Topení na tuhá paliva nebo na elektriku?

Zdravím vás tu všechny, mám dotaz co je lepší na vytápění baráčku 4+1 zda elektrika nebo kotel na tuha paliva? Vaše zkušenosti, rady nápady? Uvítam vše, děkuji
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@petullena na toto téma je tu toho mraky... staší hledat a pročíst zkušenosti uživatelů. A pak nenapsala si žádné kritérium.... takže na to nelze poradit, co na to říká projekt, či energetický štítek ? Starý, nový zeteplený nezateplený, jak velký, máte kotelnu, na kolik stup"nů chcete vytýpět, kolik chcete měsíčně platit. jak často budete doma.... to vše ale řeší projekt topení ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj ja.mam problem s kolaudaci protoze jsme v projektu měli kotel na tuha paliva ale RD nam to rozmluvilo a tak mame jen elektrokotel 9 kW nevime jak s toho ven, pomůże nam ,ze mame zabudované řízene větraní? Je nějaka moznost abychom skolaudovali? Diky
Odpovědět
@stikobijec řízené větrání Vám nepomůže, ale instalace obyčejné klimatizační jednotky ano. 5kW jednotka která umí i topit se nechá pořídit kolem 15tis+montáž.
Odpovědět
@stikobijec Budu to řešit stejně jak navrhuje requied. Tedy pokud neseženu levné TČ, kdy TČ mám uvedeno v projektu a v PENB, a dám pouze elektrokotel a SÚ by s tím mělo problém.
Odpovědět
Profilova fotka
Je to na prd,nechtěl jsem aby se mi kouřilo z komína ,abychom neznečištovali ovzduší a tak se to obratilo proti nam ze topíme elektřinou. To je na hlavu postaveny
Odpovědět
@stikobijec Nevím zda-li tomu dobře rozumím, ale máte-li centrální vytápění elektrokotlem, pak si k tomu můžete pořídit kamna na TP (byť je to lokálnější, bez výměníku) to by neprošlo ?, užívat je vůbec nemusíte je to hezký doplněk, záloha nebo nouzovka a dá se topit čistě tj. i ta "radost" z toho že topím čistě že se z komína nekouří může být....Navíc ono jakékoliv vytápění na elektriku není tak "eko"jak se tvrdí, neboť u nás se cca min. 50 % el. vyrábí v uhelných elektrárnách a ty jaderné (jader odpad, výpustě přece jen nějakou radiaci produkují byť je to min.) nejsou také úplně "košer" a paradoxně i to uhlí čistěji spálíte v dobrém topidle k tomu určeném bez kouře a smradu v domácích podmínkách než v uhel. elektrárně. Nezdá se to ale je to tak. (stejně jako s některými "biopalivy" které je daleko problematičtější spálit alespoň tak čistě jako paliva fosilní např. kapalná)
Odpovědět
@petrmm Já v tomhle rozumím štikobijcovi a dost mi ten PENB zlobí :) . Budem topit neekologicky elektřinou na užitné ploše 107 m2 s TZ kolem 3,5kW pro 6 lidí, zatímco můj kamarád topí ekologicky v "děravém" domě o užitné ploše 150 m2 pro 3 lidi s TČ a krbem. On PENB má, já bych ho jen na elektriku nedostal, ale tý elektřiny spálíme cca stejně, on pro 3 já pro 6. A finančně mi to nějak nevychází, že bych dal za kamínka 20.000,-Kč, za komín ke třiceti + nějaká ta práce a revize a 4x za rok do toho hodil polínko. :) Jen takovej povzdech :)
Odpovědět
@r4d3k74 pokud se máte sladit s normou, vyhláškou, zákonem, není to o tom, aby to finančně vycházelo, vždy to bude čistát ztráta, kterou si "opticky" můžete snižovat tím, že to budete používat, prakticky to ale použít nemusíte nikdy...
Odpovědět
@plaintruth Já tomu rozumím a s normou to sladím, ať již levným TČ vzduch-voda nebo levným TĆ vzduch-vzduch, ale to neznamená, že si nemohu myslet, že ta norma není postavena úplně šťastně.
