Topení kotlem na dřevo v novostavbě

Budeme stavět malý dům obytná plocha 100m2. Dva dospělí + dvě děti. Řešíme vytápění a víme jistě, že chceme teplovodní podlahovku. Nemám zatím spočítanou TZ, ale myslím, že se vejdeme do 5kW. Otázka zní čím topit? Máme les a tím pádem dřevo zadarmo, jen za práci. Manžel uvažuje o TČ, zatím neví jaké. V obýváku plánujeme komín a pokud bude nutné jako druhý zdroj tepla, koupí se aku kamna. Plynová přípojka nebude a o elektrokotli jsme zatím neuvažovali. Jde mi o řešení jak cenové, tak praktické. S kotelnou počítáme, takže všechny varianty jsou v kurzu. Prosím o názory a zkušenosti. Děkuji
Odpovědět
@cudla78 Zhruba máte tyto možnosti 1) Topení pomocí TČ. Cenově dáte za TČ cca 150tKč (třeba LG Therma) komplet včetně ohřevu TUV. Výhodou je i možnost chlazení do podlahy a samozřejmě komfort topení 2) Pokud budete stavět z rozumným zateplením, dostanete se na TZ pod 4 kW. Klidně tedy můžete počítat s topením pomocí elektrokotle + krbová akumulační kamna. Ohřev TUV bojlerem nebo bojlerem s integrovaným TČ (luftbojler) 3) zplynovací kotel na dřevo+elektrokotel+bojler. Otázkou je jak dlouho Vás bude bavit dělat dřevo,,takže je to na Vašem rozhodnutí. . .
Odpovědět
Celkem malý dům, takže snížit ztráty co to půjde a topit elektřinou (klidně podlahovkou s elektrokotlem) aby vyšel PENB, tak do systému zařadit tč vzduch-vzduch (obyčejná klimatizace, která se stejně bude hodit) a na ohřev vody bojler s tepelným čerpadlem (tak to budu mít já). Krb je pak zbytečný a nadbytečný, protože stejně bude interiér jen přetápět, ušetří se tedy i za komín, pořizovací náklady budou relativně nízké a odpadá práce se dřevem.
Odpovědět
@cudla78 mame 100m2 drevostavbu bungalov, s teplovodni podlahovkou a topime elektrokotlem. Kdybych to delal ted, pridam jeste do obyvaku obycejnou klimatizaci jak radi @rimmer - na pripadne pritopeni na jare / podzim a na chlazeni v lete. Na teplou vodu mame obycejny bojler a naprosta spokojenost.
Odpovědět
Mám dřevostavbu 110m2 TZ 3,8 a topím klimou+podlahovkou(kabely).Kotel na dřevo bych vůbec neřešil.TUV bojler
Odpovědět
@rimmer @mirekb A jaké jsou prosím náklady za elektřinu?
Odpovědět
My máme novostavbu a topíme kotlem na dřevo (25 kW+aku nádrže 2m3), podlahovka, plocha cca 160m2. V zimě i když bylo u nás -10 jsem zatápěl obden (jen kvůli tomu abych udržel stabilně 22-23 st.) a vždy tak dvakrát došel přiložit po zatopení než se nádrže natopili (pokud má člověk všechno dřevo připravené, tak zátop je vč. přípravy na 5 minut a přiložení na minutu nebo dvě max.). Ohřívám tím i vodu. Mám i elektrokotel jako záložní zdroj v případě lenosti nebo dovolené :-D Je s tím práce, to jo, ale já si říkám, že to bych moh rovnou bydlet v bytě :-) Spíš je otázka dostuonost dřeva do budoucna a je to náročnější na prostor, takže to zabere něco navíc. Jinak my za elektřinu necelých 10 tisíc a to nešetříme (bojler je tedy kombinovaný, přes léto jede na elektřinu, ale moh bych klidně topit, z nádrží to ohřívá vodu 4 dny). No a nějaký benzín do pilky a nafta do traktoru, ale to je pár korun. Vstupní investice za kotel, nádrže, čerpadla asi 60 tis. Zbytek nepočítám, to je stejné i s TČ, plynem apod.
Odpovědět
Profilova fotka
My mame novostavbu a topime nasim drevem, mame interierovy kotel Werner v obyvaku se zadnim prikladanim, za tim malou kotelnu a v technicke nadrzi akumulacni nadrz.
Odpovědět
@p92 jakou značku kotle máte?
Odpovědět
Klasický dřevozplynovací kotel - Atmos DC25S (příště bych asi volil jiný, na druhou stranu jsem ale jinak spokojený). Ještě jedna věc - mám kotelnu/TM 4,5x2,3m a je to tak tak, abych tam naskládal i nějaké dřevo na týden nebo dva pokud topím v režimu viz výše a nemusel pořád ven (to by mě nebavilo - to si nanosím až když jdu po týdnu s popelem). Pokud budete mít kamna, tak je to samozřejmě trochu jiná situace. A z toho dřeva je ale taky slušný bordel (v kotelně) :-) Má to svoje pro a proti.
