Topení elektrikou /elektrokotel a podlahové vytápění/

Chci se zeptat jestli má někdo stejně řešené topení v rodinném domě a jestli ano tak se chci zeptat kolik jste asi platily za elektřinu a jaký máte tarif.Máme dřevostavbu takže zvažuji jaký zvolit systém topení.
Odpovědět
@martin678 máte tuto kombinaci v RD domě. Všude teplovodní podlahové vytápění a elektrokotel. Topíme od prosince a roční zuctovani mame v zari, takze nevim jak to bude vychazet. Zalohy platime 3 tis mesicne, a snad to bude i stacit. Kotel nam spina jen na "levnych" hodin.
Odpovědět
@martin678 my tuto kombinaci do naší dřevostavby plánujeme. El. kotel, el. podlahovku a na přihřátí krboná kamna do obýváku. Doufáme, že nás to nesežere, když stavíme nízkoenergetický dům :-D
Odpovědět
... krb máme taky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@martin678 .. tak my do dřevostavby máme rovněž tuhle kombinaci + krb :) teda zatím jenom ve výstavbě, ještě nemáme zprovozněno, takže roční náklady Ti taky nepovím :-N ale jako všichni doufám, že budou zkousnutelný! :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
@terezasi Ahojte, my máme RD typu bungalow postavený z 30 porotherm, zatím jeste nezateplen(v budoucnu bude 15 polystyren). Vše máme na elektřinu včetně topení které je podlahové vodní. Kotel máme elektro 9kW. Zálohy na elektřinu máme nastaveny na 3000Kč/měsíc, uvidíme jestli nám to vynde nebo ne.. Přikláníme se ale spíše , že budeme muset neco doplácet z důvodu toho, že se nemužem nějak dohodnout s tm našim topením, proste nevíme jak máme topit, co je lepší jestli stale temperovat na určitou hodnotu, nebo používat ekviterm nebo...co..kdo poradí..?Můžete se ktomu nějak vyjádřit, poradit..?
Odpovědět
Profilova fotka
My máme dřevostavbu a máme podlahové topení elektr., krbová kamna a na vodu samostatný bojler. Za rok platíme za elektř. se vším všudy (všechny elektrospotřebiče, voda, topení) 17 tis. Topení máme nastaveno tak, že zapne ve 14 hod ve všední den, je nastaveno na 21C, takže jakmile dosáhne v pokoji teplota 21C, topení přestane topit a "dojíždí". Většinou teplota stoupne až na nějakých 22-23C, ale to je až tak za 3 hodiny po zatopení. O víkendu máme nastaveno na zapnutí už v 6 hod, aby se to stihlo vyhřát, než budeme stávat. U teplovodního to má delší dojezd, takže bych radila dát teplotu nižší, tak na těch 20C a rozjezd na zahřátí bych řekla tak o hodinu až půl delší, to fakt nevím... Ale to je jen můj názor, musí se přidat někdo, kdo má teplovodní podlahovku..
Odpovědět
@marketasara Poriadnejšie zatepliť a postačí programovateľný termostat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
@martin678 @terezasi @radunk.a @marketasara @blacksr - obnovuji dotaz! :-) Tak jak jste na tom s elektrikou v době zdražování všeho? :-S Stavíme dřevostavbu a chystáme se na teplovodní podlahové vytápění + radiátory horní patro, elektrokotel, na podzimní večery přitápění krbem..zajímají mě roční náklady na vytápění elektrikou, děkuji! :-)
Odpovědět
@iw1984 Ahoj, nevim, zda muj prispevek nebude trochu mimo, protoze tuto kombinaci nemame, ale takto - zrusili jsme primotopy a misto elektrokotle jsme dali samoregulacni raychem a vytapeni krbem. Zatim znam jenom jeden dum s touto kombinaci a nasim slozenim izolaci. Vychazi to na 7000 Kc/rok + drevo (asi 5m3). Ale osobni zkusenost bude az po teto zime, tak uvidime:) Jinak ty rocni naklady na vytapeni elektrikou opravdu hodne zalezi na velikosti domu a samozrejme hlavne izolaci.
