Teplovodní podlahové vytápění - jak regulujete?

Ahojky, stále se rozhodujeme, zda do domečku pořídit teplovodní nebo elektrickou podlahovku. Moc tomu nerozumím, ale bylo mi řečeno, že u teplovodního se dost blbě regulují teploty v jednotlivých pokojích, že většinou je termostat umístěn např. na chodbě, ten je nastaven na 21° a když se v té chodbě 21° dosáhne, vytápění ustane všude. Kolik máte termostatů při teplovodní podlahovce. A jak řídíte teploty v jednotlivých pokojích? Já chtěla termostat do každého pokoje (okruhu) a řídit si teploty zvlášť. Ale i manžel mi říká, že to půjde dost těžko, že ta voda do těch pokojů chladnější nepůjde... Takže si říkám, zda by nebyla lepší elektrická podlahovka. Jenomže to zase budeme odkázáni na elektřinu už navždy. U teplovodní by byl možný alespoň přechod na jiný zdroj (tepelné čerpadlo). Plyn nemáme a mít nebudeme.
Odpovědět
1
2
5
Taky budeme mít teplovodní podlahové topení, rozhodujeme se už ale asi 2 měsíce - zda elektrokotel nebo plynový kondenzační kotel.:-( Elektrické kabely jsme zavrhli z důvodu nemožnosti přejít v budoucnu na jakýkoliv jiný zdroj vytápění. Regulovat teplotu snad lze jenom termostaty, které budeme mít v každém pokoji. Topit budeme i krbem - rozvody budou udělány do všech obytných pokojů ... Ale kdo za nás rozsekne, jestli plyn nebo elektrokotel, netuším.:-(
Odpovědět
@evaa.s už jsem našla, že existuje nějaká zónová regulace. Mně právě bylo řečeno, že teplovodní podlahovka se špatně reguluje, že buď máš v celém domě stejnou teplotu, že to moc nejde rozdělovat na pokoje a tak, ale asi by to jít mělo. Zajímal by mě postřeh někoho, kdo už podlahovku užívá a jak to reguluje a kolik má termostatů a tak. Vodák mi říkal, že stačí jeden termostat a že se to bude regulovat přes tu rozvodnou skříň, to se mi moc nezdá. Jinak my jdeme do elektrokotle. Plyn do domu nechci vůbec. Zaprvé by nás dotažení plynu stálo strašný prachy a za druhé jsem ráda, že se jedné instituce zbavím. Když člověk vidí, kolik platí jen za distribuci, tak nechci.
Odpovědět
@ditina tak mi máme podlahovku na vodu a je to vytápěné el. kotlem. V podstatě máme každý pokoj na samostatném okruhu, takže stačí ten daný pokoj víc utáhnout nebo povolit.....zatim termostat nemáme a vše děláme ručně......neni to zrovna nejlevnější, takže mít ho v každém pokoji by podle mě dost vlezlo do peněz......Ložnice je přiškrcená a pokojíky taky. Jen je určitě důležitý počítat s tim, že to tak rychle nezareaguje na změnu nastavení topení.....má to pomalý náběh. Klasické radiátory se roztopí hned, ale musí se vám to líbit, my je nemáme..... ;-)
Odpovědět
zase tak drahý to není a ten komfort stojí za to.termostat stojí kolem 800 Kč, tak to máš tak 2 pokojíky,ložnici a obývák.Plus elektrotermická hlavice na každý okruh,cca 600 stovek,napájení regulace 2000 ,elektro zapojení 7000 vč.materiálu.Ano je to 15 000 ale neděláš to na 10 let. :-)
Odpovědět
@vrsak hodně záleží, kolik máš místností :-)....u nás je jich mnohem víc.....
