Varianty na vytápění domu na elektřinu a TZ domu

Zdravím, chtěl bych poprosit o radu co se týče TZ domu a zvolení vhodného otopného systému. Chystáme se na jaře stavět přízemní bungalov 4+kk ve tvaru „L“ o podlahové ploše 135 m2. Nejsme příznivci plynu, takže v domě bude vše na elektřinu. V projektu, který jsme zdědily při koupi pozemku, jsou obvodové stěny navržené z tvárnic Ytong Lambda o tloušťce 375 + zateplení 7 cm polystyrén. V podlaze je navržena izolace 16 cm polystyrénem a ve stropě celkem 30 cm minerální vaty, střecha bez zateplení. Přemýšlím o tom, že bych stěny zateplil spíše 12 cm šedým polystyrénem, do podlahy nechal 16 cm polystyrenu, ale šedého a ve stropě bych asi nechal 30 cm vaty, tady si nejsem úplně jistý, okna plastová s trojsklem. V případě, že bych realizoval tato dodatečná zateplení, tak co jsem si sám spočítal dle návodu na netu, tak by naše tepelné ztráty měli být na hodnotě 3,7 kW, spočítáno i se ztrátami větráním, rekuperaci neplánujem. Dále bude v domě krb - obyvák, neplánujeme v něm topit pravidelně, takže nebudeme mít výměník ani rozvody vzduchu. Nejdříve bych se chtěl zeptat zda by byl někdo ochotný překontrolovat mi TZ domu, podklady mám pouze neúplné vše je u projektanta a také zda ta dodatečná izolace dává smysl nebo ne. A dále máme několik variant co se týče vytápění a potřeboval bych poradit, která je tak nějak ta pravá. 1. Varianta je elektrické podlahové topení + klimatizace=tepelné čerpadlo vzduch-vzduch + krb + bojler s tepelným čerpadlem na ohřev TUV (nebo jen normální bojler na TUV) 2. Varianta je teplovodní podlahové topení + elektrokotel + klimatizace=tepelné čerpadlo vzduch-vzduch + krb + bojler s tepelným čerpadlem na ohřev TUV (nebo jen normální bojler na TUV) 3. Varianta je teplovodní podlahové topení + tepelné čerpadlo vzduch-voda s ohřevem TUV + krb Vzhledem k TZ domu se mi jeví jako nejlepší varianta 2 nebo 1. Rád uvítám i jiné varianty. Předem děkuji.
Odpovědět
@4machi 1) pošlete mi na SZ podklady, TZ Vám zkontroluji 2) jen pro informaci, zateplení stěn 7cm EPS nevyhovuje z hlediska kondenzace. Minimální zateplení je 10cm šedého nebo 12cm bílého EPS 3) do podlahy pod podlahové topení dejte min 18cm šedého EPS. Píšete, že dům je do L neboli s nevýhodným poměrem mezi plochou a objemem. Proto moc nevěřím, že se dostanete s TZ pod 4kW. 4) k těm variantám v podstatě není co dodat. Osobně bych spíše volil teplovodní PT. Protože nemám rád teplovzdušné topení, tak bych volil variantu 3.
Odpovědět
@zubr487 děkuji a pošlu SZ
Odpovědět
@zubr487 Co se týče varianty č. 3 zdála se mi oproti předchozím variantám dražší na pořízení a s dlouhou návratností. Pokud bych se přeci jen pro tuto variantu rozhodl od jakého výrobce by jste mi tepelné čerpadlo doporučoval. Můj mírný favorit byla varianta č. 2 i vzhledem k chlazení domu v létě.
Odpovědět
Najde se ještě někdo kdo tomu rozumí a mohl by mi poradit?
Odpovědět
@4machi Varianty 1 a 2 jsou cenově shodné a spíše bude varianta 1 dražší. V případě varianty 1 jste navíc odkázaný jen na elektřinu a protože má horší vlastnosti než teplovodní PT, rovnou bych ji vyškrtl. Pokud Vás zajímá cena, tak se zamyslete nad krbem. Pro variantu 2 zřejmě musíte mít krb pro splnění podmínek PENB. Pro variantu 3 ho nepotřebujete a ušetříte min 50tKč. Dále je otázka způsobu realizace. Dneska je to tak, že si firma klidně řekne o 300tKč jen za práci s položením a zapojením PT. Nedávno zde řešil jeden tazatel otázku adekvátní ceny, tak to je zhruba cena z této diskuze přepočítaná na Vaši plochu. Takže pokud jste alespoň trochu manuálně zručný, položte si izolaci a trubky sám. I pokud se s tím budete babrat, bude to práce na pár dnů. Ušetřená částka Vám s rezervou zaplatí značkové TČ a není co řešit. U varianty 3 se běžně používá chlazení podlahou. Nemá samozřejmě takový výkon jako klimatizace. Jenže máte chlazení ve všech místnostech a bez průvanu a hluku. Osobně bych vybíral z levnějších TČ jako např. Panasonic, LG, Fujitsu. Loni jsem poptával TČ Panasonic, LG a Protherm. Ceny komplet sestavy s ohřevem TUV a instalací se pohybovaly kolem 170tKč.
