Topení plynem a nedoplatek

Dobrý den, bydlíme s přítelem v prvním bytě, topení a ohřev vody plynem a přišel nám podle našeho názoru obrovský nedoplatek. Zajímá mě, zda je to běžné nebo opravdu platíme hodně? Informace: - byt 3+1 cca 85m2 - byt je v domě, otevřený jen z 1,5 strany, zbytek krytý jinými místnostmi, dům je nezateplený, nad námi půda (de facto byt v rodinném domě) - ohřívač vody je průtokáč Zatím zálohy 700 Kč měsíčně (jsme ještě studenti). Byt máme od prosince a přišel nám nedoplatek cca 18 200 Kč. Přitom celou dobu vytápíme převážně na 18°C, protože jsme v bytě jen na víkendy. Vodu používáme též jen o víkendech a ještě minimálně (často jsme mimo domov). Cca od května netopíme vůbec, tzn. 18 200 Kč je cca za 5 měsíců. I se zálohama nám aktuální spotřeba vychází na cca 3300 Kč měsíčně po celý rok a to v bytě ještě nebydlíme a od srpna tam plánujeme být na stálo, tzn. topit na 22°C a používat vodu každý den oproti víkendům. Přijde nám to příliš vysoká částka, máme pravdu nebo je to běžné?
Odpovědět
@clealocklear hehe...no asi takhle, bydlime v dome od prosince, vytapeli jsme pouze pulku domu, tzn take cca 88m, zalohy 3tis a nedoplatek 14tis... pravda, topime na 24 stupnu. Osobne si myslim, ze jsou dva problemy. Jeden je, ze je dum nezateplen, stejne jako nas. To dela hodne. A druhy ten, ze jste zacali platit zalohy stejne jako my podzim/zima a zuctovaci obdobi je hned po zime. Tim padem se tam nenastradaly zadne zalohy za obdobi, kdy se netopi. Ale jinak si mylsim, ze 700Kc zalohy jsou docela malo. Kor jestli to je na topeni i ohrev vody.
Odpovědět
@mitote Díky za reakci. Samozřejmě zálohy zvedneme, jak píšu, bylo to jen proto, že jsme v bytě bydleli jen na víkendy a hlavně ještě studovali, nemohli jsme platit třeba 3 000Kč. Ovšem pokud ted vychází spotřeba na 3300Kč měsíčně za minimálního provozu, tak pokud v něm budem bydlet na stálo, vychází nám to na minimálně 5000Kč měsíčně jen za plyn, možná radši víc, ať je záloha. A přijde nám to strašně moc. K tomu ještě voda a elektřina :/
Odpovědět
@clealocklear pocitej s tim, ze zase v dobe kdy netopis, nic moc neprojedes... ted jste platili prakticky hlavne za topnou sezonu, tak se podivej, kolid dni ma plus minus topna sezona a to si spocitej plus neco malo prihod za dobu, kdy netopis... nas nastesti ted zatepleni ceka, takze doufam, ze spotreba klesne :-)
Odpovědět
@mitote Jj to máš pravdu. Ale stejně, tímto způsobem budeme platit kolem 60 tis. ročně a to mi přijde šílené. Do srpna snad topit nebudeme vůbec, od září ale asi zase budeme muset začít :/ Ale trochu si mě uklidnila, že to asi není nic neobvyklého... Třeba nás to aspoň donutí jít rychleji do svého :D
Odpovědět
Profilova fotka
@clealocklear neboj určitě neprotopíte 60 tisíc za rok. Za těch pět měsíců /topnou sezónu/ máte zálohy + nedoplatek cca 21700 Kč. Sice jste tam byli jen o víkendech, ale to je právě kámen úrazu. Protože přes týden barák uplně vychladl a museli jste potom topit celý víkend. Když tam budete bydlet a dáte náběh topení pozvolna od září/října a budete teplotu jen udržovat, tak kotel nepoběží nonstop. Zálohu bych, ale určitě zvedla tak na 3000 a pak Vám to nepřijde. Během letních měsíců si našetříte na topnou sezónu.
Odpovědět
@barussska1 Jak píšu, byt byl CELOU dobu vytápěn na 18°C. Museli jsme topit i aby nepraskly trubky. Asi jen dvakrat jsme nechaly vytopit byt plynem na 22°C.