Odpovědět
Profilova fotka
@iw1984 tak my platíme 2500 Kč/měsíc zálohy za komplet spotřebu elektriky (teplovodní podlahové vytápění po celém domě, elektrokotel, ohřev TUV). Na vyúčtování čekáme, ale předběžně nám budou kolem 5 tis. vracet. Takže my jsme moc spokojení, protože nejsme zrovna žádní šetřiči - denně plná obrovská vana, topíme na 24 stupňů, když jsme doma tak nonstop TV + 2 notebooky, svítí celej dům :-N :-D
Odpovědět
@radunk.a tak to jsi mě velmi potěšila, písni potom ještě po vyúčtování, jak to dopadlo! :-) Mě děsí ohřev té vody, páč já přes zimu taky ráda plavu, navíc máme 2 psy, takže od podzimu do jara koupeme furt.. ;-)
Odpovědět
Dřevostavba od RD Rýmařov - 5+1 podl. plocha 125 m2 - solární ohřev TUV zásobník na 300l Hydrounit - vše na elektriku- el. podl. topení Fenix s centrální řídící jednotkou - tarif D45 - zálohy 3500 Kč/měsíc - podle všech ukazatelů se do záloh vlezem v pohodě ještě by nám měli vracet - vyúčtování v únoru tak uvidíme.
Odpovědět
Článek se načítá
@iw1984 Moje číslo spotreby Vám nepomôže. Cca 250 € ročne by malo stáť topení (ešte nebývame). Vy si dajte vyrátať straty domu a platba sa dá pomerne presne určiť.
Odpovědět
@iw1984 Pri elektrickom ohreve vody je výhodné dať solár. V našich podmienkach návratný behom 6 rokov.
Odpovědět
@blacksr díky moc za info, ve čtvrtek dostaneme cenovou nabídku na celé topení + vodu. Nechali jsme si nacenit i ty soláry na ohřev vody, tak jsem zvědavá..;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Soláry jsou na ohřev vody dobré, tedy do doby než zjistíte, že vývoj pokročil. Nové termodynamické solární systémy, které nejsou dražší, sníží spotřebu energie na 30% (i méně).
Odpovědět
@radunk.a .... ahoj, jakou máte prosím tepelnou ztrátu vašeho domku? díky díky
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje jooo,tak to přesně nevíme - v projektu máme 5 kw, ale to bylo při výrazně nižším zateplení, než ve skutečnosti máme - během samotné stavby jsem hodně přidávali :)
Odpovědět
@radunk.a ... díky ;-) ... a máte dřevostavbu nebo zděnej domek? a kolik m2 vytápíte? a jaké máte podlahové krytiny, kde máte podlahovku? díky moc za výslech ;-), my se rozhodujeme jakoý elektrický topení zvolíme ;-)
Odpovědět
ahoj co by jste mi poradily máme maly bungalov s celkovou obytnou plochou 63m2 moje představa je teplovodni podlahovka s elktrokotlem plus krb s rozvody vzduchu a bojler s mozností dopojení solarnich panelů. Nebo by bylo lepší dát třeba krb s vyměníkem? a nějak to nakombinovat s tou podlahovkou? to by musela byt ještě akumulační nádrž která taky není zrovna levná.
Odpovědět
Sprav to ako píšeš, nič lepšie nevymyslíš 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Do malého bungalovu, nemá smysl drahá investice. Teplovodní podlahovka ano, zda akumulační nádrž napojená na krb je otázkou místa a způsobu užívání domu.. Proč ale nedáte iontový kotel místo elektrokotle? Má větší účinnost.Proč solární systém a ne termodynamický? Termodynamický má roční výkon až dvojnásobný, není závislý na slunci ale umí jej využít.
