Topení v novostavbě - TČ vs. zplynovací kotel

Plánujeme stavbu RD - jsme ve fázi, kdy jsme zahájili komunikaci s projektantem a ten po nás chce, abychom se rozhodli, čím budeme topit a my máme dilema ve výběru z uvedených možností níže. RD s obytným podkrovím, obytná plocha cca 130m2, jednovrstvé zdivo HELUZ, PENB A-B. Přítel rád pracuje se dřevem i máme možnost levného získání dřeva (rodina vlastní les + tatínek je revírník), takže bychom ho rádi zakomponovali do systému vytápění. Zvažujeme primárně tyto dvě možnosti: 1) TČ vzduch/voda (na kolektor nemáme pozemek) s vytápěním TUV. Ideálně jsme chtěli zároveň krb/krbovou vložku s výměníkem napojené na akumulační nádrž, abychom odlehčili TČ a ušetřili, bylo nám to i doporučeno jedním topenářem, na internetu jsme se však dočetli, že kombinace TČ a krbu není vhodná - zapojení vyjde na hodně peněz. 2) Zplynovací kotel s akumulační nádrží (aby mohla být podlahovka) s elektrokotlem jako alternativním zdrojem. S tím, že bychom třeba po 20 letech přešli na TČ, protože si nedokážu představit, že bychom ve stáří těžili a zpracovávali dřevo na každou zimu. Váháme hlavně proto, že nemáme nárok na dotaci a investice do TČ nám přijde vysoká v kombinaci s krbem (počítáme určo 100 tis. navíc kvůli krbu). Mít pouze TČ by nás asi trochu mrzelo, protože bychom rádi to dřevo využili. Doporučili byste případně TČ v kombinaci s krbem bez výměníku? Obávám se, že bychom tím docílili pouze jedné přetopené místnosti a nic bychom díky tomu neušetřili. Zplynovací kotel je druhá možnost, stačí párkrát přiložit a teplo se drží do druhého dne, ale odrazují nás nároky na skladování - museli bychom asi řešit menší kotelnou, ve které by byla jen část dřeva a zbytek by byl venku pod nějakým přístřeškem. Víme, že druhá varianta by nám ušetřila hodně peněz, ale otázkou je spíše, zda by první varianta vyšla na nějakou snesitelnou sumu (přeci jen to TČ jede samo, bez potřeby obsluhy).
Odpovědět
https://forum.tzb-info.cz/145745-podl... https://forum.tzb-info.cz/117124-zply... Pohledejte na diskuzích na TZB, tady se občas dá něco dozvědět, ale ve výsledku je to spíš slepičárna, než místo na řešení technických věcí :-D ;-)
Odpovědět
Byl jsem v podobné sitauci před stavbou a s podobnými možnostmi dřeva. Obytná plocha a koncepce domu +- podobná. PENB B. Nakonec mám kotel na dřevo aku nádržemi a k tomu elektrokotel jako zálohu. Kromě práce se dřevem je topení a ohřev vody velkou část roku víceméně zadarmo. Za elektřinu jsem platil 7 tisíc a to polovinu roku ohřívala boljer. Kdo by chtěl hodně šetřit může zatopit i v létě, natopit boljer (160l) a aku (2000l nádrže), vydrží to asi 4-5 dnů ohřívat vodu. Jinak i v celotýdenním mrazu -10 až -15 jsem zatopil obden při zachování konstantní teploty kolem 22 °C a ohřevu vody. Máme podlahovku. Celý systém kompletního topení (kotle, podlahovka, nádrže, atd.) v domě vyšel asi na 200 tisíc, kotel na dřevo a aku nádrže samotné stáli asi 60 tis. Jen do toho musí přijít suché dřevo, takže si ho případně připravte nějaký rok předem, já spálím cca 8-10 m3 ročně.
Odpovědět
@lucie00317 Šikovný základ je malá AN s výměníkem pro ohřev TUV a topným tělesem pro ohřev elektřinou. Proti kombinaci elektrokotel+bojler je to o cca 10tKč dražší, ale můžete k tomu připojit libovolný topný zdroj včetně TČ. Další výhodou je hygieničtější ohřev TUV bez rizika legionely. Pokud chcete topit krbem, tak teplovzdušný je použitelný jen pro občasné krátké topení pro radost. Pokud chcete topit pravidelně a efektivně, je vhodný buď teplovodní krb případně akumulační krb(kamna). Pokud již máte AN, je výhodnější teplovodní krb případně zplynovací kotel. Až Vás jednou přestane bavit (nebo nebudou síly) topit dřevem, připojíte TČ. Doufám, že ceny TČ spadnou až skončí blbnutí s dotacemi.
Odpovědět
@zubr487 Pod to bych se podepsal. @lucie00317 Obojí mi přijde překombinované na to, že stavíte nový dům, kde lze jet s min. investicí na levnou elektřinu. To levné dřevo se vám prodraží právě v tom systému zapojení, kdy budete muset kombinovat vysokoteplotní a nízkoteplotní systém. Místo krbu dejte krbovky s nízkým výkonem a do příp. akumulačky s výměníkem je vůbec nezapojujte. Udělejte si přípravu na TČ a uvidíte v budoucnu. Jinak mějte na paměti, že novostavby v NED či pasivním standardu není problém vytopit, ale uchladit.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsem byl v téhle situaci kotel na dřevo nebo na uhlí (ořech) a tepelné čerpadlo na konec jsem šel do TČ a maximální spokojenost a když vidím sousedy jak o víkendu řeší dřevo na topení a já si jedu v klidu na výlet není co řešit ;-)
Odpovědět
to samé jsme řešili i loni, taky máme les, možnost dřeva zadarmo, ale po x konzultacích, ať už s odborníky, nebo kamarády jsme se rozhodli pro TČ, realizovat začneme příští rok na jaře, tak doufám, že naše rozhodnutí bylo správné :-)
Odpovědět
Děkuji všem za komentáře. My se nakonec rozhodli pro ten zplynovací kotel s tím, že vše bude připraveno na to, že až nás topení dřevem nebude bavit/nebudeme zvládat nebo budem v příznivější finanční situaci, přejdeme na TČ. V souběhu s hypotékou pro nás ten kotel bude velká finanční úspora, ale vše samozřejmě hlavně záleželo na příteli, který řekl, že to tak chce, je potřeba mít k tomu vztah ;-) A věřím, že se dá nastavit tak, abychom mohli jezdit i na výlety :-) Moc díky @p92 za popis vaší situace. Ještě by mě zajímalo - máte díky elektrokotli nižší sazbu na elektřinu, i když ten elektrokotel není primárním zdrojem tepla? Přemýšlíme, zda jej pořizovat. Stále přemýšlíme i o těch krbových kamnech (s nízkým výkonem, bez výměníku) a k tomu máme hlavní otázku - šlo by kamna napojit do stejného komína, který bude pro ten zplynovací kotel?
Odpovědět
@lucie00317 Ano, máme 20 hod. tarif D57d. To není problém.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?