Odpovědět
@zubr487 Omlouvám se, že vstupuji do této diskuze, moc rád čtu Vaše příspěvky 🙂 Mohu se optat, je nutné, aby v souvislosti s novou Vyhláškou o hospodaření s energií vycházel PENB u nových projektů rodinných domů v en. třídě A ? Také jsem se setkal s tím, že některé firmy nabízí u domů na klíč v této třídě plynový kotel v kombinaci s radiátory, nic více. Jak je možné, že to vychází, plyn se považuje za obnovitelný zdroj? Děkuji předem za ochotu a vysvětlení.
Odpovědět
@zubr487 Moc děkuji za výpočet TZ domu a vaše odpovědi. Budu to muset celé ještě pořádně promyslet, tu elektrickou podlahovku jsem tam zařadil víc méně proto, že bych na ni měl dobrou cenu.
Odpovědět
@becherovka Vše kolem neobnovitelné energie beru jako velkou úředničinu. Osobně mě to moc nezajímá a ani to neumím spočítat, protože je to tak složité, že to v podstatě bez spec. SW nespočítáte. V principu jde o to, že dům má nějakou spotřebu energie. Jenže ta se do domu dostává s určitou účinností, takže se každý typ energie násobí příslušným konverzním faktorem. Výsledná hodnota musí být menší než u referenčního domu. V případě vytápění plynem je ten konverzní koeficient 1.1, ale elektřina má 3. Takže aby to vyšlo, musíte snížit energetické nároky domu (lepší zateplení), dodat energii z okolí (FVE. TČ) nebo použít zdroje s menším konverzním faktorem (ideálně biomasa). To je i případ plynu. S ním to vychází díky malému konverznímu faktoru. Jenže provozní náklady domu při topení plynem jsou vyšší proti topení pomocí TČ a investiční náklady jsou srovnatelné. Tady samozřejmě záleží hlavně na ceně připojení.
Odpovědět
@4machi to je právě o tom, kdo to bude realizovat. Já porovnávám jen materiálové ceny. Elektrické a teplovodní PT se prakticky liší jen topnými prvky. V jednom případě máte na hromádce el kabely, termostaty, elektrické rozvody a rozvaděč s proudovým chráničem a jističi. Na druhé hromádce máte trubky, elektrokotel a rozdělovač. Cenově je ta druhá hromádka (pro PT) výrazně levnější.
Odpovědět
Faktor neobnovitelné energie třeba u dřeva je 0,1 . U peletek 0,2 http://www.topin.cz/clanky/obnoviteln...
Odpovědět
@zubr487 Ještě se chci zeptat i když vím, že je tady na to založeno několik témat, v případě teplovodní podlahovky, jakou zvolit optimální regulaci tepla v místnostech a zda vůbec, jestli je potřeba jeden centrální termostat nebo ani ten ne a vše nechat na ekvitermní regulaci ať už kotle nebo TČ. Omlouvám se jestli píšu blbosti tohle jde mimo mě.
Odpovědět
@4machi Jednoznačně jen regulace v TČ. Jakmile stoupá rozdíl mezi oběhovou a venkovní teplotou, pak rychle klesá COP (účinnost). Různé termostaty vypínají čerpadlo a tím ho nutí ve zbylém čase topit vyšším výkonem, tzn. vyšší teplotou a horším COP.
Odpovědět
Článek se načítá
@zubr487 Děkuji moc za odpověď
Odpovědět
@zubr487 Jak výkonné TČ by v mém případě bylo adekvátní vzhledem k vypočteným TZ, sloužilo by k vytápění, chlazení a ohřevu TUV.
Odpovědět
@4machi Bude stačit 5KW čerpadlo, ale ta vypočtená ztráta se mi zdá dost optimistická......
Odpovědět
@4machi V případě předimenzování TČ musí pracovat s nízkými otáčkami (pokud se jedná o invertor) a to znamená zase menší účinnost a snížení životnosti. V případě kombinace s PT to zase není tak kritické, protože PT funguje jako obrovká akumulace. Takže pro spočítané TZ = 4kw vyhoví výkon od 5 do 9 kW
Odpovědět
@zubr487 Náhodou nějakou kvalitní firmu co dodává výše uvedená TČ za rozumnou cenu popřípadně i s dodáním a položením podlahového topení neznáte 🙂 , nejlépe tak z Jihomoravského kraje 🙂
Odpovědět
Dobrý den, mám dotaz. Projde mi kolaudací systemém topení - teplovodní podlahové topení elektrokotlem. TUV - boiler. A normální krbová kamna. A druhý dotaz - zda lze realizovat topení krbovou vložkou s vyměníkem do podlahového topení bez Aku nádrže - podlahové topení + 3 radiátory / koupelny a chodba/ + ohřev TUV boiler 200l elektro + krbová vložka. Zdato lze bez AKU nádrže. Děkuji za případné odpovedi a rady.
