Topení v novostavbě Heatflow, zkušenosti

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat zda má někdo zkušenosti s topením https://heatflow.cz/? Měli jsme v plánu teplotovodní podlahové topení s napojením na akumulační nádrž a krb, ale dostali jsme nabídku od firmy de.mann a heatflow a zajímalo by mě zda máte s tímto zkušenosti? :-) Díky
Odpovědět
1
2
6
Profilova fotka
nemám přímou zkušenost, ale také jsem byl osloven firmou heatflow. první cenová nabídka celkem v pohodě. když jsem za nějakou dobu požádal o finální nacenění, bylo to najednou o 60% dražší... bez regulace m2 vyšel cca na 900,-Kč/m2
Odpovědět
Zdravím, s firmou heatflow zkušenost nemám, ale byl bych na pozoru. Vlastním stavební firmu a ve stavařině se pohybuji od oku 1992. I přesto, že jsem již postavil poměrně dost domů na klíč nyní řeším sám vytápění. Jsem totiž ve fázi přípravy a projektování vlastního rodinného domu. Asi před dvěma týdny byl Praze veletrh dřevostavby se zaměřením na vytápění. Navštívil jsem ho a pokud se nepletu tak výše zmiňovanou firmu jsem tam nezaregistroval. Pokud by to byla taková pecka jak uvádějí určitě by vystavovaly a navazovaly kontakty. Ani velký hráči na trhu (např. domy Rýmařov) ten systém ani nepoužívají ani nezmiňují. Ale zpět k vaší otázce. Já osobně se domnívám, že jdete dobrou cestou - jen bych ten systém rozšířil o ohřev TUV. Já uvažuji o dvoj účelové akumulační nádobě, která mě zajistí i rozvod topení i ohřev TUV. Podlahové topení určitě ano. Krb s teplovodním výměníkem taky. V mém případě uvažuji o solárních panelech na střeše na ohřev vody. I tyto panely budou propojeny do systému. Hlavní důvod je v úspoře energií. Navrhuji si pasivní dům s nízkými provozními náklady a nevydím důvod, proč v létě ohřívat TUV např. elektrickým bojlerem když mě ji může ohřát slunce zadarmo. celý systém bude doplněn o elektrický kotlík a to zejména na zimní období. kdy bývá inverzní období, sluníčko nesvítí a já nejsem doma. Díky tomuto kotlíku mám mimochodem i levný tarif na elektriku a jejich ceny jsou dnes již příznivé do 20000 v pohodě. Takže hodně zdaru při tvoření vašeho systému vytápění.
Odpovědět
Profilova fotka
také jsme zvažovali, známý má doma (byt) a je nadšen, oslovilo nás sálání. Nechali jsem to znovu přepočítat projektanta (tepolovodní vs heatflow) - ceny pořízení a provozu. Myšlenka pěkná, ale nevyplatilo se, máme vodu. jak zmiňuje @bleskoun, je troškenc podezřelé, že to člověk nevidí častěji, viditelněji - proč?
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzekk to tak těžko říct, ale zkoušel jsem si odpovedet sam pro sebe. Z našich společných známých cca 100lidí většina bydlí ve starších domech, panelácích, nebo u rodičů. Pouze několik jednotlivců má nové domy. 1. jedni nejsou pokroku nakloněni - takže plyn a hotovo. 2. druzí mají velice moderní dům - dřevostavbu, pasivní, takže tam mají rekuperaci s dohřevem, ale vetšinou topí krbovými kamny. Chtěli je a přes to nejel vlak. Ostatní rekonstruovali staré domy ze 70let a tam fólie nemají smysl, mají velké ztráty. Tak topí krbovými vložkami a plynem (hruza). Takže je to víceméně o prioritách těch lidí a ne o masivní marketingové kampani výrobců elektrických topných fólií. A myslím si, že bude ještě hodně dlouho trvat, než se lidi nad tímto zamyslí. My třeba jednoznačně volíme HeatFlow, budeme stavět nízkoenergetickou dřevostavbu. Jako hlavní zdroj bude podlahovka HeatFlow + rekuperace + krbová vložka (někdo také múže namítat, že vložka nemá smysl, ale prostě bude:-))
Odpovědět
také zrovna zvažujeme a vybíráme topný systém a byl nám rodinným příslušníkem doporučen HeatFlow. Příbuzný má tento typ vytápěná dva roky a nemůže si ho vynachválit a doporučil nám jej.Jelikož o tomto systému slyším poprvé, tak hledám další info,ale vypadá to,že dáme na doporučení příbuznému,který má zkušenosti. Rok vybíral,porovnával různé topné systémy a nakonec se rozhodl pro HeatFlow a je maximálně spokojený.
