Voda z bojleru nestačí. Jak vyřešit rychlejší obnovu teplé vody?

Ahoj, máme 3 roky starý dům a na ohře vody používáme 125l bojler, který vytápíme na 60 stupňů. Máme trošku problém s jeho kapacitou (v kombinaci s naší spotřebou). Manželka se ráda dlouho sprchuje a po její sprše už je prostě voda v bojleru studená. Máme zároveň velkou vanu a na její naplnění kapacita bojleru stačí tak tak. No a já řeším jak z toho ven. Ano, vím o tom, že se to dá plánovat, nesprchovat se dlouho atd atd. Ale jsem člověk pohodlný a chci mít prostě teplou vodu vždy, když ji potřebuju (nebo aspoň rychle). Napadlo mě taky pořídit bojler s větší kapacitou (třeba 200l), ale nevím, jestli to můj problém vyřeší (nejsem technik a nevím, jestli tam není ještě nějaký háček). Řešili jste někdy někdo podobný problém? Nebo máte tip jak toto řešit? Vyřeší to větší bojler? Nebo něco jiného? Existuje bojler s fakt rychlým nahříváním? Budu moc rád za tipy.
Odpovědět
Je malý :-( vyřeší to buďto natápění současného bojleru na vyšší teplotu (pokud lze) - pak to více ředíte studenou, tudíž ta teplá vydrží déle anebo výměna bojleru za větší, při natapění na stejnou teplotu Dále vám současnou situaci může komplikovat HDO - tzn. že nejspíše máte dvojtarif (postaru :noční proud), kdy elektřina do bojleru je sice levnější, ale jde tam jen v určité, mimošpičkové hodiny. Pokud spotřebováváte teplou vodu v době, kdy zrovna dotop nefunguje (což je dost pravděpodobné), problém se ještě zvětšuje. Šlo by HDO vyblokovat, ale pak se vám zvednou náklady na ohřev. Dá se říct, že 125 ltr elektrobojler je vhodný max pro 2 lidi - navíc když se ideálně koupou ve vaně společně, protože po sobě už se to nezvládne ani náhodou . Takovýto objem by stačil u plynového, který nahřívá 24 hod/denně a s větší intenzitou
Odpovědět
Čím ohrivate vodu v bojleru? Plyn, elektrika, TČ? Jaky mate tarif, kolik máte hodin HDO? Máte místo pro větší bojler, bez většího stavebního zásahu? Od toho se odvíjí, jak to řešit bez citelného zásahu do peněženky.
Odpovědět
@mp77 Můžu přidat teplotu, ale četl jsem, že to dlouhodobě tomu bojleru škodí (něco se v něm usazuje). Mám dvojtarif, takže bojler někdy nehřeje, to je pravda. Jsou to 4 hodiny denně. @specnaz84 Ohřívám elektřinou. Je to jediný zdroj energie v domě (vše mám na elektřinu). Mám podlahové vytápění (topné kabely), takže voda z bojleru jde jen na koupání. Místo pro větší bojler je. Co jsem počítal, tak by se měl vejít 200 litrový na stejné místo bez většího zásahu.
Odpovědět
@em_man A nebo uplne z jine stranky-jake mas baterie? Kup si setrici s prutokem 6l za minutu a mas po problemu se sprchovanim. Vanu to nevyresi, ale zase se zena nekoupe asi kazdy den, ne?
Odpovědět
Takže máte tarif s 20 hodinovým nízkého tarifu? Tak já bych postupoval obměnou za větší nádrž 200 - 250l. Je to asi nejjednodušší varianta. Šetřící baterie toho moc nevyřeší, tady jde prostě o to, buď zvýšit objem vody v nádrži nebo zrychlit natápění = silnější patrona v nádrži.
Odpovědět
Profilova fotka
Jsme dva a máme 160l. Jsem podobný typ manželky, sprchuju se dlouho. Vana stačí a muž se ještě i vysprchuje :-) Takže vyměnit bojler za větší
Odpovědět
@em_man my jsme doma taky dva a manzelka je taky typ 'kachna' :-) Mame novostavbu, 125 l 'Smart' bojler z Drazic a vody je tak akorat. Smart funkce funguje tak, ze se bojler nauci nas denni rezim a podle toho si natapi vodu, aby ji mel dost, kdyz bude treba. Behem dne to drzi na nejakych 45-50st, na vecer natopi na 70. Taky mame dvojtarif s 20h nizkym tarifem a je fakt, ze kdyz se manzelka dosprchuje v moment, kdy bojler netopi, voda dojde. Jinak jsem vypozoroval, ze pokud dam bojleru 5-10min cas na natopeni vody po tom, co se manzelka dosprchuje, voda nedojde a vse je v pohode. Vanu si obcas taky davame a to zvlada bojler uplne v pohode, zadny problem.
Odpovědět
@em_man Tady asi pomůže jen výměna bojleru. Buď stejný objem se silnějším zdrojem ohřevu pokud se nekoupete hned po sobě nebo větší objem. Začal bych tím, že bych současnej ohulil na větší teplotu, ono mu to na životnosti nepřidá, ale pokud by se měl stejně měnit, tak ať aspoň nějakou službu ještě udělá. My jsme 4. O víkendu až 6, máme bojler 160 a natápíme na 55 st. Stačí to. Asi i proto, že děti se koupou nebo sprchujou z večera, manželka většinou 2 hodinky po nich a já zase tak hodku dvě po ní. Takže by mi stačil i menší se silnější patronou.
Odpovědět
Profilova fotka
Mám bojler tatramat.Teplota 80 st.Voda z vrtu .Jede už 14 rok.Takže teplota mu moc neublížila.V druhém domě mám SUNLINE N-SDWHP-190-3.6 a ten jede na 54 st.Při obsazenosti 15 osob žádný problém.Je to ale o jiné ceně.
Odpovědět
Profilova fotka
@dreambox ten sunline je zajimavy, v lete to vlastne funguje jako klimatizace ne? a co v zime neochlazuje to moc prostor a nebo ten vydech mas umisten mimo dum?
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett Žádné ochlazování nepozoruji.Ano výdech musí být ven.To by potom chladilo pěkně,být to uvnitř domu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?