Topení - plyn nebo tepelné čerpadlo voda-vzduch

Dobrý den všem, měl bych k Vám odborníkům otázku. Zvažujeme koupi TČ pro novostavbu cca 10x14m s podkrovím. Stavba je z 50cm cihel Heluz a použitá budou plastová okna s trojskly a střešní okna VELUX též s trojskly. Původní projekt byl plánovaný s vytápěním plynovým. Po konzultaci s topenáři a dalším majitelem domku s TČ zvažuji nákup TČ voda vzduch. Byl by mi schopen někdo cca vyčíslit roční úsporu tepelného čerpadla oproti plynu? Bohužel dle projektu nemám spočtený správně ztrátu domu, ale odhadem by to mělo být někde okolo 10kW. Děkuji za další poznatky, výhody či nevýhody a pomoc v rohodnutí :-) Pro doplnění informací, v domě budou bydlet 4 osoby, všude podlahovka + někde doplněno radiátorem a žebříkem. Dům je z poloviny podsklepený, kde je navrženo vytápění cca poloviny sklepa. Rekuperaci nemáme. Celková vytápěná podlahová plocha domu je cca 230m2 a nachází se na Vysočině. David P.S. Doporučené TČ je od firmy NIBE.
Odpovědět
@dejvic tak určitě topení pomocí TČ bude levnější než plynové. Jestli na plynu netoužíte vařit, tak v dnešní době není moc důvodů pro jeho zavedení do novostaby. Hezká tabulka pro porovnání nákladů je na http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a... K tepelné ztrátě domu... proč jdete cestou silné cihly, když za menší peníze můžete mít sendvič 30cihla + 20izolace? Pak by dům rozhodně neměl ztrátu 10kW ale byl by na hranici A/B.
Odpovědět
Profilova fotka
neni to nejaka velka ztrata? mame podobne velky bungalow - pouze tedy prizemi, 375 Ytong 120 polystyren a mame 3,9 kW
Odpovědět
10kW v dnešní době se snad už ani nestaví.
Odpovědět
a tak dům to je velký, ještě se z části vytápí sklep, je to na Vysočině, může být počítáno i s vyšší vnitřní teplotou, tak ty ztráty určitě vyšší budou, ale 10 je asi fakt moc. Přepočítat a pak podle toho dát TČ.
Odpovědět
přikládám ještě aktuální zprávu projektanta: jednotková tepelná ztráta: - prostupem konstrukcemi je 164,3 W/K - celková (včetně větrání) je 251,5 W/K Určitě bych doporučoval brát zřetel i na větrání (tak se to i počítá při návrhu vytápění apod. - prostě se větrá, jsou úniky, když se otevřou dveře atd.). Uvažovaná teplota v interiéru je 20 st.C, uvažovaná teplota v našem okolí je -15 st.C - rozdíl teplot je tedy 35 st.C. - 251,5 x 35 = 8803 W = cca 9 kW To je hodnota "tip-ťop". Někdo interiér nevytápí na 20 st. , ale třeba na 22 st. - na to je nutné brát také zřetel. A při návrhu radiátorů se samozřejmě něco přidá také, protože se musí uvažovat také o tom, že některá místnost je na sever či východ a nedá se moc počítat s tím, že místnost trochu vyhřeje sluníčko (když bude svítit).
Odpovědět
@dejvic Tak pokud TZ sedí, tak bych pokračoval tak jak píše reguied a spočetl si v jeho odkazu náklady na jednotlivé způsoby topení. Pokud bych měl o vypočtených TZ pochybnosti, požádal bych na diskuzi TZB-INFO pana Kubíčka o jejich přepočítání.
Odpovědět
Tak koukám na tzb, že už jste tak učinil :)
Odpovědět
jj, osobně si myslím, že to co mě spočetl p. ing. v PENB, že je nesmysl. Tak uvidím. Ale asi se budu přiklánět k TČ protože do budoucna bude na zahradě i bazén, takže by se to využilo i pro ohřev vody v něm. Jen se musím ještě ponořit a vybrat vhodné řešení TČ:
Odpovědět
@dejvic. Nibe F2040 nebo IVT AIR X.
