Tepelné čerpadlo země-voda - jste spokojeni?

Profilova fotka
Ahoj, máte někdo tepelné čerpadlo od Nibé, F1245, nebo jiné? Jak jste spokojení? vy co máte déle, jaké jsou vaše roční náklady? Děkuji za info.
Odpovědět
1
2
@ivi05 My ho mame, ale jeste nebydlime, uz je cca tri mesice v provozu a zatim bez problemu...
Odpovědět
Profilova fotka
@vercajano děkuji za info, můžu poprosit o kompletní cenu, klidně do soukromé zprávy, děkuji.
Odpovědět
Sel bych spis do vzduch/voda, je to levnejsi, rychleji poskladany, nezabere vam to celou zahradu, vykopove prace coz je dalsi navyseni ceny,jeste bych to promyslel 😉
Odpovědět
Ahoj, máme přesně TČ, o kterém píšeš. Trochu bojujeme se základním nastavením, ale myslím si, že letošní zimu to poštelujeme a pak už na to sahat nebudeme :) Jinak máme ho půlroku, bez problémů, věřím, že bude sloužit dlouho. Pokud máte možnost zemního výkopu "hadice" o délce 150 m, tak absolutně neváhejte a rozhodně do TČz vzduch-voda nejděte!!! Ano, jsou tu velcí zastánci, ale ti jsou spíš na TČ značek Mitsubishi, Panasonic, LG apod., které sice stojí o 100 tisíc méně, ale mnohem méně také vydrží. Pokud už chcete kvalitu, tak vzduch-voda IVT nebo NIBE, ale tam už jste s cenou za TČ téměř na stejné výši jak země-voda. Navíc, když si to jen představím, že teď mi voda koluje ve stálé podzemní teplotě a kdybych měla "klimatizaci" a zdi, tak nasává jednou vzduch o teplotě -10, pak +5 a v létě pak třeba 35, tak mi to nepřijde zas tak ekonomické. Pokud si promluvíte s někým, kdo tomu opravdu rozumí, tak většinou vždycky doporučí země-voda. A návratnost... to mi přijde zbytečné řešit, to bych si nikdy nemohla postavit dům, kdybych řešila, za jak dlouho se mi veškeré investice vrátí.
Odpovědět
Profilova fotka
@melin6 u vzduch-voda zase potřebujete měření hluku pro hygienu. A čím lepší odhlučnění požaduješ - potřebuješ, tím je čerpadlo dražší. Navíc je vzduch-voda složitější než zemní tepelné čerpadlo, takže je tam větší riziko závad. Když to uvážíš, tak cenový rozdíl mezi země-voda a vzduch-voda je v podstatě zanedbatelný.
Odpovědět
Myslím že máme zrovna tohle ale musela bych se podívat. Topíme už s tím 3,5 roku a od nastavení tepelné křivky na to vůbec nesaháme, topení prostě neřešíme, všechno si to dělá samo. Roční spotřeba elektřiny celého domu včetně vytápění se pobybovala mezi 23,5-24,5 tis. Kč. Máme bungalov o rozloze 210 m2, Vytápíme asi nějakých 146 m2.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky za info, včera jsme byli na veletrhu vytápění v Praze. Tak nějak jsme byli od začátku rozhodnutí pro TČ země voda, jen nás odrazovala cena, která je/byla poměrně vysoká.. Ale mile nás překvapili od značek Nibé a IVT (ostatně od jednoho z těchto bychom čerpadlo stejně brali), kdy nám řekli, že TČ se vším všudy vyjde na cca 220tis. (výkopové práci si uděláme sami, když už budeme mít bagřík). Ano vzduch voda je levnější, i když v porovnání s touto cenou, už to není o tolik. Zabraná zahrada 450m hadic na 2000m2 nám nějak nevadí., ale taky je voda vzduch náchylnější na poruchy.. Vy co máte TČ se zabudovaným bojlerem, jak řešíte nahřívání vody přes léto. Koupili jste ještě jeden bojler, pro nahřívání, nebo necháváte nahřívání na čerpadle. Jde nám o životnost, že se nedoporučují velmi časté starty.