Teplovodní podlahové vytápění vs. podlaha

Ahoj všem, chci se zeptat na par věcí ohledně podlahové topení a podlahy.Pod teplovodní podlahové topení jsme zvolili vinyl a to vzhledem k tomu že skoro vše ostatní protopí podlahovka pomaleji.Ale to neresme.Zvolili jsme tedy vinyl click.Ale trošku bádám nad jednou věcí...ne že bych potřeboval doma tropy, ale u většiny (skoro snad u všech) nelepenych vinylu se může topit na teplotu 27stupňů...pak to dělá problémy a pokud to ty problémy udělá daný obchod věc nevyreklamuje z důvodu nedodržení této teploty.Je to tedy i na prospektech.Navíc nechápu paní prodavačku z Brna co se divila že nechceme k tomu žádné jiné topení.Že podlahové je jen tak jako na teplo od nohou.Že tím dům nevytopime.Což jsem se jí teda vysmál po zkušenostech u známých do obličeje.vim že to někdo kombinuje s přímotopy , ale ne opravdu saharu nepotřebuji.A druhá věc, vy jste někdo na podlahovém topení dělal "měsíční zkoušku"? Prý se jedná o to, že po dobu jendoho měsíce má daný instalater či zen kdo to dělal to topení zvyšovat den co den o jeden stupeň a vše zapisovat a pak zase od maxima po jednom stupni dolů den.co den.Že bez tohoto zápisu taky neradi berou firmy reklamace.A řekl jsem jí ze to slyším prvně a to jsme obešli sakra obchodů.Takjak je to?
Odpovědět
@matesboy ahoj, pokusim se popsat me zkusenosti, mame teplovodni podlahovku a lepeny vinyl. zacnu asi od konce - ano, po instalaci podlahovky probihala topna zkouska, kde jsme natapeli dle grafu dodaneho stavebni firmou. Nebylo to mesic a nebylo to po jednom stupni, ale co si pamatuju, tak to bylo tusim 10 dnu. Ale tady fakt zalezi na tom, jaky mate beton / anhydrid, kolik cm tloustka atd. Bylo to nejak prvni dva dny teplota vody 25 stupnu, pak po 5ti stupnich zvysovat kazdy den az do 40st, tech 40 jsme par dnu drzeli a pak opet snizovat po 5 zpatky na minimum. Pak par dnu pauza a opet den nebo dva naplno. Pokud budes chtit, muzu nekde to schema najit... Topnou zkousku jsme delali jeste v dobe, kdy nebyl polozeny vinyl (mimochodem to byla podminka naseho podlahare, ze mu dodam kompletni data o tom, jak jsme tu zkousku provedli). Co se tyce dalsich otazek - tak my v pohode vytopime (na 22 stupnu teploty vzduchu v pokojich) barak podlahovkou, kombinovat to s jinym typem vytapeni mi prijde divne. Ano, je tam omezeni teploty vody u nekterych povrchu (napr. ten nas vinyl ma max teplotu 28st). Ale je treba si uvedomit, ze to je teplota podlahy, ne teplota te vody. My zatim mame otestovano, ze i v tech nejvetsich celodennich mrazech jsme museli poustet do podlahy vodu o max. teplote 31st, teplota samotne podlahy pak ale byla nizsi . Ale tech 31 je podle me zbytecne moc, topime prvni zimu a porad se to ucim... od pulky ledna mam nastavenou vodu na max. 28 a i to v pohode barak vytopi.
Odpovědět
Ahoj, ten vinyl jste snad zvolili na podlahové topení, ne? Proč byste jej dávali pod, to nechápu. Tedy skládanou podlahovou krytinu s povrchem z vinylu, chápu-li to dobře. Mám ji a potíže nemám i s vyššími teplotami - kdybych měl v podlahovce jen 27, to bych tu asi měl pokojovou tak 13, to by jistě nešlo. Pravda, voda o teplotě, co do těch trubek teče, má teplotu nějakou, ovšem povrch podlahy ji má zcela jinou (pochopitelně že o poznání nižší). A při té měsíční zkoušce co vše má ten instalatér zapisovat, to nechápu. Podle mě je to o tom, že někteří dobrodějové třeba dokáží dělat tyto krytiny i v zimě v nevytápěném, a pak potíž doopravdy je, když povrch podlahy - i ta krytina tedy - je o 30 stupňů vyšší.
Odpovědět
Profilova fotka
@matesboy Chování svého domu si ověřte pomocí výpočtů v mém profilu. Včetně dosažitelné rychlosti natápění. U hotového domu se tak ujistíte, že je všechno v pořádku. Nášlapná vrstva se pokládá při pokojové teplotě. Zamezíte tak extrémním změnám v roztažnosti.
Odpovědět
@ondra_cha nerozumim vaší první větě.Nikdo nic pod nic nedává.Vinyl jsme zvolili a jen píšu to...že vinyl neboli teplota vinylu by neměla být více jak 27stupňů. A my si tedy rádi topime v zimě i na 24-25 :)) nemám s tím problém.Tak jen že nemame moc fóra :))) A jak se píše výše,zkouška u anhydrytu 10 dní ale u betonu (cemntu) 28 dní...to že trubkami teče daleko vyšší teplota ano to vím....jen spíš jsem se chtěl zeptat jak to je tady s tim zatapenim a vinylem.Každopádně děkuji všem za ujištění a ujasneni.A jen se zeptám....volite pex-al-pex nebo jen pex....každý říká něco jiného....
Odpovědět
@matesboy jen bych Te trochu upravil.. u betonu ta zkouska neni 28 dni, ale cca 10 dni, jenze se muze zacit nejdrive 28 dni po vyliti, resp. az bude vlhkost podlahy pod 5%. My museli cekat pres dva mesice nez ta vlhkost klesla pod 5%... az pak jsme mohli zacit s topnou zkouskou. uprimne, nejsem si jisty, jestli dokazes vytopit barak na 24-25 s podlahovkou, kdyz budes omezeny tou max. teplotou vinylu. Ale jak pise @josef_vavra , zkus si ty jeho vypocty - opravdu ty vysledky odpovidaji (fyziku proste neoblbnes). Jen teda pro me jako amatera bylo to vyplneni vstupnich dat pro vypocty celkem narocne :)
Odpovědět
@matesboy topnou zkoušku dělat nemusíte. Prostě si někde vyberte krytinu a podlaháře, kterej to položí. Topte si jak potřebujete. S vinylem to nic neudělá. Když bude v létě na podlahu svítit slunce, tak může mít třeba 40. To jako nemůže na podlahu svítit? To je přeci blbost. Důležité je nastavit ekviterm tak aby při pokládce byla co možná nejstálejší teplota a to taková, která bude i při běžném užívání. Důležitý hlavně pro lepený vinyl. Pro Vaši plovoučku méně důležité. Jestli trubky pex nebo pexalpex je jedno.
Odpovědět
@dawerius tak děkuji,ale každý výrobce uvádí zkoušku a každý vám ji doporučí.Co se týká vinylu ano opravdu jeho teplota je max 27 stupnu poté dochází k roztaznosti a podobně.pokud má někdo hs portal 4,2 a bude mu prát slunko na podlahu a ještě přes sklo...asi to nebude dobré.Ale zkouška se dělá vždy a ne kvůli vinylu ale právě kvůli podkladu pod nim
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?