádrž, podlahovku...). My jsme se rozhodovali mezi IVT a Nibe a nakonec vyhrálo Nibe.
Odpovědět
@mixaxa buduci týžden je výstava tepelných čerpadiel v Ostrave, tam ti najlepšie poradia čo sa ti hodí.
Odpovědět
Profilova fotka
Toho že by tepelné čerpadlo přes zimu nestíhalo se vůbec nebojím. Taky jsme vybiráli a nakonec vybrali firmu IVT. Všichni nám řikali že máme jít jedině do švédu...takže IVT nebo Nibe. :-)
Odpovědět
Děkuji moc za rady :-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 1 roce
Nevíte někdo, jestli je potřeba k tepelnému čerpadlu země-voda (zemní kolektor na ploše cca 70m2) potřeba nějaké povolení? (např. vodoprávní úřad). Díky.
Odpovědět
@marky27 nená třeba povolení ke kolektoru, protože nemá základ a není to pevně spojené se zemí. Jedná se o rýhu a do ní dát PE trubku :-))
Odpovědět
@vodak01 aha, takže žádný vodprávní ani stavební přad? no tak super, aspoň o starost míň x-) díky
Odpovědět
Profilova fotka
@marky27 zavolej na váš SÚ a budeš vědět 100% hned ;-) ; jinak samotné firmy, které to realizuji uvádí, že VĚTŠINOU není třeba stavební povolení...
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?