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak samozřejmě že nejlepší je TC země voda, ale jen pokud máte velkou zahradu a hadice zemní kolektory máte kám dát do země - bohužel mám malý pozemek. Pokud se jde do vrtu je to o 100 000 Kč dražší než vzduch voda a při úspoře navíc o 2 -3000 není co řešit - vyhrává vzduch voda. Výkopové práce vám udělá známej bagrista za pár korun a hadice položit už nebude žádný problém. Proto u TČ se zemním konektorem je dle mého také nejlepší varianta a cenově to vyjde podobně jako vzduch - voda. Mám sice voda - vzduch ale funguje naprosto v pohodě, přesně jak píšete výš - o nic se nestarám, jen na podzim zapnu a na jaře vypnu topení. Ohřev vody mám zapnutý celý rok přes čerpadlo - myslím si, že je lepší aby jednou denně natopil bojler, než aby půl roku čerpadlo nic nedělalo, něco tam zatuhlo a pak se to muselo akorát spravovat. Určitě vám řekne montážní firma zda je nutné řešit počet startů navíc třeba 400 za půl roku - 2 x denně na nahřívání vody, ale dle mě je to zanedbatelné. S tím, že nejlepší je jen NIBE a IVT - to jsou jen řeči. Nikdo zatím neví jaké čerpadlo jak dlouho vydrží. 25 let ho má doma málokdo. To je spíš různá reklama a řeči prodejců kupujte jen tyto dvě značky, vše ostatní jsou šmejdy.
Odpovědět
@ivi05 máme asi jen necelých 300 m hada zakopaného na necelých 300m2 a je to Ok, dostatečné. Pomocný kompresor nám tušilm ještě ani jeden nesepnul. Jinak by byli blbci a chtěli jsme k tomu i alternativní zdroj vytápění, takže k tomu máme i kotel na tuhá paliva a tím pádem je celý ten systém trochu složitější. V kotli jsme topili jen jednou na zkoušku ale sestavené už to kvůli tomu musí být trochu jinak, takže k tomu je i velká TUV (ale když tu byl servisák tak právě říkal že to má i výhodů, že těch počet startů je díky tomu u nás skoro poloviční.
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy souhlasím, že kvalitních výrobců je více. Jenom IVT a NIBE mají nejlepší reklamu. Jdu do TČ od Ochsner.
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem ale nenapsala, že tyto značky jsou nejlepší, ale že my jsme se od těchto značek rozhodovali ;).. Určitě nemíním tvrdit a ani si nemyslím, že by tyto značky byly nejlepší ;). Každá značka má svoje, Mitsubishi, Panasonic, a další.. Jelikož máme pozemek 2000m2, jak jsem psala, tak je jasné, že jdeme do kolektoru.. Každopádně všem děkuji za info.. Vím, že tepelné čerpadlo tu asi nikdo nemá 25 let, ale každý poznatek se hodí. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
mám čerpadlo vzduch voda 2 roky a naprostá spokojenost. Není slyšet, není vidět - je na rovné střeše a všude v domě 23 - 24 - podlaha téměř studená. Jen když mrzne minus 20 tak je krásně vlažná. překvapilo mě, že třeba v mínus 20 to topilo i hodinu bez přihřívání elektrokotle - topných spirál - mám 3 a 6 kw, ale pak na odmrazování venkovní jednotky to už nedalo a musel sepnout i elektrokotel třeba jednou za 1 - 2 hodiny, bylo to zajímavé sledovat na display co se děje Ale když mrne minus 20 - těch 7 - 10 dní v roce, tak si to vypomáhá elektrokotlem minimálně, jinak celý rok to stíhá vytopit jen čerpadlo. tepelné čerpadlo do novostavby při TZ nad 5 - 6 kw doporučuji a neřešil bych moc návratnost. Cena za plyn plus krb plus komín vyjde podobně.