Odpovědět
@requied mohla bych vás poprosit o interpretaci této tabulky? Nevím, jestli ji dobře chápu. Chápu, že tabulka je "modelová", užívá průměrné náklady na jednotlivé zdroje, nemůže zahrnout situace jako zdražování, zlevňování, poruchy....ale když jsem zadala hodnoty dle našeho projektu vyšly mi celkové roční náklady pro plyn o 2tisíce vyšší, než pro čerpadlo vzduch/voda. O elektřině neuvažujeme TZ máme 6,6kW. Jestli jsem to pochopila, tyto náklady jsou propočítány na cca 15 let životnosti (čerpadla, kondenzačního kotle...) a co pak? Když vyměním kotel, určitě to nebude stejná cena, jako když vyměním TČ. Pak jsou ale tyto výpočty značně zkreslené-respektive pokud si to někdo nepřebere může se v propočtech dost zmýlit. Vzhledem k mému věku počítám, že bych do smrti potřebovala 3 TČ. Pak už jsem ale na částce, která je neporovnatelně vyšší, než plyn. Chápu to správně?
Odpovědět
@bamak Ta tabulka na TZB info je dnes mrzák, de facto se jedná o kompromis mezi přehledem nákladů a spokojenosti inzerentů tohoto portálu. Člověk musí brát v potaz především to, že tzbinfo je portál určený ke generování zisků, proto bych s tou tabulkou zacházel velmi opatrně... Spousta vstupních údajů, které tam jsou na nátlak jednotlivých skupin dodané absolutně neodpovídá skutečnosti...
Odpovědět
@lopp A já myslela, že je to nějaký portál určený profesionálům a budou tam celkem relevantní a jen minimálně reklamou zkreslené informace :-D jsme naivka
Odpovědět
Článek se načítá
@bamak z té tzb tabulky si odstraňte hodnotu investice/údržba a podle toho se nechá celkem provozní náklady odhadnout. Případně si do tabulky dopište reálné ceny pořízení systému a pak to bude skoro přesné. Třeba u TČ země/voda počítají: servis+údržba 1000,-/rok zdroj tepla 230000,-/20let primární okruh 50000,-/30let topná soustava 145000,-/20let Takže komplet tč by podle nich stálo 425000,- a to dnes už rozhodně nestojí a proto je ta tabulka tak zkreslená. Stejně tak u ostatních topných systémů.
Odpovědět
@requied děkuju, zkusím
Odpovědět
@ dejvic já jsem dělal obdobné rozhodnutí nedávno (vzduchové TČ nebo plyn).Popíšu to, třeba to pomůže jako vodítko. Tabulku na TZB info považuji za to nejobjektivnější, co se dá volně na netu najít (oproti třeba "abeceda-cerpadel"). Souhlasím s předřečníky že je dobré vymazat sloupec investice/údržba a tudíž v první fázi řešit jen provozní náklady. Dále je potřeba editovat vstupní hodnoty (TZ, metry2, cílová vnitřní teplota, počet obyvatel, spotřebiče, COP atd) a pak Vám velmi přesně vyjde rozdíl provozních nákladů Při mé TZ mi vyšel roční rozdíl provozních nákladů necelých 13.000 kč (nyní už je to méně, vzhledem k vývoji médii).Jelikož je pro mě smysluplná návratnost vyšší investice do TČ oproti plynu cca 6-7 let, vyšlo mi, že TČ může být investičně dražší max. 80.000 Kč,. Pokud tedy uvažuji investici do plynu (dodavatelsky), 100.000 Kč (přípojka do domu, komín, kotel se zasobníkem) , pak TČ mohlo stát max. 180.000 Kč (vč. přípravy a zásobníku na TUV). Takže vypadly různé IVT, NIBE, MAsterThermy, které se pohybovaly v int. 230.000 - 300.000 Kč (s DPH), které měly nesmyslnou návratnost a zvoili jsem TČ do této limitní ceny.
