Topení v technické místnosti - ano či ne?

Zdravím. Mám navržené podlahové topení, kdy dále jsou v koupelnách žebříky a v technické místnosti radiátor. V koupelnách budou místo žebříků infrazářiče. Nevidím moc význam v případě elektrokotle napojovat žebřím na otopnou soustavu, když může jít do zásuvky a v případě TČ ten žebřím stejně nemá nějak vysokou teplotu a neřeší přechodné období. Tak mi zbývá ten radiátor v TM. Nedávat radiátor a "temperovat" řídce namotanou zpátečkou podlahovky z koupelny, nebo pouze nějaký přímotop, který by se zapnul v případě potřeby tepla a nebo by to šlo v TM i bez topení. Máte někdo v NED technickou místnost bez zdroje tepla?
Odpovědět
1
2
Ja bych tam nedaval nic, max bych si dal nekam zasuvku, do ktere bych v pripade potreby pripojil primotop. Podle me ty spotrebice, co tam mas, neco vytopi a zbytek bych neresil.
Odpovědět
já bych tam taky nedával nic, vytopí to okolí a spotřebiče uvnitř
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud tam nepotrebujete nic na suseni bot nebo obleceni, neni nic potreba.
Odpovědět
@mirekb @chrobakv @jakuda pánové díky. Asi tam dám pouze žebřík do zásuvky, kdyby bylo potřeba něco rychle usušit.
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 Taky bych tam nedával nic, podle mě by to bylo i zbytečné. Ale zásuvku bych si tam nechal udělat, pro případ zapojení nějakého ohřívače.
Odpovědět
Zdravím, máte jeden okruh pro kuchyň, který je velmi řídký a proto bych ho využil i na podlahové topení do technické místnosti, úplně v pohodě Vám to ten okruh utáhne. Topný žebřík mám také na elektriku a nejsou zapojené na podlahové vytápění. Trochu nechápu proč není podlahové topení vedené přímo z tech. místnosti, čímž by se Vám vyřešilo čím tam topit, ty jednotlivé okruhy by to tam vytopily.
Odpovědět
@milan1965 Taky zdravím. Tak v té kuchyni toho bude trochu víc, zavedu trubky i pod část linky. Myslím, že ten rozdělovač je umístěn takto, aby byl blíže středu domu. Nevím jak by vyšel ten okruh v místnosti 1.05, jestli už by nebyl moc dlouhej.
Odpovědět
Nemůže to bez topení třeba plesnivět ten roh? My tam máme řídce hada teda.
Odpovědět
Rozdělovač na to nemá myslím, žádný vliv, voda se ohřívá v TČ, berte to tak, že to jde stejně od TČ do rozdělovače a jen by se to přehodilo a délka zůstává stejná. Já mám elektrokotel, pod ním rozdělovač a druhý v patře. Rozdělovač slouží jen k regulaci jednotlivých místností, jakou si nastavíte teplotu pro různé pokoje žádnou jinou funkci nemá.
Odpovědět
@milan1965 Šlo mi o ten pokoj 1.05, který má takto 70 m trubek, tak aby se neblížil moc ke stovce. Když bude rozdělovač v TM, tak se ten okruh tak o 11 m prodlouží, což by mělo být ještě v pohodě. Přes zádveří bych prohnal zpátečku z koupelny. Ještě bych mohl z té koupelny vlevo vést zpátečku přes kuchyň a délky okruhů by byly vyrovnanější a ještě bych jeden okruh "ušetřil". Jen si nejsem jistý, neodevzdá ta voda moc tepla v koupelně? Bude ta zpátečka na vytopení kuchyně stačit?
Odpovědět
@r4d3k74 Nevím co to je za pokoje, ale jedná se zřejmě o ložnici a tam snad nebudete topit tak, jak v obývacím pokoji. Jde spíš o to, ať nemáte v chodbě nevzhledné plechové dvířka a mohy by být umístěny v tech. místnosti. Zkuste to ještě probrat s tím, kdo Vám to navrhoval. Asi bych protáhl buď z té kuchyně nebo té koupelny vedle technické okruh do technické třeba jen na dvě otočky, ať tam je trochu vyhřívaná podlaha. Myslím, že by to nemělo způsobit, žádné trable. Co na to budete dávat bet. mazaninu nebo anhydrit.