Odpovědět
@breberka tak ve všech místnostech to nepotřebuješ,špajz, záchod,koupelna,technická,kuchyně x-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vrsak podlahovku né v koupelně a na WC + kuchyně?? já myslela že jediné místo kde ne je špajz a technická :(...sakreš budu muset asi pořádně pochopit podlahovku :D
Odpovědět
Profilova fotka
Prave delame teplovodni podlahove topeni (+ jeste bude mozne topit do podlahy krbem) mame plynovy kotel a regulace (termostat) bude v kazdem pokoji :-)
Odpovědět
@lenca.levandulka já myslel termostaticky regulovatelnou =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vrsak aha..říkám že jsem laik..takže než postavíme bude se asi muset nechat pořádně na MS proškolit :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
zonovaregulace.cz
Odpovědět
Profilova fotka
my budeme mít termostat ve všech obytných místnostech
Odpovědět
Článek se načítá
@breberka Mohla bych se zeptat, jak jste s tím jedním termostatem spokojeni? Zrovna řeším to stejné. Nabízejí mi pouze jeden termostat, ale my máme malý dům 100 m a bungalov, a firma tvrdí, že to stačí. Kdybych chtěla do každého pokoje zvlášť, tak je příplatek kolem 30.000Kč a tak nevím jestli nechat jen jedno nebo každý zvlášť.
Odpovědět
@ditina můžu se zeptat, jak jste se nakonec rozhodli? Zrovna se taky rozhodujeme mezi jedním a více termostaty.
Odpovědět
například danfoss living connect. Nasadí se elektroventily na okruhy a do pokojů bezdrátový termostat. Všechno řídí řídící jednotka podle toho, kolik si kde nastavíte stupňů. Ale asi velký význam to u podlahovky mít nebude v tak malém domě. Je tam delší náběh i doběh. Je lepší si nastavit ručně průtoky podle okruhů, potom Vám to bude míň topit v ložnici a více v obýváku. Ale co se týká ušetřeného plynu/elektřiny vs náklady na pořízení jsem docela skeptik, že se to vyplatí. Můžete nasadit elektroventily na okruhy, ale jestli myslíte, že tam nastavíte, že úderem desáté ložnice ochladne na 18 stupňů, tak to určitě ne.
Odpovědět
@martiny82 nám to vyhovuje a stačí nám. Prostě jsme to štelovali až jsme to seštelovali ;-)
Odpovědět
@breberka Děkuji za odpověď. Tak to asi nechám tak. Tolik peněz se mi nechce dávat. Ještě když to jde seštelovat. A koupelna taky k tomu společnému termostatu patří? Nebo ji máte úplně zvlášť.
Odpovědět
@martiny82 my fakt máme jen 1 termostat, nikde jinde žádný jiný není, takže je jen v el. kotli v technické ;-)
Odpovědět
@martiny82 Stačí jeden .jen si dát pozor na chladnější místnosti /severní /,tam dát hustěji teplovodní trubky.
Odpovědět
chci se zeptat,kdo máte podlahove topení jak topíte v přechodne počasí ,když přes den je venku teplo a není třeba topit a odpo když je třeba zatopit?za jak dlouho se vyhřeje podlahovka?někde jsem četla ,že to vyhřeje až za 2-3 hodiny.my máme v plánu podlahove teplovodní s krb vložkou a vyměníkem a akumul. nadrž.
Odpovědět
@nanah Podľa toho, ako nahusto dáte rúrky a aká je podlahová krytina. Ale ak dom dobre zateplíte, tak počas slnečných dní nebude treba topit ani večer ani v noci. My už mesiac netopíme... niekedy sa 1x za týždeň stane, že sa topení na chvíľu zapne. Regulácia pomocou izbového termostatu, na ktorom sú nastavené teploty v predstihu - čiže ak potrebujem mať 23°C o 16.00, tak vyššiu teplotu mám nastavenú už o 13.00 a dovtedy sa dom vyhreje.