Odpovědět
Profilova fotka
Mě to přijde jako hodně velká spotřeba.. měli jsme byt s vafkama, karmou atd., moc jsme netopili (asi jako vy) a platili jsme 500,- měsíčně. Takže běžná rodina, co topí a bydlí tam, se musí vejít do 2 tis. Byl to starý činžák
Odpovědět
Profilova fotka
Přijde mi to docela dost, nechte si udělat kalkulaci u konkurence, my takhle přešli už před několika lety od velkého dodavatele k menšímu. Máme byt v nezatepleném baráku, velikost byt 2+1 a půdní vestavba dělá dohromady asi 120 m2. Plynem topíme a ohříváme vodu, tři děti, denně se sprchujeme/koupeme, přes topnou sezonu máme v bytě 22 st. v době, kdy jsme doma (odpoledne, večer a víkendy), na noc a dopoledne to máme stáhnuté na 18 st., na zálohách platíme 2.300 Kč/měs. a vždycky míváme přeplatek ve výši 1-1,5 měsíční zálohy.
Odpovědět
Asi bych řekl , že je na vině nezateplená puda. Podívejte se zda je tam nějaká izolace .
Odpovědět
Profilova fotka
@clealocklear my bydlíme v malem starem cinzacku ala radovy rodiny dum o 3 patrech. Byt 2+1 , 65m2. Barak nezatepleny, nad nama puda, pod nama prazdny byt,kde se netopí. Mame zálohy 1600 a roční vyuctovani mame mezi 19-20 tis.. S detma ted topime na 21,5 stupne. Ten nezatepleny dum a stara okna dělají dost.. Letos jsme prvne po 10ti letech doplaceli, ale bylo to i tim, ze byla dlouhá a studenejsi zima, topilo se uz od zari a jeste v květnu.
Odpovědět
@clealocklear Jaká byla skutečná spotřeba plynu v m3?
Odpovědět
My máme nová plastová okna a ta bych řekla, že jsou utěsněná dost (alespoň protihlukově, hlavní silnici nad námi neslyšíme vůbec). @koselak Skutečná spotřeba byl 16,366 MWh. Ještě jsme dostali radu, zda nám to nedělá ta voda (průtokáč).
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@clealocklear máme taky průtokáč, topíme a vaříme na plynu. Bytový dům je zateplen... platíme zálohy +- 1600 s tím, že průtokáč je nový a výrazně nám zmenšil spotřebu. vraceli nám 600kč
Odpovědět
Tím jsem chtěla říct, že máme podobné dispozice a podobný problém, ale prý je to normální. @clealocklear Není to tím, že je dům nezateplený?
Odpovědět
@vakalik Tak vzhledem k vašemu režimu se mi zdá ta spotřeba hodně vysoká. Zkuste to zkonzultovat s nějakým topenářem přímo na místě. Každopádně by se dalo ušetřit už jen změnou dodavatele. http://kalkulator.tzb-info.cz/cz/doda...
Odpovědět
Profilova fotka
pro srovnani - RD 100 m2 vytapena plocha, vse na elektrinu - za rok jsme platili 25520,-
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva čistě jen vytápění nebo i ohřev vody?
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzana_ka jedeme na elektriku kompletne - podlahove vytapeni, ohrev vody, vareni, sviceni, vsechny spotrebice, v lete cerpadlo u bazenu. 2 dospeli pres tyden, prumerne 4 dospeli pres vikendy. a rozhodne nesetrime :-) k tomu bylo jeste cca 3 m3 dreva do krbu (za cca 5 tis) - mame radi romantiku, neco to i za vytapeni usetri, ale je to vzdy vecer na 2-3 hodinky
Odpovědět
@zuzana_ka Máme to podobně. Vytápěno 120 m2 plochy skrze podlahovku, vše na ele, ale bez krbu. Ročně 22 až 24 tis. Kč celkem (spotřeba, topení, ohřev).
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva @lukoid tak to si myslím, že máte hodně slušné:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@clealocklear platit přes 12x700+18200 = 28tis za plyn je dost. V podobném bytě, kde mi bydlí pět osob jsou celoroční náklady 18 tis za topení + ohřev vody. Důvody se tedy pokusíme najít. 1)Odečtěte stav plynoměru + den/hodina záznamu vždy po několika dnech. Vznikne tak představa o spotřebě teplé vody a stavu kotle. Nebývá výjimkou účinnost kolem 50%. Pokud týden nejste, pak i před odjezdem a těsně po příjezdu, zda něco neběží pořád. 2)Pokuste se vyčíst údaje z faktury, zda nemáte extrémně drahého dodavatele. 3)můžete blíže popsat stav kotle, topení a ochlazovaných ploch bytu. Chyba se spolehlivě najde a vyřeší (jako ostatně vždycky) Přeji hezký den.
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid jak mate zatepleno a z cehjo jste staveli?
Odpovědět
@zeneva Kvůli akumulaci jsme stavěli z VPC tl. 17,5 cm od Kalksandsteinu, zatepleno EPS tl. 30 cm obvod, strop EPS tl. 40 cm, podlaha EPS tl. 25 cm. Projektant má stejné parametry, jen navíc TČ, takže roční náklady má o cca 4-5 tis. Kč menší, ale zase je tam počáteční investice do TČ, takže to po cca 10 - 12 letech vyjde asi nastejno.