Odpovědět
@wobmot V kombinaci s normálními kamny to neprojde. Předpokládám, že se jedná o novostavbu s malým TZ. Topení kamny s teplovodním výměníkem do PT bez AN je prakticky nesmysl. Proč navíc kombinujete radiátory a PT. To to celé chcete zkomplikovat ? Pokud trváte na topení teplovodním krbem a elektřinou, tak použijte klasické zapojení s AN. Konkrétně např. akumulační nádrž LMT s výměníkem pro ohřev TUV a interní el, patronou. Pokud se jedná o normální novostavbu s TZ kolem 4 kW, stačí Vám AN velikosti 500 až 700l. Cenově je to srovnatelné s Vámi plánovanou kombinací a ani rozměrově to není o moc větší.
Odpovědět
@zubr487 Ahoj, mohla bych taky poprosit o rychlé zhodnocení návrhu vytápění a ohřevu TUV? Přízemní dům s TZ 2,7 kW, 3-4 lidé. TČ země-voda s výkonem 6 kW a variabilním provozem. AN na TUV o objemu 170 l a záložní patronou 9 kW. Pořád si nejsem jistá velikostí té nádrže na TUV (máme jen sprchový kout, ale cachtáme se hodně a nechci se nikdy dostat do situace, že by teplá voda došla) a jak to bude funkční v létě v kombinaci s pasivním chlazením.
Odpovědět
@zubr487 Děkuji za odpověď. Nebo jaky druh topení a ohřevu vody by jste doporučil? Uz tam snad dam radiatory -elektro kotel a kamna s vymenikem. Případně poslu podklady pro radu, doporučeni.
Odpovědět
@noemi77 Podle mě jako s kladivem na komára.
Odpovědět
@noemi77 Na tak nízké TZ bych TČ vůbec nepořizoval, na to stačí AKU (třeba 300 l) s průtokem a ohřev 6kW patronovou. Výhodou TČ je samozřejmě příp. chlazení.
Odpovědět
@lukoid No, hezky jsi to vystihl, ale pro nás je priorita právě to chlazení. Navíc díky tomu dosáhneme na dotaci B.2 a 150 000 jen tak na zemi nenajdeš... Spíš mi šlo o to, jestli to bude z hlediska uživatele dobře fungovat.
Odpovědět
@noemi77 Ach, ty dotace. Kdyby spíš investoři byli motivováni minimální investicí do domu, který splní stejné potřeby jako v případě pořízení předražených dotovaných věcí, které jim stejně s kapsy vytáhnou více peněz (a nejen jim), než by bylo nutné. Ale to je jiné téma. Na vašem místě bych hledal jinou formu chlazení za zlomek ceny a ustoupení od překombinovaného řešení, které může vést k poruchovosti takové, že na servis budete čekat týdny či jej po záruce zaplatíte.
Odpovědět
@noemi77 dneska je to tak, že je potřeba řešit splnění podmínek PENB, topení, ohřev TUV, letní chlazení a to vše s rozumným komfortem. Je víc variant jak vše splnit, ale v současnosti je TČ jednou z nejvýhodnějších možností. Bohužel, zřejmě díky dotacím jsou ceny neúměrně vysoké. Tepelné čerpadlo zem-voda s teplovodním podlahovým nebo stropním topením je ideální kombinace. Nemá cenu argumentovat návratností, dělem na vrabce apod. Je potřeba porovnávat ceny instalací se srovnatelnými parametry a zhodnotit si kolik jsem ochoten nebo shopen zaplatit za komfort. Co se týká dotazu na velikost bojleru. Velikost 170l plně bostačuje.
Odpovědět
@zubr487 Díky moc. Já tady všude četla o nádržích 300 - 1000 litrů, ale to bylo zjevně pro jiná technická řešení.
Odpovědět
@noemi77 Akumulační nádrže 300 - 1000l se používají pokud topíte tuhými palivy jako třeba v teplovodních krbech. Vy nemáte co řešit. Jak jsem psal, je to ideální kombinace ale zase samozřejmě za vyšší cenu. Mohu se zeptat na cenu TČ, instalace a cenu kolektoru ?
Odpovědět
@zubr487 Konkrétní cenovku zatím nemám, teprve před pár dny jsme to s projektantem hodili na papír. Ale uznávám, že bez dotací bychom do toho asi nešli. Beru to tak, že když se za rekuperaci a TČ vejdeme do těch 450 tisíc, tak budu spokojená.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?