Odpovědět
@r4d3k74 ta norma je zcela jistě prolobovaná stavebním lobby, aby si mohli přilepšit, nebo prostě někým jiným, nedovedu si představit, že by měla základ v tom, že by měl nekdo obavy o lidi, aby náhodou nezmrzli při poruše, když je i tady v našem státě milion možností jak to řešit jiným, levnějším způsobem.. většina poruch se dá odstranit v řádu dní a jeden dva dny člověk přečká i v domě bez topení, jinak může přečkat u známých, u rodiny, na hotelu, kdekoliv jinde, možností jak jsem psal je mnoho, ale je hezký, že se o nás tak hezky starají ne? :-D :-D :-D
Odpovědět
@r4d3k74 Jak myslíte...,je to jedna z možností....
Odpovědět
Profilova fotka
jedna otazka je co je v projektu a na druhy strane je to co clovek v realu do baraku da - to mne rikala primo pani na SU kdyz mne posuzovali topeni ohledne toho jak hone budu znecistovat prostredi, kdyz jsem ji rikal ze to topeni mozna bude jeste trochu jinak a ona at si ve finale topim cim chci :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My už v tom domečku bydlíme předčasně 2 roky ,mame 3 děti a nechtěli jsme otevřeny oheñ
Odpovědět
My jsme na tom stejně. A máte postavený komín? Nestačí jen to, že člověk má komín? Že tam je možnost toho jiného vytápění?
Odpovědět
Profilova fotka
Mame jen přípravu pro komín ve stropě.
Odpovědět
@petrsv1000 novostavba o užitkové ploše 103m2 4+kk. Projekt ještě nemáme ale máme již vybraný dům od firmy a tam je uvedeny vytápění elektrikou. Jen pořád váháme zda to nechat nebo si nechat udělat kotel na tuhá paliva. Ať pak neplatíme majlant. Teď jsme v bytě 3+1 65m2 ale topíme plynem. Doma máme cca 22-23stupňů
Odpovědět
Já bych se te elektřiny u nového domu vůbec nebál. My máme 4+1 starší domek.po koupi jsme ho komplet zrekonstruovali.ale zatepleni fasády jsme nedělali jinak vše. Mame elektrokotel a radiátory cena komplet elektřiny včetně normální spotřeby lednice a tak byla 29t za minulou sezónu doma máme 21-22°C. Někdy topime v krbu.
Odpovědět
@petullena nějaká skladba stěn, stropu, podlahy? Bungalov, patro?
Odpovědět
Profilova fotka
@petullena Tak to bych volil jednoznařčně elektrokotel a třeba kamínka na přitápění. Máme podlahovou plochu cca 140m2 a platím měsíčně 1900Kč za komplet elektřinu + přitápím kamny na dřevo. Uhlí bych do takto malého domu nedával....
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlsim s petrsv1000 ,elek.kotel 9 kW a založní zdroj nějaké krbovky a nemusíte mít obavy i s kolaudací tak jako my My jsme platili za elek. Celkem 27 600 s DPH :-)
Odpovědět
Krb doma nechceme.. prostě buď topí na tuhá paliva nebo čisté jen el. Jen pak jako zase je asi blbý kdy vypnou na půl dne el. :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@petullena jen na elektriku topit nemůžeš, to nezkolauduješ.... když půl dne nepůjde elektřina tak se nic nedějě, dům vydrží bez topení den v pohodě.... Plánujete tedy kotelnu v novém domě ? Kde budete kladovat uhlí ? Jak často chcete přikládat ?
