V-System el.podlahové vytápění - zkušenosti

Dobrý den. Necháváme si stavět dřevostavbu - bungalov na klíč, dům velikosti 117 zastavěné plochy, tepelná ztráta kolem 4KW, ale počítám raději do 5KW. Standardním vybavením tohoto domu je el.podlahové vytápění V-System. Má někdo z vás s tímto topením zkušenost? Jaké mohou být měsíční náklady na vytápění domu? Je to dům velikosti 4+1, ale minimálně 2 místnosti (ložnice a pokoj pro hosty) budou vytápěny na rozumné minimum. Jako další zdroj vytápění budeme mít krbovou vložku na občasné přitápění a romantiku. Stále váháme mezi výše uvedeným el. podlah.vytápěním a teplovodním podlah. vytápěním. Předem děkuji za případné reakce.
Odpovědět
1
2
K dotazu ještě doplním skladbu stěny difuzně uzavřeného domu - dřevostavby: SDK deska 12,5mm Instalční mezera pro vedení instalací elektro a vody Parotěsná folie Nosná konstrukce KVH 60/160 mm s vloženou minerální izolací Knauf Insulation 160 mm OSB deska P+D 12 mm Fasádní polystyren 160mm Fasádní stěrka WEBER okna: sedmikomorový profil HORIZONT PS penta plus, bezolovnaté provedení PRO NATURE. Hluboce zapuštěné izolační trojsklo (systém DEEP GLASS) pro minimalizaci rosení skel.
Odpovědět
Zkušenost nemám, ale řeším ten samý problém.... Elektřina mi přijde jednodušší, bezúdržbová. Jsem naprostý laik. U teplovodního se jako plus uvádí, že je možné v budoucnu přejít na jiný zdroj vytápění (plyn, tuhá paliva, tepelné čerpadlo). Tenhle argument je hodně rozumný. Na druhou stranu - ani té elektrice nejde nijak pomoci? Není možné třebas v budoucnu dát na střechu soláry, které by vytápění zlevnily a "pomohly" mu? Možná je to úplná blbost, jsem teprve na začátku pátrání, ale ty soláry by se mi třebas časem jevily jako rozumné... Ale zase u elektřiny mě napadá: Nebude to poruchovější? Nemůže se nějaký kabel někde přepálit - a pak by to znamenalo rozkopat podlahu? Jasně, totéž se může stát u teplovodního vytápění, že někde v podlaze praskne trubka... Také vůbec nevím, pro co se rozhodnout... :-(
Odpovědět
Zatím jsem pod tlakem rodiny a okolí, prý mám jít do teplovodního vytápění. Ale ..... nikdo z nich nebere v potaz, že budeme stavět nízkoenergetický dům s TZ 4% a že teplovod je dražší o cca 90tis vč úroků (vše bude placeno formou hypotéky. Zatím poslouchám jen názory typu známí mají to a platí balík za elektřinu .....jenže mají dům v cihle s kdoví jakou izolací, takže tady se motají jablka s hruškama. Vůbec se nebráním teplovodnímu podlah. vytápění i když si připlatím a defacto se k této variantě přikláním, ale zajímá mě návratnost té 90 tisícové investice. Pokud by byla řekněme 10-12 let, tak OK, dobrý. Do budoucna plánujeme i solární panel na střeše což by nahrávalo teplovodu a přechodu na jíný zdroj. Volba topení je defacto poslední brzda než se dohodnu se stavitelem.
Odpovědět
Taky jsem si prošla úvahou nad V-systémem a skončila jsem u Fénixu - Ecoflooru. Fénix dává u kabelů celoživotní záruku, když splníte jejich splnitelné podmínky. Za druhé si dávám do domu přípravu na fotovoltaiku, kdybych chtěla jednou náklady za provoz snížit. Bude v domě rozvedená příprava a už by se jednalo pouze o montáž panelů na střechu.
Odpovědět
Profilova fotka
@jirimachacek Ahoj, mame primo V-system, jestli je to jeste aktualni, muzeme si zavolat
Odpovědět
Profilova fotka
@katka_katousek a proc ne v-system?
Odpovědět
Zdravím. Nakonec jsme se rozhodli pro teplovodní podlahové vytápění. Sice si připlatíme, ale čert ví jak to v budoucnu bude s cenou elektřiny a pak není úniku. Teplovodní topení dává možnost volit alternativy ohřevu bez závislosti na el.energii. jak už nejen zde bylo mnohokrát zmíněno. Děkuji všem za reakce ;-)
Odpovědět
@jirimachacek A čím budete ohřívat vodu? TČ, plyn nebo tuhá paliva?
Odpovědět
@koselak Necháváme si postavit nový dům (tedy chystáme se na dřevostavbu typu bungalov) a tak jsme stále zvažovali jak topit, jak to udělat dokud můžeme vybírat. Plyn nechceme, nechce ho ani zbytek naší kolonie která začíná stavět neboť se to nevyplatí, nehledě na to, že má žena má z plynu velký strach. Vodu v podlaze budeme ohřívat elektrokotlem nebo krbovou vložkou na tuhá paliva, necháme to propojit a podle potřeby přepneme. Později počítáme i s připojením na solárko. Dlouho jsme byli kvůli financím rozhodnuti pro elektro podlahovku která je v ceně domu, ale nikdo neví jak to bude s cenou elektřiny. Předpokládám, že cena půjde už jen nahoru a pak by nám kvůli výměně za teplovod zbylo jen rozkopat podlahu což opravdu nechci, to je nemyslitelné.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
@zeneva Dobrý den, jak jste dnes pokojený s instalací od V - system?
Odpovědět
Profilova fotka
@tereza_mojzisova Dobrý den, můzeme si zavolat? rad Vam reknu vice. 702 043 717 Spokojeni jsme.
