Topení jen na elektřinu. Máte zkušenost?

Profilova fotka
Budeme stavět nízkoenergetickou dřevostavbu a v projektu máme naplánované topení jen elektřinou (podlahové topení v obýváku s kuchyňským koutem a elektrické konvektory AEG v ostatních pokojích). Trochu mám strach z budoucí spotřeby, záloh apod. Zajímalo by mě, jestli s tím máte někdo zkušenosti?
Odpovědět
Profilova fotka
Já tomu sice moc nerozumín, ale obě moje babičky mají topení na elektřinu (né podlahové) a asi by to neměly, kdyby to bylo tak drahé :-) , ale vím že topily na ten levnější proud, je v určité hodiny. A pak když jsem tam byli na návštěvě, tak se furt babča ptala jestli nám není zima, že už za chvíli zapnou topení :-N , tak já nevím. Ale známí zas říká, že už by nic jiného nechtěl. Ti zase mají to v té podlaze a je pravda, že je to velice příjemné. Byla jsem unešená. On dokonce tvrdí, že už by nic jiného nechtěl x-)
Odpovědět
Platby za vykurovanie závisia od toho, akú spotrebu na kúrenie, TÚV a ostatnú elektrinu máte. Keďže pôjde o NED, merná potreba tepla bude max. 50 kWh/(m2rok). Ak bude mať dom 100 m2, na kúrenie ročne spotrebujete max. 50x100= 5000 kWh. TÚV si môžem fakt len tipnúť - to závisí od počtu osôb, koľko každý vyžbrndá vody, či bude solár... ale tipuje cca 1500 kWh ročne. Bežná elektrina tipujem 3000 kWh ročne. Vo vysokej tarife bude cca 15% z "bežnej" elektriny ........... 450 kWh V NT bude zvyšok bežnej, kúrenie a TUV: spolu okolo 9000 kWh. Vynásobte si cenou za 1 kWh v NT a VT od Vášho dodávateľa elektriny. A pripočítajte 12x mesačný poplatok za dvojtarifný elektromer. Odhadujem, že vyjde suma okolo 30.000 Kč. Vy si doplňte údaje presne, spôsob som Vám ukázala. Byť Vami, idem s drevostavbou do pasívu. Vy máte v ČR program Zelená úsporám - na pasív dostanete 250.000 Kč. My staviame na Slovensku bez dotácie a bude to v pohode - oproti klasike žiadne cenové navýšenie: http://pasivnydom.blog.cz
Odpovědět
A pocula si uz o infrapaneloch?Ak chces poslem IP kontakt...
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj my, máme normální dům, 15 let starý, teď teprve zateplujem, bydlíme tu 2 rodiny, nahoře 4+kk a dole 2+1. loni spotřeba 72000 kč a máme na elektriku vše, topení, sporák, televize, pc. jiá sem na mateřský, takže pořád doma. tv běží skoro pořád, stejně pc. topíme dost, někdo tvrdí, že máme přetopeno. tak posuď sama :-)
Odpovědět
Profilova fotka
jo a noční proud máme 20 hod denně. ale prý už v ceně nočního a denního v tom našem tarifu není takový rozdíl jako dřív. a je fakt, že nepřemýšlím, že teď de nooční tak budu prát nebo žehlit jako to dělá babi :-)
Odpovědět
máme nízkoenergetický domek ,podlahové topení jsme daly do všech místností a tím snížily celkový příkon na vytápění skoro o polovinu.El.konvektory mají dost vysokou spotřebu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@bajerpeta @blacksr My jsme take chteli Zelenou usporam, al zrovna tento rok neplati. Stavime NED, nemam super zatepleni, ale 12 EPS v podlaze, podobne na pude a pod. Mame bungalov. Tepelna ztrata 4.2 kW, co si myslim, ze take slusne. Trochu mne ale prekvapila merna potreba tepla - vysla B, ale 97!!! kWh. Pocitane bylo ale pul domu podlahove a pul primotopy. Ted jsme to zmenili na samoregulacni podlahove, tak doufam, ze merna potreba klesne, ale nechce se mi verit, ze dobre zaizolovany dum dosahne tak blbych hodnot. Mozna je to tim, ze budeme mit krb a bez rekuperace...:( Pevne doufam, ze neprotopime i ponozky...
Odpovědět
@bajerpeta @blacksr Kecam, myslela jsem spotrebu energie, ne tepla, omluvam se:)
Odpovědět
@linee To nie je možné, aby merná potreba tepla na vytápění bola 97, ak ste izolovali nadštandardne. V podstate je jedno, čím kde topíte - to číslo MPT na vytápění vyjadruje energ. kvalitu domu. A projektanti vo výpočtoch nezohľadňujú podlahovku pri stratách podlahou (nikto nedáva teplotu podlahy vo výpočte 28-30°C - všetci dávajú 20°C, čo ale u podlahovky nie je pravda). Vy ste si sami vyžiadali, aby to zohľadnili? Lebo ja som to ešte nevidela. Koľko protopíte, vyjadruje hodnota POTREBA TEPLA NA VYTÁPÉNÍ - jednotka kWh. Ak to číslo 97 je potreba energie, tak zrejme vychádza z potreby tepla na vytápění, tam sa zohľadňuje aj účinnosť a tuším aj zdroj. Neviem presne. To už ale nie je vyjadrením kvality domu, lež typu topení a jeho regulácie. Preto ak sa bavíme o energ. kvalite domu, je lepšie operovať s hodnotou potrebou tepla a mernou potrebou tepla na vytápění.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?