Topení bez elektrické energie

Ahoj, chtěl bych se vás dotázat na situaci, kdy je vypnuta el. energie. V podstatě by mi měla pohánět čerpadlem vodu do radiátorů, ale bez něho nepůjde nic. Řeším, jestli si doma zavést kotel na tuhá paliva anebo krbová kamna. Pojedou kamna bez elektriky, pokud mají instalovaný výměník? Díííkes
Odpovědět
Řekl, že jsou dvě varianty. Pokud má kotel, popř. kamna instalovaný teplovodní výměník, tak musí být čerpadlem zajištěn okruh topné vody. Možnost je udělat záložní zdroj elektriky např. přes elektrocentrálu. K tomu zajisté přizpůsobit elektro zapojení. Druhá varianta teplovzdušný krb bez nuceného ventilátoru, která je úplně nezavislá na elektrice. Jiný způsob mě nenapadá. http://www.elektrocentralyplus.cz/pri...
Odpovědět
Aha. A jsou schopný kamna vyhřívat i dál tak, aby se nepřehřívala voda ve výměníku? Např., že by se vyhřívalo okolí kamen v obývacím pokoji, kde budou umístěna?
Odpovědět
Nejsem topenář, ale v kamnech je dochlazovací smyčka. Všechno je ale řízení elektronikou. Elektronika v kotli (pokud je automatický kotel), oběhové čerpadlo atd. Teplovodní vytápění prostě bez elektriky nejde. Jak jsem psal, klasický teplovzdušný kamna nebo krb a přikládal bych podle pocitu chladu asi pro vás nejlepší varianta, ale ne moc pohodlná. Letos začnu stavět a ohledně vytápění nejsem rozhodnutý. Jedna z variant je automatický kotel, kde bych právě záložní chod řešil elektrocentrálou. V dnešní době jsou výpadky elektriky řádově v hodinách, možná by ani nebyla potřeba.
Odpovědět
Podle mě to jde bez čerpadla v jednopatrovém domě. Tam bude docházet k cirkulaci vlivem ochlazování vody nahoře, která bude klesat a bude nahrazovaná teplou z kamen. Ale v bungalovou, kde nebude tenhle spád to jde bez elektriky těžko..
Odpovědět
samotížná soustava funguje i bez čerpadel, ovšem jestli se dnes používá, to netuším. V nejvyšším místě je expanzní nádoba. Jednu takovou jsme nedávno rušili. Pouze pamatuji, že taková soustava ohřívala stovky litrů vody a je v dnešní době "trubiček" a co nejtenších radiátorů neekonomické :) Taktéž se špatně reguluje a termostatické ventily se zde povětšinou nepoužívají. Proto se dnes ohřívá co nejmenší množství vody a používá nucený oběh.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?