Odpovědět
@zeneva Dobrý večer, mohu také pak zavolat a zeptat se na V-systém? Děkuji za odpověď 🙂
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@daniel72 dobrý den,klidne se ozvete
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@zeneva Zdravím jak jste spokojeni s v system po letech ? spotřeba a funkčnost děkuju za info
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkajn vše funguje,klidně zavolejte 702043717 a rád Vám reknu
Odpovědět
@jirkajn jestli se nepletu, tak V systém nabízí jen elektrické topení. To máte docela odvahu pořizovat si v současné situaci čistě elektrické topení. Navíc k tomu musíte přidat další technologie, aby Vám vyšel PENB. To víte ?
Odpovědět
Profilova fotka
Máme el. podlahové topení od V Systému. Funguje bez problémů. Velkou výhodou je možnost regulovat teplotu v každé místnosti. Přitápíme si dle potřeby krbem. (Krb je nejlepší televizní kanál 🙂 ) Dnes samozřejmě, z hlediska PENB, podlahové el. topení ani zdaleka nestačí.
Odpovědět
@zubr487 mám to naprojektovaný jiny zdroj není ktomu mám krb klimu a bojler s teplkem
Odpovědět
Ty další technologie jsou kromě jiného právě to, co uvádíte. Kromě toho se ještě přidává FVE a rekuperace. Je to hlavně o výběru vhodné kombinace. V každém případě, pokud se rozhodnete pro elektrickou podlahovku, tak použijte stíněné dvojžilové kabely a vyhněte se foliím.
Odpovědět
@zubr487 folie nechci chtěl bych topné kabely
Odpovědět
@jirkajn máme kabely a jsem spokojený .. oproti všem ostatním systémům to bylo o dost levnější, je to bezúdržbové a defacto se na tom nemá co pokazit ... TČ nechci doma ani vidět, takže ani jiná možnost nebyla (plyn nemáme a elektrikou ohřívat vodu a ní topit, tak to je fakt blbost) ... bungalov, 120m2 užitné + 40m2 garáž a sklad ... spotřeba el. bude 9-9,5MWh ... k tomu jako "založní topení" krbový kamna (který nakonec bez problému vytopí celý barák) ...
Odpovědět
@jirkajn Topné kabely (folie) mají snad jen jednu výhodu a to nižší zástavbovou výšku. Po zkušenostech s topením kabelama v bytě, jsem do baráku chtěl teplovodní topení. Elektro kotel nám přes PENB neprošel, tak máme tepelko se zásobníkem TUV. Od září čerpadlo spotřebovalo 780kWh (topení i TUV). Když svítí slunce, roztahá oběhovka teplo z ohřáté podlahy i do ostatních místností. Barák je teda pasivní kostka 140m2 užitná plocha (zastavěná 90m2)
Odpovědět
@kofejn rozdíl v zástavbové výšce je asi 8 mm. To není argument. Navíc i cena materiálu pro teplovodní podlahu vychází levněji než pro elektrickou. Tady spíše panuje chybná představa, že ohřevem vody a následně ohřevem podlahy se zvyšují ztráty. Zřejmě je to i případ xkarlos. To je samozřejmě nesmysl. Pokud je topný zdroj (třeba elektrokotel) ve vytápěném prostoru, tak je účinnost úplně stejná, jinak by neplatil základní fyzikální zákon zachování energie.
Odpovědět
@zubr487 Těch 8mm u nás byl argument, dělali jsme rekostrukci v bytě a honil se každy milimetr. Takže PIR desky místo EPS, anhydrit místo betonu a kabel místo trubky. Ale jinak samé nevýhody a za největší považuju používání nábytku s nožičkama. A pak, že nevyměním topný zdroj.
Odpovědět
@zubr487 jj .. řeči se vedou, ale účet za elektřinu mluví jasně ... kámoš má elektrokotel a teplovodní topení a účet za el. zatím asi o 40% větší (oba jsem dostavěli v 2020, oba ve stejné vesnici, oba bungalovy z cihly, velikost baráku srovnatelná) ...
Odpovědět
@xkarlos takže podle Vás se těch 40% někam odpaří ? Kam ta energie podle Vás zmizí? Fyzikální zákony musí platit, takže pokud ten Váš kamarád nemá kotel v sousední stodole, tak se veškerá energie přivedená do kotle změní v teplo. Účinnost přeměny elektřiny v teplo je vždy prakticky 100% a je jedno, zda se jedná o kabely, folie nebo elektrokotel. Není náhodou spíše rozdíl v průměrné interní teplotě, větrání nebo oslunění ?
Odpovědět
@zubr487 já jsem nepsal, že se odpaří .. takže je jasný, že hold potřebuje té energie víc ... barák máme oba orientovaný stejně na stejnou stranu, on je navíc víc na kopci, takže mu tam ještě déle svítí ...
Odpovědět
@xkarlos Je hodně proměnných, co do toho mluví.: radiátory/podlahovka, izolace pod podlahovkou, celkové teplotní ztráty. No a jestli porovnáváte jen účty, tak ještě tarif a dodavatel EE.
Odpovědět
@kofejn ano, je těch proměnných hodně .. ale srovnávám celkovou spotřebu el. energie, ne částku ... mě zajímá výsledná spotřeba a tu srovnávám s nákladama na pořizení, provoz, životnost, atd.. ... a protože máme prakticky všechno stejné (kromě toho topení), tak je tohle praktická ukázka rozdílu v těchto dvou způsobech vytápění a ne jen teorie ... nic víc v tom nehledejte, každý ať si topí, čím chce ... já si zvolil odporový drát a nelituju toho ...
Odpovědět
@xkarlos A čím ohříváte vodu ?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?