Odpovědět
Profilova fotka
tak to mate pekne obaleny :-) My mame ytong 37,5 a 12 polystyren, podlaha 18 polystyren a strop 44 vata, 3 sklo. nam by se TČ nikdy nevrátilo. elektricky kabely byly nejlepsi volba pro nas
Odpovědět
@zeneva Kabely jsem také zvažoval, ale nelíbilo se mi to omezení na primární zdroj vytápění. Vodu ohřejete čímkoliv, elektřina je ale pořád jen elektřina. Myslíte, že by se to ve Vašem případě nějak zásadně lišilo?
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid jasne, rozumim, elektrinu si vyrobim fotovoltaikou :-) plyn ne, navic u nas neni, takze bylo jasne, ze musime volit elektro. Nam se zase libila jednoduchost ovladani a zivotnost. Nerozumim otazce - co jestli by se lisilo? Navic si nedovedu predstavit prekopavat barak pri zmene zdroje topeni.
Odpovědět
@zeneva Asi si nerozumíme, četl jsem to jinak, než jste to psal.) Já to myslel tak, že vodu ohřejete čímkoliv, tj. teplovodní podlahovka je podle mě lepší v tom, že vodu jí můžete nahřát elektřinou, plynem, soláry, krbem, TČ, ..., tj. můžete to libovolně kombinovat vzhledem k aktuálnímu či budoucímu stavu trhu či potřebám, bez v podstatě překopávání baráku. Pokud máte elektrické kabely, o nichž jste psal, že byla nejlepší volba pro Vás, tak jednak tyto možnosti primárního zdroje vytápění (tj. to, co Vám kabely rozžhaví) úplně nemáte (kromě té fotovoltaiky), a jednak mě zajímalo, v čem se kabely tolik liší oproti teplovodnímu vytápění. Jistý komfort chápu, možná i jednoduchost, životnost nevím...
Odpovědět
@lukoid Je to zajímavé , jak ti co mají teplovodní podlahovku argumentují změnou zdroje . Ale neznám nikoho kdo by ho změnil . Většinou se dává podlahovka do novostaveb a ty mají už tak malé ztráty , že i topení el . je bezproblému. Kdo má velké teplotní ztráty , má většinou starší dum a podlahovku si tam nedává. A takzvaně na přilepšení stačí krbovky nebo krb a máte hned jiné platby. Argument , že si mužete pořídit teplovodní krb je také možnost , ale vzhledem k ceně , složitosti se u dobře zatepleného domu nevyplatí . Stejně v ložnicích chcete mít chladněji (nechcete topit) , a tím ani není potřeba přenášet teplo z denní místnosti. Možná ještě dostatek TUV , ale je otázka zda natápět a pořizovat kubíkovou nádrž a být kotelníkem naplno (musíte topit , aby jste to využil - investoval jste do toho)
Odpovědět
@jendad A čím jiným argumentovat? Já chci prostě mít možnost volby a alternativy. Nevím, co přijde za technologie v budoucnu, ale třeba v projektu jsem měl TČ i soláry - ani jedno nemám, protože je to podle mě u NEDu s takovými nízkými náklady aktuálně zbytečnost (myšleno finanční), ale představa, že si třeba pořídím krbovou vložku (s nízkým výkonem) do připraveného prostoru a napojím ji na akumulační nádrž pro ohřev vody, mi přijde jako rozumý argument pro teplovodní vytápění. Plus samozřejmě ty dvě možnosti uvedené výš, které se za pár let, vzhledem k poptávce a modernějším technologiím, mohou vyplatit. Také neznám nikoho, kdo by ho změnil (ele je zatím vždy primár), ale znám dost lidí, kteří tento zdroj doplnili. A o tom to je - jde opravdu jen o to mít možnost zdroj jednoduše alternovat (což v případě náhřevu vody je jednodušší než při generování elektřiny), jinak ať si tam každý dá, co chce. U mě krb, který tu být měl, zatím prohrál z toho důvodu, o kterém píšete výš. Navíc bych jej musel obezdít něčím akumulačním + řešit regulaci navíc, a stejně bych dům přetopil. Pro efekt nesmysl.
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid jasne, myslim, ze si rozumime, plyn u nas neni a ostatni zminene vrianty jsou nesmyslne drahe... chteli jsme hlavne jednoduchou regulaci v jednotlivych mistnostech, coz mi kabely splnuji lepe nez teplovodni - bez trojcestnych ventilu apod. kabely hreji rychleji nez teplovodni. a vy mate jakou spotrebu energie/cenu za energie za rok? Krb mame taky, ale pro pohodicku a dum jsme parkrat pretopili v prvnim roce, ale pak uz to clovek umi a vi, kdy prestat topit :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?