Odpovědět
Profilova fotka
@ozzy77 pravdu máš, my také moc novostavitelů osobně neznáme, u rekonstrukcí komunistických kostek je to něco jiného. Také stavíme nízkoenergeticky, s kamny/krbem tedy projekt (a výpočet nákladů) nepočítal (protože nechtěl), ale vyšlo to celkově o tak dráž, že jsme úvahy ukončily. A pravdou zároveň je, že "neznámá" produktu hraje roli - teplovodní podlahovku má kde kdo, zkušenosti jsou, je to jednoduché. Kdyby sálavé vytápění mělo více lidí kolem nás, byla by naše vstřícnost možná tak vysoká, že bychom i ty náklady spolkli. Ale to je to - člověk o tom poprvé zaslechne až když staví, od jednoho známého, a jinak nic.... :-|
Odpovědět
Dobry večer,stavím právě nízkoenergetickou drevostavbu a jako hlavni zdroj vytápění jsem zvolil i diky malé TZ prave Elektrické topné infrafolie Heatflow + pasivní rekuperace+ krbovky.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
My máme heatflow v novostavbě, jako další zdroj máme kachlová kamna. Bydlíme asi 14 dní a kamna se ještě nevytápěla, tak zatím používáme heatflow a jsme zatím nadmíru spokojeni. Nastavím teplotu na 20,5 st. a tepelná pohoda jak při 23 st. v bývalém bytě vytápěném plynovým kotlem, radiátory. Navíc takový zvláštní pocit tepelné pohody všude v místnosti, naprosto stejný, žádné výkyvy,teplé polštáře, peřiny, gauč, prostě všechno příjemné. Přisuzuju to tomu sálání, ale ještě nevím jak proběhne zima jaké budou celkové náklady. Firma Heatflow nám spočítala náklady na rok pro dům 200m2, vytápěný pouze tímto topením, na 15 tis. , tak jsme zvědaví.
Odpovědět
@barca3979 vy už v srpnu topíte?
Odpovědět
Profilova fotka
Podlahové topení je příjemné, o tom není sporu. Nicméně není v lidských silách ani technologických možnostech rozpoznat co tu podlahu ohřívá. Zda jsou to vodovodní trubky, odporové dráty či uhlíková folie. Když tedy všechno topí pocitově stejně, zbývá rozlišit varianty podle ekonomičnosti provozu. Obecně vítězí levné TČ s vodní podlahovkou, následuje kondenzační kotel a poslední je elektrokotel. Dráty i folie jsou s elektrokotlem srovnatelné. Dráty ani folie bohužel nedokáží dorovnávat lokální zisky a mohou vytvářet poměrně silné elektrické pole. Je třeba na toto dát pozor, kapacitní proudy jsou značné a můžou kopat elektrospotřebiče. Odkaz na výpočty nelze dát, musíte hledat "vavra kondenzace".
Odpovědět
Profilova fotka
@requied - první topení nastalo, když jsme vytápěli anhydrid a ano, i teď v srpnu už topíme :-D. Noci už tak teplé nejsou a teď posledních pár dní, po ránu 7°C , myslím,že topení je namístě. Navíc to máme furt nastavené od 18 - 20,5 °C, když je mi zima, přitopím .
Odpovědět
Článek se načítá
@barca3979 jestli už teď v 7° a v srpnu topíte, tak nepočítejte s celkovou spotřebou 15000,- té se ani nepřiblížíte :) Jakou máte TZ domu?
Odpovědět
Profilova fotka
To já nevím, to by řekl manžel, můžu zjistit. Ale proč hned zavrhujete 15 tis.,když s tím nemáte zkušenost? Povíme si po ročním vyúčtování ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@requied taky uz jsem byl rodinou dohnan k zatopeni, tak jsem musel vycistit kamna po zime :)
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett njn srub, tam se to dá pochopit, to určitě není laděn do nízkoenergetického standartu, nebo?
Odpovědět
Profilova fotka
@ozzy77 tak nizkoenergeticky ve smyslu ze se tam neudrzi teplo to je :-) vypoctena ztrata dle PENB je 11,7, ale to je takovy nicnerikajici cislo
Odpovědět
Profilova fotka
@requied Kde se dá v PENB najít tepelná ztráta domu?
