Výkon krbové vložky, jaký zvolit?

Ahoj, mam dotaz ohledně krbové vložky a jejího výkonu. Budeme mít teplovodní podlahové topení (plynový kotel) a v obýváku bude krbová vložka bez výměníku, bude sloužit pouze na přitopení do obýváku v mrazech a nebo jen na pohled,jelikož máme rádi koukání do ohně :) Otázka je jak výkonnou vložku zvolit aby nebylo v obýváku jako v sauně :) Tepelná ztráta domu je 5313W. Díky za názory :)
Odpovědět
To tak babo raď. Teď přesně nevím, zda tam nějaký ten zdroj tepla na biomasu nebo něco v tom smyslu musí být nebo jej jen chcete. Pokud by tam být nemusel, pak by nejlepší byla žádná krbová vložka (bavíme-li se o vložce na dřevo a tomu podobná paliva). Ono při TZ 5kW to je problém, podlahové topení bude seřízené a regulovatelné, krbovka umí efektivně topit pouze na svůj nominální výkon, tam snad pod 5kW výkonu se ani nedá vyrobit. To je TZ těch 5,3kW při vekovní teploté -12, -15, -18stupňů, podle toho, kde to je. Z toho ten obývák (a možná přiléhající prostory, kam by teplo z těch krbovek tak mohlo dolézt) mohou mít tak ze 2-3kW (v největších mrazech), třeba při teplotě venku nula jen 1kW. Vytápěj to zdrojem třeba 5kW bez akumulace. Tam by bylo buď horko nebo chladno. Tady je odpověď jasná, výkon krbové vložky co nejnižší. Jen tak pro srovnání, dnes se stavějí běžně domky, které vytopíš Petrami, nebo takové, kde se takřka netopí. Tvoje TZ je tak na ty Petry (celý dům) při -15stupních venku, bude-li tepleji, bude v chalupě horko.
Odpovědět
Profilova fotka
také řeším něco podobného jestli v něm chcete topit klasicky dřevem tak stejně nejmenší vložky a kamna jsou kolem min.3-max.6 KW. stím že se topí kolem 4KW. ze zkušenosti co mám ted vve starém domě vysoké stropy dva pokoje dohromady 80m2 tak kamna s výkonem 9KW je vytopí bez problému ale dá se to regulovat takže nějaký extra , hic není 22-23st.myslím že je hodně důležité koupit kvalitní vložku aby to fungovalo .
Odpovědět
Celý "problém" je řešitelný poměrně snadno, ale ne levně. Pokud trváte na individuálně stavěném krbu, potom doporučuji volit malou krbovou vložku, kterou výrobce dovoluje použít do uzavřené (sálavé) obestavby s akumulací (např. Hoxter HAKA 37/50). Potom lze dosáhnout s vložkou o jmen. výkonu 8 kW klidně výkonu kolem 1 kW. Pokud bude ale takové řešení mimo Váš rozpočet, uvažujte o akumulačních krbových kamnech, tedy sériově vyráběných volně stojících kamnech, která mají v rámci své konstrukce umístěný i akumulátor (v podobě těžkých tvarovek s vysokou tepelnou kapacitou). Cenově budete cca na polovině stavěného krbu, dle vybraného výrobce a typu. Cenově někde mezi oběma řešeními jsou potom tzv. systémová kamna, která se designově blíží stavěnému krbu (jsou stavěná suchou cestou a tedy i rychle a bez většího nepořádku), ale stále je potřeba si vystačit s katalogovými vzhledy a velikostmi. Najděte si dobrého kamnáře, který Vás problematikou provede, je to rychlejší a vyvarujete se chyb...