Odpovědět
problém není v investici ale v nákladech dalších za cca 10 let výměna kotle 70 000 nové TČ 180-200 000 pak je jasné že vyjde plyn laciněji - myslím že pokud je někde plyn pak TČ je zbytečná investice TČ je hlučnější (vzduch-voda) než plyn
Odpovědět
@vodak01 To jsem si myslela taky a když jsem smzala ony vstupní investice, tak mě rozdíl plyn/TČ vyšel 12 tisíc ročněx50let.....600 000...za to už 3 čerpadla koupím s přehledem. A to nepočítám přípojky plynu, komín, kond. kotel.....takže je to velmi relativní. Navíc si myslím, že TČ budou spíše levňovat a plyn/elektřina zdražovat. Máme naprojektovaný plyn, měnit už nebudeme, ale je to celé k zamyšlení.
Odpovědět
@mp77 souhlasím že pořízení rádoby "značkového" čerpadla nemá smysl. Když si vezmu že většina věcí se vyrábí v číně a těch pár komponent které ne používají i čínské čerpadla (např. kompresory), tak cena placená za značku je hodně velký luxus. vzduch/voda 12kW = 58tis země/voda 12kW = 69tis + pár zemních košů 40tis (1600m)
Odpovědět
@requied už jsme to tu asi kdysi diskutovali ... já se domnívám, že drtivá většina těch co staví a a co se tu vyskytuje, poptávají komplexní řešení - tj. TČ včetně přípravy TUV a zásboníku, montáže, zprovoznění ... aby byla jakáž takáž záruka funkčnosti i pro laiky a byla na to poskytována delší než zákonná záruka. Když jsem se tím více zabýval, i ta nejlevnější no-name řešení se nevešly pod 100.000 Kč (s DPH), střední proud 160-180.000 kč
Odpovědět
@vodak01 tak pokud budeme velmi přísně počítat s životností 10 let ( i když já třeba mám TČ s podepsanou zárukou 10 let na komrpesor a 5 let na většinu ostatního - tudíž předpokládám životnost vyšší), tak o to důležitejší řešit návratnost rozdílu prvotní investice 6-7 let .. a nenechat se zblbnout na předražená TC, kde je u domů s nižší TZ reálná návratnost 12-15 let. Pokud budeme řešit následnou výměnu za 10 nebo více let, opět je to o výpočtu návratnosti, tentokrát té reinvestice. U "plynu" se obměňuje asi menší část prvotní investice/instalace, než u TČ, takže by ho to do budoucna (za těch 10-15 let) mohlo zvýhodnit, na druhou stranu cena TČ určitě bude klesat ... svým způsobem jsou TČ nyní stále dost uměle předražená, i díky pokroucení trhu díky momentálním dotacím. Dále cena elekřiny vzhledem k poklesu ceny technologií na její (obnovitelnou) výrobu bude také spíše klesat ... Taže spíš bych sázel na lepší cenu elektřiny než plynu
Odpovědět
@requied jde o to zda se jedná o TČ nebo obrácenou klimu ono záleží na tom, co dokáže a ne na ceně ne nadarmo se říká nejsem tak bohatý abych kupoval laciné věci
Odpovědět
@vodak01 Každé TČ, je obrácená klima a každá klima je obrácené TČ...je jedno kdo tomu jak říká princip je stále stejný. Jediné v čem může a je rozdíl je použití invertoru nebo on/off regulace. Pak samozřejmě ještě typ a výrobce kompresoru.
Odpovědět
Tak zkuste ze zkušeností napsat kdo jste jak spokojený s jakým TČ pokud bych volil nějaký ten střední proud. Beru v potaz tedy pořizovací cenu - servis - dostupnost dílů - cena oprav. díky.
Odpovědět
@dejvic neměl by jste si spíš servis blízký vašemu bydlišti definovat sám? My budeme mít plyn, tepelné čerpadlo jsem nechtěl. Značku kotle (nakonec zvítězil Geminox) jsem vybíral podle servisáků v okolí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?