Kotel na tuhá paliva, jak zvolit další zdroj?

Dobré ráno! Teď se to vzhledem k počasí moc nehodí, ale zanedlouho budeme s topenářem řešit topení... Budeme mít kotel na tuhá paliva - na dřevo a chceme toto topení doplnit něčím pohodlnějším kdy např. přijdeme z práce domů, aby už bylo zatopeno... Jak to máte vy? Nějaká doporučení? Plyn u náš bohužel nepřichází v úvahu...
Odpovědět
Profilova fotka
@petramana pokud budete mít klasické radiátory, tak elektrokotel, budete mít ješte 20h levnějsšího proudu. Pokud tedy nemáte nějak velký dům.... pak TČ.
Odpovědět
@petrsv1000 budeme mít v přízemí podlahovku a v patře radiatory... dům je patrový, zastavěná plocha 114 m2
Odpovědět
Profilova fotka
@petramana nejaky duvod proc davat dva ruzne systemy? Vyrazne se tim zeslozituje regulace....
Odpovědět
@jumpmans to už jsem tu někdy řešila, prostě to tak chceme, má to tak plno známých a funguje to.. topenář nám to taky tak navrhl... Jen teď řešíme to doplňkové topení ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petramana v tom pripade elektrokotel nebo plynovy kotel nebo high power tepelne cerpadlo s moznosti vyssi teploty otopne vody. elektrokotel (nebo topne patrony v a aku nadrzi) je investicne nejlevnejsi varianta, ale s nejvyssimi provoznimi naklady. Musite si spocitat jak moc budete topit drevem a jak moc poustet "pohodlnejsi" zpusob Ja mam kombinaci interieroveho kotle se zadnim prikladanim a aku nadrze s el. patronama. posledni zimu jsme topili dohromady asi dva tydny, zbytek jel na elektriku. Budu pripojovat dalsi tepelny zdroj - modifikovanou klimatizaci predelanou na TC, abych snizil provozni naklady.
Odpovědět
@jumpmans nechceme to mít zas přetechnizované jako nějakou strojovnu :-D jak jsem psala, bylo by to na přitápění kdy bychom nebyli cca půl dne doma, aby jsme přišli do tepla 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petramana problem je ze pokud chces kombinovat vice zdroju tepla a vice topnych okruhu - coz ty jsi rekla ze to tak proste chcete, tak se kvuli tebou pozadovanemu komfortu - "aby jsme prisli do tepla" nejake automatizaci a regulaci nevyhnes. Takze proste tu "strojovnu" mit budes nebo to bude na ukor bezpecnosti. Videl jsem i variantu, ze rucne zavirali kohoutama jednotlive okruhy (odstavovali kotel atp) a pak jednou zapomneli spravne ventily otevrit kdyz zatopili v krbu... krbova vlozka jim skoncila v obyvaku na gauci tesne vedle 5leteho ditete.
Odpovědět
Profilova fotka
@petramana tak pak ten elektrokotel, nastavíš si termostat n apožadovanou teplotu a když budeš chtát zatopit kamny či v kotli tak teplotu stáhneš, jinak budeš mít domá stále teplo :-)
Odpovědět
A co kotel na peletky? :-D Ten budeme mít my: Akumulační nádrž (s elektropatronou pro případ výpadku peletkového kotle) + peletkový kotel + všude podlahovka Je to vše plně automatické (když dojdou pelety může jet el. patrona)
Odpovědět
Tak si k tomu kotli na dřevo dejte akunádrž se záložní elektropatronou. Když nebudete doma, překlene to období kdy nejste doma akunádrž.
Odpovědět
A kolik máte tepelné ztráty domu ? Nebude ten kotel na dřevo zbytečně moc výkonově předimenzovaný ? Co jsem slyšel, tak díky regulacím EU se již málo výkonné kotle na tuhá paliva nemůžou vyrábět, kvůli tomu, aby to na malý výkon nedehtovalo a neškodilo životnímu prostředí... Tak je dělají automaticky všechny s vysokým výkonem..
Odpovědět
My máme kanadskou krbovou vložku a elektrokotel s radiátory, jsme spokojeni.
Odpovědět
Článek se načítá
Taky moc nechápu proč kombinujete podlahovku s radiátory, nevidím pro to jediný racionální důvod. Že to mají známí není žádný argument. V době, kdy stavěli to mohlo být jinak a podlahovka byla třeba drahá a méně rozšířená. Navíc v dnešní době bych už radiátor ani nechtěl, jen to překáží nábytku, dětem apod.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?