Topení dřevěnými briketami - zkušenosti

Profilova fotka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Vaše zkušenosti se dřevěnými briketami? Vybíráme krb do našeho nového domku a můj muž chce topit dřevěnými briketami (ekobriketami). Četla jsem hodně článků, ale zajímají mě Vaše rady. Nemám žádné zkušenosti, jen to, co jsem četla. :) děkuju moc a hezký den Katka
Odpovědět
Profilova fotka
@katkahla nevím co konkrétně chceš vědět, občas s nimy zatápím, ale jinak dřevo je dřevo ;-) Asi bych protopil majlant, hoří docela rychle....
Odpovědět
Profilova fotka
Chtěla bych zkušenost, už zkušenost, že hoří rychle je docela vystrašující :) Já jsem od našich také zvyklá na dřevo, neznám topení dřevěnými briketami, četla jsem jen, že z nich není "binčus", vyhřejou a muž zkoušel i nějaké propočty. Nevím, jestli je v topení v obyčejném krbu takový rozdíl mezi dřevěnými briketami nebo dřevem.... =-)
Odpovědět
@petrsv1000 @katkahla mam opacnou zkusenost, nam teda horeli daleko dele nez klasika drevo... naopak zvazujeme, jestli je nenakoupime misto dreva na pristi rok...
Odpovědět
Profilova fotka
Brikety pouzivame jen obcas..vyhodu vidim,ze jsou velmi skladne...zasobu na topeni na tyden mame v jedne krabici u krbu ..minus je za me vice popela,ze dreva nemame takrka zadny a vetsi prasnost...mame to doma rozdelene,ja preferuju drevo,manzel drev.brikety..podle me je tam lenost donest si drevo,balik briket je hned bez prace po ruce.. ;-)..financne nam vychazeji lepe brikety,nez drevo,ale pri male spotrebe to neresim..podle manzela maji vetsi vyhrevnost a dele vydrzi..ja kdyz hodim spalek do kamen,tak hori i 7 hod..to briketa nevydrzi ani nahodou..proste oboje ma sve plusy i minusy,je na kazdem,co uptednostni..
Odpovědět
Je briketa a briketa :-) Já jsem nejake taky vyzkoušel, některé shořely velmi rychle a tepla moc nedaly, jine byly super. Nakonec jsem se ale vrátil ke dřevu, zvítězila ekonomika.
Odpovědět
Profilova fotka
tak my topíme jen dřevěnými briketami ( ale jak píše danadan, je v nich velký rozdíl) za topnou sezonu jsme stopili paletu - cca 7 tisíc. Ale je pravda, že topíme v akumulačním krbu s akumulačními prstenci a s elektronickou regulací hoření a máme dřevostavbu. Za nás super, žádný binec, žádná práce jak se dřevem a uskladněno máme v garáži. Briketu lámeme na půlku a za celou zimu jsme krb vybírali cca 4x.
Odpovědět
Osobně mám lepší zkušenost s briketami hnědouhelnými jsou vhodné i k přímému přikládání protože takto nekouří (uhlí je odhořívací palivo při přikládání kouří) vyvíjí krásný žár a mají velmi dlouhou stáložárnou fázi, tzn. když odhoří na žhavé je-li jich s dostatek pak se mohou přívody vzduchu do topidla přivřít na úplné mililiminimum a takto vydrží bez problému hřát celou noc, roztopit lze snadno tak že do popele hodíme ze pět nových a jede se nanovo. Aby ale bylo topení komfortní pak to chce jednoznačně pohyblivý rošt ovládaný zevně a prostorný popelník takto je to čisté bez prachu a bez problému, tuto výbavu ale většinou krby nemají tudíž jsou vhodné spíše do kamen nebo krbových kamen která mají dobře řešeno odpopelňování.
Odpovědět
Profilova fotka
@katkahla @mitote asi opravdu záleží na tom "od koho " jsou, ale není nad suché dubové dřevo, tam je výhřevnost oproti briketám hodně znát.... Noco každej si to musí zkusit sám, vyzkoušíte dřevo a brikety a uděláte si obrázek sami co je pro vás výhodnější ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 ja ted uprimne ani nevim, jake drevo jsme meli, ale i kdyz melo byt z pily vyschle, tak nebylo :-/ ono zalezi jake brikety a za kolik... my meli neco z Bauhausu
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote taky sem teď koupil v Bauhausu za 51Kč za balík ;-) ale jak říkám na dřevo to nemá a nevěřím, že na pile bude suchý, dřevo do krbu či kamen musí ležet/schnout tři léta pak to má tu správnou výhřevnost, hlavně to chce tvrdé dřevo ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 meli jsme tusim dub... a ty brikety byl taky z tvrdeho
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote tak ten je tak dobrej, tak já je měl asi ze smrku, hořej tak max půl hoďky...
Odpovědět
Článek se načítá
@katkahla Jak už i ostatní napsali, je to výrobce od výrobce, z jakých řezin to lisuje, pod jakým tlakem...o tom to je především. Čím kvalitnější, tím vyšší cena také bude. Ale v podstatě je to pořád dřevo, pokud koupíte fakt fest slisované brikety z tvrdého, pak celkem jako ano. Zvyšuje se oproti dřevu výhřevnost o něco, poněvadž se zvýší objemová hmotnost a sníží vlhkost. Chcete-li tedy jít s dobou a jakoby topit ekologicky. Ono je to také o tom umět topit, seřídit vzduch a tak, to není jen tak úplně jednoduché.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondra_cha děkuji za info :) to říká i můj muž, že není briketa jako briketa. :) Jdeme zítra vybírat krb, tak se už těším.
Odpovědět
@katkahla Není zač, také se měl někdo ptal v mém domku "tady bude krb?", odvětil jsem "Nejsme na hradě",tady něco takového možná bude jen přes moji mrtvolu. nevím proč to lidé dělají, možná vědí proč, já jej nemám, nikdy bych jej nechtěl a vůbec. Po těch letech, co jsem topil v domku tuhými palivy (jinou možnost jsem tenkrát neměl), to se divím, že si to do novostaveb někdo přeje, stejně to vesměs ani moc nevyužije, myslím (samo že v některých případech to ukládá zákon). Ale taková je doba. Mám teď v domku topení jakési bezobslužné (TČ), samozřejmě mám i náhradní zdroj tepla, protože po těch letech asi těm kamnům pokoj nedám, kamna, je to i můj koníček, ale dřevo používám jen pro zatápění, jinak v těch kamnech topím uhlím. Tím myslím pochopitelně stáložárná kamna na uhlí (ta už se nedají sehnat nová, opravuji starší kamna a používám taková), naučí-li se s tím člověk, je to zcela bez bordelu a kouře (neboť do takových kamen se vše jen sype, nic ne nepřikládá rukama) , účinnost spalování je dobrá, dlouho uhlí vydrží žhnout., to nemá chybu. Takové topení vyjde levněji než dřevěné brikety. Musí se to ale člověk naučit. To je ale dnes asi dost neznámé téma, málokdo to zná, nemluví se o tom, neletí to v dnešní době...
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?