Odpovědět
@jakuda přímo to tam napsané není... Jedině se to nechá odvodit z tabulky "Ukazatel energetické náročnosti budovy" a tam je hodnoty pro celou budovu "Vytápění" + "Větrání". Sečtou se tyhle 2 čísla (u mě 5,7 a 1,8 mWh) Tady si můžete najít délku topné sezony (u mě 268dní) http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a... Takže u mě bude: 5,7+1,8 = 7,5mWh = 7500kwh/268dní = 28kwh/24h = 1,2kW/h
Odpovědět
Profilova fotka
Jeste takove info, my jeste dum nemame zatepleny, teprve zaciname, proto mozna uz topime. Navic se pak jeste bude zateplovat strop.
Odpovědět
Profilova fotka
@requied Díky, takže 3.6+0.2 = 3.8mWh = 3800kwh/263dní = 14.45/24 = 0.6kW/h
Odpovědět
@jakuda teoreticky ano, prakticky záleží na tom jak moc si kdo dal práci s výpočtem a pak i se stavbou samotnou :)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jsem něco našla v projektu, výpočet tepelné ztráty domu a výsledek je 7,2 kW, je to možné? Moc tomu nerozumím :-D . Samozřejmě teď je to jiné, dokud není zateplení. Dům je postaven z Porotherm 30 Profi, + začíná se dělat zateplení EPS 70 F, tl. 150 mm. Potom se ještě zateplí strop. Střecha je již zateplená, je z PUR panelů, systém Isopan KS1000 RT.
Odpovědět
@barca3979 Upřímně, moc nevěřím tomu, že při TZ 7,2 kW protopíte ročně jen 15 tis. Kč. Na dnešní poměry mi přijdou ty tepelné ztráty dost vysoké.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak nezbývá než počkat na první vyúčtování, dám vědět ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@barca3979 zdravím mohu se zeptat na vaše náklady na vytápéní foliemi heatflow? Děkuji
Odpovědět
@davyjones Proč se ptáte, Vy máte stejný dům a stejný typ bydlení ? Odpovědi jsou k ničemu. Nic to pro Vás neznamená. V každém případě je to tak, že Headflow mají úplně stejnou spotřebu jako jakékoli jiné podlahové topení, ale za cenu mnohonásobně vyšší než např elektrické kabely. Navíc mají i podstatně větší vyzařování elektromagnetického pole proti kabelům. Dokonce je tak vysoká cena, že se dokážete dostat na podobnou cenu s levnějším TČ a teplovodní podlahovkou. Neboli ve výsledku s třetinovými provozními náklady za topení a ohřev TUV a navíc i z chlazením. Pořizovat si Heatflow je nesmysl. Nesmíte věřit reklamám
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 tak to je naprostý nesmysl, protože už více než rok bydlíme a topíme Heatflow, vše doma na elektřinu, ohřev vody bojler, dům cca 205 m2 zastavěná plocha. V každém pokoji termostat, každý si může nastavit kolik chce, standartne máme asi 20 st. průměrně, v ložnici třeba jen 18, jinde zas 22. Celkově elektřina vychází cca 2 tis měsíčně přes zimu, přes léto 1,5 tis. Tepelný komfort úžasný, nejsou studené zdi v pokojích, peřiny, nic, absolutně super. A představa, že mám v podlaze pouze folii a ne žádné trubky a složité rohože je super ;-)
Odpovědět
@barca3979 Pokud chcete porovnávat elektrickou podlahovku, tak z hlediska provozních nákladů je úplně jedno, zda pod podlahou máte folii, kabely nebo rohože. Používají se i stejné regulátory. Tepelný komfort, regulace, teplé zdi atd. jsou prostě obecná vlastnost podlahového topení. Zveřejněte zde cenový rozpočet. Materiálově by Vás PT realizované pomocí kabelů vyšlo na čtvrtinu Vaší ceny. Rohože taky nemají moc význam. S kabely je podstatně jednodušší práce jak v porovnání s rohoží tak i folii. Není nejmenší problém natahat kabely svépomocí. Naopak kladení folii je nejsložitější. Navíc se tam ještě dává zemnící mřížka a podle požadovaného plošného výkonu se musí různě pospojovat (serio-paralelně). . Moc se k té podlaze netulte. Kabely totiž mají stínění, folie ne.
Odpovědět
@barca3979 mohl bych vědět kolik jste platily za roční spotřebu eletriky?
Odpovědět
1
2
6
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?