Odpovědět
Profilova fotka
termostat budem mit taky jen jeden a to v kuchyni/obyvaku
Odpovědět
Profilova fotka
@nanah tak u podlahovky je dlouhá doba než se nahřeje prakticky se topení nevypíná nikdy,jen se reguluje pdole teploty venku,ale třeba v zimě kdybys ji vypla a pak by sis chtela ychle zatopit tak bude trvat než se nahřeje
Odpovědět
U podlahového vytápění Vám jistě postačí centrální termostat, kterým si navolíte celkovou teplotu. Jednotlivé místnosti si pak reagulujete ručně na vyústění rozvětvení. Ze zkušenosti je to více méně o jedné zimě, kdy si "vychytáte" ovládání - tzn. nastavíte temorstat na 23° a víte, že při částečně uzavřené větvi v ložnici, bude v ložnici teplota 19°. Takto si pohrajete se všemi pokoji a už to tak v drtivé většině případů zůstane. Samozřejmě lze instalovat do každého pokoje samostatný termostat a na rozvětvení podlahového vytýpění mít servomotory pro každou větev zvlášť, ale to vás přijde minimálně na 5-7 tis / místnost a dle mého názoru je to zcela zbytečné. Taková regulace je na místě při použití el. rozhoží, či topných kabelů. Rychlost vytápění je také závislá od použití izolace v podlaze, kde 10cm EPS 100F by mělo být minimum (stavebníci často opomíjejí, nebo zateplení v podlaze nedávají přílišnou důležitost).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
chtěla bych se zeptat na kolik L/min máte regulované obytné pokoje a na kolik naopak ložnici, kde chcete mít chladněji...Jak to vlastně funguje tam kde je 1,5l/min to topí víc než tam kde je třeba 2l/min? nějak si s tím nevím rady - teď to máme nastaveno všude tak, že to máme ve všech pokojít právě na to 1,5l/min....ale chtěla bych právě v ložnici ubrat a nevím na kolik otočit ten průtokoměr...
Odpovědět
@tachomitrka čím víc ltr/min tím víc tepla distribuujete. Tzn 2l/min budou topit víc než 1,5ltr/min. Proteče víc teplé vody. Stačí otočit na 1 - 1,2 ltr. Ale je potřeba to odzkoušet. Tzn. nastavit a nechat pár dní. Potom popřípadě korigovat
Odpovědět
ještě jsem se chtěla zeptat...máme nastavenou podlahovku tak, že když jsme v práci podlahovka topí na noční teplotu cca na 18,5 stupně pak mám na termostatu nastaveno že cca od 1 hodiny se podlahovka má začít vytápět na 22 stupnů - to zhruba odpovídá že když přijdeme ve 3 hodiny domu už se teplota blíží těm 22 stupním....a jede na 22 až třeba do 7 do včera - pak už je zase nastaveno na noční teplotu a když jdeme spát třeba v 9 podlahovka už mírně vychladá ...Takže denně se topí jen od 1 do 7 na 22 stupnů je to tak správě nebo se více vyplatí když bude i noční teplota nastavena na 20? aby nebyl ten tepelný skok tak výrazný? a kolik máte nastaveno těch litrů /min na jednotlivé pokoje? v pokoji v horním patře který má 14m2 mám nastaveno průtok 1,5 a na centrálním termostatu, který je ve spodním patře mám nastavenou teplotu 22, nikdy však teplota v pokoji nedosáhne na tu teplotu
Odpovědět
Profilova fotka
@tachomitrka S podlahovkou má cenu hýbat do cca 2stupňů... To jsem slyšel od několika topěnářů, včetně našeho. Máme nastaveno 21st. a na noc 19,5st. + pořešené průtoky, topíme jen podle ekvitermu. Zatím to vyhovuje (2.zima).
Odpovědět
@ditina Ahoj,my mame podlahovku skoro v celem baraku(stary dum po rekonstrukci),Podlahove topeni mame vyvedeno ze zpatecky radiatoru,kde je podlahovy ventil s termostatickou hlavici.Tak si muzem regulovat teplotu podlahy v kazde mistnosti zvlast.Jirka
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
@milrob Dobry den, pochopila jsem, ze se vyznate v regulaci podlahoveho topeni na rozvetveni. Rada bych se Vas, pokud Vas to neobtezuje, k tomuto tematu jeste zeptala... Stavi nam radovy domek v ramci developerskeho projektu. V klientskych zmenach je mozne zaridit podlahove vytapeni na plynovy kondenzacni kotel. Jednou moznosti je jeden termostat, druhou pak termostaty v jednotlivych mistnostech, coz je ovsem varianta o 55tis drazsi. Z Vaseho komentare vyse jsem pochopila, ze i s jednim termostatem lze teploty v jednotlivych mistnostech castecne regulovat (teplejsi koupelny, obyvak, chladnejsi loznice...). Je tato moznost vzdy? Kdyby nam pripadne dali neregulovatelny rozvetvovac (jesti to existuje), je mozne jej bez nejakych velkych stavebnich zasahu vymenit za kohoutovy, regulovatelny? Dekuji moc za odpoved.
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?