Teplovodní krbová vložka do akumulační nádrže nebo akumulační kamna?

Má někdo z vás prosím teplovodní vložku s tím že ohřívá akumulační nádrž a není v obýváku moc horko??? Popřípadě druhá varianta je akumulační krb, který postupně sala několik hodin do místnosti kolem bez výměníku. Co byste doporučili? Díky
Odpovědět
Zdravím Vás, stavbou krbů se živím již léta a nejlepší by pro Vás bylo postavit akumulační krb, tedy obestavbu, která je uzavřená. A do ní dát teplovodní krbovou vložku pokud možno s dodatečnou izolací, aby z ní šla co největší část vykonu opravdu do akumulační nádrže. Pokud vyberete správnou vložku, máte dobrý materiál a šikovného člověka skrze vodo a topo, budete maximalne spokojen v domě bez přetopených místností s perfektně fungujicim topným systémem za přijatelnou cenu. :-)
Odpovědět
@krbarjurcak moc děkuji za reakci. Projekt jsme právě přizpůsobili tomu, abychom přikládali ze zadní strany kvůli "nepořádku", kde máme taky akumulačkni nádrž, ale až přišel první člověk dělat nabídku krbu, tak nás z teplovodní vložky začal odrazovat, že by si dal raději akumulační kamna Hoxter, (váha až 500kg), které se naakumuluji a postupně sálají, ale museli bychom zrušit zadní přikládání, aby teplo šlo i do zadních místnosti. Údajně se v nich topí pouze 1x max 2x/den. Zeptám se ještě, pokud bychom zvolili tu původní teplovodní vložku s přenosem tepla do akumulační nádrže, jaký byste zvolil druhý zdroj topení _ elektřinu nebo plyn? Chceme určitě krb, ale na druhou stranu nechceme být otrokem topení dřevem, tak či byste zvolil? Díky
Odpovědět
@krbarjurcak ještě jen pro upřesnění podotknu, že máme zažádáno i o dotace na solary kvůli ohřevu vody v akumulační nádrží (jde o vodu jak do podlah, tak voda pro spotřebu). TZ domu je 7,2kw
Odpovědět
My jsme zvažovali také různé varianty a rozhodli se pro akumulacni kamna nordpeis. Jsou dost těžká, uzpusobili jsme tomu i základovou desku.
Odpovědět
@krbarjurcak
Odpovědět
@luckavra a máte je se zadním přikládáním? Už v nich topite?
Odpovědět
@nelinecek ani jedno ne. Zatím jsme začali teprve stavět, ale mame rádi věci nastudované a připravené dopředu. Nordpeis jsou prý výborná akumulacni kamna za ještě skousnutelny peníz. Ale váha našich vybraných je 717 kg a zadní pritop nemají. Nevím, zda nějaký jejich model to nabízí. Třída nad tím jsou napr kamna z mastku a tam už je cena cca 200 tis.
Odpovědět
@luckavra a jaká je pořízovaci cena prosím a jaký máte druhý zdroj topení? Ty kamna máte někde uprostřed domu, aby vytopily všechny místnosti? A nevadí Vám přikládání v obýváku kvůli nepořádku?
Odpovědět
@nelinecek kamna vytopi pouze obývák, jsou určeny k posezení u krbu bez toho, abychom chcipli vedrem v nizkoenergetickem domě, zbytek bude elektrokotel. Bordelu se nebojím, má se přikládat 2 polinka až ty předchozí jsou téměř vypálené. Veškeré další info najdete ve vyhledavaci.
Odpovědět
@luckavra Podobně jako vy topím také tak na chalupě v sálavých litinácích . Mám klasická odhořívací kamna (nízké , ale hluboké topeniště) . Takže přikládám cca po 2 až 5 hodinách , záleží jak potřebuji . Jen vyhrábnu žhavé dopředu a přiložím . Samozřejmě asi učinnost nebude závratná , ale vcelku jsem vyzkoušel dost krbovek než jsem přišel na tyto co mají takový zpusob hoření . A při mé spotřebě dřeva (1 až 1,5m3 za rok) nemá smysl jít do nějakých amerických plecháču , kde bych měl spotřebu o třetinu nebo polovinu menší . A o akumulačních kamnech ani nemluvě. Jinak v akumulačních kamnech se topí nárazově . Vezme se hodně paliva , to se spálí za cca hodku naráz a pak se zavřou přívody vzduchu aby teplo z kamen nevytáhl komín a hodiny pak kamna sálají . Tím , že budete stále přikládat , tak nahřejete akumulaci a spaliny už se pak nebudou tolik ochlazovat a učinnost bude mizerná .
Odpovědět
Budeme to mít, tak jak jste plánovali vy - krbovou vložku s vyměníkem, teplovodní podlahovku, akumulační nádrž, přikládání zezadu. K tomu plyn, který byl na pozemku. Levné to nebude, ale bydlíme u lesa (našeho), takže dřevo z vlastních zdrojů. Máme dva syny, které potřebujeme zaměstnat a naučit nějakým povinnostem :-D , takže budou pomáhat. Kdyby nás to nebavilo, vždy jde topit plynem.
Odpovědět
@jendad uvidíme, jaká bude realita, ale předpokládám tam hodit 2 polena denně 😉 o víkendu 4 :-)
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?