Odpovědět
Dnes se proklamuje většinou jedna cesta a to "akumulace" staví se akumulační obestavby, akumulační kachlová kamna, továrně vyráběná kamna s akumulační hmotou ať v podobě prstenců či čehokoliv jiného......Společným jmenovatelem tohoto řešení je však celkem "velká poptávka" což se většinou rovná i "velké ceně". Existuje ale i druhá cesta, též hodně užívaná v minulosti, (já ji ke vší spokojenosti užívám i dnes) zvaná "stáložárnost", vše co k této možnosti potřebujeme je stáložárné palivo (uhlí uhelné brikety koks nebo antracit) a patřičné topidlo, vzhledem k čistotě v domácnosti je ideální "násypné" (kamna současná a to i prosklená se šachtou nebo i zrepasovaná historická která jsou i pravou a originální ozdobou interiéru jež každý na rozdíl od krbové vložky také nemá) ale vyrábí se i v provedení "stáložárném" v tolik žádaném "designu soudobých krbových kamen, s nádechem retro"- ty jsou opět dražší neboť je zde poptávka. Jinak tato druhá cesta na rozdíl od akumulace je nejen levnější (na pořízení) ale paradoxně zejména s nás. kamny i čistá co se týká interieru i spalování tzn. bez kouře smradu a zbytečného zanášení komína, s minimální cca jednodenní obsluhou. Výhodou stáložárnosti je nejen možnost dlouhou dobu nepřikládat podobně jako u akumulace ale navíc i velmi dobrá regulovatelnost výkonu v této fázi kdy můžeme výkon snížit na minimum a tím ho zároveň ještě prodloužit, na rozdíl od akumulace je zde ale ještě jedna výhoda a to je "aktivní žhnutí"= aktivní vývoj tepla kdy teplo pocházející z žhnutí je i po deseti dvaceti hodinách "stále živé" , navíc topidla na stáložárná paliva nemusí být "hmotná a objemná" a tudíž nezabírají místo v interiéru. Další možností jsou odhořívací kamna na dřevo hoření ze předu dozadu typ "jezevčík" čímž dosáhnete také poněkud delší doby bez přikládání cenově začínají od cca devíti desíti tisíc výše ovšem lze sehnat i v bazaru. Poslední dobou mají značný ohlas také kamna typ "kanadská" jež umí hoření a žhnutí paliva patřičně "natáhnout" a lze tak jimi i jen se dřevem dosáhnout delšího ale nižšího tudíž dnes kýženého výkonu, jde ale zase o dražší možnost. Každopádně bych do domku s tep. ztrátou cca 5 kw volil kamna a ne vložku, designově funkčně udělají správně zvolená kamna to co vložka přičemž to vyjde levněji na pořízení, snadno se instalují, čistí, opravují, dají se kdykoliv vyměnit za jiná, je možno volit dle druhu paliva=velká variabilita, vzpomenete si že kamna "nechcete" pořídíte sporák, časem třeba kamna na dřevo, anebo historická na koks, kdykoli jakkoli nejste ničím omezen. U vložky jak se instaluje je to "napevno"
Odpovědět
@petrmm P.S. Pochopitelně i kamna mohou vyjít "draze", záleží jaká se volí, ovšem mnohdy je to zbytečné stačí změnit technologii a kamna za pět deset tisíc udělají to co ta za devadesát ;-)
Odpovědět
Díky všem za info, zeptám se ještě laicky,máme vybraný tento typ obestavby s touto vložkou viz. obrázek a odkaz a zajímá mě,zda do obýváku s kuchyní o výměře 41m2 je použitelná, jde mi opravdu jen o estetický vzhled a sem tam si zapálit oheň. Díky.. http://www.brokar.cz/cz/katalog/krbov...,
Odpovědět
Nebo nějaké takovéto řešení s výkonem 6Kw? http://www.24krby.cz/Kachlova-kamna-E...
