Vodorovný elektrický ohřívač vody - nevýhody

Potřebujeme umístit 160 / 200litrový bojler do podkrovního bytu, ale svislý se nám nevejde. Ohřívač by byl pro ohřívání vody ve vaně + sprše, umyvadle a umývátku. Pro kuchyň máme samostatný beztlakový. Máte s vodorovným ohřívačem zkušenost? Je stejně "výkonný" jako ten svislý? Nebo je pomalejší, rychleji v něm vychladne voda? Jaké má nevýhody? Potřebujeme ho pro 3-4člennou rodinu.
Odpovědět
@puhelin Např. Ariston Velis umožňuje vodorovnou montáž.
Odpovědět
@travas Máme vybraný dražický ohřívač. Spíš mi šlo o to, že nejsou tak často používané (alespoň já neznám nikoho, kdo by měl vodorovný doma), tak jestli je to spíš s ohledem na zabranou podlahovou plochu, nebo je problém i přímo s výkonem ohřívače.
Odpovědět
@puhelin Pak tedy návod k použití kde by mělo být popsáno umístění, nebo dotaz na výrobce.
Odpovědět
@travas Jenže já se tu od začátku ptám na nevýhody. Ty mi výrobce určitě neřekne.
Odpovědět
Z ležatého bojleru dostanete méně vody než z normálního. Prostě díky stratifikaci se voda rychleji promíchá a nevyužijete tak jeho celou kapacitu. Nešel bych do toho a radši vymyslel jinou variantu.
Odpovědět
Skus zvazit mensi objem - 120l. Ten sa nezmesti?
Odpovědět
Dekuji @deto_oesya Mame ted 60 l a je to sprcha pro jednoho cloveka :( Jak vysoko nad zemi minimalne by mel svisly viset? @requied
Odpovědět
@puhelin my máme svislý na zemi, ale asi je to nějaká varianta, kdy má všechny trubky z boku..
Odpovědět
@puhelin to s tou výškou je otázka na mě? Jestli ano, tak tomu bojleru je naprosto jedno kde a jak visí. Hlavně musí být já výšku a ne na ležato.
Odpovědět
Z vodorovného bojleru nemějte strach. Soused ho má a je to srovnatelný se svislým. http://www.dzd.cz/cs/ohrivace-vody-bo...
Odpovědět
@requied Takže stačí ve výšce takové, aby se pod něho vešel lavor, kdyby začal protékat? :) Teď máme Tatramat a je 35 cm nad zemí. A já se snažím ušetřit každičký centimetr, aby se mi vešel do koupelny...
Odpovědět
@plaintruth Prozradíte, jaký ohřívač máte? A jste spokojení?
Odpovědět
Článek se načítá
@dawerius Na ty se dívám...
Odpovědět
@puhelin záleží na tom jaký bojler vyberete. Klidně může stát přímo na zemi, ale počítejte že se jednou za pár let musí měnit anodova tyč, případně topné těleso. Takže když bude na zemi, tak se bude muset celý bojler odpojit a pak teprve rozebrat. Nicméně když se připojí nerez vlnovcem tak je to otázka na pár minut.
Odpovědět
@puhelin až to zjistim, tak určitě, ale ještě nebydlíme, tak nevim, kdy tam pojedu, asi až o příštím víkendu
Odpovědět
@plaintruth Do té doby stavět nezačneme. ;) Díky moc předem!
Odpovědět
@requied Zatím vede tento http://www.dzd.cz/cs/ohrivace-vody-bo...
Odpovědět
Zdravím, aby byl vodorovný bojler výtěžností rovnocený svislému, musel by mít patronu asymetricky dole a to nemá. Má jen výstup asymetricky, některý z prostředku stĕny, jenžmá být nahoře. Nevejdou se Vám tam dva 60l třeba navýšku?
Odpovědět
@martin_fio Nad tím jsem nepřemýšlela. Ale nedokážu si představit, jak by se propojily. Z toho 60litrového by se voda ohřívala pro umyvadlo a umývátko a zbytečně by v něm stydla voda.
Odpovědět
Výstup bojlerů je možné ovládat třeba dvoucestným servoventilem aktivovaným tepelným snímačem na bojleru, nebo reverzní termohlavicí s oddáleným čidlem na ventilu radiátorového typu alespoň 3/4 , pak kdy ten bojller co má teplou vodu vyšší než nastavanou pouští a nebo úplně ručně. Každopádně osobně doporučuji před bojler redukční ventil, povinně pojistný ventil a rád vidím expanzku. A hnedle je z jednoduchého ohřevu atomová elektrárna.
Odpovědět
@martin_fio Děkuji, to je pro mě velmi přínosná informace! Pokusím se to pohlídat u dodavatele.
Odpovědět
@puhelin tak nevim co je to konkrétně za typ, protože žádný štítek jsem nikde nenašel, takže bude možná zespodu.. ale je to bojler z Dražic, možná až při předání dostanu dokumentaci, tak to tam bude, takže možná třeba za měsíc budu vědět.. :-D
Odpovědět
@plaintruth Tak to nereste, cele jsem to prekopala, dame svisly a bude castecne zasahovat do predsinky, jinak to nejde :(
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?