Odpovědět
@milan1965 Ten pokoj vpravo dole je dětský pokoj. Ty spodní pokoje jsou orientované přesně na jih. Podlaha bude betonová mazanina 6-7 cm.. Trochu se bojím toho, že než dojdou trubky do pokoje, tak urazí 10 m. Ale zase v tom projektovaném návrhu je na tom pokoj vlevo dole podobně, taky nějakým 10 m od rozdělovače. Co třeba ten přívod do toho dětského pokoje zaizolovat, stejně to před tou kuchyní bude dost nahusto.
Odpovědět
Článek se načítá
@r4d3k74 Ne to není třeba izolovat, to není jako trubky pro přívod vody, ta voda v tom pomalu obíhá, takže jak se to zahřeje na nastavenou teplotu, tak je to stálé, toho se nemusíte bát. Nemůžete izolovat trubku, která ohřívá beton, termostat čerpadla by měl ohřátou vodu a vypnul by se a vaše podlaha by přitom neměla tu teplotu jakou by měla mít, protože tomu zahřátí by bránila izolace. Z mého pohledu mi to přijde divné vést od TČ vodu přes půl baráku do rozdělovací skříně a potom do ostatních pokojů. Já bych si ten rozdělovač nechal dát do technické a odtud to rozvést, jak říkám voda v trubkách cirkuluje a nemusíte se bát, že bude na druhém konci chladná, od toho je tam to čerpadlo, které vodu pohání a při průtoku přes TČ se ohřívá.
Odpovědět
@milan1965 Tak ono tč je projektované, vzhledem k TZ bude elektrokotel, ale Vámi uvedené to nikterak nemění. Dává to vlastně smysl, proč by se měla voda nějak extra ochlazovat, když kolem ní bude nahřátý beton, respektive nebude ten beton studený. Kouknu jestli tam ten rozdělovač budu schopen někam dát. Z druhé strany co mám sporák v kuchyni tak mám přívod do elektrického rozvaděče, tak musím kouknou jestli se vejde, kdyby šel hned za dveře. Popř na stěnu, která sousedí s koupelnou, ale to je 15 příčka, tam by to asi nebylo na podomítkovou skříň. Ještě jednou díky za čas a názory.
Odpovědět
@r4d3k74 Mám ten rozvaděč taky ve stěně 15 cm potřebuje na hloubku asi tak 10 cm, takže tam v pohodě vejde. Nevím jestli už máte hotové příčky, ale asi bych v místě, kde bude rozvaděč dal 5 cm tvárnici vytvořil vlastně otvor pro ten rozvaděč, ať nemusíte potom sekat do 15-ky, stejně se ta tvárnice potom tím vysekáním zůží na 5 cm, takže o nic nejde a bude zadní stěna rozvaděče čistá hladká a nebude nic vidět po sekání. Nebo potom vzít na flexu brusný kotuč na beton a tu zadní stěnu prebrousit a trochu zahladit jestli už máte příčky a budete sekat. Přeji hodně pracovní pohody a ať se dílo podaří. Snad jsem trochu pomohl.
Odpovědět
@r4d3k74 Ještě jsem mrknul do svého fotoalba a mám vlastně oba rozvaděče zde na fotkách.
Odpovědět
@milan1965 Díky. Příčky už jsou vyzděné. Použiji flexu. Dneska se dojedu mrknout jestli se mi vzhledem k rozvodům vody a na druhé stěně vzhledem k zemnícímu drátu a přívodu k el. rozvaděči někam ta skříň vejde. Do alba kouknu a ještě jednou dík.
Odpovědět
@r4d3k74 Ještě mě tak napadlo co bych mohl doporučit, tak jak budete vysekávat tu díru, dal bych z druhé strany nějakou OSB desku na velikost té skříně, když zajedete hlouběji, ať nevyrazíte nějaký větší kus tvárnice a pak to budete muset zahazovat. Čeká mě to samé relalizuji teď jeden dům pro známou, ale příčky tam ještě nejsou, tak uvidím, kde to dám, ale určitě to bude v technické, kde bude i elektrokotel.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme v TM podlahovku stejně jako ve zbytku domu. Nějak mě nenapadlo to řešit, rozdíl v nákladech ve srovnání se zbytkem domu by byl malý. Otopné žebříky v koupelnách máme připojené normálně do podlahovky, tak jsem zvědavý, jak to bude fungovat. Na přechodné období jsou žebříky připojeny ke spínači, kterým se zapne vytápění na definovanou dobu. V topném období bude spínač nefunkční.