Odpovědět
Článek se načítá
Před 2 lety jsem řešil, jak zajistit vytápění na bungalovu, asi 260 metrů plocha, z toho 45 metrů garáž a technická. Chtěl jsem jít do čerpadla země voda, rovněž na veletrhu všichni slibovali 220 tisíc cena atd. Ve finále, když přišlo na tvrdé nabídky, cena vylezla vždy o 100 tisíc, po pár tisících za to a tamto.. Taky je potřeba zvážit vedení dešťové a splaškové kanalizace kolem baráku a křížení s trubkami, pokud není úplně velký pozemek. Rovněž dům by měl být ideálně v nejvyšším bodě hadicové soustavy kvůli odvzdušnění. Ve finále jsem pořídil plynový kotel, žádný komín není (jen malá plastová trubka z kotle přímo nad střechu). Spotřebu a náklady zatím nemohu posoudit, tuto zimu jen temperuji na 15 stupňů (a spotřeba je 150 m3 plynu za měsíc). Každopádně co jsem měl možnost vidět, větší úspora jak 10 tisíc ročně se nedá čekat. Na klasický argument, že to není o nákladech bych řekl, že je to jen o způsobu, jak dotáhnout do domu teplo. Asi nikdo se nebude kochat pohledem na čerpadlo. Další důležitý argument je růst ceny elektřiny v poslední době, který bude pokračovat, a postupné drobné znevýhodňování sazby D57d na tepelné čerpadlo. Plyn bude zdražovat rovněž, ale stačí se podívat na poslední rok, a k tomu nezapomenout, že u plynu tvoří distribuce jen asi čtvrtinu celkových nákladů, kdežto u elektřiny to je násobně více. A cena distribuce všeho poroste silněji než samotná komodita. TČ je investice na 20 let, a to je horizont, na který nevidíme. Sečteno a podtrženo, pokud mám u pozemku plyn, šel bych do plynu, jinak má čerpadlo význam. To je můj osobní pohled.
Odpovědět
@jakuda jo to ppotrebujes ale to stoji 4000kc, ale u zeme voda musis zaplatit vykopovy prace kteru budou trvat cellej den, pak to zahazet piskem, zasypat zase u ceho budete mit zase bagr, nehlede na to ze mate zoranou celou zahradu, musite nekam dat misici se nadobu nebo jak se to jmenuje kde se vam rozvetvuji vetve, kde potrebujete zase bagr a nehlede na to ze ten zemni kolektor by mel byt v hloubce min 1.5m
Odpovědět
No ono hlavně jde o návrh celkové koncepce domu, pokud máte dům s nějakou normální obytnou plochou (max 150m2), tak je vždy lepší raději vložit peníze do opravdu kvalitního zateplení na úrovni pasivního standardu, které překvapivě nákladově nevyjde nějak mnoho (např. nákup polystyrenu v zimě udělá s cenou dost), pořídit si pak třeba pasivní rekuperaci a najednou zjistíte, že máte tepelné ztráty 2,5kW při -15°C a pak je jakákoliv debata o takovém drahém mazlíkovi, který navíc se ještě prodraží s náklady na servis naprosto zbytečná a topit můžete elektřinou v kombinaci třeba s levnou klimoškou.
Odpovědět
@jakuda nehlede na to ze zeme/voda je drazsi nez vzduch/voda
Odpovědět
@rimmer a jak se u pasivni rekuperace resi ohrev tuv?
Odpovědět
@melin6 není důvod to řešit společně, TUV se může ohřívat třeba bojlerem s TČ jako je např. ariston nuos. Osobně preferuji oddělené systémy.
Odpovědět
@rimmer u bojleru s tc trva ale dlouho ohrev
Odpovědět
@melin6 Ohřívejte si vodu čím chcete, bojler s TČ je aletrentiva, která provozně ušetří dost financí, navíc bývají tyhle bojlery doplněné elektropatronou, když někdo potřebuje vodu rychleji, či je venku moc zima a TČ by se jen trápilo. Zkuste si udělat trochu důkladnější samostudium prosím, před pár týdny jste skoro nevěděl co je cihla a dneska rozdáváte moudrost..