Odpovědět
my mame elektrokotel s podlahovkou horkovodni + radiatory, ty jsou kapicku naddimenzovane, protoze mame teplovodni vlozku bez akumulacni nadrze, tak at to ma kam odejit... Nemame zatepleni, domek z Ytongu, ale i s tepelnymi mosty, ktere budeme eliminovat az pristi rok. Od podzima do ted jsme protopili 10 kubiku dreva a uplne minimum elektriky (zatim staci ta vlozka) (podlahovka jeste nejede a nektere radiatory jeste nejsou pustene - az podle dodelavek se pusti)
Odpovědět
@jaromirbednar Váš web a Vaše nabídky jsou opravdu velmi zajímavé. Líbí se mi čím dál víc :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje dřevostavba, nadměrně zateplená, teplovodní podlahovka v celém domě (cca 115 m2) + elektrokotel, dlažba + plovoučka :-)
Odpovědět
@radunk.a ... díky ... a máte přízemní nebo podkrovní? ... a kolik cm polystyrenu máte v podlaze a kolik vaty ve stropě? díky díky ;-) ;-) ;-)
Odpovědět
@radunk.a ... jo přízemní, už to vidim :-N
Odpovědět
@mulisi ... ahoj, máte teplovodní podlahovku s elektrokotlem? nebo jiné elektrické vytápění? zaujali mě vaše roční náklady ... děkuji ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Trosku sa Vam sem zo Slovenska zo spotrebou pripletiem aj ja :-) Taaak a mame tu 1 vyrocie od spusteniu vodnej podlahovky a 10 mesiacov plneho byvania v plne elektrifikovanom dome.Kurim elektrokotlom Protherm Raja 12kw.Vodu ohriavame v ele.ohriavaci o kapacite 80l.Varime,pecieme,cerpame vodu zo studne,svietime,perieme,kosime travu v sezone...proste vsetko u nas slape na elektrinu.Sadzbu mame DD2,takze ziadna NT,VT ale jasna sadza za KW+mesacny poplatok. Momentalne uz od septembra dom zatepleny 8cm polystyrenom,strop zatepleny mineralnou vlnou o hrubke 40cm,podlaha 8cm polystyren.Okna su 2sklo.Mame v dome krb 9,5kw bez prieduchov,ktory je umiestneny v obyvacke a momentalne v nom prilezitostne spalujeme este drevo zo stavby/zbytky z krovu,salungov a pod/Aby som bol objektivny,kurime v nom asi 2-3 x do tyzdna navecer po 2-3 hodinky.Oproti projektu sme pridali na zetepleni obv.plasta/bolo ratane iba s 5cm polystyrenom/,pridali sme v zetepleni stropu/tam bolo ratane s 25cm,pri podlahe sme zostali podla projektu.Zrusili sme jedny dvere na terasu a z dvoch dveri sme spravili okna.Jedno male okno sme zrusili v techn.miestnosti.Zrusili sme priehlad do stropu v obyvacke a vysku stropu sme upravili na 2,5m.Preco to pisem?Pretoze su to drobnosti,ktore nam bilanciu nasej planovanej spotreby podla projektu urcite ovplyvnili.Cisla o mnozstve energie na kurenie,teplu vodu,osvetlenie,varenie a podobne sem z projektu ani nebudem davat.Su totiz tak prestrelene,ze ani netusim,ako k nim prisli.Presne si ich ani nepamatam,ale celkovo to malo vist asi na 18000kw komplet.Energeticky certifikat,ktory ma supol do triedy B bol sice realnejsi,ale tiez nezodpoveda mojej realite.No a aby som zbytocne nenatahoval....Moja realna,kompletna spotreba za obdobie od 13.12.2011-13.12.2012 je ak moj merac neklame 8160KW.A ako som pisal vyssie,je v tom 10mesiacov plneho byvania/2 dospele osoby/ a 12 mesiacov od spustenia kurenia.A aby to zase nebolo spochybnovane,dalsie udaje doplnim 13 februara,ktory bude plny rokom byvania v nasom novom byvani.Z vysledkami som velmi spokojny a sam som sa presvedcil,ze aj v menej zateplenom dome sa da s elektrinou kurit a zit za velmi slusne naklady.
Odpovědět
@zirafak Tak tedy koukam a asi neco delame spatne. Energeticky stitek a projekt vynecham, je to zkreslujici. Topime podlahovkou, ale elektrickou (Raychem). Mame trojsklo, EPS v podlaze 12, ve zdech take 15 (navysovali sme) a ve strope take 12. Bydlime od listopadu, topime v krbu o vikendu komplet a v tydnu kdyz prijdeme pozde pouze podlahovkou. Jinak sme komplet elektrifikovani. A dnes sme za dva mesice delali odpocet a vychazi nam, ze sme protopili 2000 kW, co je neuveritelne...Krb mame ale 2-6kW, protoze mame pry opravdu dobrou izolaci. Netusim, co nam muze tolik zrat...
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?