Teplovzdušné rozvody z krbu do dalších místností

Plánujeme krbová kamna a řešíme, jestli rozvedeme teplo i do ostatních pokojů. Jaké s tím máte zkušenosti - prach, hluk, náročnost instalace svépomocí, finanční náročnost, atd. ... díky za přispěvky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak toto mě také zajímá...uvažujeme taky nad touto možností...:-)
Odpovědět
@lucijeje @mililihaus Kouknete do fora, nekde uz se neco takoveho resi...
Odpovědět
@linee @mililihaus ... no hledala jsem, ale nic nenašla :-|
Odpovědět
Profilova fotka
my to chtěli, nicméně nám to krbaři rozmlouvali - hluk je opravdu slyšet. Nakonec jsme tedy udělali průduch jenom skrz zeď na chodbu a musím říct, že žádnej zázrak :-N když na průduch přiložím ruku, je cítit, že tam teplo proudí, ale že by to nějak tu místnost vytopilo nebo tak podobně, o tom si můžeme nechat zdát :) takže do všech místností bych to určitě nedávala - za mě to má víc negativ než pozitiv.
Odpovědět
Profilova fotka
Můj brácha si stavěl domek, mají obývací kuchyň a v ní krb a do všech mistností mají rozvedené teplo z krbu. Mají tam krásné teplo. Byli jsme tam na Vánoce několikrát. NAposledy se 4 měsíčním miminem a zima nám nebyla. Akorát k ránu už nebylo teplo nijak extra. Ale to je všude, kde je kotel a není dobrovlník, který by v noci přikládal ;-) Večer jsme tam byli v tričku a bylo nám teplo. Ještě mají v kuchyni a v koupelně podlahové topení. V té kuchyni je to příjemné. Takže nemají nikde radiátory - má to nevýhodu, když švagrovka chce klukům usušit ponožky, musí je pokládat v koupelně na zem :-)
Odpovědět
@lucijeje @mililihaus Uz jsem to nasla. Kouknete do RD Rymarov, je tam toho docela popsano. Nebo zadejte do fora heslo pruduchy, vypadne docela dost diskuzi...
Odpovědět
@linee ... děkujííí ;-)
Odpovědět
@lucijeje Promiň, jednou jsem se o to take zajimala a nasla jsem docela diskuzi, myslela jsem, ze uz to tu je. No, je, ale neni jako samostatna diskuze :-)
Odpovědět
@zzuzinda Lehce nesouhlasím - stačí doplnit teplovodní systém akumulační nádrží a chladná rána jsou pryč. Do rozvodů pouze ohřátého vzduchu po domě ventilací, průduchy, tunely, komíny .... bych prostě nešel. Na středně velký dům je ztráta tepla moc velká, přičemž v místnosti s primárním topeništěm (krb, kamna ...) je velké horko a jinde už jen tak tak. Ale nekamenujte mne, je to jen názor podpořený zkušeností s jiným systémem při minimálních nákladech na topení a (takřka) nezatepleným domem. Více také v diskuzi "kanadské sruby ....".
Odpovědět
Profilova fotka
my zrušili i celej krb, dáme si jen na biolíh, efekt stejný. Když si představím topení, schánění dřeva, sekání, věčně to musí někdo donést domů, pořád přihazovat, bordel, prach atd. Představím si malý dítě, jak si sahne na to sklo a efekt vytápění ostatních místnosti je vcelku malej, tak se mi to zdá jako dost zbytečná investice
Odpovědět
@lucijeje ahojky, vlastní zkušenost zatím nemám, nicméně krb je koupený a v plánu jsou i rozvody do dalších pokojů. Vzhledem k tomu, že s manželem pracujeme ve firmě, která tyto krby vyrábí ;-) řekla bych, že hlavně záleží na tom, jakou má krb výhřevnost a zauvažovat nad tím kolik místností má vytopit. Podle zkušeností kolegů se krbem dá vytopit třeba celé podkroví :-)
Odpovědět
My mame krb s teplovzdusnymi rozvody do vsech pokoju, dum je postaveny pred sedmi lety, na svou dobu lehce nadstandardne zateplen. Jsme hodne spokojeni, dum se da do nejakych - 10 st. C krasne vytopit krbem, pritapime pouze v koupelnach el. Podlahovkou. Chodim spat kolem pulnoci, kdy hazu do krbu posledni poleno, rano je v dome prijemne teplo. Je to ale samozrejme neco za neco, nejaka prace s tim je, neporadek take.