Odpovědět
Při dnešním "zateplení" nemusí být problém táhnout to elektrikou, osobně bych ale i tak kamna na TP někde v rohu měl, neboť se stalo nejednou, že nám v zimě (a nejen v zimě) několikrát za den přerušili dodávku el., a to prosím nebydlím na horách, být závislý na "jednom zdroji" byť relativně spolehlivém osobně nepokládám za výhodné, stačí porucha topného systému, jakákoliv větší kalamita nebo politická krize a může být na pár dnů vymalováno, o ozbrojených konfliktech či vleklých krizích ani nemluvě, než se domáhat "nouzového noclehu" mimo domov raději si přitopím sám.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrmm no a i kvůli tomu to musíš mít když chceš dům zkolaudovat ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 No ale on to není neopodstatněný "výmysl" úředníků, vezměte si že dojde k havárii na vedení vlivem nějakého klizmatu či čeho jiného a bude déle trvat než se to opraví, poruše plynovodu, či havárii elektrárny (doufám že ne jaderné) a teď na ten "centrální rozvod" máte napojeny "miliony" domácností kteří si řekli "na co hloupá kamna a obtěžování s TP" topíme "moderně". Jak pak takovým postiženým domácnostem rychle pomoci? Čili nikomu nechci mluvit do toho čím si doma topí ale za mně "rezerva" je rezerva. Když u nás v ulici v zimě vypadl proud "všechno ztichlo" jen díky tomu že mám kamna na TP jsem měl teplo, nemít je (stačí obyč. teplovzduch) měl bych velké obavy pokud by se oprava protáhla, nastal večer a kdyby to trvalo déle co chcete dělat?, chvíli se to dá vydržet pak možná kožich, takže to si radši přitopím a jdu v klidu spát.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrmm však já taky kamna mám :-) jinak dům v poho vydrží den bez elektřiny ( topení ) ale pokud někdo kolauduje a projde mu jen komín bez kamentak ve výsledku je to stejně k ničemu, když pak ten proud nepůjde, třeby dva dny, kde bude shánět kamna... :-D
Odpovědět
Jen na elektriku samozřejmě dům projde, jen musí třeba s vodou nebo topením vypomáhat zdroj, který z 1 kW vyrobí těch kW víc. Takže třeba elektrokotel + bojler s TČ nebo elektrokotel a nějaké TĆ vzduch-vzduch taky. V případě válečného konfliktu budu řešit jiné věci a v případě několikadenního výpadku proudu není teplo taky jediná starost. Mimo jiné si nezatopí ani majitele automatů a kotlů s čerpadlem. V domě s TZ 3,5 kW mi bude více při výpadku v dnešní době chybět TUV, internet a světlo než teplo. Teplo z elektriky nahradím třeba pohodama s plynovou lahví. Mít jako zálohu něco za 50 klacků, když k tomu nemám vztah a jinak to nepoužiju mi přijde zbytečné. Jen můj pohled na věc :)
Odpovědět
@petrsv1000 Když už někdo "apriory" nechce nic na TP, tak není na škodu mít v záloze alespoň ten komín, levná funkční kamna lze sehnat za pár tisíc, čili v případě nouze není problém "napíchnout"jistě je ale lepší mít je již připravené, ( a něco málo paliva na dvorku ) stačí malá kamna nemusí jít o drahý krb nebo rozměrná kachlová kamna.. Pokud jsou kamna jako rezervní a jinak se v nich netopí pak mimo to že zabírají cca půl metru čtverečného nepředstavují žádný problém. (já v kamnech topím jelikož mně to i baví ale to je věc každého) Nebo máte na zahradě stromy, sem tam je z nich i dost větví, když je zkompostujete není z toho velký užitek, navíc dřevo se rozkládá pomalu, když s nimi přitopíte máte trochu tepla zdarma což není také na škodu ale to už záleží na každém.
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 no to si nejsem jistý zda stačí k elektrokotli TČ, to postrádá logiku, je přeci taky na elektřinu... samozřejmě řešit několikadeníí výpadek asi nemá cenu, to by totiž nastal pěkný chaos.... stačilo by cca 3-5dní bez proudu a nedovedu si představit co by se dělo, nebo radši si to ani nechci představovat.... :-D
Odpovědět
Takže když budu mít jen elektrokotel a pořídím bojler s tepelným čerpadlem tak zkolauduju? Jinak komín mám, ale vede do kotelny v suterénu, takže přitápění v obytných místnostech je nereálné.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?