Odpovědět
Profilova fotka
@cudla78 drevo musi cloveka bavit a musi ho chtit, jinak je v dnesni dobe cela rada mene pracnych komodit na topeni - otazka jak dlouho :-)
Odpovědět
@cudla78 Pokud si chcete spočítat odhad nákladů na jednotlivé druhy topení, tak použijte kalkulačku zde: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... Pro 100m2, TZ=3.8kW a 4 lidi vychází kompletní roční náklady pro čistě elektrické topení cca 35000Kč/rok a pro topení TČ cca 23000Kč/rok. Efektivní topení dřevem znamená investovat dost vysoké řástky do topného systému a jedná se o částky srovnatelné s investicí do TČ. Přitom TČ zajistí i letní chlazení. Takže je to jen na Vás. Opravdu chcete topit dřevem ?
Odpovědět
@cudla78 bydlime rok a tak jeste nemam finalni ucet za elektrinu, ale bude to cca 30tis komplet za topeni, bojler a spotrebu domacnosti. Nijak extra nesetrime, poradne vetrame (i v zime) a jsme na hodne vetrnem miste, coz asi taky na spotrebu ma vliv. Rocni spotreba elektriny: 9400kW v nizkem tarifu a 525kW ve vysokem
Odpovědět
Článek se načítá
@zubr487 Děkuju. Uvažujeme o počáteční investici. My teď bydlíme s rodičema a celou zimu jsme zvyklí topit ve starém kotli na dřevo a uhlí. Je pravda, že je vše ve sklepě a je tam dost místa, což my mít nebudeme. Ale na druhou stranu už máme pořízené veškeré věci jako je štípačka dřeva, pila atd. a maželové hobby je právě to obhospodařování lesa. Na stranu druhou je nám čtyřicet a pomalu začínáme myslet na to, že by jsme tím dřevem zatopili jen občas, tak abychom nemuseli myslet před zimou na hromady dřeva. Takže právě řešíme, jak to udělat tak, abychom nemuseli ze začátku investovat do TČ, ale do budoucna (cca za 10 let) s ním počítáme. Podlahovka teplovodní bude stoprocentně. Co dál? Koupit kotel na dřevo s nízkou výhřevností (+ aku nádrž + bojler) a za cca deset let ho vyměnit za TČ? Je to vůbec možné? A je možné do toho všeho zakomponovat i elektrokotel? Snažíme si získat veškeré informace, ale co člověk, to jiný názor. I technické řešení... někdo říká kotel na dřevo je levná varianta a někdo ne... někdo říká TČ 150 tisíc, někdo 250 tisíc. Každý má jiné zkušenosti. Poslední varianta, která mě napadá je elektrokotel a krb s vzduchovými rozvody. Toho krbu, když nebude kotel na dřevo se nechci vzdát, kvůli přerušení elektriky. Je to nejlepší záložní zdroj tepla.
Odpovědět
@cudla78 Jak jsem ji6 psal. Pokud opravdu plánujete topení dřevem, máte tyto možnosti !] zplynovací kotel s AN.+ sarapatičky kolem (oběhováá čerpadla, regulace, směšovací ventily atd.). Ohřev TUV a bych řešil vloženým výměníkem v AN. Klasika napž. nádrže LMT + výěník DN32. Místo elektrokotle stačí elektrické patrona s termostatem. Podle typu kotle jste na ceně kolem 80000 Kč 2) teplovodní krb + to samé jeko v předchozím případě. Zde by byl vhodný krb se zadním přikládáním, jinak si budete dělat z obýváku kotelnu. Cenově to bude srovnatelné 3) teplovzdušný krb pro občasné topení + elektrokotel + bojler. Je to nejnižší investice, ale samozřejmě budou vyšší provozní náklady. Pro snížení nákladů na provoz můžete použít luftbojler a případně klimatizaci. Osobně ale nepovažuji topení klimatizací za komfortní topení. 4) rovnou jít do TČ. Cena 250tKč zhruba platí za značky jaoko NIBE, ITV apod. Pokud si pořídíte např LG Therma, jste na cené za komplet kolem 120tKč. Pozdější přidávání TČ do variant s AN se sice dělá, ale stndardně Vás bude výrobce nutit do použití jejich vnitřní jednotky. . .
Odpovědět
@zubr487 Super, takhle shrnuté jsem to potřebovala. Děkuji
Odpovědět
V moderní domácnosti bych s topením pevnými palivy vůbec neuvažoval. Náklady na komín a revize si schovej. Modernímu domu do 100m stačí TČ 5kW. Otázkou jsou však reálné náklady! Podlahové vytápění vyžaduje polystyrenový rastr, trubky a anhydritovou podlahu a to ve vrstvě minimálně 5-7cm. Ta anhydritová podlaha je dost ošemetná věc!!! Je to stavební úkon navíc a stojí dost peněz. Nakonec ji stejně budeš muset nivelovat nebo zbrušovat. Dlouho vysychá a sesedá - prostě se scvrkává - to pro dlažbu není dobré. Plovoucí podlaha pro teplou podlahu je o dost dražší. Doporučuji spíše elektrické rohože - cena, rychlost instalace, minimální problémy a v podstatě žádné technologické pauzy. Do klíčových místností doporučuji doplnit o Topení/chlazení klimatizací - ty mají lepší energetickou účinnost než TČ, nižší cenu, je výběr. U vodního topení musíš počítat se setrvačností nahřátí podlahy což může být i 60min. U nízkoprofilově zapuštěných rohoží je to třeb i 5min. Z toho plyne, že vodní topení je náročné na regulaci. Polystyrenové rastry - anhydritová podlaha regulace, vodní zásobník + TČ je dražší než rohože a klimatizace. Než se cena rozdílu vyplatí, budeš TČ měnit nic nevydrží věčně. Moderním trendem je variantně napájet klimatizace z fotovoltaických kolektorů.