Odpovědět
Já bych začal tím že máte okolo nuly tepelnou ztrátu cca 2kw. Pokud tedy spálíte cca 10 polínek(10kg) tak dodáte do prostoru během 6 až 8h asi 30kw. A ted se musíte zeptat sám sebe zda máte rád teplo okolo 25°c . Další věc je jak členitý a velký prostor tuto energii dostane . Pokud malinký tak tam bude na padnutí , pokud spojíte obyvák , kuchyn, jídelnu , schodiště , chodby , tak to ani nemusí zahýbat s teplotou - velký otevřený prostor. Další věc je pokud použijete na stavbu vložky těžkou hmotu , tak ta bude teplo nacucávat (šamot , kamen , plné cihly) a tlumit tento vykon. A jsou i vložky a kamna co jsou velice dobře izolované a jsou testované na pomalé rychlosti hoření .
Odpovědět
@jendad Prostor je cca 41m2 s tím,že dále vede do chodby k pokojům a není obývák od chodby oddělen dveřmi. Nemyslím si,že by jsme topili cca 8 hod., spíš jen tak na oko..třebas si večer rozdělat ohen na cca 3 hod.
Odpovědět
Ono délka hoření souvisí i s rychlosti hoření . Jsou topeniště kde budete přikládat každou hodinu (rychlý ohen) a jsou i topeniště která dusíte (líné plameny) a pak to hoří třeba 2 hodky a další 2 h to drží žár . Američani nebo norové testují topeniště na ruzné rychlosti hoření kvuli emisím . Tam se pak využívá izolace topeniště , předehřátý primární i sekundární vzduch . http://vytapeni.tzb-info.cz/kotle-kam...
Odpovědět
@hanluk V tom případě že máte tedy kamna nebo vložku skutečně jen "pro radost" můžete volit "co se vám líbí" (s ohledem na výkon pochopitelně) neboť na kamnech a jejich "funkci" nejste závislí Nicméně, cesta kterou nastínil pan Dibes není rozhodně špatná, u tuhých paliv zvláště, je vždy výhodou dokáží-li kamna pracovat "méně a déle" než naopak. Může se Vám totiž stát to, co se stalo mému známému který k vytápění novostavby sice užívá primárně plyn, ale pořídil si "pro radost" levná krbová kamna na dřevo přičemž ale zjistil, že mu to "pomáhá" i finančně a na plynu celkem ušetří...., takže kamna kupovaná "pro potěšení" najednou začal vnímat v jiném světle a zároveň se "pídit" po tom, jak by mohla být tato kamna "efektivnější" a "zastat" na jedno naložení daleko delší výhřevnost bez nutnosti neustálé obsluhy... Jelikož vidím že se zaobíráte i "dražšími kamny" a pravděpodobně preferujete jako dnes skoro každý především "dřevo" zvážil bych ještě možnost jež zmínil pan Dibes.......
Odpovědět
@petrmm Díky za reakci, jsem z toho ale celkem zmatenej :) Rozhodně cenu řeším,jde mi o to,jelikož to bude krb "pro radost" a rozhodně neplánuju topit ve velkém dřevem,ale plynem, zda krbová vložka s výkonem 14kw na toto zatápění je dobrá. Jen pro info: obestavba stojí cca 12tis. a vložka do ní s tímto výkonem neco kolem 9-10tis.,tudíž si myslím,že patří k tomu nejlevnějšímu. Jelikož se v tomto vůbec nevyznám,otázka spíš zněla,zda s touto vložkou mi to pro tu "radost" kdy si zatopím 3x do týdne na 3 hod., abych viděl plápolací ohen a nechci tím topit kvůli teplu stačí :) Abych nezatopil,nedal tam 4 polínka a do hodiny jsem v obýváku jako v sauně :) Omlouvám se za moje vyjadřování,ale takto technický co se týká techto věcí opravdu nejsem,třebas to vypadá jak když to píše 10ti letej kluk :)
Odpovědět
Článek se načítá
Podívejte, krb pro radost, proč ne ale 14 kw je dle mne dost, stačilo by Vám bohatě 5 kw kamna.... Uváděná cena se odvíjí od poptávky .... Já bych koupil tedy pro stejný účel "pro radost" třeba taková to kamna: http://www.zelezarstvikassasova.cz/81... nebo http://www.zelezarstvikassasova.cz/81... nebo http://www.zelezarstvikassasova.cz/81... nebo http://www.zelezarstvikassasova.cz/81... nebo https://www.mall.cz/krbova-kamna/thor... Modely na dřevo + chcete-li hn. uhelné brikety, nejsou drahá službu udělají Já vím chcete ten design, tak bych alespoň hledal něco s nižším výkonem......