Odpovědět
@r4d3k74 ja nemam v technicke ani spajzu zadne topeni. V koupelne mam podlahove topeni a pro jistotu jsem tam nechala rebrik a popravde uz bych to priste neudelala. Jinak v technicke topeni neni potreba, je pravda, ze podlaha je tam chladnejsi, ale jinak je vytapena zbytek domu, pokud nechas otevrene dvere (i kdyby ne, nebylo tam nikdy znatelne chladneji). Navic ti to vytopi i kotel. A k tomu zebriku - nez ti nabehne a vytopi, tak je to jeden z nejdrazsich moznosti, jaka existuje, navic, na horky nemuzes polozit nic mokreho, protoze ti po case popraska lak na tom - pokud teda nezainvestujes do nejakeho kvalitniho z nereze a pod., ale to je uz otazka, zda ti neco takoveho do technicke za to stoji. Takze podtrzeno secteno - nedavala bych tam vubec nic.
Odpovědět
Takže do TM se rozdělovač vejde hned za dveře. Hrubě jsem spočítal okruhy a bylo by jich místo 8 pouze 7. 1. koupelna u TM + kuchyně - 47 m 2. pokoj vlevo dole - 56 m 3. levá část obýváku - 64 m 4. pravá část obýváku - 65,5 m 5. pokoj vpravo dole - 85 m !! 6. pokoj vpravo nahoře - 65,5 m 7. koupelna + zádveří - 61 m Vypadá to vyrovnaněji než v původním návrhu. Obavy mám trochu z toho okruhu 85 m. Dalo by se vyřešit, že bych jednu smyčku s pokoje vlevo dole dotáhl do levé části obýváku, okruh levé části bych trochu zvětšil na úkor pravé a jednu smyčku z pravé části dotáhl do toho pokoje vpravo dole, čímž bych trochu snížil délku toho nejdelšího okruhu. Jen jestli to zbytečně nekomplikuju :) A další z čeho mám obavy, tak to, že než se topný had dostane do pokojů vpravo urazí 11 metrů.
Odpovědět
@r4d3k74 toho pokoje dole bych se nebal, nebude trvat dyl nez se vytopi navic muzes pridat na rozvadeci a kdyz nechces aby ti to hralo 11m tak bych na to nandal izolaci a ono to taky pomuze
Odpovědět
@r4d3k74 Sice by se jednalo jen o jednu otočku, ale od toho jsou tam ty rozdělovače, že když si uberu teplotu v jednom pokoji, tak nebudu ubírat teplotu i v druhém, ikdyž se jedná jen o jednu točku nebylo by to poznat. Dále, kdyby ten rozdělovač zůstal dle nákresu, tak by to taky putovalo nedříve od kotle do rozdělovače cca 7m a pak zase zpátky do ložnice dalších 7 m, takže těch 11 jen do toho jednoho pokoje není žádná hrůza a jak jsem již dříve psal, ta voda cirkuluje a neustále se ohřívá. Voda se vrací do TČ právě přes ten rozdělovač, kde se smísí všechny okruhy a TČ ohřívá průtokovou vodu neohřívá jednotlivé okruhy samostatně. Našel jsem Ti jednu stránku, kde máš popsané topení. Okruh může být až 100 m dlouhý, takže s tou délkou 81 m si naprosto v klidu. A nechal bych 8 okruhů ne 7. Opravdu to moc komplikuješ :-). Noo stres. Ahoj Milan https://www.panfitinka.cz/post/spocit...
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 jen hloupy dotaz - mas spocitane vykony topeni potrebne do jednotlivych pokoju? odpichnul bych se od toho - mimo jine ti to urci, jakou musis pouzit roztec trubek a tim i delku jednotlichych okruhu. jinak max. delka okruhu je primarne dana tlakovou ztratou a teplotnim spadem... tech 100m neni dogma.