Odpovědět
@profitechnik Promiňtye, ale píšete nesmysly. Jednak by jste měl respektovat přání tazateply cudla78. Nějaký krb je daný a stejně tak teplovodní PT. Dělal jsem již jak teplovodní tak i elektrickoé PT. Pokud se bavíme o podlaze mokrou cestou, tak teplovodní PT vychází levněji. V obou případech musíte mít izolaci,, na tom separační folii, nějakou topnou vrstvu a zálivka betonem nebo anhydritem. Typ zálivky vůbec nesouvisí s tím, zda se jedná o elektrickou nebo teplovodní podlahu. Cenově jsou nejlevnější trubky,, pak elektické jednožilové kabely,, dvojžilové kabely, rohože a vůbec nejdražší jsou zázraky typu HeadFlow. Osobně spíše doporučuji dvojžilové kabely. Kromě toho, že jsou proti rohožím výrazně levnější, je jednodušší i pokládka. Sesedání anhydritu slyším poprvé. Neplete si to ? Celkem často se vyskytují problémy s poklesem izolace. To je klasický případ ošizené práce, pokud izoaci dělá břídil, který před pokládkou EPS nesrovná podklad. Podlahová krytina zase nesouvisí s typem podlahovky. V každém píípadě je plovoucí podlaha na podlahové topení nejméně vhodné.
Odpovědět
@zubr487 Mám vodní topení v anhydritové podlaze. Ano je to jak píšete, volil jsem trubky protože to byla nejlevnější varianta a také jsem v té době nevěděl co bude zdrojem. "Typ zálivky vůbec nesouvisí s tím, zda se jedná o elektrickou nebo teplovodní podlahu". ten elektrický kabel se dá dát teoreticky téměř pod kachličky. což u toho anhydu musí být nějaká rozumná vrstva. Dnes bych šel do dvojžilových kabelů. Ale jinak máte pravdu přání a dotaz tazatele je důležitý. Spíše jsem chtěl předat osobní zkušenost. Chápu dotazy, protože jsem měl před realizací podobné otázky, vyvodil jsem z toho nějaký výsledek a dnes bych to dělal jinak. Jestliže je někdo ještě před realizací může vzít zkušenost jako určitou informaci a s dodavatelem se poradit. Také jsem sledoval co unás na ulici kdo a jak dělal, protože jsme všichni stavěli +/- ve stejnou dobu a vím zpět 8-10 let jak to posunuli. Asi největší hlouposti jsem se dopustil, když jsem nevěřil životnosti těch topných kabelů.
Odpovědět
@cudla78 přesně tohle jsem řešil taky, protože nás to čeká.. . moje představa byla krb s vložkou nebo kotel na dřevo,protože taky máme les, ale nakonec budeme mít jenom krb "pro atmosféru"... důvody byly ty, že mi všichni říkali, že dřevo mě bude bavit chvilku a pak budu uvažovat o něčem jiném, a zbytečně bychom kombinovali víc věcí, protože prvotní plán byla kombinace s plynem. Nakonec to nejšpí dopadne tak, že dáme TČ, země-voda. Řešili jsme to i s intalatéry, projektanty TZB a všichni se shodli na tom, že by šli do TČ, momentálně mám nabídku za cca 280T.
Odpovědět
@dave_91 tak i my právě řešíme TČ země-voda a raději vytěžené dřevo prodáme ;-) Ta úspora elektriky za to stojí. Ještě teda uvažujeme o přípravě na fotovoltaiku, kdybychom za pár let chtěli být soběstační. Ale určitě bude v obýváku krb!
Odpovědět
@cudla78 máme to přesně stejně, taky plánujeme přípravu na Fv nebo na solar, ale to ted nejspíš nebude aktuální, ale do budoucna určitě :)....
Odpovědět
@cudla78: Topte primárně elektřinou (s teplovodní podlahovkou), pro TČ si udělejte přípravu a po první sezóně zhodnoťte, jestli se vám investice do TČ vyplatí. Stejně budete mít díky elektřině jako primáru lepší tarif. Fotovoltaiku jako přípravu klidně, ale osobně si nemyslím, že stát do budoucna bude soběstnačnost nechávat jen tak. Nějakou dobu to ještě budeme dotovat všichni, ale v jistém momentu to zdaní také.
Odpovědět
@lukoid To je možnost také, ale na TČ země - voda budeme kopat na pozemku kvůli kolektorům a to bychom chtěli co nejdříve ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?