Odpovědět
@petrmm No právě,že kamna se nám moc nelíbí,chceme aby to také nějak vypadalo,každopádně moc díky!!
Odpovědět
A co tohle cena výkon http://arpani.cz/kachlova-kamna-bruno...
Odpovědět
Popravdě ale nevím jak je u těch kachlových kamen řešen spalovací vzduch, zda mají a jak se dají regulovat,z praktického hlediska doporučit nemohu, kamna co jsem uvedl výše jsou ale zato plně funkční, nejsou drahá. Ještě bych vám tedy doporučil projít bazary, je tam spousta zachovalých a zánovních kamen za nižší cenu vč. okachlíkovaných, vložek apod.....
Odpovědět
@hanluk 14kw je hodně pro vás :-) . Ale s tím vykonem je to problematické . Třeba u krbovek jotulek f 500cb udává vyrobce 8,5kw a to jsou kamna na 120 až 200m2 . Kanadké plecháče o stejné velikosti topeniště mají přitom 16kw i když jsou ještě lépe zateplené . Američani určují vykon podle velikosti topeniště a nominál neznají , udávají pouze maximální - testují s plně nacpaným topeništěm. U nás se testují kamna podle toho kolik dá vyrobce paliva při zkoušce : V případě, že se jedná o kamna s krátkodobým spalovacím procesem, musí přiložená dávka paliva, která je vypočtena na základě výrobcem deklarovaném výkonu a účinnosti, zajistit hoření v kamnech minimálně po dobu stanovenou v normě nebo určenou výrobcem. Zdroj: http://vytapeni.tzb-info.cz/kotle-kam... V obojích kamnech bezproblému dáte 12 až 15kg paliva , když to vynásobíte 3kw jste na cca 40 až 50kw na jedno naložení :-) . Takže těch 8,5kw od jotulu by vás bezproblému upeklo:-) Pro vás by bohatě stačilo topeniště asi jak mají krbovky jotul f 100 nebo maximum jotul f 3 - velikost topeniště 30 na 50cm(objem asi 30dm3). Do většího rozhodně nejděte.
Odpovědět
@jendad Díky,ale mě jde pořád o jedno a to o vložku,jelikož máme vybranou obestavbu. :)
Odpovědět
A takto výkoné vložky by byl problém? http://www.eshop-simecek.cz/p/krbova-... http://www.eshop-simecek.cz/p/kfd-eco... http://www.eshop-simecek.cz/p/kfd-eco...
Odpovědět
https://www.krbova-kamna.com/haassohn...
Odpovědět
Takto to je celkově... http://kamna.astranet.cz/genf-ii-haas...
Odpovědět
@hanluk omlouvám se jestli jsem to špatně napsal . Ale ty kamna jsem uváděl na jaké velikosti topeništ by jste se měl zaměřit. Vložky o ty se tak nezajímám a nemám v nich přehled . Mě nikdo od začátku nedokázal říci co si mám pořídit a tak jsem preferoval kamna , ty mohu kdykoliv vyměnit a nemusím kvuli nim cokoliv bourat když mě nebudou vyhovovat . Uvařím na nich vodu na kafe , ohřeji něco atd. Takže vám nemohu podat reference o těch vložkách :-) Ale co bych podotknul - hledejte čtveraté nebo obdelníkové topeniště (žádné lichoběžníky) at dobře vyplníte topeniště(jedna velikost polen) . Mělo by to mít oplach skla , předehřátý sekundár i primár a dobrou izolaci topeniště(dno , boky i deflektor s izolačního materiálu) . Tím budete mít dlouhý líny ohen (malý vykon) a bude čisté sklo (vysoká teplota v topeništi)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?