Odpovědět
@jumpmans Mám pouze výše uvedený výkres a dále v projektu napsáno, že je topení navrženo pro teplotní spád 35/25. Já bych to tak i namotal, ale nějaké pochyby do mě vneslo to, že dost lidí se vyjádřilo, že by rozdělovač dali do technické místnosti. Dále se dost píše o tom, že délky okruhů by měly být přibližně stejně dlouhé pro lepší regulaci. To v projektu rozhodně nemám. Chci regulovat vše pouze průtoky a jedním termostatem. A naposled i to, že navrženou vinylovou podlahu chci v obývákojídelně a kuchyni změnit na dřevěnou plovoucí podlahu.
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 tak vzhledem k té plánované změně krytiny bych to určitě přepočítal - dřevo rozhodně izoluje lépe než vinyl takže budeš potřebovat větší výkon - t.j. menší rozteč trubek - delší okruhy. nemusíš se je snažit vyrovnat úplně, 10m rozdíl nehraje roli, proto jsou tam ty průtokoměry na každém okruhu, aby to doladily. jinak pro představu - u mne byla projektovaná částečně dlažba a částečně taky dřevo - zatímco na dlažbu mi projektoval rozteč 20cm, na dřevo to bylo 15cm. PRostor obyvakokuchyně byl plánovaný na 3 okruhy - 93m, 87m.
Odpovědět
@jumpmans Diky za praktickou ukázku. Něco k další diskuzi, kdyby někdo chtěl :) Tak jsem se v tom začal trochu hrabat, když mám chvilku než začnu tahat elektriku. Na TZB jsem objevil článek, který uvádí, že zvětšení rozteče trubek na dvojnásobek např. ze 100 na 200 sníží výkon podlahového topení pouze o 10%. Následně jsem našel tabulku https://www.easypex.eu/d-orientacni-s... , kde když jsem vynásobil koeficientem tloušťku trubky z 18x2 na 17x2 (rehau) a následně vynásobil koeficientem pro PVC při rozteči 225 mi vyšel výkon 46,4 w/m2 při teplotním spádu 35/25. Pak jsem dal plovoucí podlahu a při rozteči 150 a tepl. spádu 35/25 vyšel výkon 35 W/m2. Tedy stále chybí více jak 10 W/m2. Při rozteči pouhých 75 mm by byl výkon 38,5 W/m2. Tedy stále málo. To potvrzuje výsledky v článku na tzb-info. Co jsem z toho dále zjistil, že větší roli hraje teplota vody, kdy při tepl. spádu 40/30 se při plovoucí podlaze dostanu na stejný výkon jako při vinylu a spádu 35/25. Něco o tom i zde http://www.hst-zichlinek.cz/cenik-sou... (tabulka úplně dole) Tedy mi z toho vyšlo, že roztečí se výkon moc regulovat nedá. Nebo mi v těch výpočtech něco chybí???
Odpovědět
Jinak, když si dosadím výkon podlahovky při rozteči 225 mm a vinylové podlaze tedy 46,4 W/m2, tak ve svém projektu podle TZ a ploch místností vidím, že mám naprojektováno, že takto kryji cca 115 % TZ při - 15 st. C venku.
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 jj teplota vody dela hodne stejne tak rychlost prutoku takze muzes cast s vinylem priskrtit a budes ok. Dulezite to je projektovat spis na to drevo - ja od projektanta dostal i orientacni prvotni nastaveni ventilu na jednotlivych okruzich - kolik otacek od zavreneho stavu by melo byt. Pak jsem to jeste trochu doladil ale vice mene se trefil.
Odpovědět
@jumpmans Ještě jednou díky za ten plánek. V tom tvém krásně vychází délka potrubí v místnosti jako výsledek podlahové plochy : rozteče v metrech. Tak se to i všude uvádí. Já jsem si ve svém projektu všiml, že v měřítku mám červené čáry zakresleny dobře, tedy rozestupy 225, ale když vydělím plochu místnosti délkou trubek v místnosti vyjde mi 0,25. Takže asi trochu chybka v projektu podlahovky. Tak ještě, že jsem se toho všiml a neobjednal málo trubky. :) Vycházelo to tak i prakticky - tedy ta délka podle plochy?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?