Odpovědět
Profilova fotka
@melin6 Zas tak drahá záležitost to být nemusí. Budeme mít Ochsner Europa Mini EWP 2, bude sloužit jak na vytápění a ohřev TUV, tak na chlazení. Čerpadlo i s kolektory vyjde pod sto tisíc. Pokládku kolektorů budeme řešit společně s realizací drenáží, které by se tak jako tak dělali, takže vícenáklady budou minimální. Vytápění je potřeba vždy uvažovat v kontextu konkrétní stavby. U nás by s TČ vzduch-voda byl problém s umístěním venkovní jednotky abychom splnili podminky hygieny (máme úzký pozemek a sedlovou střechu), takže bychom museli volit dražší TČ nebo dokupovat silentbox, plynový kotel s přípojkou by vyšel dráž, topení elektřinou zase nevychází na primár, nebo bychom museli investovat do kamen a komínu, takže zase dražší varianta.
Odpovědět
@jakuda do pasivniho domu tohle tc mozna ale kdyz mas tz s vetranim 5kw tak uz je to slaby
Odpovědět
Profilova fotka
@melin6 pěkná blbost, co tady píšete, že ohřev vody TC dlouho trvá a je špatný !!! Ohřátá voda TČ je za chvilku, mám zásobník 260 litrů a tuším to ohřívá na 48 stupnů vodu 1 - 2 hodiny -))) a barák mi tedy určitě nevychladne - když bez topení klesne teplota třeba jen o 1 stupen za celý den. takže vodu ohřívat určitě TC a ne mít nějaký další bojler či podobné kraviny
Odpovědět
@hbboy co má společnýho o kolik klesne teplota bez topení s ohřevem vody luftbojlerem?
Odpovědět
Profilova fotka
@melin6 Ano, souhlasím, že to není pro každého. I když cenově by se to mohlo rovnat s krbovou vložkou s komínem, takže pro ty, kteří sice mají větší tepelné ztráty, ale přesto chtějí topit elektřinou a mají problém s tím, že jim nevychází penb, by to i tak mohla být alternativa. Jinak máte pravdu že stavím pasivní dům a mám spočítáno že by mi to mělo i s rezervou stačit. Jen jsem tím chtěl ukázat, že radit s vytápěním bez znalosti širších souvislostí konkrétní stavby je spíše kontraproduktivní.
Odpovědět
Profilova fotka
A už se perou!! :-D JJ, máme přesně tento typ, v provozu zatím něco přes měsíc. Jako instalační firmu (praha) nedoporučím pana Růžičku (prodával p. Toman a jinýho montážníka než Růžičku nemá), ani po tom měsíci neudělal vše, tak jak mělo být a nemáme pocit, že by tomu rozuměl lépe než můj muž (resp. jakýkoliv průměrný chlap) po přečtení návodu. Cenu Ti přesněji zjistím a napíšu do IP (pokud zapomenu, šťouchni mě!), ale cca těch 200t bez trubek v zemi (ty už tam leží dávno).
Odpovědět
@hbboy ja mluvil ale o bojleru s tc a ne o tc ktery ohrejva bojler
Odpovědět
Profilova fotka
ano tak to mám TC, které má v sobě nádrž 260 litrů na ohřev teplé vody, kterou ohřívá, když se přepne z topení a můžete se sprchovat
Odpovědět
@hbboy ale bojler s tc je jenom na ohrev vody na koupani a je to jenom klasickej bojler na kterym je minitepelko
Odpovědět
Profilova fotka
ježíš vy jste natvrdlej - mám normální dvoudílné tepelné čerpadlo vrtule a vnitřní část elektronika a nádrž 260 litrů na teplou vodu - taková ta lednice dražší provedení tepelného čerpadla, kterou si dávají normální lidi, než tam dávat nějaký nevzhledný levný bojler od jiného výrobce vypadá to třeba jako na fotce co přikládám a proto je lepší tento zásobník na teplou vodu vždy ohřívat tepelným čerpadlem je to skoro zadarmo kor v létě - lepší než nějaké předražené soláry, které se nikdy nezaplatí a prostě v zimě vám vypne topení čerpadlem na 1 - 2 hodiny a dohřeje se voda v zásobníku. Teplota v domě vám vůbec neklesne, protože v normální novostavbě, když nejde topení třeba den tak klesne o minimum - třeba o stupeň. Žádné minitepelko na nádrži tam není - můžu Vás ujistit, že vodu v tomto zásobníku na teplou vodu ohřívá právě tepelné čerpadlo co vyhřívá celý dům - viz. druhý díl - vrtule tepelného čerpadla Mějte se
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?