Odpovědět
Článek se načítá
Nepořádek z krbu (krbové vložky) lze částečne eliminovat přikládáním z druhé strany, takže třeba z kotelny pohodlně přikládáte a do obýváku se dřevo vůbec nemusí nosit. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrfrenk Díky za info:) Kamenovat vás nebudu :-) Každopádně já z toho topení krbem mám dobré zkušenosti. ajk to má brašule řešené s tím rozvodem, to nevím. Prý ztráty moc nemá.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Profilova fotka
pomahal jsem s montazi a rozvody vzduchu do jednotlivych mistnosti problem z hlukem nebyl ale muselo se porad topit jakmile se prestalo byla zas zima ,kdyz se netopilo meli jste pocit ze to zas nasava studeny vzducha nejvic tepla bylo v prvnich trech mistnostech i kdyz jsme to meli sebelip serizene uz bych do toho nesel mpak jsem mu to pomohl predelat na klasicke vytapeni tuhymi palivy a od te doby ma pokoj ,Uz zadne experimentovani je to dost draha zalezitost a vysledek neni jisty
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Zdravim obnovuji toto tema, zacinam stavet drevostavbu a chtel bych pritapet krbovou vlozkou s teplovzdusnym rozvodem.
Odpovědět
Profilova fotka
My tohle vyřešili výměníkem. V krbu se ohřívá trubka, která pak horkou vodu posílá do kotle a ten pak nemusí spínat na topení a ohřívá se normálně podlahové topení a radiátory. Do teplovzdušného rozvodu jsme jít nechtěli kvůli hluku, prašnosti apod. Jinak na krb nedám dopustit....teď zrovna je takové počasí, že na zatápění to není...navíc než by se vyhřála podlahovka byl by stejně večer a krb má místnost prohřátou za chviličku. Nepořádek nemáme...dřevo se skladuje a přikládá se z technické místnosti za krbem. A to už vůbec nemluvím o pocitovém teplu a takové té pohodičce...v zimě, venku sníh, uvnitř praská oheň :-D
Odpovědět
My jsme dlouho přemýšleli a nakonec jsme šli do horkovzdušných rozvodu. Stává se tady 1 -2 x za zimu že nejde treba i celý den proud, a nabídka zchlazení roztopeneho horkovodniho výměníku mě nikde neuspokojila....přišlo mi to vždycky zbytečně složite nebo ne moc účinne. Horkovzdušne rozvody super. Teplo, rychlý náběh.... hlučnost v pohodě. Krbova vložka Bef Home, realizace místní firma Krby Mareš. Dvě zimy v provozu... pohoda
Odpovědět
@tombra máme taky dřevostavbu a krbovou vložku Bef s nejmenším výkonem, mám to ve fotkách. Nemám žádné rozvody a vytopím v pohodě celý dům, stačí otevřít dveře. Vývod z krbu mám jen do podkroví, které zatím nepoužívám a stačila jen trubka bez ventilátoru. Sám krbař mi spočítal, že by se mi to neoplatilo, mít výměník, rozvody atd.. V koupelně pak pustíme podlahovku a stačí to. Máme všude el.podlahové topení a čidla, takže kde klesne teplota pod požadovanou hodnotu, kterou mám na každou místnost zvlášť nastavenou tak se automaticky sepne. Mám to v každé místnosti zvlášť. Pokud nemáte vlastní les a dřevo zadara tak se ta investice podle mně nevyplatí. Pokud je dřevostavba dobře zaizolovaná tak opravdu stačí málo a teplo se hezky drží. Jo a u krbu máme jedinou zděnou stěnu, kvůli akumulaci. Když vypnou el.můžem topit v krbu a jsme v teple.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@karolka1985 že vám není trapně...
Odpovědět
@karolka1985 Je běžné, že se za reklamu platí. Vy ty krby taky dáváte zdarma?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?